Dakgoot tuinhuis monteren: Aandachtspunten en stappenplan

Ben je van plan de dakgoot op je tuinhuisje te monteren? Met een dakgoot zorg je ervoor dat de regenval die door een schuin dak wordt opgevangen, goed wordt afgevoerd. Het is daarnaast ook cruciaal om je regenpijp goed aan te sluiten op je dakgoot. Bekijk hier alle belangrijke informatie!

dakgoot tuinhuis

Hoe plaats je een dakgoot op je tuinhuisje of schuur: Stappenplan

Het aanbrengen of vervangen van een dakgoot op een tuinhuisje is vrij eenvoudig zelf te doen. Dit omdat een tuinhuis vaak niet erg hoog is, waardoor je niet op een grote hoogte hoeft te werken.

Stap 1: kies materiaal en onderdelen voor het installeren

Om te beginnen kies je het juiste type goot en beugel voor jouw tuinhuis. Een minigoot voldoet voor een klein dak tot 20 m². Kies een bakgoot als je dak groter is. Daarnaast wil je voldoende gootbeugels hebben.

Stap 2: maak een afschot met beugels + beugels bevestigen

De volgende stap is het maken van een afschot met de beugels. Zorg ervoor dat de beugel eerst aan de kant van de regenpijp wordt gemonteerd. Meet de hoogte van de laatste beugel door er een touw aan vast te binden. Die moet boven de eerste beugel liggen. Houd rekening met een helling van ongeveer 2,5 mm per meter. Nu mag je het touw gebruiken om de hoogte van de tussenbeugels te meten. Bevestig deze daarna aan de dakrand, dakplanken of dakbalken. Je plaatst ongeveer om de halve meter een gootbeugel.

Stap 3: de dakgoot op maat maken en montage

Snijd de dakgoot op maat nadat je de lengte ervan hebt opgemeten. De afmeting moet op de goot worden gemarkeerd en de goot moet in een rechte hoek worden gezaagd. Hierna is het tijd voor het plaatsen van de dakgoot. Zorg ervoor dat de klemstrips van de beugels naar boven gebogen zijn voordat je de goot plaatst. Je kunt de goot in de beugels laten zakken door de voorkant van de goot te laten zakken terwijl je de achterkant omhoog houdt. De gootdelen kunnen met verbindingsstukken en lijm met elkaar verbonden worden. Breng de lijm goed en diep in de naad aan. Na 30 seconden wachten schuif je de onderdelen in elkaar.

Stap 4: constructie verbinden met de regenpijp

Als je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is het tijd voor het verbinden van de regenpijp. Knip de regenpijp op maat voordat je hem probeert te installeren. De regenpijp moet dan in elke beugel worden gestopt, die om de 1,5 meter op de muur moet worden geplaatst. De middelste beugel moet je vastdraaien. Bij de andere beugels kun je wat speling laten. Lijm de buisonderdelen met sokken aan elkaar. Je kunt de regenpijp over een grindbak laten lopen als je dak wat kleiner is. Bij grotere daken moet je de regenpijp aan de riolering bevestigen. Een regenton is ook een optie.

zinken dakgoot op tuinhuis

Aandachtspunten bij een nieuwe dakgoot voor een tuinhuis

Bij de montage van een nieuwe dakgoot voor een tuinhuis moet je met verschillende dingen rekening houden. Ten eerste dien je rekening te houden met het aantal dakgoten dat je nodig hebt. Je hebt goten nodig aan beide zijden van je tuinhuis. De regenval wordt op deze manier netjes op alle beide plaatsen verzameld en afgevoerd naar de tuin.

Welk type dakgoot

Een ander aandachtspunt is het type dakgoot. Voor een tuinhuis met een zadeldak, lessenaarsdak, vierhoekig dak, vijfhoekig dak of zelfs een achthoekig dak zijn verschillende soorten goten verkrijgbaar. Kies ook altijd het juiste type dakgoot. Er zijn een paar soorten goten verkrijgbaar die speciaal voor je tuinhuisje gemaakt zijn, zoals een halfronde goot tot 20 m2 groot, een halfronde goot vanaf 20 m2 en een bakgoot tot 20 m2 groot.

Benieuwd naar een dakgoot voor je tuinhuis?
Ook een tuinhuis kan vaak een dakgoot goed gebruiken. Om deze professioneel te laten plaatsen kun je vrijblijvend offertes opvragen en vergelijken, zodat je nooit te veel betaalt.
arrow Vraag offertes aan

Passende dakgoten plaatsen

Nog een aandachtspunt is de kleur. Dakgoten zijn er in verschillende kleuren. Je kunt het beste voor de kleur kiezen die het beste bij je tuin of tuinhuisje past. Zorg er verder voor dat de gootlengte die je kiest passend is. De lengte van de dakgoot moet overeenkomen met de lengte van het tuinhuisje.

Hoeveel afschot voor dakgoot?

Bij het plaatsen van een dakgoot moet je ongeveer rekening houden met een afschot van 2,5 mm per meter. Wanneer je bijvoorbeeld een dakgoot van 5 meter gaat bevestigen, moet je dus een afschot hebben van 5 x 2,5 mm = 12,5 mm. Je kunt die controleren met de waterpas.

dakgoot van koper op tuinhuis

Materialen

Als je op zoek gaat naar een dakgoot voor jouw tuinhuis, heb je de keuze uit verschillende materialen. Een zinken dakgoot ziet er erg mooi uit en gaat daarnaast heel lang mee. Mensen die van een opvallende uitstraling houden gebruiken vaak de zinken goot als hun dakgoot. Als alternatief zou je ook kunnen gaan voor een Pvc dakgoot. Pvc is erg duurzaam en eenvoudig te installeren. Het is zowel een van de meest gebruikte als minst dure vormen van dakgootmateriaal. Om de keuze wat makkelijker te maken lichten wij de verschillende materialen voor een dakgoot tuinhuis hieronder kort toe.

PVC dakgoten

PVC of kunststof goten worden veel gebruikt omdat ze goedkoop zijn en eenvoudig te installeren zijn. Ze zijn daarnaast ook weerbestendig en vlamwerend. Ook passen ze erg mooi bij kunststof tuinhuizen met kunststof dakbedekking voor het tuinhuisje, die steeds vaker worden gekozen. Deze goten zijn ook eenvoudig af te dichten en te repareren. Ze zijn bijzonder mooi door de verscheidenheid aan beschikbare tinten, waaronder grijs, zwart, wit, antraciet en bruin. De kosten per meter zijn ongeveer 5 euro. Echter is de hoeveelheid water die kan worden opgenomen beperkt en heeft een PVC dakgoot maar een levensduur van ongeveer 10 jaar.

Titanium-zink dakgoten

Deze dakgoot is gemaakt van een zinklegering met sporenelementen van koper en titanium. Omdat het de voordelen van een metalen dakgoot biedt, zoals een uitzonderlijke weerstand, hoge draagkracht en minimaal onderhoud, tegen een redelijke prijs, wordt dit materiaal vaak gebruikt voor de dakafvoer. Een titanium-zink dakgoot kost gemiddeld 13 euro per meter en is goed te gebruiken voor een tuinhuis. Ook heeft een titanium-zink een erg lange levensduur. Daarnaast kunnen door toepassing van de zachtsoldeertechniek kleine gaatjes en scheurtjes gerepareerd worden. Bovendien is het materiaal milieuvriendelijk.

Koperen dakgoten

Koperen dakgoten worden vaak gekozen vanwege hun mooie en opvallende uiterlijk. Vaak worden koperen dakgoten bij herenhuizen of monumentale panden gebruikt. Koperen dakgoten zien er in het begin koperkleurig uit, maar zullen in de loop van de tijd patina ontwikkelen waardoor ze hun opvallende groene tint krijgen. Het voordeel van koperen dakgoten is dat ze erg duurzaam, vuilafstotend, weerbestendig, zuurbestendig en robuust zijn. Eventuele beschadigingen aan de koperen dakgoot kunnen worden gerepareerd door het te solderen.

Aluminium dakgoten

Het is eenvoudiger om metalen goten van het lichtste metaal te installeren dan goten van andere metalen. Vanwege het lage eigen gewicht worden deze dakgoten vaak bevestigd door klinken en lijmen. Er zijn echter ook specifieke gootverbinders verkrijgbaar die vastgeklikt kunnen worden. Een ander voordeel is dat ze volledig corrosiebestendig zijn. Hoewel een aluminium dakgoot wat meer kost, hebben ze wel een lange levensduur. Als het je voorkeur heeft, kun je de kleur en de coating van het oppervlak van een aluminium naar wens aanpassen zodat de dakgoot beter bij de tuin of het tuinhuis past. Het materiaal is echter ook wat brozer, zodat beschadigingen en krassen gemakkelijk mogelijk zijn. 

Roestvrijstalen dakgoten

Dakgootproducten van vertind roestvrij staal, ook bekend als Uginox of FTE staal, zijn nog erg nieuw op de markt. Het materiaal krijgt echter steeds meer populariteit vanwege zijn vermogen om zelfs bij extreem warme of lage temperaturen zijn vorm te behouden en vanwege zijn hoge weerstand en draagkracht. Oppervlakteveranderingen zoals slijpen, borstelen of glad maken bieden geheel nieuwe mogelijkheden in termen van uiterlijk. Door de zoute lucht verschijnen roestsporen alleen als je in de buurt van de kust woont. Over het algemeen is het materiaal vrij stevig, maar de installatie duurt wel even omdat het snijden van roestvast staal een behoorlijke uitdaging is. De kosten zijn ongeveer gelijk aan die van koperen goten, namelijk vanaf 75 euro per meter

Polyester dakgoten

Je hebt de mogelijkheid om naast deze meest gebruikte materialen ook nog te kiezen voor polyester. Polyester dakgoten uit één stuk zijn ongevoelig voor lekken, maar je moet ze wel altijd in hun geheel vervangen. Een polyester dakgoot heeft de kwaliteiten robuust, licht en goedkoop te zijn. Omdat de goten in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kun je ze perfect afstemmen op de kleur van het tuinhuis. Je kunt polyester dakgoten kopen vanaf 20 euro per meter.

Dakgoot tuinhuis: offertes aanvragen

Een dakgoot voor je tuinhuis kan veel voordelen bieden. Wanneer je deze professioneel wilt laten plaatsen, kun je door middel van onderstaand formulier gratis offertes aanvragen en vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste prijs en de beste vakman voor deze klus hebt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes