Ben je van plan de dakgoot op je tuinhuisje te vervangen? Je kunt ervoor zorgen dat de regenval die door een schuin dak wordt opgevangen goed wordt afgevoerd door een dakgoot toe te voegen.
Tuinhuis dakgoot
Het is daarnaast ook cruciaal om je regenpijp goed aan te sluiten op je dakgoot. Maar wat is nog meer belangrijk om rekening mee te houden tijdens het plaatsen van een nieuwe dakgoot bij een tuinhuis? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over een dakgoot tuinhuis. Bekijk de tuinhuis dakgoten offerte
Aandachtspunten bij een nieuwe dakgoot voor een tuinhuis
Bij de montage van een nieuwe dakgoot voor een tuinhuis moet je met verschillende dingen rekening houden. Ten eerste dien je rekening te houden met het aantal dakgoten dat je nodig hebt. Je hebt goten nodig aan beide zijden van je tuinhuis. De regenval wordt op deze manier netjes op alle beide plaatsen verzameld en afgevoerd naar de tuin.
Welk type dakgoot
Een ander aandachtspunt is het type dakgoot. Voor een tuinhuis met een zadeldak, lessenaarsdak, vierhoekig dak, vijfhoekig dak of zelfs een achthoekig dak zijn verschillende soorten goten verkrijgbaar. Kies ook altijd het juiste type dakgoot. Er zijn een paar soorten goten verkrijgbaar die speciaal voor je tuinhuisje gemaakt zijn, zoals een halfronde goot tot 20 m2 groot, een halfronde goot vanaf 20 m2 en een bakgoot tot 20 m2 groot.
Passende dakgoot
Nog een aandachtspunt is de kleur. Dakgoten zijn er in verschillende kleuren. Je kunt het beste voor de kleur kiezen die het beste bij je tuin of tuinhuisje past. Zorg er verder voor dat de gootlengte die je kiest passend is. De lengte van de dakgoot moet overeenkomen met de lengte van het tuinhuisje.
Materialen
Als je op zoek gaat naar een dakgoot voor jouw tuinhuis, heb je de keuze uit verschillende materialen. Een zinken dakgoot ziet er erg mooi uit en gaat daarnaast heel lang mee. Mensen die van een opvallende uitstraling houden gebruiken vaak de zinken goot als hun dakgoot. Als alternatief zou je ook kunnen gaan voor een PVC dakgoot. PVC is ongelooflijk duurzaam en eenvoudig te installeren. Het is zowel een van de meest gebruikte als minst dure vormen van dakgootmateriaal. Om de keuze wat makkelijker te maken lichten wij de verschillende materialen voor een dakgoot tuinhuis hieronder kort toe.

PVC dakgoten
PVC of kunststof goten worden veel gebruikt omdat ze goedkoop zijn en eenvoudig te installeren zijn. Ze zijn daarnaast ook weerbestendig, vlamwerend en goed bestand tegen UV-straling. Ook passen ze erg mooi bij kunststof tuinhuizen met kunststof dakbedekking voor het tuinhuisje, die steeds vaker worden gekozen. Deze goten zijn ook eenvoudig af te dichten en te repareren. Ze zijn bijzonder mooi door de verscheidenheid aan beschikbare tinten, waaronder grijs, zwart, wit, antraciet en bruin.
De kosten per meter zijn ongeveer 5 euro. De hoeveelheid water die kan worden opgenomen is wel beperkt, wat een van de gebreken van dit materiaal is. De korte levensduur van ongeveer 10 jaar is ook een nadeel van PVC dakgoten. En wie kiest voor een witte kunststof dakgoot kan rekening houden met een vrij snelle vergeling.
Titanium-zink dakgoten
Als iemand het tegenwoordig over zinken dakgoten heeft, wordt er vaak dakgootmetaal bedoel dat gemaakt is van een zinklegering met sporenelementen van koper en titanium. Omdat het de voordelen van een metalen dakgoot biedt, zoals een uitzonderlijke weerstand, hoge draagkracht en minimaal onderhoud, tegen een redelijke prijs, wordt dit materiaal vaak gebruikt voor de dakafvoer. Een titanium-zink dakgoot kost gemiddeld 13 euro per meter en is goed te gebruiken voor een tuinhuis.
Het is belangrijk te wijzen op de ongewoon lange levensduur van de titanium-zink dakgoot. Sommige fabrikanten geven zelfs een garantie op een levensduur van 75 jaar. Over vervanging hoef je je dus niet snel geen zorgen te maken. Door toepassing van de zachtsoldeertechniek kunnen kleine gaatjes en scheurtjes gerepareerd worden.
Het materiaal valt op door zijn grote milieuvriendelijkheid, met een recyclingpercentage van 95 procent, als vervanging nodig is. Bovendien heeft het grijze patina dat zich na verloop van tijd vormt een uitstraling die veel mensen mooi vinden. Na installatie kun je de dakgoot nog in een andere kleur verven als je de kleur niet meer zo mooi vindt.
Koperen dakgoten
Koperen dakgoten worden vaak gekozen vanwege hun mooie en opvallende uiterlijk. Vaak worden koperen dakgoten bij herenhuizen of monumentale panden gebruikt. Koperen dakgoten zien er in het begin koperkleurig uit, maar zullen in de loop van de tijd patina ontwikkelen waardoor ze hun opvallende groene tint krijgen.
Het voordeel van koperen dakgoten is dat ze erg duurzaam, vuilafstotend, weerbestendig en robuust zijn. Daarnaast zijn koperen dakgoten ook zuurbestendig. Koperen dakgoten kunnen het tuinhuis een zeer opvallend uiterlijk geven. Eventuele beschadigingen aan de koperen dakgoot kunnen worden gerepareerd door het te solderen.
Aluminium dakgoten
Het is eenvoudiger om metalen goten van het lichtste metaal te installeren dan goten van andere metalen. Aluminium dakgoten zijn dan ook zeer geliefd. Vanwege het lage eigen gewicht worden deze dakgoten vaak bevestigd door klinken en lijmen. Er zijn echter ook specifieke gootverbinders verkrijgbaar die vastgeklikt kunnen worden. Aluminium goten zijn door hun lage gewicht een fantastische optie voor vrijhangende luifels en tuinhuizen.
Een ander voordeel is dat ze volledig corrosiebestendig zijn, zodat geen van de onderdelen van het dakafvoersysteem ooit roest. Hoewel een aluminium dakgoot wat meer kost, hebben ze wel een lange levensduur. Als het je voorkeur heeft, kun je de kleur en de coating van het oppervlak van een aluminium naar wens aanpassen zodat de dakgoot beter bij de tuin of het tuinhuis past.

Het materiaal is echter ook wat brozer, zodat beschadigingen en krassen gemakkelijk mogelijk zijn. Aluminium kan in tegenstelling tot andere metalen niet worden gesoldeerd, dus moeten gaten of scheuren worden opgevuld met siliconen. De resulterende verbindingen moeten regelmatig op dichtheid worden onderzocht, vooral omdat het materiaal onder invloed van temperatuur sterk van grootte verandert. De aluminium dakgoot presteert vanuit milieuoogpunt het slechtst, omdat hij bij de productie veel energie verbruikt.
Roestvrij stalen dakgoten
Dakgootproducten van vertind roestvrij staal, ook bekend als Uginox of FTE staal, zijn nog erg nieuw op de markt. Daardoor heeft niet elke aanbieder ze in zijn assortiment. Het materiaal krijgt echter steeds meer populariteit vanwege zijn vermogen om zelfs bij extreem warme of lage temperaturen zijn vorm te behouden en vanwege zijn hoge weerstand en draagkracht. Oppervlakteveranderingen zoals slijpen, borstelen of glad maken bieden geheel nieuwe mogelijkheden in termen van uiterlijk.
Roestvrij staal is ook aanzienlijk bestand tegen corrosie. Door de zoute lucht verschijnen roestsporen alleen als je in de buurt van de kust woont. Over het algemeen is het materiaal vrij stevig, maar de installatie duurt wel even omdat het snijden van roestvast staal een behoorlijke uitdaging is. Hoewel voorzichtig solderen een optie is, zijn gelaste roestvrij stalen goten steviger. De kosten zijn ongeveer gelijk aan die van koperen goten, namelijk vanaf 75 euro per meter
Polyester dakgoten
Je hebt de mogelijkheid om naast deze meest gebruikte materialen ook nog te kiezen voor polyester. Polyester dakgoten uit één stuk zijn ongevoelig voor lekken, maar je moet ze wel altijd in hun geheel vervangen. Een polyester dakgoot heeft de kwaliteiten robuust, licht en goedkoop te zijn. Omdat de goten in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kun je ze perfect afstemmen op de kleur van het tuinhuis. Je kunt polyester dakgoten kopen vanaf 20 euro per meter.
Hoe zet je stap voor stap een dakgoot op je tuinhuisje?
Het aanbrengen of vervangen van een dakgoot op een tuinhuisje is vrij eenvoudig zelf te doen. Dit omdat een tuinhuis vaak niet erg hoog is, waardoor je niet op een grote hoogte hoeft te werken.
Stap 1: kies het juiste materiaal
Om te beginnen kies je het juiste type goot en beugel voor jouw tuinhuis. Een minigoot voldoet voor een klein dak tot 20 m2. Kies een bakgoot als je dak groter is. Daarnaast wil je voldoende gootbeugels hebben.
Stap 2: maak een afschot met beugels
De volgende stap is het maken van een afschot met de beugels. Zorg ervoor dat de beugel eerst aan de kant van de regenpijp wordt gemonteerd. Meet de hoogte van de laatste beugel door er een touw aan vast te binden. Die moet boven de eerste beugel liggen. Houd rekening met een helling van ongeveer 2,5 mm per meter. Nu mag je het touw gebruiken om de hoogte van de tussenbeugels te meten. Bevestig deze daarna aan de dakrand, dakplanken of dakbalken. Je plaatst ongeveer om de halve meter een gootbeugel.

Stap 3: de dakgoot op maat maken en plaatsen
Snijd de dakgoot op maat nadat je de lengte ervan hebt opgemeten. De afmeting moet op de goot worden gemarkeerd en de goot moet in een rechte hoek worden gezaagd. Hierna is het tijd voor het plaatsen van de dakgoot. Zorg ervoor dat de klemstrips van de beugels naar boven gebogen zijn voordat je de goot plaatst. Je kunt de goot in de beugels laten zakken door de voorkant van de goot te laten zakken terwijl je de achterkant omhoog houdt. De gootdelen kunnen met verbindingsstukken en lijm met elkaar verbonden worden. Breng de lijm goed en diep in de naad aan. Na 30 seconden wachten schuif je de onderdelen in elkaar.
Stap 4: verbinden van de regenpijp
Als je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is het tijd voor het verbinden van de regenpijp. Knip de regenpijp op maat voordat je hem probeert te installeren. De regenpijp moet dan in elke beugel worden gestopt, die om de 1,5 meter op de muur moet worden geplaatst. De middelste beugel moet je vastdraaien. Bij de andere beugels kun je wat speling laten. Lijm de buisonderdelen met sokken aan elkaar. Je kunt de regenpijp over een grindbak laten lopen als je dak wat kleiner is. Bij grotere daken moet je de regenpijp aan de riolering bevestigen. Een regenton is ook een optie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakgoot aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakgoot specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakgoot specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakgoot Offertes, Gratis!
- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29