Groendakpan op het dak laten plaatsen | Goede isolatiewaarde

Wil je groene dakpannen op een dak laten leggen? Dat is zeker geen gek idee. Deze dakpannen zorgen voor een natuurlijk dak en je helpt er ook het milieu mee. In dit artikel lees je meer over de kosten en bijvoorbeeld de voordelen van een groendak.

groene dakpannen op dak


Groene dakpannen

Een groendakpan is een dakpan die begroeid is met groen, vaak met sedumplanten. Ze kunnen eenvoudig gelegd worden op schuine daken. Ze worden vastgelegd met een pannenhaak en zijn waterdicht. Ze hebben dezelfde maat en gewicht als traditionele dakpannen, dus over het algemeen licht van gewicht.

Deze groene dakpannen kunnen doordat ze qua model op gewone dakpannen lijken, altijd gebruikt worden om een reeds bestaand dak door een groendak te vervangen maar zijn ook geschikt voor nieuwe daken. Met een groendakpan creëer je uiteindelijk een volledig groendak wanneer je meerdere dakpannen laat plaatsen.

De sedum die erop groeit bestaat uit kleine plantjes. Sedum is een bodembedekker die ervoor zorgt dat het dak netjes dichtgroeit en dat er geen kaal plekje meer te zien is.

Kan een groendak op elk dak?

Wanneer je een plat of schuin dak hebt met een hellingsgraad van maximaal 55 graden, kun je hier een groendak op laten leggen. Bij een schuin dak wordt er vaak gebruik gemaakt van groendakpannen.

Voordelen van groene pannen op het dak

Denk je nu misschien, wat voor nut heeft het laten plaatsen van groendakpannen? We hebben de voordelen van een dergelijk dak voor je op een rijtje gezet. Om te beginnen zijn groene dakpannen een goed voorbeeld van een groendak.

Groendaken hebben tal van voordelen maar omdat je in dit geval toch gewoon pannen op het dak krijgt, profiteer je ook direct van de voordelen die bij een traditionele dakpannen horen. Dit houdt in dat je met groene dakpannen een goed geïsoleerd dak krijgt dat tevens waterdicht is.

Goede isolatiewaarde: Hoe goed isoleert een groen dak?

Het antwoord is simpel, een groen dak heeft een zeer goede isolatiewaarde. Als je voor een groendak kiest, zorgt de sedum ervoor dat er veel warmte binnen gehouden kan worden. Je betaalt zo aanzienlijk minder voor je energie en het huis blijft toch lekker warm op koude dagen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt door middel van de r-waarde. Hoe hoger de r-waarde, hoe beter de isolatie. De isolatie van een goed dak heeft een r-waarde van 4,0 of hoger. Een groendak heeft ongeveer een r-waarde van 0,3, dus dit kan een goede aanvulling zijn op je bestaande dak.

Daarnaast zorgt het dak ervoor dat het op warme dagen koeler blijft in de woning. Zeker wanneer je op de bovenste verdieping zoals een zolder een werkkamer of slaapkamer wilt maken, is deze goed geïsoleerd en kun je er een aangename temperatuur creëren en ook behouden.

Natuurlijke uitstraling en minder wateroverlast

De aanplant van sedum op een pannendak zorgt ervoor dat dit mooi groen oogt en natuurlijk aandoet. Daarnaast heeft de begroeiing water nodig om te kunnen overleven.

Wanneer het regent, vangt de begroeiing (een deel van) het water op waardoor je geen problemen krijgt zoals wateroverlast. Als het veel regent, wil de riolering dat nog wel eens niet aankunnen of staan met wat pech het dak en de tuin blank. Door het groendak wordt er veel meer water vastgehouden en heb je veel minder kans op teveel water in de tuin.

Het dak zorgt ervoor dat de regen niet allemaal rechtstreeks en tegelijk naar het riool gaat. Een deel wordt opgenomen door de begroeiing op het dak en de rest verdwijnt met minder grote hoeveelheden ineens in de afvoer.

sedum dakbedekking

Duurzaam en zuiverend

Een ander voordeel van een dak met groene pannen is dat het duurzaam is. Het dak zorgt voor een goede isolatie van de woning waardoor jij minder hard hoeft te stoken en de warmte toch goed binnen kunt houden. Hoe hoger de r-waarde, hoe beter de isolatie en uiteindelijk duurzaamheid.

De aanwezigheid van het groen op het dak zorgt dat schadelijke stoffen uit de lucht worden opgenomen en worden omgezet in onschadelijke stoffen. Het groendak zuivert daarmee ook meteen de lucht en is dus goed voor het milieu.

Het dak oogt veel natuurlijker met de begroeiing erop. Een groendak werkt ventilerend dus de luchtkwaliteit in de woning is ook goed te noemen.

Het kan op een dak met een helling worden geplaatst

Als je voor een grasdak of sedumdak kiest dat je bovenop een woning of bijvoorbeeld een dak van een garage of aanbouw laat aanbrengen, is daarvoor een nagenoeg plat dak nodig. Zeker als je het groendak ook als terras wilt gebruiken. Dit kan natuurlijk niet op een schuine helling en dito dak gedaan worden.

Een groot voordeel van groene dakpannen is dat deze wel op een gewoon schuin dak kunnen worden geplaatst. Het hellingspercentage van het dak mag maximaal 55% zijn dus dat is aanzienlijk.

Dit betekent dat de groene dakpannen dus op eenzelfde manier kunnen worden geplaatst als reguliere dakpannen. Een normaal pannendak kan dus ook altijd vervangen worden door een groenpannendak als je daar interesse in hebt.

Interesse in groendakpannen?
Een groendak is een duurzame soort dakbedekking en met groendakpannen kan ook een schuin dak groen worden gemaakt. Vraag vrijblijvend offertes aan om de prijzen te vergelijken en de beste deal te vinden!
arrow Vraag offertes aan

Hoe wordt een groenpannendak aangelegd?

Heb je interesse in het laten aanleggen van een groenpannendak? Dan is daarvoor het volgende nodig. Je kunt een dak met groene pannen op dezelfde manier leggen zoals een regulier pannendak.

Dit betekent dat je het ook zelf kunt doen, maar je kunt er natuurlijk ook voor bij een dakdekker terecht. Als je zelf een goede klusser bent, is een groenpannendak aanleggen zeker goed te doen.

Zorg ervoor dat je een goede en stevige constructie maakt waarop de dakpannen komen te liggen en deze kunnen gelegd worden. Ook voor groene dakpannen geldt dat ze snel gelegd kunnen worden, zodat het dak binnen no time dicht is en dat er allerlei verschillende onderdelen voor te koop zijn waarmee jij het dak goed en netjes kunt afwerken.

Het belangrijkste verschil is dat het groen is door de begroeiing die erop zit.

Groendakpan kosten: Is een groendak duur?

De kosten van een groendak zijn afhankelijk van een aantal gegevens. Zo zijn de kosten bijvoorbeeld van de dikte afhankelijk. Je hebt bijvoorbeeld een extensief groendak en een intensief groendak. De kosten van een extensief groendak zijn tussen de € 30 en € 70 per m² wanneer je het dak zelf aanlegt. De kosten van een intensief groendak liggen rond de € 120 per m²

Kijk en vergelijk bedrijven die groene pannen op het dak kunnen leggen

Wil je groene pannen laten leggen op dak? Kijk dan eerst rustig rond of er gespecialiseerde bedrijven of dakdekkers bij je in de buurt te vinden zijn waarvoor je daar terecht kunt.

Kijk en vergelijk het aanbod goed zodat jij altijd de juiste keuze maakt. Het is zeker zinvol om iemand te laten komen om het dak te bekijken en goed advies in te winnen over alle mogelijkheden. Vraag ook altijd vooraf een offerte aan zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Het laten leggen van de groene dakpannen kan snel gedaan worden maar niet iedere dakdekker zal dit doen, dus het is zaak een goede en gespecialiseerd bedrijf hiervoor te vinden.

Zo wordt het dak op de juiste manier gelegd, heb jij er veel plezier van en ben je ook nog eens groen en duurzaam bezig.

Veelgestelde vragen

Hoeveel graden scheelt een groendak?

+
Zwarte daken kunnen in de zomer erg heet worden en het grind absorbeert veel warmte. Door het te vervangen door een groendak daalde de temperatuur aanzienlijk en hadden de groene planten een verkoelend effect. In een huis kan dit tot wel 5 graden verschil maken.

Kunnen zonnepanelen op een groen dak?

+
Groene daken kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen. Als je je dak wilt verduurzamen, wordt er vaak gekozen tussen zonnepanelen of een groendak.

Waarom grind langs een sedumdak?

+
Het is verstandig om langs de dakrand een laag grind aan te brengen. Hierdoor wordt de dakdecoratie beschermd tegen vocht. Bij hevige regenval kan er vocht onder de dakbedekking terechtkomen.

Hoe lang gaat sedum mee?

+
Een sedumdak gaat minimaal 30 tot 50 jaar mee.

Groendakpan: gratis offertes

Groendakpannen zijn een goede manier om ook een schuin dak te kunnen verduurzamen, maar moeten wel goed worden gelegd door het extra gewicht. Wij kunnen je in contact brengen met ervaren dakdekkers die de groendakpannen op de juiste manier plaatsen zodat je snel van jouw nieuwe groendak kunt genieten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes