Dakbedekking tuinhuis aanbrengen | Veel verschillende soorten

Ben je op zoek naar nieuwe dakbedekking voor je tuinhuis? Als je op zoek gaat naar dakbedekking tuinhuis, kom je ontzettend veel verschillende soorten dakbedekking tegen. Denk hierbij aan modieuze dakshingles, tegels, leien of plaatmateriaal.

dakbedekking wordt op tuinhuis gespijkerd


1. De standaard dakbedekking tuinhuis

Dakbedekkingsvilt was vroeger het materiaal bij uitstek voor tuinhuisjes, gereedschapsschuurtjes en prieeltjes. Deze goedkope stof is karton dat geïmpregneerd is met bitumen en wordt ook gebruikt als vochtscherm in bouwmaterialen. Meestal worden er leisteensplinters, fijn grind of grof zand in het materiaal verwerkt om de UV-bescherming te verhogen en de slijtvastheid te verbeteren. Dakbedekkingsvilt is echter niet voor altijd ondoordringbaar voor alle weersomstandigheden. Na verloop van tijd breekt de zon het af en in de zomer kan het vrij warm worden onder het dak. Hoewel dakbedekkingsvilt er mooi uitziet, wordt het tegenwoordig niet vaak gebruikt als het enige dakbedekkingsmateriaal.

Dakbedekkingsvilt wordt vaak overlappend over de dakhelling gespannen en met dakspijkers of klemmen aan de dakbedekking bevestigd. Dakbedekkingsvilt is verkrijgbaar in de vorm van flexibele panelen van groot formaat. Een dikke massa bitumen en lijm kan ook worden gebruikt om verschillende lagen op elkaar te leggen en aan elkaar te verbinden. Hoewel de duurzaamheid hierdoor verhoogd is, blijft het van vitaal belang om met regelmaat de waterdichtheid te controleren. Deze dakbedekking is erg geschikt voor bijvoorbeeld een wolfskap.

Dakbedekkingsvilt is nog altijd populair, want het is een zeer goedkope optie om een tuinhuis of schuur van dakbedekking te voorzien.

2. Bitumen shingles: sterk, draagbaar en eenvoudig te installeren

Bitumen shingles zijn tegenwoordig de populairste dakbedekking voor schuren, carports, tuinhuisjes en recreatiegebouwen. Ze worden ook standaard gebruikt op saunabaden. Bitumen shingles bestaan uit een toplaag van kleurrijke steenkorrels en een onderlaag van glasvlies dat aan beide zijden met bitumen is behandeld.

De dakpannen zijn licht en toch ongelooflijk duurzaam, waterdicht en weerbestendig en ze zijn ook eenvoudig te snijden en te buigen. Door het minerale granulaat zijn ze uitzonderlijk UV-bestendig, maar door warme temperaturen en vorst kunnen ze toch worden beschadigd. Een bijkomend voordeel van bitumen dakbedekking is dat het geluid verminderen, wat gunstig is bij regenachtig weer. Bitumen dakshingles hebben daarnaast niet alleen al deze handige eigenschappen, ze zien er ook nog eens mooi uit.

3. Dakbedekking tuinhuis: Dakpannen

Tuinhuisjes kunnen, naast het klassieke dakvilt en de bitumen dakshingles, ook bedekt worden met materialen die ook in woonhuizen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan betonnen dakpannen, gebakken klei dakshingles en vergelijkbaar gevormde kunststof of metalen dakpannen. De meest gebruike keuze is om het tuinhuisje met hetzelfde materiaal te bedekken als het hoofdhuis en andere nabijgelegen woningen van dakpannen zijn voorzien.

Bijvoorbeeld een kunststof tuinhuis met dakpannen die ook van kunststof zijn. Dakpannen hebben een dakhelling nodig van ongeveer 28 graden, hoewel dit kan veranderen afhankelijk van het materiaal. Er zijn ook unieke platte dakpannen die met een lagere helling kunnen worden aangebracht.

Houd er rekening mee dat tuinhuizen vaak niet gebouwd zijn op het extra gewicht dat dakpannen hebben. Daarom moet de dakbelasting vroeg in het planningsproces worden berekend en gekoppeld aan het geplande tuinhuis. In veel situaties zal het nodig zijn om het dak te versterken. In plaats van bitumen dakbedekking worden in dit geval zwaardere dakpannen gebruikt, waardoor extra ondersteuning van het dak nodig is om het gewicht te behouden.

Aan dakpannen zitten verschillende voordelen verbonden. Zo zijn klassieke dakpannen bijvoorbeeld bijna onverwoestbaar en uiterst duurzaam. Daarom bieden fabrikanten garanties tot 30 jaar. Ter bescherming tegen vervuiling zijn in de loop der tijd speciale oppervlakken ontwikkeld. Deze oppervlakken reinigen praktisch zichzelf als het regent en ze blijven er zelfs na vele jaren gloednieuw uitzien. Ondanks hun vele voordelen hebben klassieke dakpannen wel enkele nadelen, waaronder hun zwaardere gewicht, de hogere prijs en de extra tijd en deskundigheid die nodig is om ze goed te installeren.

4. Leien daken van natuursteen

Leien daken hebben een lange geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinen die ze ook gebruikten. Dit dakbedekkingsmateriaal is sinds de Middeleeuwen vaak gebruikt, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het voornamelijk verdrongen door industriële materialen zoals dakpannen. Als onderdeel van de groene bouwbeweging beleven elegante leien daken toch al sinds de jaren tachtig een wedergeboorte.

Leisteen creëert een gezonde leefomgeving, omdat het volledig uit natuursteen bestaat, en voldoet aan alle criteria voor een veilige dakbedekking. Door de verschillende conventionele vormen van bekleding en de meer dan 250 ontwerpmogelijkheden zijn er diverse creatieve mogelijkheden. Als je deze dakbedekking zelf wilt aanbrengen, is het wel wat moeilijker uit te voeren en ingewikkelder.

De beste prijs voor je tuinhuis dakbedekking?
Er zijn veel opties voor de dakbedekking van je tuinhuis, waardoor je snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij kunnen je met de beste dakdekkers in contact brengen om de mogelijkheden en prijzen te vergelijken!
arrow Vraag offertes aan

5. Lichtgewicht Onduvilla dakpannen

Onduvilla dakpannen zijn dakpannen met een licht gewicht die eruit zien als echte dakpannen. Bitumen, vezels en kunstharsen zijn de hoofdbestanddelen van Onduvilla dakpannen. Ze kunnen goed gebruikt worden op carports, gereedschapsschuren en tuinhuisjes vanwege hun lichte gewicht. Als onderlaag zijn latten, geschikte houtvezelplaten of volledige bekisting allemaal aanvaardbare opties. Visueel lijken de Onduvilla dakpannen sterk op dakpannen of bakstenen.

Ze zijn er in drie verschillende kleuren: zwart, karmozijnrood en fiorentino. Er zijn ook verschillende gevlamde variaties in rood, groen en bruin. Onduvilla dakpannen hebben het voordeel dat ze veel eenvoudiger en goedkoper te verwerken zijn dan echte betonnen dakpannen. Ze worden eenvoudig module voor module op het dak bevestigd en kunnen worden gebruikt op daken met een helling van 10 graden.

6. Dakbedekkingsmembranen van KSK

De nadruk ligt nu op het bedekken van hedendaagse platte daken of “plat hellende” daken, terwijl we eerder dakbedekkingsmembranen toonden voor duidelijk hellende en steile daken. KSK dakbedekkingsmembranen zijn zelfklevende dakbanen met een toplaag van aluminium en bijzonder sterk hechtende eigenschappen. De toepassing is snel, veilig en ook nog eens zeer eenvoudig. Het metalen oppervlak is bedekt met een goede verf die een uitstekende bescherming biedt tegen UV-stralen en andere externe factoren.

tuinhuis met dakbedekking

7. EPDM dakfolies

Elastische EPDM membranen dichten platte daken en lessenaarsdaken goed af en bieden een betrouwbare verdediging tegen sneeuw en regen. Ze zijn perfect te gebruiken als dakbedekking voor carports, gereedschapsschuren en tuinhuisjes. Ze kunnen dienen als toplaag of als ondergrond voor het aanleggen van een groendak. EPDM dakfolies worden als één geheel geproduceerd om precies op het betreffende tuinhuis te passen. Dit geeft je volledige garantie dat het tuinhuisje waterdicht is. Het materiaal gaat tot 50 jaar mee.

De term EPDM is een afkorting voor rubber van ethyleen-propyleen (monomeer). Het materiaal is uitzonderlijk elastisch en tot wel300% rekbaar, tientallen jaren duurzaam en immuun voor UV-stralen, ozon en wortels van een groendak. De zeilen zijn ook behoorlijk geluidswerend tijdens perioden van zware regen. De rekbare dakbedekking is goed bestand tegen vrijwel ieder weer, zelfs tegen temperaturen tussen -40 en 120 graden.
De EPDM dakbanen worden altijd uit één stuk vervaardigd en ook zo geïnstalleerd om te voorkomen dat gaten of scheuren de dakbescherming in gevaar brengen. Hoewel de installatie niet zo eenvoudig is als die van de KSK dakbedekkingsmembranen, kan iedereen met een beetje handigheid de klus toch vrij eenvoudig klaren.

8. Metalen dakplaten

Metalen dakplaten zijn een populaire keuze voor dakbedekking van tuinhuizen vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Ze zijn eenvoudig te installeren en bieden goede bescherming tegen regen, sneeuw en andere weersomstandigheden.

Bij metalen dakbedekking voor tuinhuizen worden voornamelijk de volgende metalen gebruikt:

  1. Staal: Staal is een veelgebruikt materiaal voor metalen dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en betaalbaarheid. Het is sterk, bestand tegen roest en kan verschillende weersomstandigheden weerstaan.
  2. Aluminium: Aluminium is lichtgewicht en roestvrij, waardoor het een uitstekende keuze is voor metalen dakbedekking. Het vereist weinig onderhoud en heeft een goede weerstand tegen corrosie.

Andere metalen, zoals koper, kunnen ook worden gebruikt voor dakbedekking, maar ze zijn vaak duurder.

Een koperen dak

Je kunt je tuinhuisje zelfs met koper laten bekleden als je een voorkeur hebt voor edele materialen en het niet erg vindt om wat meer te betalen. Ook al verandert de kleur van een koperen dak in de loop der tijd, koper is opmerkelijk goed bestand tegen verwering en corrosie. Het is eenvoudig in gebruik en geschikt voor tuinhuisjes als een uniek ontwerp wordt gezocht. Voor het tuinhuis dakgoot worden verschillende materialen gebruikt waaronder koper. Hoewel koper sterk is, veroudert het op een unieke manier. De kleur van het dak verandert als het beroemde “patina” zich vormt. Op een koperen dak ontwikkelt de patina, een glinsterende turquoise beschermlaag, zich in de loop der tijd en verandert de warme roodachtige kleur. Zo kan de typische kopertint van een hellend dak afhankelijk van het plaatselijke klimaat veranderen in een donkerbruine tint, die geleidelijk overgaat in de kenmerkende turkooisgroene patina tint.

Een tinnen dak

Tinnen dakbedekking is een soort metalen dak dat een lange geschiedenis heeft en tegenwoordig wordt gebruikt in een aantal hedendaagse ontwerpen, waarbij het lichte gewicht en het gemak van fabricage belangrijke kenmerken zijn. Veel tuinhuisjes en carports die geen pannendak kunnen dragen zijn ideaal voor tinnen dakplaten. Ze maken een zeer aangepast ontwerp van het dak van het tuinhuisje mogelijk, omdat ze onbreekbaar zijn, ongelooflijk stabiel en in een verscheidenheid van kleuren komen. Met zijn betaalbare prijs onderscheidt het tinnen dak zich aanzienlijk in vergelijking met klassieke dakpannen en koperen daken.

Ventilatie aan de achterkant is cruciaal bij het gebruik van een tinnen dak. Deze isolatie dient als thermische isolatie in de zomer door vocht onder het zeer dichte dak te voorkomen. Om ook de wanden te beschermen kun je kiezen voor bijvoorbeeld een sandwichpanelen schuur.

9. Rieten dakbedekking

Nog een optie voor dakbedekking voor een tuinhuis is rieten dakbedekking. Wanneer een rieten dak goed wordt onderhouden heeft dit type dakbedekking een zeer lange levensduur – tot wel 100 jaar. Zelfs als je kijkt naar de gemiddelde levensduur van het rieten dak van 30 tot 50 jaar, kan het rieten dak op het gebied van stevigheid en duurzaamheid nog steeds concurreren met andere dakbedekkingsmaterialen. Een rieten dak heeft een zeer uitnodigende uitstraling en zorgt daarnaast voor een gezellig tintje in de tuin. Zeker wanneer het dak van het woonhuis al voorzien is van een rieten dak is een rieten dak voor het tuinhuis een goede keuze.

10. Houten dak

Je kunt je tuinhuis van een houten dakbedekking voorzien, zoals houten shingles of houten dakpannen. Het geeft je tuinhuis of blokhut een natuurlijke uitstraling en een landelijke of rustieke stijl.

Voordelen van houten dakbedekking voor een tuinhuis kunnen zijn:

  1. Isolatie: Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, wat je tuinhuis kan helpen om warmer te blijven in de winter.
  2. Duurzaamheid: Behandeld hout kan lang meegaan als het goed wordt onderhouden.

Echter, er zijn ook enkele overwegingen:

  1. Onderhoud: Houten dakbedekking vereist regelmatig onderhoud, zoals behandelingen om het hout te beschermen tegen vocht en schimmel.
  2. Kosten: Houten dakbedekking kan duurder zijn dan sommige andere materialen.
  3. Brandveiligheid: Hout is brandbaar, dus het is belangrijk om brandpreventiemaatregelen te nemen.

Dakbedekking tuinhuis opties: offertes vergelijken

Door de vele opties die een tuinhuis heeft voor dakbedekking, is het erg lastig een prijsindicatie te geven. Door gratis en vrijblijvend offertes op te vragen en goed te vergelijken, kun je een goed idee krijgen van de uiteindelijke kosten en de beste deal krijgen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes