Blauw dak | Een beter watermanagement

Een blauw dak kan een uitkomst bieden om ervoor te zorgen dat het regenwater beter weg kan en er minder belasting op het rioleringsnetwerk ontstaat. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over een blauw dak.

blauw dak van dichtbij

Wat is een blauw dak?

Een blauw dak is een dak dat speciaal is ontworpen om regenwater te verzamelen en vast te houden. Dit type dak wordt ook wel een waterdak of retentiedak genoemd. Op een dak met wateropvang wordt regenwater zo lang mogelijk opgeslagen, zodat er bij veel regen een buffer ontstaat en er minder druk op de riolering komt te staan.

Wat is een waterdak?

Een waterdak is een dak waarop een plek is ingericht voor het opvangen van regenwater. Dit kan een open bak zijn, maar ook opvang waarin beplanting is aangebracht. Deze planten gebruiken een deel van het water dat op het dak terecht komt. Om ervoor te zorgen dat er geen vochtproblemen ontstaan onder het blauwe dak, wordt een waterdichte en, in het geval van planten, een wortelwerende laag aangebracht.

Wat is het nut van waterdaken?

Daarnaast kan een waterdak ook nuttig zijn in een periode van droogte, waarbij het water van het blauwe dak alsnog gebruikt kan worden. Doordat het klimaat verandert, is het ook nodig om de gebouwen en systemen in het land aan te passen, zodat ze beter kunnen omgaan met extreme droogte en regenval.

Statisch vs. dynamisch dak

Bij een blauw dak wordt onderscheid gemaakt tussen een statisch blauw dak en een dynamisch blauw dak.

Extra bescherming tegen regen

Bij een statisch retentiedak blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan en wordt de afvoer van het water vertraagd. Hierdoor wordt de druk op de riolering beperkt, maar is er voldoende capaciteit om regenwater op te vangen bij de volgende bui. Bij een dynamisch retentiedak is het dak voorzien van een besturingssysteem dat werkt op basis van de weersvoorspellingen.

Stevige dakconstructie

Doordat een blauw dak flink wat gewicht moet kunnen dragen met het opvangen van het regenwater, is het belangrijk dat de dakconstructie stevig genoeg is om dit gewicht aan te kunnen.

Toepassing

Een blauw dak kan zowel bij particulieren als bedrijven worden toegepast. Vaak hebben bedrijven beschikking over een groter dakoppervlak, waardoor dit type dak meer toegevoegde waarde heeft. Toch wordt een waterdak, zeker in combinatie met planten, ook steeds vaker bij particulieren geplaatst. Dit heeft deels te maken met de toenemende zorgen over klimaatveranderingen, maar ook met het zoeken naar manieren om energiekosten te beperken.

Warme en koude dagen

Een dak met wateropvang zorgt namelijk voor koeling op warme dagen en isolatie op koude dagen, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden om het huis warm te krijgen en minder hard gekoeld hoeft te worden in de zomer.

Onderhoud

Kies je voor een wateropvang op het dak, dan moet je rekening houden met extra onderhoud. Waar je bij een normaal dak af en toe eens een inspectie moet doen voor beschadigingen en het schoonhouden van goten en afvoeren, vraagt een waterdak om meer aandacht. Zeker als je gebruik maakt van een dynamisch blauw dak, waarbij je te maken hebt met mechanisme onderdelen en software, moet dit regelmatig gecontroleerd worden en soms vervangen.

Schoonmaken

Daarnaast kun je bij een retentiedak te maken krijgen met algengroei in het water, waardoor er af en toe schoongemaakt moet worden. Er zijn partijen die gespecialiseerd zijn in dakonderhoud, maar dat betekent wel extra kosten.

Benieuwd naar de kosten van een blauw dak?
Met een blauw dak kun je jouw steentje bijdragen aan het watermanagement van je omgeving en je woning duurzamer maken. Door offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste prijs voor een blauw dak vinden.
arrow Vraag offertes aan

Blauw-groen dak

Tegenwoordig zie je ook steeds meer de combinatie van een blauw dak en een groen dak, gecombineerd tot de benaming blauw-groen dak of groen-blauw dak. Dit type dak combineert het beste van twee werelden. Het heeft een mogelijk om water op te vangen en te lozen, maar gebruikt een deel van dit water ook om planten op het dak van water te voorzien. Een blauw-groen dak heeft meer mogelijkheden om water op te vangen dan enkel een sedumdak. Verder zijn de voordelen van een blauw dak en een blauw-groen dak vergelijkbaar.

Voordelen

  • Dit type dak helpt de omgeving om overtollig regenwater op een gecontroleerde manier af te kunnen voeren en overbelasting op de riolering te voorkomen
  • Een buffer creëren voor momenten van droogte.
  • Een dak met wateropvang zorgt ervoor dat deze koeler blijft in de zomer en juist isoleert in de winter. Hierdoor kan op energiekosten worden bespaard.
  • Een woning met een waterdak heeft minder last van omgevingsgeluiden. Door een waterdak te combineren met planten, ziet het er ook nog eens mooi uit en kan de luchtkwaliteit verbeterd worden.

Nadelen

  • Dit type dak moet de mogelijkheid bieden om een grote hoeveelheid water op te vangen. Dit betekent dat niet iedere dakconstructie hiervoor geschikt is. Het kan dus zijn dat er structurele aanpassingen gedaan moeten worden.
  • Daarnaast betekent een wateropvang op het dak dat er minder tot geen ruimte overblijft om andere dingen op het dak te plaatsen. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, dan is daar bij een waterdak wellicht geen plek voor. Een laatste nadeel zijn de kosten voor het plaatsen van een waterretentiedak.
blauw groen dak van dichtbij

Duurzaam en gezond

Een waterretentiedak heeft nog andere aspecten die interessant zijn om voor dit type dak te kiezen. Door een dak met wateropvang aan te leggen, zorg je voor een duurzamere woning.

Waardevermeerdering van de woning

Bij de verkoop van de woning kan een dergelijk dak zorgen voor waardevermeerdering van je woning. Het plaatsen van een dergelijk dak draagt bovendien bij aan een betere leefomgeving, omdat het de omgevingstemperatuur tot wel 2 graden kan laten dalen.

Geluidsvermindering

Ook zorgt het water voor geluidsdemping, kan het fijnstof afvangen en draagt het bij aan de biodiversiteit van de omgeving, omdat een blauw dak voedsel biedt voor vlinders, vogels, bijen en andere insecten.

Blauw dak aanleggen

Wil je graag een waterretentiedak op jouw woning, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen of dit te laten doen. Ga je zelf aan de slag, dan moet je wel eerst zeker weten dat jouw dakconstructie de opvang van regenwater aankan.

Professionals

Ook zul je enigszins handig moeten zijn om dit te maken, zeker als het gaat om een dynamisch blauw dak. Een veiligere keus is om een waterdak aan te laten leggen door een professionele partij. Zij kunnen voor je berekenen of de dakconstructie goed is en zorgen ervoor dat het dak op de juiste manier wordt gemaakt.

Vergunning

Heb je voor een waterretentiedak een vergunning nodig? Voor het plaatsen van een waterdak kan het zijn dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de constructie van je dak gaat aanpassen om een waterdak mogelijk te maken. Of je voor jouw wateropvang een vergunning nodig hebt, kun je het beste navraag doen bij je gemeente. Over het algemeen duurt een vergunningsaanvraag zo’n 8 weken.

Subsidie

Een waterretentiedak plaatsen is een flinke kostenpost en niet voor iedereen weggelegd. Om het gebruik van dit type dak te stimuleren, zijn er mogelijkheden om een subsidie bij je gemeente aan te vragen. Hierdoor kun je een deel van de kosten voor een blauw dak vergoed krijgen. Welke voorwaarden hieraan gesteld worden, kun je bij jouw gemeente navragen, want deze kunnen per gemeente verschillen. Zo kan het zijn dat er eisen worden gesteld aan het minimale oppervlak van het dak, de leeftijd van de woning waarvoor je het dak aanvraagt en de locatie van de woning. Ook wordt er vaak een maximaal bedrag toegekend als subsidie voor dit type daken.

Kosten

Zoals eerder aangegeven zijn de kosten voor het plaatsen van een waterdak een stuk hoger dan voor een normaal dak. Hoewel je subsidie kunt aanvragen voor een dak met wateropvang, moet je toch rekening houden met aanzienlijke kosten. Een groter dak is goedkoper per m2, net als dat een goed bereikbaar dak ook zorgt dat de prijs per m2 daalt. Houdt gemiddeld rekening met 100 tot 150 euro per m2 voor het aanleggen van een blauw dak.

Onderhoud

Daarnaast kan het ook nog eens zijn dat je moet betalen voor een vergunning en heb je daarnaast de kosten van het onderhoud van het dak. De kosten voor het aanleggen van dit type dak zijn afhankelijk van de grootte van het dak en de bereikbaarheid hiervan.

Veelgestelde vragen

Waarom blauwe daken?

+
Blauwe daken verminderen de druk op de riolering, wat bijdraagt aan het regelen van water.

Wat is een blauw groen dak?

+
Een blauw groen dak is een speciaal type dak dat kan zorgen voor het opslaan van water door onder andere beplanting op het dak te gebruiken.

Wat kost een blauw dak?

+
Een blauw dak kost zo’n € 100 tot € 150 per vierkante meter.

Wat zijn wadi’s?

+
Een wadi is een soort gleuf in de straat waar overtollig water doorheen kan stromen.

Blauw dak: vrijblijvend offertes aanvragen

Een blauw dak is een mooie manier om de duurzaamheid van jouw huis nog net wat beter te krijgen. Door gratis offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste prijs voor jouw nieuwe blauwe dak vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes