Zonnepanelen prijs | De kosten en opbrengst

Hoeveel kosten zonnepanelen in totaal? Wat beïnvloedt de zonnepanelen prijs? Hoeveel kun je uiteindelijk besparen? Ontdek alles over de kosten van zonnepanelen in dit artikel!

zonnepanelen prijs

Hoeveel kosten zonnepanelen?

In de praktijk betaal je voor 6 zonnepanelen een gemiddelde prijs van € 3.000, voor 10 zonnepanelen gemiddeld € 4.500 en voor 20 zonnepanelen gemiddeld € 8.500. Deze bedragen zijn inclusief omvormer en installatie.

Wat kost een zonnepaneel per stuk?

Voor een enkel zonnepaneel betaal je een bedrag rond de € 450 en per vierkante meter aan zonnepaneel kun je rekenen op een bedrag tussen de € 260 tot € 307. Met deze bedragen kun je een inschatting maken van je gewenste aantal zonnepanelen.

Wat kost een zonnepaneel per Wattpiek?

De kosten zonnepanelen per Wattpiek zijn gemiddeld € 1,13. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe lager deze kosten per Wp zijn. De vaste kosten kunnen over meer Wattpiek verdeeld worden. Bij vaste kosten kun je denken aan een omvormer en de aansluitingskosten. Bovendien ontvang je soms ook meer korting naarmate je meer panelen koopt.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Aan de hand van het vermogen en de capaciteit van je zonnepanelen kun je berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen in kWh per jaar gaat zijn. Bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp per paneel ligt het totale vermogen op 4000 Wp. De werkelijke capaciteit van je zonnepanelen ligt vaak op zo’n 85%.

Daarmee is je opbrengst waarschijnlijk 4000 x 0,85 = 3400 kWh stroom per jaar. Aan de hand van de huidige tarieven per kWh kun je op deze wijze vooraf berekenen hoeveel geld je jaarlijks gaat besparen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Zorg voor een maximale opbrengst

Het totale aantal panelen is niet het enige aspect dat van invloed is op de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden om een maximale opbrengst te kunnen behalen:

 • De richting en ligging van de zonnepanelen
 • De hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden
 • Hoeveel schaduw de zonnepanelen hebben
 • Op wat voor manier de zonnepanelen geplaatst worden

Zonnepanelen op het zuiden ontvangen het meeste zonlicht op een dag. Wanneer de panelen bijvoorbeeld op het oosten of westen gericht zijn, levert dat tot wel 20% minder opbrengst op. Daarnaast is de meest geschikte hoek waarin de zonnepanelen kunnen worden gelegd 36 graden.

Welke prijsfactoren heeft een zonnepaneel?

De exacte prijzen voor de zonnepanelen zijn afhankelijk van:

 • Het aantal zonnepanelen
 • Het merk
 • De kwaliteit
 • De mate waarin je zonnepanelen vergelijkt

Bijkomende kostenposten

Om zo betaalbaar mogelijk panelen te kopen is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de zonnepanelen prijs, maar ook naar het totale kostenplaatje. Zo komen er naast de zonnepanelen ook de volgende kosten bij:

 • Omvormer
 • Montage
 • Installatie

Het merk is van invloed

De hoogte van de uiteindelijke zonnepanelen prijs is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Een daarvan is het merk van de zonnepanelen. Voor een set van een groot, bekend zonnepanelen merk betaal je vanzelfsprekend meer dan voor een set van een onbekend merk.

Toch is het niet altijd verstandig om de goedkoopste zonnepanelen te kopen. Goedkoop kan ook duurkoop zijn. Let bij de aankoop met name op een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoe langer de panelen een hoog rendement blijven houden, hoe beter.

zonnepanelen kosten

Type zonnepanelen

Een andere belangrijke factor is het soort pv-zonnepanelen dat je aan wil schaffen. In de regel betaal je meer voor monokristallijn zonnepanelen dan voor polykristallijn zonnepanelen, maar zij leveren dan ook het hoogste rendement op.

Hoe duur zijn zonnepanelen met een hoog vermogen?

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat panelen met een hoger maximaal vermogen duurder zijn dan panelen met een lager vermogen. Dat betekent dus dat de eerste investering wat hoger uitpakt dan wanneer je minder sterke panelen zou kiezen.

Toch heeft een hoog totaal vermogen ook voordelen. Je verdient de investering namelijk veel sneller terug. Deze zonnepanelen zijn vaak van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur.

Zonnepanelen terugverdienen

Hoewel een set panelen een flinke investering is, kun je de totaalprijs op termijn terugverdienen. Hoe lang de terugverdientijd van de zonnepanelen is, is afhankelijk van een heleboel factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel zonnepanelen je op het dak hebt liggen, de hoeveelheid opgevangen zonne-energie, hoeveel stroom je verbruikt en de hoeveelheid bijkomende kosten.

Terugverdientijd en besparing zelf berekenen

Je kunt best eenvoudig berekenen hoe snel je de zonnepanelen terugverdient. Allereerst zet je de totaalkosten van de aanschaf en installatie op een rijtje. Vervolgens bereken je hoeveel je per maand of per jaar bespaart met de zonnepanelen. Als laatste stap deel je het eerste bedrag door het tweede bedrag.

Levensduur

Een langere levensduur zegt niet zoveel zonder een inzicht in het totaal vermogen van de zonnepanelen. Het totaal vermogen loopt elk jaar wel wat terug. Het is belangrijk dat het niet te vlug terugloopt, je zonnepanelen opbrengst wordt dan telkens een beetje lager. Het gevolg daarvan is dat je de investering na verloop van tijd steeds wat langzamer terug gaat verdienen.

Je verbruik is van invloed

Een gemiddeld huishouden heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.800 kWh stroom. Een gemiddelde zonnepanelenset kan ongeveer 65% van dit verbruik ondervangen met zonne-energie. Dat betekent dat je in de praktijk ongeveer 1.800 kWh bespaart met eigen opgewekte stroom. Met andere woorden, deze hoeveelheid energie hoef je niet te betalen aan je energieleverancier.

prijs zonnepanelen

Heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen en plaatsen?

Ben je benieuwd wat een stel zonnepanelen jou allemaal op kunnen leveren? Wij zetten alle informatie voor je op een rij. Je hoeft maar een keer te investeren om elk jaar opnieuw te kunnen profiteren en besparen.

Opgewekte energie terug leveren

Elke kilowattuur (kWh) die je nieuwe zonnepanelen installatie straks oplevert hoeft niet meer van het energiebedrijf gekocht te worden. Met de flink stijgende energieprijzen is dat extra fijn. Wat je niet meteen gebruikt kan ook terug worden geleverd aan het elektriciteitsnet.

informatie prijs zonnepanelen

Subsidie en btw

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dat wil zeggen dat het btw-tarief van 21% naar 0% is gegaan. In de praktijk wil dat zeggen dat je niet in eerste instantie een hoger bedrag betaalt dat je later via de Belastingdienst kunt terugvragen.

Subsidie in je gemeente

Of je recht hebt op subsidie kan per gemeente of zelfs per provincie verschillen. Niet elke gemeente kent een subsidieregeling op zonnepanelen. Om aanspraak te maken op zo’n regeling moet je vaak meerdere verschillende energiebesparende maatregelen tegelijkertijd toepassen.

close up zonnepanelen

Energiebespaarlening

Een andere optie is het afsluiten van een Energiebespaarlening om zonnepanelen op het dak te laten leggen. Bij het Nationaal Warmtefonds kun je met de Energiebespaarlening je aankoop financieren tegen ene lage rente en aantrekkelijke voorwaarden.

Salderingsregeling

Een van de bekendste manieren op geld te besparen met zonnepanelen is de huidige salderingsregeling. Met deze regeling lever je energie die je niet meteen inzet terug aan het energienet. Je energieleverancier verrekent vervolgens de kosten. Deze regeling zal op een gegeven moment worden afgebouwd, maar is laatst voor onbepaalde tijd verlengd door de Eerste Kamer.

Offerte voorbeeld

Hoe kan de prijs van zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden er uitzien? Onderstaand voorbeeld geeft duidelijkheid. In dit praktijkvoorbeeld van een offerte krijg je een goed idee van wat de set zonnepanelen gaat kosten.

Zonnepanelen offerte voorbeeld PDF
Voorbeeld offerte zonnepanelen berekening

Veelgestelde vragen

Wat kosten 6 zonnepanelen met omvormer?

+
Een set van 6 zonnepanelen met omvormer zal ongeveer € 3.000 kosten.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

+
Voor 10 zonnepanelen inclusief de installatie en omvormer ben je ongeveer € 4.500 kwijt.

Wat kosten 20 zonnepanelen inclusief installatie?

+
20 zonnepanelen inclusief de installatie kosten je ongeveer € 8.500.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes