Groen dak op bitumen | Natuurlijke dakbedekking

Een groen dak zorgt ervoor dat jij jouw steentje bijdraagt aan het milieu en zorgt daarbij ook voor grote voordelen voor de woning. Er zijn daarom veel soorten groene dakbedekkingen te vinden. Een van de mogelijkheden die je hebt, is een groen dak op bitumen.

groen dak op bitumen geplaatst

Wat is een groendak?

Een groen dak is een dak waarop veel planten te vinden zijn. Het is daarom niet alleen het dak dat nodig is voor de bescherming van jouw woning, maar ook een manier om invloed te hebben op de natuur en alles wat hierbij komt kijken. Er zijn een groot aantal soorten groen dak te vinden, waardoor het van belang is dat je weet welke opties voor de aanleg van een groendak mogelijk zijn.

Soorten groene daken

Groene daken worden over het algemeen in twee soorten opgedeeld. Je hebt de intensieve groene daken, waar je veel opties voor de type beplanting hebt maar ook veel onderhoud en extra voeding nodig heeft. Ook heb je de extensieve groendaken, die minimale onderhoud nodig hebben. Een van de meest gebruikte groene daken is een sedumdak, die onder de extensieve groendaken valt. Deze staat vol met vetplanten, welke eenvoudig zijn in het onderhoud en een lichter gewicht hebben.

Verschillende opties vegetatie

Bij een groen dak kun je ook aan een bloementapijt denken. Hiermee staat jouw dak vol met bloemen, welke voor een groene en kleurrijke vegetatie op het dak zorgen. Je kunt hier ook wilde bloemen bij plaatsen, waardoor je de bijen een goede omgeving biedt. Je kunt daarbij ook grassen of heide plaatsen, welke weer voor een geheel andere uitstraling zorgen. Er zijn veel type beplanting die je kunt gebruiken bij de aanleg van een groendak. Bij de keuze is het van belang dat de opbouw van je dak het gewicht aankan en dat je weet hoeveel voeding en onderhoud de planten nodig hebben.

Kan sedum op bitumen / dakleer?

Sedumdaken of groendaken kunnen worden aangelegd op platte daken met een dakbedekking van bitumen. Meestal is een plat dak beter voor een groen dak dan een schuin dak, omdat de beplanting niet veel graden van een helling kan hebben. Bitumen wordt niet alleen veel gebruikt als dakbedekking voor platte daken, maar is over het algemeen wortelbestendig als het om een relatief nieuwe laag gaat. Hierdoor is een bitumen plat dak geschikt als materiaal voor groendaken. Als de bitumen er al een tijdje ligt, kan deze snel wortelbestendig worden gemaakt door een folie te gebruiken. Ook is het een relatief lichte soort dakbedekking, wat niet veel extra gewicht toevoegt aan de dakconstructie. Omdat groene daken redelijk zwaar zijn, is dit erg fijn.

Welke dakbedekking onder sedumdak

Sedumdaken gedijen goed op platte daken of daken met een lichte helling. Hierdoor ben je redelijk gelimiteerd qua dakbedekkingen die je onder een sedumdak kunt gebruiken, omdat deze ook op een plat dak gebruikt moeten kunnen worden. Bitumen en EPDM worden vaak gebruikt voor platte daken en deze soorten dakbedekking zijn allebei goed voor onder sedumdaken en andere soorten groendak. Golfplaten en zinken dakbedekking is niet geschikt voor een groendak, maar voor dakpannen kun je groendakpannen kiezen, die een laag met sedumbeplanting hebben.

Ondergrond sedum dak

De ondergrond voor een sedum dak moet relatief plat zijn, wortelbestendig zijn en ook waterwerend. De dakconstructie zelf moet ook redelijk sterk zijn, omdat een sedumdak een flink gewicht heeft. De substraat en planten zijn al zwaarder dan de meeste soorten dakbedekking, maar kunnen ook veel water opnemen, waardoor er meer gewicht bij komt. Het is dus erg belangrijk dat de ondergrond van goede kwaliteit is en de sedum kunnen dragen. Omdat de ondergrond vaak ook een waterbufferend vermogen heeft, zodat het water vastgehouden kan worden en de riolering bij hevige regenval niet wordt overladen met regenwater, blijft het lang nat, met als gevolg dat het extra gewicht ook lang aanblijft.

Groen dak over bitumen plaatsen?
Een groen dak heeft een stevige ondergrond nodig, waar bitumen erg geschikt voor is. Vraag vrijblijvend offertes aan om de beste prijs voor jouw groene dak op bitumen te krijgen.
arrow Vraag offertes aan

De voordelen van een groendak

Een groen dak kan verschillende voordelen opleveren. Deze voordelen zijn niet alleen voor jou, maar ook voor de natuur en het milieu.

Meer groen op straat

Een van de eerste redenen waarom je kunt kiezen voor een groen dak op bitumen is dat je hiermee extra groen creëert rondom de woning. Het is daarom ook een veelgebruikte oplossing voor dicht gebouwde stenen. Je zorgt er hiermee niet alleen voor dat er meer groen in de omgeving is, maar ook dat de flora en fauna in stand wordt gehouden. Bijen, vlinders en andere insecten hebben voeding nodig, wat als gevolg van klimaatverandering minder makkelijk te vinden is voor ze. Door een groendak met sedumplantjes en andere planten te kiezen, kun je jouw steentje bijdragen.

Functionaliteiten

Daarbij is een groen dak op bitumen voorzien van een groot aantal functionaliteiten. De bitumen zorgt ervoor dat de condensatie van binnenuit naar buiten kan en tegelijkertijd geen water naar binnen kan komen van buiten. Het groen geeft dan een extra bescherming als het om de woning gaat. De weersinvloeden hebben geen kans om het dak aan te tasten en zorgen er dus ook voor dat jij geen last krijgt van lekkages. Niet alleen is deze soort dakbedekking redelijk waterdicht, maar je zult ook niet snel brandoverslag hebben voor het geval dat er in jouw buurt een brand ontstaat.

Aandachtspunten bij het aanleggen van groen dak op (bestaand) bitumen dak

Als je een groen dak op bitumen dakbedekking wilt realiseren, moet je er ook voor zorgen dat je weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Met een groot aantal keuzemogelijkheden is het namelijk niet altijd eenvoudig om de beste oplossing te krijgen. Er zijn daarom een aantal factoren die je in het achterhoofd moet houden voordat je het groene dak realiseert.

1. De stevigheid van het dak

Als je een groen dak op bitumen wilt maken, moet je eerst zeker weten dat de constructie van het dak hier stevig genoeg voor is. Bitumen weegt over het algemeen niet veel, maar het extra gewicht van de planten en aarde vraagt om een stevige dakconstructie. Ook zal een groen dak meer water vasthouden, wat nog meer extra gewicht geeft. Zorg er daarom voor dat de opbouw van het dak stevig genoeg is voordat je met de werkzaamheden begint en je weet de levensduur van het dak en wanneer de dakbedekking vervangen moet worden.

2. De soorten van het groene dak

Het plaatsen van een groen dak op bitumen kan in een groot aantal varianten komen. Je kunt kiezen tussen veel type beplanting, waarvan sedum het vaakst gekozen wordt vanwege het minimale onderhoud. Maar ook mos en kruiden komen regelmatig voor op een groen dak. Je kunt ervoor kiezen om zelf de planten te plaatsen, maar er zijn ook cassettes en sedummatten te koop, die je alleen nog maar in elkaar hoeft te klikken voor je groene dak.

3. Is de bitumen wortelwerend?

Bij een groendak is het van groot belang dat de dakbedekking onder het groendak wortelwerend is. De opbouw van de bedekking moet ervoor zorgen dat de wortels van de planten en grassen er niet door komen. Anders dreig je snel met lekkages en andere problemen te kampen.

Om zeker te zijn dat het dakleer wortelwerend is, kan je de specificaties van de bitumen dakbedekking bekijken. Fabrikanten vermelden vaak of hun producten wortelwerend zijn. Als je twijfelt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakdekker.

4. De staat van het bitumen

Voordat je het groene dak op bitumen kunt plaatsen, moet je ook goed bekijken of het bestaande bitumen nog van goede kwaliteit is. Als je dit niet doet, kunnen er snel lekkages komen. Vooral als het veel regent kan er veel druk op de bestaande bitumen komen te staan, wat voor beschadigingen zorgt. Met het groene dak is het lastiger om bij de bestaande dakbedekking te komen, dus je wilt zeker weten dat deze van goede kwaliteit is voor je er groen overheen plaatst. Als de conditie van het dak slecht is moet je eerst het bitumen dak vervangen.

groen sedumdak over bitumen

5. De extra mogelijkheden met een groen dak

Als je een groen dak op bitumen plaatst, kun je ook nog voor verschillende extra’s kiezen. Niet alleen kun je zelf besluiten welk soort groen je kiest, maar bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler zijn vaak effectiever op een groen dak. Hierdoor is het een uitstekende keuze om meteen je woning te verduurzamen als je een groendak laat aanleggen. Ook kun je de waterafvoer goed regelen en bijvoorbeeld een regenton plaatsen.

6. Het onderhoud

Het is ook goed om alvast na te denken over het onderhoud dat je bij een groen dak op bitumen krijgt. Zo moet je niet alleen het dak in een goede staat houden, maar ook zorgen dat de planten van goede kwaliteit blijven. Zo moet je bijvoorbeeld ook water aan de planten geven als er een tijd lang geen regen valt. Tevens moet je regelmatig het dak controleren op oneffenheden, zodat je kunt voorkomen dat jouw dak lekkages krijgt.

De prijs van een groen dak op bitumen

Een groen dak op bitumen is niet goedkoop. Je krijgt namelijk te maken met verschillende kostenposten, die zorgen voor een hoog prijskaartje. Denk daarbij als eerste aan de reparaties die nodig zijn aan bitumen. Je wilt de bitumen ondergrond zo goed mogelijk krijgen, omdat de levensduur van het groene dak ongeveer 60 jaar is. De ondergrond moet hier zo dicht mogelijk bij aansluiten. Het kost gemiddeld € 60 per vierkante meter om bitumen dakbedekking te laten vervangen.

Wat kost een groen dak aanleggen per m2?

Daar komen de kosten voor het sedum op je dak nog bovenop. Hoe duur de aanleg van een groendak wordt heb je voor een groot deel zelf in handen. Een extensief groen dak, met bijvoorbeeld sedum, kost gemiddeld € 45 tot € 120 per vierkante meter. Voor een intensief groen dak, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld grassen en kruiden, kost € 70 tot € 150 per vierkante meter. Het is dus een flinke investering, maar dan ben je ook tientallen jaren tevreden met je dak.

Groen dak op bitumen: gratis offertes

Wil je snel genieten van een groen dak op bitumen en daarom een dakdekker vinden die alles voor jou kan realiseren? Vergelijk dan de bedrijven in jouw omgeving en ontdek waar jij de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes