Dakgoot vervangen | Soorten, kosten en mogelijkheden

Is je dakgoot verouderd of beschadigd? Je dakgoot vervangen door een nieuwe dakgoot is dan een verstandige keuze. Wanneer vervang je je dakgoot en wat zijn de kosten? Ontdek het in dit artikel!


dakgoot vervangen

Wanneer moet je je dakgoot vervangen?

Het is belangrijk om problemen met je dakgoten snel aan te pakken om verdere schade aan je huis te voorkomen. Er kunnen verschillende redenen zijn om je dakgoot te vervangen:

Verstopping

Raakt je dakgoot regelmatig verstopt door bladeren, takken of ander vuil? Wanneer je dakgoot overloopt kan dit zorgen voor waterschade aan je dakranden en muren. Je oude dakgoot vervangen voor een nieuwe dakgoot die beter bestand is tegen verstopping is dan verstandig.

Slijtage

Je dakgoten worden de hele dag blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, waardoor ze uiteindelijk verslijten. Ze kunnen bijvoorbeeld scheuren, gaan lekken of roesten. Je dakgoot vervangen is na verloop van tijd dus noodzakelijk. Controleer op scheurtjes, barsten of uitdroging om zeker te zijn dat je er op tijd bij bent.

Beschadiging

Beschadiging aan dakgoten komt ook regelmatig voor, bijvoorbeeld door vallende takken tijdens een storm. Bij flinke schade kun je het beste je dakgoten vervangen om lekkages of andere problemen te voorkomen.

Verbeterde afvoercapaciteit

Voert je huidige dakgoot niet genoeg water af bij zware regenval? Dan kun je je dakgoot misschien beter upgraden naar een grotere of efficiëntere goot. Het risico op overstromingen en daarmee schade aan je huis neemt daarmee af.

Renovatie

Het vervangen van je oude dakgoten kan een belangrijk onderdeel van de renovatie van je huis zijn. Het kan veel verschil maken in de uitstraling en daarnaast verbetert het natuurlijk de functionaliteit van je dak.

Om te voorkomen dat je opgeknapte dakgoten weer snel slijten kun je ervoor kiezen om de dakgoot te coaten.

Je dakgoot repareren

Je dakgoot repareren in plaats van vervangen is ook een optie, bijvoorbeeld bij een losse dakgoot of een kleine lekkage. Dit is goedkoper en bovendien snel gebeurd. Je kunt dit zelf doen of schakel een vakman in om de klus te klaren. Toch blijft een dakgoot reparatie altijd een tijdelijk oplossing. Wanneer de conditie van je dakgoot verder achteruit gaat en je dakgoot meerdere beschadigingen heeft, is je gehele dakgoot vervangen voor een nieuwe dakgoot vaak slimmer.

dakgoot

Wat kost een dakgoot vervangen?

Een gemiddelde tussenwoning heeft zo’n 13 meter aan dakgoten. Het vervangen van 15 meter dakgoot kost tussen de € 180 en € 270. De daadwerkelijke prijs hangt af van de materiaalkeuze voor je dakgoot. Er zijn namelijk verschillende dakgoot materialen:

Kosten per materiaal

Materiaal dakgoot kosten per meter:

 • Zink € 30 – € 40
 • Aluminium € 30 – € 45
 • Koper € 40 – € 50
 • Kunststof € 25 – € 35
 • Polyester € 25 – € 35
 • RVS € 55 – € 75
Benieuwd naar de kosten van een dakgoot vervangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn voor het vervangen van je dakgoot. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakgoot prijzen

Garantie op je dakgoot

In de meeste gevallen krijg je bij vervanging van je dakgoot minimaal 10 jaar garantie. Sommige bedrijven bieden zelfs een nog langere garantieperiode. Heb je schade aan je dakgoot? Check dan eerst of je dakgoten nog binnen deze garantieperiode vallen.

Soorten dakgoten

Overweeg goed welke soort dakgoot je kiest wanneer je besluit je oude dakgoot te vervangen. Niet alleen de prijs maar ook de functionaliteit van de verschillende dakgootmaterialen lopen erg uiteen. Je kunt onder meer kiezen uit hout, koper, aluminium, kunststof of zinken dakgoten.

Zinken dakgoot

Een nieuwe zinken dakgoot is relatief duur, maar brengt ook veel voordelen met zich mee. Vooral op esthetisch vlak is een zinken dakgoot een aanrader: een zinken dakgoot heeft een luxe uitstraling waarmee je je onderscheid ten opzichte van je buren. Zink is bovendien erg sterk en een zinken dakgoot gaat daarom lang mee, gemiddeld 40 jaar! Met nieuwe zinken dakgoten hoef je je dakgoten dus niet snel snel weer te vervangen. Een zinken goot heeft wel elk jaar een onderhoudsbeurt nodig. Ook is de kans groot dat het zink wordt aangetast door luchtverontreiniging. Daarnaast bestaan zinken goten vaak uit een halfronde vorm. Vind je deze vorm niet mooi, dan kun je misschien beter voor een ander materiaal dan zink gaan.

Kunststof dakgoot

Een kunststof dakgoot is de goedkopere keuze en dus interessant wanneer een groot gedeelte van je dakgoten aan vervanging toe is. Het voordeel van kunststof dakgoten is dat het onderhoudsarm is en een lange levensduur heeft. Daarnaast zijn kunststof dakgoten in veel verschillende kleuren leverbaar. Een kunststof dakgoot kan van dichtbij wel een goedkopere uitstraling hebben. De bekende soort kunststof dakgoot is een dakgoot van PVC.

Koperen dakgoot

Koperen dakgoten zijn het duurst van alle dakgoot materialen. Om die reden worden koperen dakgoten regelmatig gestolen. Hoewel dakgoten van koper opvallend en mooi zijn, sluiten ze niet altijd aan op de stijl van je huis. Wel heeft een koperen dakgoot een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig. De kosten van het vervangen van een dakgoot worden bepaald door hoeveel meter er nodig is. De prijs wordt ook beïnvloed door het materiaal. Koperen dakgoten kosten bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan kunststof dakgoten. Zo kost een koperen dakgoot gemiddeld vanaf 55 euro per meter, terwijl een kunststof dakgoot gemiddeld 15 euro kost per meter.

Aluminium dakgoot

Aluminium is een licht materiaal met een relatief lange levensduur. Het is namelijk goed bestand tegen corrosie waardoor er weinig sprake is van slijtage. Aluminium dakgoten kunnen bovendien uit één stuk naadloos worden gemaakt en zijn daardoor erg waterdicht. Een aluminium dakgoot is eenvoudig te plaatsen, je kunt er dus voor kiezen om het zelf te doen. Aluminium wordt niet alleen gebruikt voor woningen, maar ook voor schuren, veranda’s of stallen.

Houten dakgoot

Houten dakgoten zorgen voor een authentieke uitstraling en zijn daarom erg geschikt voor oudere panden of een tuinhuis. Hout heeft wel veel onderhoud nodig: er is kans op houtrot en regelmatig schilderen is verstandig. Het is wel goed mogelijk om dit onderhoud zelf te doen.

vervangen van de dakgoot

Besparen op je dakgoot vervangen

Zijn je dakgoten toe aan vervanging, maar wil je de kosten graag zo laag mogelijk houden? Overweeg dan het volgende:

Zelf je dakgoot vervangen

Het is mogelijk om het vervangen van een dakgoot zelf te doen. Bespaar op arbeidskosten en het afvoeren van materiaal door zelf alvast je oude dakgoot te verwijderen en af te voeren. Denk daarbij altijd aan je eigen veiligheid en gebruik een goede steiger.

Geef je je oude dakgoten mee aan de dakgootspecialist? Kijk dan goed naar de waarde van het materiaal en vraag eventueel om een korting op je nieuwe dakgoot. Met name de prijs van koper is de laatste jaren behoorlijk gestegen, je kunt er dus nog flink wat geld voor krijgen.

Dakgoot vervangen met je buren

Overleg voordat je begint met je buren, misschien is hun dakgoot ook wel aan vervanging toe. In dat geval kunnen jullie samen afnemen van een dakgootspecialist en daarbij vragen om kwantumkorting. De specialist kan namelijk groter inkopen en efficiënter werken. Daarnaast bespaar je ook op voorrijkosten, de specialist hoeft immers maar één keer te rijden voor zowel jouw dakgoot als die van je buurman of -vrouw.

Vergelijk offertes

Zie je het niet zitten om zelf je dakgoten te vervangen? Laat het dan over aan een vakman. In sommige gevallen is het vervangen van een dakgoot door een specialist juist voor de beste besparing: door een vakman wordt je dakgoot vakkundig en snel geplaatst. Vraag verschillende offertes aan en vergelijk en verzeker jezelf van een eerlijke prijs en goede kwaliteit.

Extra opties dakgoot vervangen

Besluit je om je dakgoot te vervangen, overweeg dan meteen de volgende extra opties. Houd wel rekening met een stijging van de prijs per meter.

 • Dakgootlampen
  Verlichting toevoegen aan je dakgoten kan zorgen voor een gevoel van veiligheid. Bovendien komt je woning hierdoor prachtig in de spotlights te staan.
 • Een bladvanger
  Het is verstandig om je dakgoten 1 á 2 keer per jaar vrij te maken van bladeren en ander vuil. Vind je dit een vervelende klus? Overweeg dan een bladvanger als extra optie. Een bladvanger beschermt je dakgoot tegen ongedierte, schimmel en verstopping.

Dakgoot laten vervangen: gratis offertes

Is jouw dakgoot aan vervanging toe? Ontdek wat het kost om deze te laten vervangen door een dakspecialist. Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes