Kosten sedumdak | Alle financiële aspecten van sedum

De kosten van een sedumdak worden met behulp van de overheid zo laag mogelijk gehouden. Subsidies die hiervoor uitgekeerd worden zijn een belangrijke stimulus om over te gaan op een duurzaam dak. We bespreken alle belangrijke zaken omtrent de prijs.


sedumdak-kosten.jpg

Wat kost een groendak van sedum per vierkante m2?

Voor de aanleg van een sedumdak kun je ongeveer tussen de € 45,- à € 100,- per vierkante meter rekenen. Dit bedrag is inclusief btw en inclusief de gehele aanleg van het sedum per vierkante meter. Dit heeft te maken met het feit dat er naast sedummatten of cassettes ook een behoorlijke tapijtmat moet worden aangeschaft om een sedumdak aan te kunnen leggen. Dit heeft dus invloed op de totale kosten voor een sedumdak.

Sedumdak kosten nemen af bij een groter oppervlak

De gemiddelde kosten per vierkante meter zullen afnemen naarmate het groendak groter wordt. Bedenk ook dat sommige overheden en steden financiële steun bieden voor het aanleggen van sedumdaken. Dit verhoogt het belang van de investering. Hoewel groene daken iets duurder zijn dan conventionele daken, zorgt de bescherming die de plant biedt ervoor dat het dak 2 tot 3 keer langer meegaat.

Hoeveel sedum planten kun je gemiddeld plaatsen per m2?

Veel mensen vragen zich af hoeveel sedum planten er nu eigenlijk bevestigd worden per m². Het aantal sedumplanten dat binnen één vierkante meter past, ligt tussen de 5 à 7 stuks. Dit is afhankelijk van de grootte van de plant.

Welke factoren bepalen de kosten van een vegetatiedak?

Naast het aantal vierkante meters van het sedumdak zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke prijs van een sedumdak. Denk hierbij aan de manier waarop het dak is gebouwd. Sommige daken moeten versterkt worden omdat ze niet genoeg gewicht kunnen dragen. Hierdoor kunnen ze het gewicht van een sedumdak nog niet dragen.

Afhankelijk van de dakbedekking

Een andere belangrijke variabele is het type dakbedekking en het type dak. Niet iedere soort dakbedekking is geschikt voor de aanleg van een groendak. Hierdoor kan het zo zijn dat je eerst de dakbedekking moet vervangen die wel geschikt is voor een groendak, wat extra kosten met zich meebrengt. Een plat sedumdak is het meest geschikt om een sedumdak op aan te leggen. Maar als je dak schuin afloopt zijn er in sommige omstandigheden maatregelen nodig om het sedum correct te verankeren.

Kosten voor opbouw en aanleg sedumdak

Als je een sedumdak gaat kopen en aan gaat leggen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dak een stevige lagenstructuur heeft voordat je de sedummatten of sedumcassettes installeert. Deze opbouw is qua prijs het duurste, maar is wel het meest degelijk.

Vind de beste prijs voor je sedumdak
Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes voor jouw nieuwe sedumdak. Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkers voor de beste deal!
arrow Vraag offertes aan

Bespaar niet op bewatering

Om wat goedkoper uit te zijn zou je ervoor kunnen kiezen om geen waterreservoir te plaatsen. Dit is alleen niet aan te raden. De planten direct in de bodemlaag plaatsen die afwatert, is een andere minder dure optie, maar als je dat doet vergroot je de kans op een te droog of nat dak. Deze strategie wordt daarom tegenwoordig ook steeds minder populair. De kosten hangen verder ook af van de vraag of je zelf gezaaide sedumstekken gebruikt of voorgekweekte sedummatten. Doorgaans zijn matten minder duur.

sedumdak-kosten-2.jpg

Welke prijs betaal je voor het onderhoud van je sedumdak?

Je vraagt je misschien nog af of er kosten zijn voor het onderhoud van een sedumdak. Een sedumdak moet namelijk wel onderhouden worden. Als je een sedumdak hebt, overweeg dan minstens een of twee keer per jaar het dak te bemesten en te wieden. De gemiddelde kosten van een dergelijke onderhoudsbeurt zijn gemiddeld € 1,- per m².

Als het langere tijd droog blijft moet je het dak wat water geven om te voorkomen dat de planten uitdrogen. Op het gebied van onderhoud maak je dus enkel kosten voor de materialen die je nodig hebt voor het onderhoud.

Hoeveel subsidie krijg je voor een sedumdak?

Er zijn subsidies beschikbaar voor de aanleg van een sedumdak. Deze subsidies dienen als hulp bij de bouw en aanschaf van je sedumdak. Je kunt een aanvraag voor een subsidie indienen bij je gemeente. Door een subsidie kunnen de gemiddelde kosten voor een sedumdak lager worden.

In sommige gemeenten kunnen de subsidies voor sedumdaken oplopen tot € 40,- per vierkante meter. Controleer bij je gemeente wat de hoogte van de subsidie is in jouw woonplaats. Check daarnaast of er recentelijk wijzigingen zijn aangebracht in de regels voor subsidieprogramma’s voor sedumdaken.

Criteria voor subsidies op sedumdaken

Wil je als particulier of ondernemer subsidie krijgen voor de aanleg van een sedumdak? Dan stelt elke gemeente specifieke eisen waar je je aan moet houden. Iedere gemeente heeft andere subsidie-eisen voor de aanleg van sedumdaken. Er zijn echter wel een paar dingen die in het algemeen gezegd moeten worden over gemeentelijke steun voor sedumdaken. Hierdoor is het toch mogelijk om een goede inschatting te krijgen van de mogelijke hoogte van de sedumdak subsidies.

Subsidie voor sedumdaken voor particulieren

Vaak is de enige voorwaarde voor particulieren dat de aanleg van een sedumdak gebeurt door een gerenommeerd bedrijf. Door het sedumdak door een erkend bedrijf aan te laten leggen ben je er zeker van dat de aanleg op de juiste manier gebeurd en dat je door de subsidie kunt besparen op de kosten van een sedumdak.

Subsidie voor sedumdaken voor ondernemers

Ook voor ondernemers zijn er subsidies verkrijgbaar voor de aanleg van een sedumdak. Ook bedrijfseigenaren moeten zich aan de bovenstaande regel houden. Maar bedrijfseigenaren moeten ook rekening houden met de fiscale kant van een sedumdak. De VAMIL- en MIA-regeling zijn hierbij de belangrijkste aandachtspunten. Dit komt doordat je de investering in een sedumdak geleidelijk terug kunt verdienen, bijvoorbeeld door de lagere energiekosten.

sedumdak-kosten-1.jpg

De beste sedumdak prijs: gratis offertes

Door offertes te vergelijken krijg je de beste prijs voor je sedumdak. Wij brengen je volledig vrijblijvend in contact met ervaren dakdekkers die het mooiste sedumdak op jouw woning kunnen plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes