Overspanningsbeveiliging zonnepanelen | Hoe zit dat nu precies?

Overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen is wegens het risico op overspanning populairder dan ooit. Dit komt doordat de overspanningsbeveiliging de zonnepanelen zodanig kan beschermen, dat schade door overspanning effectief voorkomen kan worden. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? In dit artikel bespreken alles wat je moet weten over overspanningsbeveiliging.


zonnepanelen-overspanningsbeveiligingen

Wat kost het aansluiten van overspanningsbeveiliging?

Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging die allemaal hun eigen prijs hebben. Hieronder vind je de prijs per soort terug:

Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker. Goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging aan deze apparaten in het geval van overspanning.

Onderdelen en installatiePrijs
Eenvoudige overspanningsafleiderTussen € 100 en € 500
Standaard overspanningsbeveiliging met meerdere niveaus€ 500 en meer
Installatiekosten per uurTussen € 50 en € 150

Wel is het belangrijk om te begrijpen dat de kosten voor het aansluiten van een overspanningsbeveiliging van meerdere factoren afhankelijk zijn en daardoor sterk uiteen kunnen lopen. De volgende factoren hebben grote invloed op de prijs:

  • Het zonnepaneelsysteem
  • De installatiekosten
  • De complexiteit van de installatie
  • Het type overspanningsbeveiliging

Waarom overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen?

De technologie rondom zonnepanelen is in de laatste jaren veel kleiner en gevoeliger geworden. Het voordeel hiervan is dat de zonnepanelen mindert ruimte in beslag nemen, maar uiteraard heeft dit ook zijn nadelen. Hoe kleiner de elektronische delen van de zonnepanelen namelijk zijn, des te minder overspanning er nodig is om het te beschadigen. Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker. Goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging aan de zonnepanelen in het geval van overspanning.

Wat zijn overspanningen bij zonnepanelen?

Overspanningen bij zonnepanelen zijn tijdelijke verhogingen van de elektrische spanning die de maximale grenswaarde overschrijden die een zonnepaneel kan verdragen. Overspanningen zijn gevaarlijk omdat ze als eerste de gevoelige systeemonderdelen van de zonnepanelen treffen. Zonder doeltreffende bescherming vernietigen de overspanningen dus de gevoelige elektronische componenten in de circuits van de aangesloten zonnepanelen.

overspanningsbeveiliging zonnepanelen

Wat zijn de mogelijke oorzaken van overspanning?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor het hebben van overspanning bij zonnepanelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

Bliksem

Overspanning kan veroorzaakt worden door blikseminslag. Tijdens onweersbuien veroorzaken blikseminslagen extreem hoge spanningen. Overspanning door blikseminslag kan zowel door directe als indirecte blikseminslag veroorzaakt worden.
Bij directe blikseminslag slaat de bliksem in op het huis of het gebouw waarin de apparatuur zich bevindt. Bij indirecte blikseminslag komt de overspanning via kabels het gebouw binnen en kan zo aangesloten apparaten beschadigen. Deze grote gevolgen kunnen door een overspanningsbeveiliging voorkomen met deze zonnepanelen bliksembeveiliging.

Schakelhandelingen

Met schakelhandelingen wordt het schakelen van machines met hoge vermogens of kortsluiting in het voedingsnet bedoeld. Hierbij ontstaan in de getroffen leidingen grote stroomveranderingen in een zeer korte tijd.

Breuk van de nulgeleider

Wanneer er een breuk in de nulgeleider ontstaat zal de spanningsvariatie veranderen. De nulgeleider is de draad die elektrisch gekoppeld is met de aarde. Deze wordt ook wel de neutrale geleider genoemd. Door de stijgende spanning kan er overspanning ontstaan.

Deze spanningsverschillen manifesteren zich onder andere in de leidingen van de elektrische installatie en de snoeren en kabels van elektronische apparatuur. Hierdoor kan schade toegebracht worden aan apparatuur, maar ook aan binnenkomende netwerken van stroom, televisie en internet.

Onvoldoende overspanningsbeveiliging

Wanneer een zonnepaneel niet uitgerust is met een overspanningsbeveiliging, kan het kwetsbaarder zijn voor de bovengenoemde oorzaken.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Wat is de werking van overspanningsbeveiliging?

Wanneer de spanning in een apparaat te hoog wordt, ontstaat er schade. Vaak worden zonnepanelen door deze te hoge spanningen onherstelbaar beschadigd. Bij overspanningsbeveiliging worden overspanningsafleiders gebruikt. In een overspanningsbeveiliger voor in dit geval zonnepanelen, zitten afleiders, deze brengen de hoge piekspanning terug naar het acceptabele niveau.

Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren.

De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen. Hierbij wordt de geldende stroomvastheid van 4 kV niet overtreden. De elektrische stromen worden snel en veilig afgevoerd naar de aarde. Zo blijven jouw apparatuur en elektrische systemen intact en beschermd. Goede aarding is daarbij essentieel.

Om een goede zonnepaneel-overspanningsbeveiliging te garanderen, is naast de overspanningsafleiders ook een zogenaamde potentiaalvereffening nodig. Deze zorgt ervoor dat alle geleidende systemen (zoals waterleiding, gasleiding, centrale verwarming en bliksembeveiliging) met elkaar verbonden worden. Zo worden gevaarlijke potentiaalverschillen voorkomen.

Wat is een spanning omvormer?

Een spanningsomvormer is een type apparaat dat spanning van een punt, naar de andere kan omzetten. Als voorbeeld, van hoge spanning naar lage spanning, of andersom. Dit is in het geval van zonnepanelen het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom.

Waar plaats je overspanningsbeveiliging bij zonnepanelen?

Er zijn meerdere manieren om overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen te plaatsen:

In de buurt van de omvormer

Een veelgebruikte locatie voor het plaatsen van overspanningsbeveiliging bij zonnepanelen is vlak in de buurt bij de omvormer. Een omvormer dient gelijkstroom, oftewel DC, om te zetten in wisselstroom, oftewel AC. De plaatsing op deze locatie zorgt voor een effectieve bescherming van de zonnepanelen. Hou hier rekening mee bij het zelf zonnepanelen plaatsen.

Bij de hoofdaansluiting van de zonnepanelen

Ook kan de overspanningsbeveiliging bij de hoofdaansluiting van de zonnepanelen geplaatst worden. Het zorgt er dan voor dat de bedrading van de zonnepanelen tegen overspanningen beschermd wordt.

In de meterkast

Wanneer de bekabeling van de zonnepanelen direct naar de meterkast toeloopt, kan het zijn dat de overspanningsbeveiliging zelfs daar geïnstalleerd kan worden.

Veelgestelde vragen

Is overspanningsbeveiliging bij zonnepanelen verplicht?

+
Nee. Desondanks wordt het wel sterk aangeraden om overspanningsbeveiliging te installeren, omdat het de veiligheid van het elektrische apparaat kan verhogen.

Is overspanningsbeveiliging van 230v goed?

+
Ja, overspanningsbeveiliging van 230 V kan de zonnepanelen effectief beschermen tegen schade door overspanningen.

Kun je overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen zelf aanleggen?

+
Ondanks dat het goed mogelijk is om overspanningsbeveiliging zelf aan te sluiten of zelfs helemaal zelf aan te leggen, kan de installatie het beste aan een installateur worden overgelaten. De reden hiervan is dat het aansluiten van overspanningsbeveiliging veel kennis en ervaring vraagt die enkel een specialist kan bieden. Een erkende vakman weet precies welk type overspanningsbeveiliging er geplaatst moet worden, hoe deze het beste op de aardingsrail aangesloten kan worden en hoe deze beveiligd moet worden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes