Alle voordelen van een grasdak op een rijtje

GrasdakAls je naar een milieuvriendelijke oplossing voor het dak op je nieuwe woning op zoek bent, is het zeker het overwegen waard om ook eens naar een grasdak te kijken. Een grasdak is een groendak, maar dat zal je zeker niet verbazen als je de naam ziet.

Grasdak

Niet alle daken zijn geschikt om een grasdak van te maken dus we hebben een aantal belangrijke voorwaarden en kenmerken van dit type dak voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Zo weet jij ook meteen of een dergelijk dak wellicht op jouw woning past en gemaakt kan worden. Bekijk de

Gras of ook kleine struiken?

Op een grasdak groeit, en dat zal je zeker niet verbazen, dus gras. Het valt daarmee ook onder de categorie groendaken oftewel daktuinen. Een grasdak is weliswaar niet precies hetzelfde als een daktuin maar de termen worden wel vaak door elkaar gebruikt.

Het betreft in ieder geval altijd een dak dat begroeid is en dit kan in het geval van een daktuin of groendak natuurlijk ook gras zijn, maar vaak zijn er ook nog andere planten of andersoortige begroeiing op terug te vinden. Denk bijvoorbeeld ook aan kleine struiken.

Een grasdak kenmerkt zich natuurlijk door het aanwezige gras maar ook altijd door het feit dat dit op dezelfde manier als een tuin gebruikt kan worden.

Intensief of extensief?

Onder de groendaken maken we een onderscheid tussen de volgende twee soorten:

Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen daken is dat bij een extensief groendak de begroeiing nooit hoger is dan zo’n 20 centimeter. Bij een intensief groendak kan de begroeiing wel hoger worden en vind je niet enkel gras en kleine plantjes maar ook struiken terug.

Je kunt dus wel stellen dat een grasdak tot de extensieve groendaken behoort. Bij een intensief groendak is ook een veel stevigere constructie nodig op dit te kunnen dragen, simpelweg omdat er meer op het dak komt te staan en dat alles wat er groeit ook meer ruimte heeft om wortel te kunnen schieten en goed te kunnen groeien.

Waarop letten bij grasdak aanleggen?

Onder een goed grasdak moet dus wel een stevige constructie zitten. Deze constructie heeft niet alleen het erop groeiende gras te houden, maar moet ook bestand zijn tegen erop lopen en dat er mensen aanwezig zijn die er zitten of iets anders aan het doen zijn.

Dit is immers een van de doelen van een grasdak. Je kunt een dergelijk grasdak ook alleen op daken laten maken waarvan het hellingspercentage niet hoger is dan 4 of 5 procent.

Dit is dus bijna een plat dak te noemen. Op een wat meer hellend dak zou wel gras kunnen worden aangeplant maar het moet natuurlijk ook goed onderhouden kunnen worden en een helling kun je nu eenmaal niet als tuin gebruiken.

1. Dakconstructie moet extra gewicht kunnen dragen

Als je een plat dak hebt of een woning of bijgebouw laat bouwen waarop je graag een grasdak wilt maken, is daarvoor wel een stevig dak en dak opbouw nodig. De gehele constructie moet wel voldoende gewicht aankunnen, want anders kunnen er natuurlijk grote problemen ontstaan als mensen het dak als tuin gebruiken of wanneer er teveel groen op groeit.

Beloopbaar of niet?

Een groendak kan variëren in beloopbaarheid, van lichte sedumvegetatie tot volledig beloopbare daktuinen. Voor lichte sedumbeplanting zoals bij een grasdak is een dakstructuur van minstens 100 kg/m² draagkracht voldoende. Voor intensievere beloopbaarheid, zoals tuinen of terrassen, is een draagkracht van 300 kg/m² vereist. Het is essentieel de draagkracht van het dak te laten controleren door een bouwexpert of architect, omdat de exacte eisen kunnen variëren op basis van lokale bouwvoorschriften en de specifieke plannen voor het groendak

2. Vraag de juiste vergunningen aan

De dakconstructie moet bijzonder stevig zijn of zo worden gemaakt en je dient er natuurlijk ook altijd de juiste vergunningen voor aan te vragen. Als het dak goedgekeurd wordt, kan het grasdak worden aangelegd.

Dit kun je zelf doen maar het is zeker geen gek idee om dit over te laten aan een specialist op dit gebied. Zo weet je namelijk ook zeker dat het altijd goed gebeurt.

De specialisten die grasdaken aanleggen weten precies waarmee ze rekening moeten houden en kunnen het dak zo maken dat het volledig aan jouw wensen voldoet en je de beste dakbedekking voor jouw grasdak krijgt.

3. Laat vooraf een offerte maken

Je laat het beste op voorhand een offerte maken voor het aan te leggen grasdak. Hierbij kan gekeken worden naar je eisen, maar wordt zeker ook het dak zelf in ogenschouw genomen en wordt bekeken wat voor groendak het beste past.

De aanleg van een dergelijk dak is natuurlijk niet zonder kosten dus er kan ook rekening gehouden worden met het beschikbare budget. Vraag meerdere offertes aan zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en de beste keuze kunt maken.

Kosten

Voor een grasdak – een extensief groendak met lichte vegetatie – liggen de kosten doorgaans tussen de €60 en €100 per vierkante meter varieert, afhankelijk van de intensiteit van het groen en het type dak dat je hebt. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder het gekozen groen, de dakstructuur en eventuele extra voorzieningen zoals irrigatiesystemen.

Opbouw

Een grasdak heeft een gelaagde structuur die bestaat uit verschillende onderdelen om de groei van planten te ondersteunen en het dak waterdicht te houden. De opbouw van een grasdak omvat doorgaans de volgende lagen:

  1. Draagstructuur: Dit is de basislaag die het dak draagt en ondersteunt.
  2. Waterdichtingslaag: Deze laag voorkomt dat water het dak binnendringt en de constructie aantast.
  3. Wortelwerende laag: Een membraan dat de wortels van planten tegenhoudt om de waterdichting te beschermen.
  4. Drainagelaag: Deze laag zorgt voor de afvoer van overtollig water en voorkomt waterophoping.
  5. Substraatlaag: Een substraat van lichte aarde waarin planten kunnen wortelen en groeien.
  6. Voorbegroeiingslaag: Dit is de laag waarin de gras- of sedumplanten worden geplant.
  7. Beplanting: Planten zoals grassen, sedums en andere vetplanten worden geplant in de voorbegroeiingslaag en groeien uit tot een weelderige vegetatie.

Deze lagen werken samen om een groendak te vormen dat zowel ecologische voordelen biedt (regenwaterafvoer verminderen, biodiversiteit bevorderen) als praktische voordelen (verbeterde isolatie, verlengde levensduur van het dak).

Goed onderhouden van het grasdak is noodzakelijk

Een grasdak is natuurlijk ideaal als je in de stad woont en geen tuin hebt maar wel een plat dak tot je beschikking. Op die manier kun je toch genieten van een tuin maar dan niet op de begane grond maar op een dak.

Daar is dan wel ruimte voor die je anders niet hebt in de stad. Een groendak of grasdak heeft natuurlijk wel onderhoud nodig. Dit betekent dat je het gras regelmatig moet maaien en ervoor moet zorgen dat alle onkruid eruit verwijderd wordt.

Het gras een keertje bemesten en kalk strooien is zeker ook aan te raden. Daar een grasdak geen super intensief groendak is, is extreem veel onderhoud niet nodig maar dien je het wel netjes bij te houden.

Gras op het dak zonder dat het een terras is

Wanneer je een grasdak enkel en alleen aanlegt om een groen dak te hebben en ervoor te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is, kan dit ook op een sterker hellend dak gedaan worden.

Als je het groendak echt als tuin wilt gebruiken, mag het dak nauwelijks hellend zijn en dient dit echt een bijzonder stevige constructie te hebben. Een te schuin aflopend dak zit natuurlijk niet prettig en met wat pech zou je er zelfs met je stoel en al af kunnen rollen.

Grasdak

Voordelen van een groendak/grasdak

Een groendak kent verschillende voordelen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

  • Om te beginnen levert een groendak zoals een grasdak een prima bijdrage aan het milieu. Het gaat immers om groen en natuur en dat is natuurlijk altijd vele malen beter dan een beton of een regulier dak. Zeker in een stad waarin al veel bebouwing te vinden is.
  • Daarnaast zorgt een grasdak ook dat het dak en daarmee de woning goed geïsoleerd worden. Dit betekent dat het dak goed dicht is en dat er weinig warmte via het dak verloren gaat. Hierdoor dalen je kosten voor het verbruik van energie. Dit is goed voor je portemonnee en ook beter voor het milieu.
  • Een grasdak houdt water vast omdat dit wordt opgenomen door de begroeiing. Dit betekent dat het regenwater ervoor zorgt dat het gras en eventuele struikjes het goed doen, maar dat er ook minder wateroverlast ontstaat als het veel regent. Het dak houdt het water vast en neemt het op in het gras en zo worden overlopende putjes (iets dat nog wel eens wil voorkomen in de stad) ook meteen voorkomen.
  • Het grasdak zorgt ervoor dat jij ook in de stad van wat natuur en groen kunt genieten. Je hebt er een fijn terras mee waar je kunt profiteren van mooi weer en heerlijk rustig kunt zitten. Dus ook als je verder geen achtertuin hebt. Je dak is dan gewoon de tuin.
  • Door het grasdak ontstaat er een goede biodiversiteit. Het dak met gras trekt allerlei beestjes zoals veel verschillende soorten insecten aan, zodat je ook meteen de natuur een handje helpt.

Waarom voor een grasdak kiezen een goed idee is

Als je voor een grasdak gaat, dan weet je zeker dat dit tal van voordelen heeft. Je kunt het zelf proberen aan te leggen maar vraag dan wel de juiste vergunningen aan voordat je begint.

Het is met name belangrijk dat je de constructie van het dak laat checken of verstevigen zodat je zeker weet dat dit het gras, eventuele andere begroeiing maar ook het gebruik van het dak als terras aan kan.

Een grasdak is groen, je stimuleert de natuur en het milieu er ook mee. Het is daarnaast een fijne plek voor jezelf om te vertoeven met mooie dagen en je bespaart ook in de kosten voor energie.

Zeker het overwegen waard dus of je een grasdak of ander groendak aanschaft, zodat je ook tussen alle gebouwen toch kunt genieten van een mooi stukje groen.

Offerte

  1. Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
  2. Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
  3. Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
  4. Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
  5. Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29

Bekijk de

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes