Mastiek dak | Welk materiaal kan mastiek vervangen?

Heb je een mastiek dak op jouw woning? Dan is de kans groot dat je deze wilt vervangen. Het dak is voornamelijk bij de oudere huizen nog terug te vinden, maar kan ook voor veel problemen zorgen.

Mastiek dak

Waarom is er geen mastiek dak meer?

Oudere huizen zijn bijna allemaal voorzien van een mastiek dak. Alle platte daken of licht hellende daken kunnen daarom deze oude dakbedekking nog bevatten. Het is een teerachtige dakbedekking, welke het dak volledig afdicht. Het materiaal wordt gewonnen uit de fabricage van lichtgas uit steenkool en wordt verder verworven op basis van zand, vulstof en koolteerpek. Hiervan worden rollen gemaakt, die op het dak geplaatst worden door middel van vloeibaar pek en een gasbrander.

Mastiek gezondheidsrisico’s

Een mastiek dak wordt mede door de gezondheidsproblemen niet meer gebruikt. De verwerking ervan brengt immers veel giftige stoffen met zich mee tijdens het verhitten, namelijk giftige dampen en meer. Het verhitten van teermastiek kan bijvoorbeeld tot veel longschade leiden. De kankerverwekkende stoffen wil je daarom het liefste ook niet op jouw dak hebben.

Lekkages

Daarnaast komen lekkages veel voor bij mastiek dakbedekking, vanwege verschillende weersomstandigheden en ultraviolette stralingen. Je bent daarom voortdurend bezig met het vervangen van delen van het dak en het oplossen van andere schades in huis. In de zomer wordt de mastiek dakbedekking zo heet dat het bijna vloeibare dakbedekking wordt. Als het dan in de winter vriest, wordt de mastieken dakbedekking erg hard en kan scheuren.

De vervanging van een mastiek dak

Op veel platte daken is een mastiek dak terug te vinden. Hoewel het sinds eind jaren ’70 verboden is om een mastiek dak te hebben, zijn deze daken dus nog niet vervangen. Het is echter wel aan te raden om de dakbedekking snel te vervangen. Je voorkomt hiermee namelijk ook dat je meer lekkages krijgt en achteraf met een grotere kostenpost zit dan alleen een reparatie van het dak. Lekkages dringen immers ook door in de muren en later jouw vloer en meubelstukken.

Mastiek dak vervangen prijs

De prijs voor het vervangen van een mastiek dak varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals het gekozen vervangingsmateriaal, de oppervlakte van het dak en de complexiteit van het werk. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van € 60 tot € 140 per vierkante meter, inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal. Het is cruciaal om te weten dat de uiteindelijke prijs die je betaalt afhangt van veel factoren, waaronder de keuze van de dakbedekking en de grootte van je dak.

Dak bekleden met een ander soort bedekking

Bijvoorbeeld, het vervangen van een mastiek dak door een groendak kost ongeveer € 60 tot € 65 per m2, inclusief arbeid en BTW. Daarnaast, als je ervoor kiest om je mastiek dak te vervangen door bitumen of EPDM, kun je verwachten dat de prijzen inclusief het verwijderen van mastiek en het leggen van de nieuwe dakbedekking.

Meerdere offertes

Het is altijd aan te raden om meerdere offertes te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Houd er ook rekening mee dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de regio en de specifieke dakdekker die je inhuurt.

Welk materiaal kan mastiek vervangen

Er zijn een groot aantal vervangers voor een mastiek dak, die op een soortgelijke wijze worden aangebracht. Een van de beste dakbedekking mogelijkheden die je hebt is namelijk bitumen dakbedekking. Het was bijna direct na het verbod op mastiek een van de populairste dakbedekking en kwam op meerdere daken te liggen. De voornaamste reden hiervoor is dat dit dakleer geen grote risico’s met zich meebrengt en een goedkoop alternatief is.

Voordelen van bitumen dakbedekking

Het materiaal is bestand tegen een groot aantal weersinvloeden, waardoor daklekkages ook vrijwel niet meer voorkomen. Daarnaast is het eenvoudig te plaatsen en kan je snel weer van een stevig dak genieten. Bij bitumen moet je er echter wel rekening mee houden dat je na ongeveer tien jaar een nieuwe laag bitumen moet laten aanbrengen en na zo’n 30 tot 40 jaar moet je het bitumen laten vervangen.

mastiek dak
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

EPDM dakbedekking

Een andere mogelijke vervanger voor een mastiek dak is EPDM. EPDM is een duurzaam materiaal, welke een lange levensduur kent en lekkages voorkomt. De flexibiliteit van het materiaal maakt dat er een eenvoudige bevestiging is. Het dak wordt hiermee 100 procent waterdicht en heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Jouw platte dak hoeft daarom niet meer vervangen te worden en met uitsluitend het hoognodige onderhoud kun je lang vooruit.

Groen dak

Ook een sedumdak is een goede optie voor een plat dak en zo’n groene daktuin heeft grote voordelen. Je helpt mee aan de biodiversiteit, houdt je dak koeler en deze dakbedekking gaat lang op je dak mee. Het is eigenlijk een extra isolatielaag. Je kunt dus prima naar andere oplossingen dan alleen maar dakleer kijken voor mastiek vervangen!

Waar moet je op letten bij het vervangen van een mastiek dak?

Als je zelf nog een mastiek dak hebt, is het goed om zo snel mogelijk dit dak te vervangen. Echter moet je dan rekening houden met een groot aantal factoren. Zo heb je niet alleen te maken met de materialen die je gebruikt, maar ook met de uitvoering van de werkzaamheden. Niet ieder materiaal is namelijk geschikt om zelf mee te werken. Je hebt dus vaak een dakdekker nodig als je nieuwe dakbedekking op oude mastieken daken wilt aanbrengen.

De dakconstructie

De dakconstructie is een cruciaal onderdeel van het dak. Als je een mastiek dak vervangt, moet je er dus ook voor zorgen dat de constructie nog in goede staat is. Veel mensen kiezen ervoor om daarom eerst de constructie ook te vervangen en het mastiek volledig weg te werken. Ook dien je hier de nodige reparaties aan uit te voeren. Zo krijg je geen lekkages in de toekomst.

Het onderhoud

Het onderhoud van het dak kan ook van invloed zijn op je keuze. Bij een mastiek dak heb je te maken met veel onderhoud, wat je uiteraard liever niet hebt. Als je voor bitumen kiest, zal dit ook meer onderhoud met zich meebrengen. Dit komt omdat het materiaal niet altijd bestand is tegen alle soorten weer. Bij EPDM heb je juist weer vrijwel geen onderhoud. Mocht er iets kapot gaan, dan is dit ook sneller op te lossen dan wanneer je voor een van de andere varianten kiest.

De helling van het dak

Een mastiek dak bestaat uit een plat dak of een dak met een lichte helling. Door de vloeibaarheid van de bevestigingsmaterialen moet dit altijd op het oppervlak gegoten worden. Je kunt dit materiaal daarom ook niet gebruiken bij een grotere helling. EPDM en bitumen zijn daarbij ook weer meer geschikt voor een plat dak, terwijl je bij een helling weer voor geheel andere materialen kijkt. Zorg er daarom voor dat je weet hoe de hellingen van jouw dak zijn.

De afwerking van het dak

Wanneer je een plat dak hebt, moet je rekening houden met een goede afwerking. Het water kan namelijk ook op het dak blijven staan na een flinke regenbui. Je moet daarom niet alleen zorgen dat alles volledig waterdicht is, maar ook dat je voor een goede waterafvoer kijkt. De dakbedekking moet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen en water en ervoor zorgen dat het dak afgedicht wordt. Aangeraden wordt om voor een dakbedekking te kiezen die net veel zal uitzetten of krimpen, maar wel goed droogt.

De kosten voor het vervangen van een mastiek dak

De dak vervanging kosten van een mastiek dak zijn van verschillende factoren afhankelijk. Hierbij kun je als eerste denken aan de kosten voor het verwijderen van mastiek. Hiervoor dien je de juiste gereedschappen in handen te hebben. Daarnaast dien je de materialen aan te schaffen voor de afwerking van het dak. Zowel EPDM als bitumen kennen een bepaalde prijs, waarbij de kwaliteit de prijs kan doen veranderen. Op het gebied van de materiaalkosten dien je nooit te besparen.

Vakpersoon inschakelen

Bij het uitbesteden van de werkzaamheden aan een vakpersoon heb je bij het vervangen van een mastiek dak nog een extra kostenpost op de factuur. De specialisten rekenen namelijk een bepaald tarief, welke vaak per uur berekend wordt. Het uiteindelijke aantal uren dat de dakdekker bezig is, is afhankelijk van de afmetingen van jouw dak, de extra werkzaamheden en hoeveel voorzorgsmaatregelen er genomen moeten worden.

Kies de beste specialisten

Vanwege de risico’s die een mastiek dak met zich meebrengt, is het belangrijk om een vakman in te schakelen voor het vervangen van jouw dak. Een vakpersoon heeft alle vakkennis die nodig is om alles goed te laten verlopen en snel klaar te zijn met het leggen. De efficiëntie waarmee deze professional werkt, zorgt er tevens voor dat de werkzaamheden snel uitgevoerd zijn en jij weer een stevig dak op jouw woning hebt liggen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een bitumen dak vervangen?

+
Een bitumen dak vervangen kost tussen de € 45 en € 85 per vierkante meter

Hoe verwijder je mastiek?

+
Mastiek kun je het best verwijderen door het weg te snijden met een scherp mes. Ook zijn er speciale hulpmiddelen voor deze schoonmaak.

Is mastiek asbest?

+
Nee, mastiek is geen asbest maar het zijn wel beiden onderdelen waar je mee op moet passen.

Wat is mastiek dakbedekking?

+
Mastiek is een type dakbedekking dat een beetje lijkt op teer en werd vroeger gebruikt om het dak mee af te dichten.

Gratis offertes voor een mastiek dak vervangen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes