Sedumdak opbouw | Uit welke lagen bestaat het dak?

Sedumdak opbouwVoor het aanleggen van een sedumdak is het belangrijk dat de opbouw van de verschillende lagen op de juiste wijze wordt gedaan. Wil je het zelf plaatsen of schakel je een professional in? Bekijk de sedumdak





Wat is de opbouw van een groendak met sedum?

Het succes van een sedumdak is voor een belangrijk deel afhankelijk van de opbouw van de verschillende lagen. Regenwater mag niet te snel worden afgevoerd, omdat er dan voedingsstoffen wegspoelen. Bij een te snelle afvoer kan ook de volledige opbouw van de lagen beschadigen. Anderzijds moet het regenwater ook niet zo lang blijven staan dat de plantjes gaan rotten.

Kant-en-klare pakketten

Door gebruik te maken van kant-en-klare pakketten voor de aanleg van een sedumdak ben je altijd verzekerd van de juiste verhouding van de gebruikte materialen. Er wordt nu wat dieper ingegaan op de verschillende lagen. De opbouw voor een sedumdak zal grotendeels hetzelfde zijn als de opbouw van een groendak met andere planten.

Beschermlaag

De planten van een groendak kunnen schade veroorzaken aan de dakbedekking als daar geen bescherming tegen is aangebracht. De wortels van de begroeiing op het sedumdak dringen dan in het bitumen of beschadigen EPDM. Dat is gemakkelijk te voorkomen door wortelwerende folie te gebruiken. Dat is een zachte doek, die de wortels niet tegenhoudt, maar wel voorkomt dat ze in de dakbedekking kunnen doordringen.

Regulering regenwater

Van regenwater wil je niet te veel hebben, maar ook niet te weinig. Er moet het liefst een laag komen die een deel van het regenwater vasthoudt voor droge perioden. Het overschot aan regenwater moet snel worden afgevoerd via de regenpijp. De laag op een sedumdak die daarvoor verantwoordelijk is, wordt de drainagelaag genoemd. Een drainagelaag reguleert niet alleen de hoeveelheid regenwater, maar speelt ook een rol bij de beluchting van de wortels van de plantjes.

Filter

De plantjes van een sedumdak groeien in een laag grond wat op de drainagelaag ligt. Om te voorkomen dat met het wegstromende water uit de drainagelaag ook kleine deeltjes van de grond wegspoelen, moet er een laag filtermateriaal op de drainagelaag worden aangebracht. Dit wordt een filterdoek of filtervlies genoemd. In sommige soorten drainagemateriaal is zo’n filter standaard al aanwezig. Je moet even checken of dit bij jou ook het geval is. In dat geval is een los filtervlies niet nodig.

Voedingsbodem

De voedingsbodem, wat het substraat wordt genoemd, is de laag grond waar de plantjes in groeien. Er zijn verschillende soorten substraat verkrijgbaar. Welke je moet gebruiken is onder andere afhankelijk van het soort begroeiing van je groene dak.

Vegetatie

De laatste van de lagen materiaal die op een groendak worden aangelegd is de laag met vegetatie. Daarmee worden de plantjes bedoeld. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Bij een sedumdak wordt gewerkt met sedummatten of met sedum cassettes.

Substraat

Het succes van de opbouw van een sedumdak is voor het grootste deel afhankelijk van de wijze waarop het substraat wordt aangebracht. Je hebt voor het substraat keuze uit substraatplaten en substraatmix. Die zijn beide afgestemd op de optimale groei van sedum. Sedum is een plantensoort die het goed doet op schrale grond en daarom kan worden volstaan met een vrij dunne substraatlaag. Vooral bij oudere daken is dit een factor van belang, want die daken zijn constructietechnisch minder sterk.

Substraatplaten

Het meest gemakkelijk te hanteren zijn substraatplaten. Dat zijn platen, die gemaakt zijn van steenwol. Ze wegen heel weinig en houden uitstekend water vast. Vanwege het lage gewicht zijn deze platen goed toepasbaar voor een sedumdak op een hellend oppervlak. De platen bevatten voldoende voeding voor de sedumplantjes.

Substraatmix

Bij substraatplaten ben je gebonden aan de dikte van 5 centimeter van de platen. Als je zelf wat meer invloed wilt hebben op de dikte van de substraatlaag kun je substraatmix gebruiken. Dat is een speciaal soort grond, die is afgestemd op sedum. Er zitten mineralen en organische stoffen in.

Substraatmix weegt weinig en het kan goed water absorberen. Wees je ervan bewust dat er geen gewone zakken met tuingrond op het dak gebruikt mogen worden. Dit is daar niet geschikt voor. Het zal snel wegspoelen. Ook is het effect van tuingrond dat er snel veel onkruid tussen het sedum zal groeien.

Dikte van het substraat

Het zal duidelijk zijn dat de dikte van de laag substraat in de opbouw nauw samenhangt met de gezondheid van het sedumdak. Zoals reeds genoemd is sedum een plantje dat het beste gedijt op arme grond. Maak de laag substraat daarom niet te dik, want daar kan het sedum niet tegen.

Een te dikke substraatlaag zorgt ervoor dat andere planten het sedum gaan verdringen en dat is niet wat je wilt. Ook vanwege het gewicht van het sedumdak wordt aanbevolen om een dunne laag substraat te gebruiken. De beste dikte voor een sedumdak is 5 centimeter. Dat komt overeen met de dikte van substraatplaten.

Dunne laag substraat

Je moet er rekening mee houden dat er bij een dunne laag substraat wat meer aan onderhoud moet worden gedaan. Elk jaar moet er wat aanvullende meststoffen worden gestrooid en als het een lange tijd erg droog is, moet er extra water worden gegeven. Het grote voordeel van een sedumdak op zo’n dunne laag substraat is, dat er nauwelijks onkruid kan groeien.

Dikkere laag substraat

Een dikkere laag substraat is alleen een optie als je een nieuw dak hebt, dat meer gewicht kan dragen. Je kunt de substraatplaten dan aanvullen met substraatmix tot een dikte van wel 12 centimeter. Onderhoud is dan niet meer nodig, omdat het substraat voldoende voedingsstoffen heeft en genoeg water kan vasthouden voor droge periodes. Met een dikkere laag substraat heb je de mogelijkheid om naast sedum andere soorten planten als aanvulling te gebruiken.

Zones zonder beplanting

Het wordt aanbevolen om de beplanting niet helemaal tot aan de dakrand te laten lopen. Het deel zonder planten in de opbouw van een sedumdak wordt een vegetatievrije zone genoemd. Je kunt die bedekken met grind voor een plat dak, steentjes of tegels. De breedte van die zone moet ongeveer 10 – 13 centimeter zijn.

Waarom grind langs een sedumdak plaatsen?

De zone met grind zorgt ervoor dat je dakrand niet kan beschadigen door de wortels van de plantjes. Ook is het een bescherming van de dakrand bij vorst. Andere voordelen van een vegetatievrije zone met grind zijn dat er minder kans is op verstoppingen door regenwater, dat de dakbedekking minder snel kapot gaat door uv-stralen van de zon en dat er schade door harde wind aan het sedum voorkomen kan worden.

Groen dak met sedum aanleggen

Het maken van een sedumdak is niet moeilijk. Als je de juiste materialen in huis hebt, kan je binnen een dag een sedumdak aanleggen. Je kunt hier uiteraard ook een specialist voor inschakelen, zodat je zeker weet dat het dak op de juiste manier gelegd wordt.

Sedum op een plat of schuin dak leggen

Het maakt verschil of je van een plat dak of van een schuin dak een sedumdak wilt maken. Bij een hellend dak is het noodzakelijk om voorzieningen te treffen tegen het schuiven van de verschillende lagen materiaal en om de waterafvoer te reguleren. Op een hellend dak is het ook wat lastiger werken, omdat je weg kunt glijden. Een sedumdak kan daarom het best worden aangelegd op platte daken of zeer licht hellende daken.

Gewicht van een sedumdak

Houd er rekening mee dat een sedumdak een flink gewicht heeft. Per vierkante meter kan dat wel 100 kilo zijn. Het dak moet hier dus geschikt voor zijn. Wanneer je niet zeker weet of jouw dak sedum kan dragen, kun je het best contact opnemen met een specialist. Deze kijkt mee naar de mogelijkheden en geeft advies op maat om zo tot de beste oplossing te komen voor jouw sedumdak, met een optimaal resultaat als gevolg.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes