Een groen dak met zonnepanelen | Hogere opbrengst

Overweeg je om een groen dak te laten plaatsen? De combinatie van een groen dak met zonnepanelen levert extra voordelen op.

groen dak met zonnepanelen

Hogere energieopbrengst

Door zonnepanelen op een groen dak te plaatsen krijg je een duurzamer dak met meer isolatie en betere opbrengst van de zonnepanelen.

De voordelen van de combinatie groendak en zonnepanelen

Onder invloed van de maatschappelijke discussie om te verduurzamen kiezen steeds meer woningbezitters ervoor om een groen dak aan te leggen. Groene daken hebben voordelen ten opzichte van andere dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Vooral in de zomer wordt een groen dak minder warm. Het groene dak zorgt in de winter voor extra isolatie, dus voor minder energieverspilling. Wat veel woningbezitters zich niet realiseren is, dat een groen dak uitstekend kan worden gecombineerd met zonnepanelen. De voordelen daarvan zijn onder andere dat het rendement van de zonnepanelen stijgt.

1. Hogere opbrengst van zonnepanelen door koeler dak

Zonnepanelen werken het best als ze een temperatuur hebben van ongeveer 25 graden. Dan is de opbrengst het hoogst. In de zomermaanden kan het op een dak echter veel warmer worden. Door de reflectie van de zonnewarmte door een bitumen of EPDM dakbedekking stijgt de temperatuur gemakkelijk tot boven de 60 graden. De zonnepanelen leveren dan 15 procent minder energie op. Een groen dak helpt om de temperatuur op een dak omlaag te brengen. Dat komt doordat het sedum geen zonnewarmte uitstraalt. Het effect is zo groot, dat het op een zomerse dag op het dak niet warmer wordt dan 35 graden.

2. Langere levensduur zonnepanelen en dak

Sedum heeft niet alleen een dempende werking op de temperatuur op het dak, maar het zorgt er ook voor dat het tijdens koud weer minder afkoelt op het dak. Zowel de dakbedekking als de zonnepanelen profiteren daarvan. Beide zetten uit en krimpen bij van temperatuurverschillen. Door het regelmatig uitzetten en krimpen gaat het materiaal langzaam kapot. In het oppervlak van de zonnepanelen ontstaan dan haarscheurtjes, waardoor de panelen niet meer zo goed werken. Sedum beperkt de schommelingen in de temperatuur. De dakbedekking en de zonnepanelen zullen minder sterk krimpen en uitzetten, waardoor er minder en minder snel scheurtjes ontstaan.

3. Meer biodiversiteit

Het sedum heeft een goede invloed op de zonnepanelen, maar omgekeerd hebben de zonnepanelen ook een positief effect op de biodiversiteit op het dak. Dat komt doordat de zonnepanelen zorgen voor meer variatie in plekken met zon en schaduw. Daardoor ontstaat als het ware een klein ecosysteem, met meer verschillende soorten planten en dieren. Dat deze afwisseling aan zon en schaduw effect heeft is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat er meer soorten plantjes groeien, met als gevolg een groter aantal verschillende insecten.

4. Brandwerend effect

Bij de combinatie van een groen dak en zonnepanelen is de kans op het ontstaan van brand kleiner dan op een dak met een dakbedekking van bitumen of EPDM. Zonnepanelen staan er om bekend dat ze in incidentele gevallen bij grote hitte in brand kunnen vliegen. Zo’n brand kan uitgroeien tot een woningbrand met grote schade. In verreweg de meeste gevallen is brand bij zonnepanelen het gevolg van een slecht aangelegde installatie. Het risico is groter naarmate de temperatuur van de zonnepanelen stijgt.

Van een groen dak was al bekend dat de temperatuur er minder hoog wordt op warme zomerse dagen. Vooral doordat de planten in een laag water staan wordt het er minder heet. Als er toch brand ontstaat in één van de zonnepanelen is de kans dat die de dakbedekking en vervolgens de woning bereikt veel kleiner. De plantenlaag met de waterbuffer vormt dus een extra brandwerende laag. Er is altijd het risico dat er van slecht gemonteerde zonnepanelen op je dak staan die in brand vliegen. Maar door het groene dak is de kans dat er schade aan je woning ontstaat erg klein.

Kozijnen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk kozijnen offertes
groen dak met zonnepanelen

Aanleg van sedum dak combineren met zonnepanelen

Zoals inmiddels wel duidelijk is levert een groen dak in combinatie met zonnepanelen veel voordelen op. Het aanleggen van een groen dak met zonnepanelen is over het algemeen niet bijzonder ingewikkeld. Toch moet met een aantal dingen rekening worden gehouden. Daarom worden de belangrijkste aandachtspunten nu benoemd.

Tip 1: Volgorde van aanleggen

Bij het aanleggen van een sedumdak of groen dak met zonnepanelen kan je drie situaties onderscheiden: een leeg dak, een groen dak zonder zonnepanelen, en een dak met zonnepanelen zonder begroeiing. Als een dak leeg is, is dat de gemakkelijkste manier van werken. Eerst worden de onderste lagen van het sedumdak in orde gemaakt, zoals de wortelwerende folie, een laag voor de drainage en de laag met substraat. Daarna wordt het montagesysteem voor de zonnepanelen geplaatst. Vervolgens worden de sedummatten of de cassettes met sedum geplaatst. Die mogen rondom en onder het montagesysteem komen. Als laatste plaats je de zonnepanelen.

Wie al een groen dak heeft kan daar zonnepanelen op plaatsen. Het is dan noodzakelijk om ruimte vrij te maken voor het montagesysteem van de zonnepanelen. Om zo weinig mogelijk sedum te hoeven verwijderen kun je het beste niet kiezen voor een aerodynamisch systeem, maar voor een systeem waarbij de zonnepanelen wat meer rechtop staan. Je kunt dan onder de panelen nog wat groen houden. Zonnepanelen op een groen dak plaatsen is niet zo eenvoudig. Om te voorkomen dat er lekkage ontstaat is het aan te raden een ervaren bedrijf in te schakelen. Een groen dak aanleggen op een dak waar al zonnepanelen staan is vrij eenvoudig. Je kunt dan het beste om de zonnepanelen heen werken.

Tip 2: Montagesysteem zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren op het dak worden geplaatst. De meest rigoureuze manier is door de het montagesysteem aan het dak vast te schroeven. Dit brengt het risico met zich mee dat er lekkages kunnen ontstaan. Het is ook mogelijk om het montagesysteem los op het dak te zetten. Om te voorkomen dat de panelen verschuiven wordt het systeem verzwaard met behulp van ballast, zoals stoeptegels. Bij beide genoemde methoden kunnen er plantjes in de schaduw onder de zonnepanelen worden geplaatst. Dat kan niet met consoles. Dat zijn bakken met ballast, waar de zonnepanelen op liggen. Consoles gaan ten koste van het oppervlak van het groene dak.

Tip 3: Oriëntatie van de zonnepanelen op platte daken

Het is bij zonnepanelen de bedoeling om zoveel mogelijk energie op te wekken. Dat is de reden waarom de panelen zo worden geplaatst, dat ze het meeste zonlicht opvangen. Vaak is dat door de panelen naar het zuiden te richten. Er zijn echter situaties waarin dat niet mooi is vanwege de oriëntatie van de woning. Ook zijn er situaties waarbij het beschikbare dakoppervlak bijna helemaal wordt bezet door zonnepanelen, zodat er weinig plaats overblijft voor het groene dak. Je kan in dat geval kiezen voor een opstelling waarbij iets minder energie wordt opgewekt, maar waar het groene dak kan floreren. Een algemeen advies kan hier niet over worden gegeven. Dat is afhankelijk van de situatie en van persoonlijke voorkeuren.

Tip 4: Beplanting onder de zonnepanelen

Het is goed mogelijk om sedum onder de zonnepanelen te plaatsen, maar dat kan niet in alle gevallen. Als de zonnepanelen erg laag boven het dak zijn gemonteerd, zoals bij aerodynamische opstellingen, komt er onvoldoende licht onder de panelen. Het sedum heeft dan geen kans om te groeien. De optimale hoogte van de zonnepanelen boven het dak om sedum onder de panelen te kunnen planten is 30 centimeter. Het sedum moet dan in droge perioden wel wat extra water krijgen. Desondanks biedt zo’n opstelling kansen voor andere soorten planten en insecten. Bij een dergelijke opstelling kan er ook voldoende wind rondom de zonnepanelen waaien, waardoor er meer koeling is.

Tip 5: Totaalgewicht

Het zal duidelijk zijn dat een dak met zonnepanelen en groen behoorlijk zwaar is. Je moet daarom altijd vooraf laten uitrekenen of het dak daarop is berekend. Je kunt uitgaan van de volgende gewichten. Een sedumdak weegt per vierkante meter 80 tot 150 kilo. Zonnepanelen wegen 25 kilo per vierkante meter. Bij montage op platte daken moet je rekening houden met nog minstens 20 tot 50 kilo aan ballast per vierkante meter.

Tenslotte neemt het dak regelmatig ook een flink gewicht aan water of sneeuw op. Als alles wordt meegerekend moet een dak minstens 130 kilo per vierkante meter kunnen dragen. Bij reguliere woningen mag dat geen bezwaar zijn, maar voor de zekerheid kun je het beter laten controleren door een gespecialiseerd bedrijf.

Tip 6: Regenwater verspreiden via sedumdak

Als er zonnepanelen zijn, zal het regenwater vooral aan de onderzijde van de panelen vallen. Dat zorgt voor plekken op het groene dak die teveel water krijgen, en dat kan ertoe leiden dat het sedum dood gaat. Om dit te voorkomen maak je bij de aanleg van het sedum dak kleine verhogingen van grint ter hoogte van de onderzijde van de zonnepanelen. Die zorgen ervoor dat het water snel wordt afgevoerd naar andere delen van het groene dak.

Wat kosten een sedumdak met zonnepanelen?

Dé prijs van zonnepanelen in combinatie met een groendak kunnen we dus niet geven. Alles hangt af van het aantal zonnepanelen, het type groendak en de oppervlakte van het dak.

Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs voor zonnepanelen varieert tussen €1,06 en €1,26 per Wattpiek (Wp) in 2024. Wat betreft sedumdaken kunnen de kosten variëren van €60 tot €150 per vierkante meter, afhankelijk van de intensiteit van het groen en andere specificaties.

Een hogere opbrengst en meer biodiversiteit

Een groen dak met zonnepanelen zorgt voor een win situatie. De panelen hebben door het groen een hogere opbrengst en het groene dak krijgt door de zonnepanelen meer biodiversiteit. Een praktisch voordeel van een groen dak met zonnepanelen is, dat de brandveiligheid verbetert. Wat kosten betreft zal een groen dak met zonnepanelen geen onoverkomelijke problemen veroorzaken. Het wordt aangeraden om de montage van de zonnepanelen altijd door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Een groen dak kun je in overleg met de monteur van de zonnepanelen zelf aanleggen. Daarvoor zijn talloze doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar.

Offerte voor zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen op je groene dak? Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes