Zonnepanelen | Goedkoop en snelle terugverdientijd!

Met zonnepanelen verlaag je jouw energierekening. Bovendien gaan zonnepanelen ruim 25 jaar mee en vergen ze weinig onderhoud. Vaak zorgt zonne-energie van zonnepanelen zelfs voor winst door middel van terugleveren!

zonnepanelen.jpg

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel zonnestroompaneel, fotovoltaïsch paneel of PV panelen genoemd. Ze zetten zonlicht om tot bruikbare elektrische energie.
Zonnepanelen maken groene stroom en een zonnecollector creëert warmte. Bijvoorbeeld een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen is een slimme manier om warm water te krijgen.

Waar worden zonnepanelen van gemaakt?

Multikristallijn zonnecellen vormen de basis van de meeste zonnepanelen waarmee je stroom opwekt. Ook zie je tegenwoordig weleens perovskiet zonnepanelen.

De cellen worden gemaakt van in een staaf gegoten silicium.

Zonnepanelen op dak woning

Zonnecellen

Het invallende aantal zonuren creëert een elektrische stroom in PV panelen. Je kunt de zonnepanelen tegen inslag beschermen met bliksembeveiliging voor zonnepanelen.

Overspanningsbeveiliging beschermt je apparatuur tegen schade door te hoge spanningspieken. Een overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen is een goede uitkomst.

Zwarte of blauwe zonnepanelen op het dak?

Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten zonnepanelen zoals glas glas zonnepanelen en hybride zonnepanelen, maar ook monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen, dit zijn vaak zwarte en blauwe zonnepanelen. Het verschil tussen de zit hem vooral in het soort silicium waaruit de zonnecellen bestaan. Zwarte PV zonnepanelen hebben monokristallijn silicium zonnecellen. Ze zijn iets duurder, maar hebben een hoger zonnepanelen rendement.

Blauwe zonnepanelen bestaan uit polykristallijn silicium zonnecellen, deze zijn minder efficiënt in stroom opwekken. De panelen worden vooral gekozen op grote daken waarbij het uiterlijk van weinig belang is. Er zijn ook rode zonnepanelen maar deze zijn vaak duurder in aanschaf en hebben een minder goed rendement.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen leveren geld op

Waar op letten bij zonnepanelen

  • De kosten zijn gedaald dus zonnepanelen zijn goedkoper geworden, maar het blijft een investering. Goedkope zonnepanelen zijn ook niet altijd goed genoeg.
  • De uitstraling. Er zijn tegenwoordig doorzichtige zonnepanelen , deze zijn ze minder efficiënt dan reguliere zonnepanelen
  • De installatie vergt wat uren en energie. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om zelf zonnepanelen te instaleren, maar wat heb je nodig om zelf de zonnepanelen te plaatsen?

Zorgen voor de optimale plaatsing

Plaats de zonnepanelen op het zuidwesten van je dak, met een hellingshoek van 30 à 35 graden. Het is noodzakelijk om te zorgen dat de zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw liggen en in de juiste hellingshoek liggen.

Bij gebrek aan ruimte op het dak kies je een grondopstelling voor zonnepanelen. Eventueel kun je ook kiezen om de zonnepanelen in een horizontale of verticale opstelling te installeren.

Het is altijd mogelijk om online een dakcheck te doen, dan heb je meteen alle nodige info voor jouw dak. Een van de opties is bijvoorbeeld Google Sunroof, de dakcheck via Google Maps.

Vergelijk gratis offertes en vind zonnepanelen voor de beste prijs
geniet van een snelle terugverdientijd door een professionele plaatsing en voordelige aankoopprijs
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen voor een boot

Tegenwoordig zijn er ook meer zonnepanelen op een boot te vinden. Zo ben je voorzien van duurzamere elektriciteit en minder afhankelijk van walstroom.

zonnepanelen op boot

Rendement van zonnepanelen

Een plat dak heeft vaak een lagere opbrengst dan een schuin dak, tenzij je voldoende afstand tussen de zonnepanelen aanhoudt. Door vogelwering zonnepanelen te laten monteren kun je jezelf verzekeren van een goed rendement zonder veel moeite.

Is de aanschaf van zonnepanelen te duur? Maak dan gebruik van het leasen van zonnepanelen. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te delen met anderen, ook dit bespaart op de kosten.

Verbeter je energielabel

In alle normale gevallen is de periode dat je de panelen terug hebt verdiend korter dan de levensduur van de panelen en garantie van ongeveer 25 jaar. Door de btw teruggave, zonnepanelen subsidie en de huidige salderingsregeling blijft dit een duurzame investering. Daarnaast is de ISDE subsidie 2024 beschikbaar, waardoor je aangemoedigd wordt bij te dragen aan een duurzamere wereld.

De zonnepanelen opbrengst zal genoeg opleveren om je energielabel te verbeteren en je energienota te verminderen. Als je wil weten wat je energielabel is kun je jouw energielabel zelf berekenen zelf je energielabel aanpassen is niet mogelijk. Hiervoor is sinds 1 januari 2021 een afspraak nodig met een erkende energieadviseur.

Je kunt op allerlei soorten daken zonnepanelen laten installeren. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, aanbouw of je laat zonnepanelen plaatsen op de schuur. Ook zijn zonnepanelen als dakbedekking tegenwoordig steeds beter.

Aansluiting op de groepenkast

Bij het aansluiten van zonnepanelen dient er een aparte leiding aangelegd te worden van de omvormer naar de groepenkast. Daarna wordt de zonnepanelen omvormer aangesloten op een eigen aardlekschakelaar. Daarnaast is het ook belangrijk voor de opbrengst hoe de zonnepanelen aangesloten worden, dit kan serie of parallel zijn.

Accu zonnepanelen

Er moet eigenlijk een manier van opslag komen voor het opslaan hiervan, waardoor huishoudens nooit zonder eigen stroom zitten. Alleen zonnepanelen zelf zijn niet toereikend voor een noodstroomvoorziening thuis. Is het rendabel om de aanschaf van een thuisaccu door middel van subsidie te stimuleren?

Aarden zonnepanelen

Je kunt het aarden van zonnepanelen eigenlijk vergelijken met een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten aansluit. Het aarden van zonnepanelen is ook verplicht.

Hoeveel zonnepanelen kan ik aansluiten op 1 groep? Dat verschilt per situatie.

Zonnepanelen bij zon

Bedragen

Een aantal zonnepanelen op je dak blijft een flinke investering, maar verdien je ook vanzelf weer terug. Voor een pakket van 6 zonnepanelen van 400 Wp, inclusief zonnepanelen omvormer en installatie, moet je rekenen op gemiddeld €3.000.

Wat kosten 10 zonnepanelen aanschaffen inclusief installeren

Het meest voorkomende pakket bestaat uit 10 zonnepanelen. Dit soort pakket zal gemiddeld €4.500 kosten, inclusief installatie. Als je meer ruimte hebt en voor maar liefst 20 panelen wil gaan, kost dit ongeveer €8.500. De zonnepanelen prijs kan hoger liggen als er veel vraag naar is. Gemiddeld zal je per Wattpiek aan vermogen zo’n €1,13 moeten betalen.

Vermogen

Een zonnepaneel van 100 Wp geeft dus onder standaardomstandigheden 100 W aan vermogen. Helaas kun je die 100 Wp niet volledig gebruiken want door een aantal oorzaken verlies je zo’n 15%, dus er blijft 75 kWh over van 1 paneel. Ook loopt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk terug.

Dit 20% verlies komt door verschillende factoren. De bandbreedte van deze 80% bruikbare energie varieert globaal tussen 70% en 90%. Bij een zonnepanelen storing wordt het vermogen beïnvloed. Het is dus belangrijk om storingen zo vlug mogelijk op te lossen.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 3500 kWh?

Een gezin van 4 personen gebruikt gemiddeld 2800 kWh aan stroom per jaar. Dit wordt steeds meer, omdat de meeste vervuilende grondstoffen worden vervangen door schone elektriciteit. Wanneer je een elektrische auto hebt en een warmtepomp laat installeren, in plaats van een benzine auto en een cv-ketel, zal je meer stroom verbruiken. Hierdoor is het slim om ruim genoeg vermogen te kiezen, zodat je ook in de toekomst nog prima zit. Een zonnepanelen installatie van 10 zonnepanelen zal ongeveer 3500 kWh opwekken, waardoor je met deze hoeveelheid vaak goed zit.

zonnepanelen-infographic-1-scaled-1.jpg

Gewicht van de zonnepanelen

Het is goed om te weten of je dakoppervlak geschikt is voor zonnepanelen. Het gewicht van deze zonnepanelen kan namelijk flink oplopen. Door middel van een dakinspectie kan de draagkracht worden berekend van je dak.

Afmetingen zonnepanelen

Er zijn verschillende afmetingen van zonnepanelen, waardoor er altijd een geschikte oplossing beschikbaar is. De afmeting van een paneel heeft vaak te maken met het vermogen. Een hoger vermogen betekent vaak ook een groter en zwaarder zonnepaneel.

Omvormer

Om van de opgewekte zonne-energie bruikbare 230-Voltstroom te maken heb je een omvormer nodig. Kies de beste omvormer met de juiste capaciteit voor het aantal zonnepanelen op jouw dak. Soms is het ook verstandig om zonnepanelen optimizers te laten installeren.

25 jaar lang lagere kosten

De garantie op panelen is meestal 25 jaar geldig. Die periode is tevens een normale gemiddelde levensduur voor zonnepanelen. Gedurende die periode spaar je het milieu en geld, vooral als je het huis elektrisch wil verwarmen. Een kleine set zonnepanelen van €2.000,- geeft je jaarlijks een besparing van ongeveer €390,- op de energiekosten (beïnvloedbaar door hoeveel je verbruikt en de elektriciteitsprijs). Een jaarlijkse besparing is toch mooi meegenomen. Tel maar uit je winst!

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Als een zonnepaneel € 450 kost en 1 kWh € 0,30 (prijspeil 2024) kost, dan kan je uitrekenen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. 1 paneel van 400 Wp levert na 15% installatieverlies 340 kWh op. Dit is uiteraard belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen maar ook hoeveel jaar productgarantie je krijgt op de zonnepanelen is van belang. Door de zonnepanelen te verzekeren kan je eventuele schade verhalen op je verzekeraar.

Vrijblijvend gratis advies op maat van je situatie nodig?
Contacteer ervaren zonnepaneelexperten en geniet van een snelle terugverdientijd
arrow Ontvang offertes

Daling terugverdientijd zonnepanelen

Zo’n paneel van 340 kWh levert dus 340*0,30= €102 per jaar op. Als het paneel € 450 kost dan is hij in 450/102=4,4 jaar terugverdiend. Door stijging van de onstabiele energieprijs van € 0,30/kWh naar bijvoorbeeld € 0,60/kWh of hoger de komende jaren zal die 4,4 jaar minder worden.

Volgens sommige mensen zal de energieprijs echter dalen door een overcapaciteit vanwege een zuiniger wordende maatschappij met dientengevolge een lagere energiebehoefte. Als dit zo is en de totaalprijzen dalen zal de terugverdientijd zonnepanelen langer worden.

Heeft het nog zin zonnepanelen te plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen is nu en in de toekomst nog steeds winstgevend. Wanneer de salderingsregeling uiteindelijk wordt afgebouwd zul je misschien wel wat verliezen, maar deze zal in kleine delen worden afgebouwd, waardoor je nog steeds binnen 9 jaar winst kunt maken met het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het een goede garantie tegen de stijgende stroomprijzen, want alle elektriciteit die je zelf opwekt, hoef je niet van de energieleverancier af te nemen.

Huren en leasen in plaats van kopen

Een combinatie van energiekostenstijging en deze hogere opbrengst per paneel zorgt ervoor dat je de ene leverancier over 7 jaar hoort praten terwijl de andere leverancier misschien wel wat anders zegt. Ook kan de terugverdientijd per leverancier verschillen. Dit geldt niet bij het huren van zonnepanelen. Bovendien kunnen er ook zonnepanelen geleased worden.

  1. Kwaliteit: zonnepanelen bestaan al heel lang en ze worden nog steeds beter, zeker met de TÜV keuring voor zonnepanelen. Ook heb je de exclusievere flexibele dunne film zonnepanelen zoals CIS zonnepanelen en panelen met stekker
  2. Prijs: Hoe langer de zonnepanelen bestaan en hoe meer gemeengoed het wordt, des te lager de prijs zal worden.

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Zonnepanelen dag en nacht

Prosumententarief

Het prosumententarief is een vergoeding die in Vlaanderen in België wordt gevraagd aan prosumenten. Alleen wordt het prosumententarief afgeschaft voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert.

Salderen

Wellicht heb je ook van de term salderen gehoord. Dit is een van de financiële regelingen vanuit de overheid om verduurzamen aaan te moedigen. Meestal produceren zonnepanelen stroom op een moment dat de eigenaar geen stroom nodig heeft, bijvoorbeeld overdag. Die groene stroom wordt dan terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier verrekent deze teruggeleverde stroom van de zonnepanelen met jouw elektriciteitsrekening en dat wordt dus salderen genoemd. Je krijgt hiervoor dezelfde prijs als je betaalt voor jouw stroom.

Financieel rendement

Ook financieel ga je er flink op vooruit met zonnepanelen. Het kopen van zonnepanelen is zelfs een van de meest rendabele en slimme investering voor huiseigenaren in 2024, blijkt uit onderzoek van ING. De belangrijkste pluspunten bij de aanschaf van zonnepanelen zijn natuurlijk de energiekosten, maar zonnepanelen maken ook het hebben van een warmtepomp of zonneboiler bijvoorbeeld goedkoper.

Subsidie en BTW zonnepanelen 2024

Er zijn weinig subsidies beschikbaar voor zonnepanelen in 2024. Je kunt wel gebruik maken van de Energiebespaarlening, maar hierbij moet je minstens twee energiebesparende maatregelen tegelijk nemen. Dit is ook een lening en geen directe subsidie. Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief voor zonnepanelen op 0% gezet, waardoor BTW terugvragen bij de Belastingdienst niet meer hoeft.

Warmtepomp en zonnepanelen

Ook gaan steeds meer mensen van het gas af en laten een warmtepomp installeren. Alleen heeft een warmtepomp wel veel elektriciteit nodig om te kunnen werken. Vaak word het hebben van een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Laadpaal en zonnepanelen

Een groot voordeel van een 1 fase of 3 fase laadpaal thuis hebben is de verlaging in bijkomende kosten. Voor thuisladen betaal je namelijk relatief minder dan voor openbaar laden.

Met zonnepanelen kun je de auto opladen met zelf opgewekte stroom.

Zonnepanelen voor elektrische auto

Teruglevering zonnepanelen

Het aanmelden van je zonnepanelen is wettelijk verplicht, je kan daarna pas de stroom terugleveren. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om voor de stroom die een huis of appartement met zonnepanelen aan het stroomnet levert het geldende stroomtarief te betalen, inclusief energiebelasting en btw.

Met een slimme meter weet je precies hoeveel je terug krijgt. Een slimme meter uitlezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bekijk onze handige zonnepaneel calculator.

Wil je alles over zonnepanelen te weten komen of ben je op zoek naar professionele en betrouwbare zonnepanelen installateurs?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste zonnepanelen op dit moment?

+
De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van het moment.

Hoeveel zonnepanelen is zinvol?

+
Dit hangt af van een aantal variabelen. Bijvoorbeeld een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar rond de 2.800 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je gemiddeld 10 zonnepanelen nodig. Ook de hoeveelheid apparaten je hebt in een huishouden en hoeveel stroom deze apparaten verbruiken speelt ook een rol.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.