Dakpannen zonnepanelen | Voordelen, rendement en meer

Zonneceldakpannen en zonnedakpannen lijken een interessant alternatief voor losse zonnepanelen. De zonnepanelen in de dakpannen zijn minder zichtbaar. Daarentegen zijn ze een grotere investering dan de standaard zonnepanelen.

dakpannen met zonnepanelen

Welke soorten dakpannen zonnepanelen zijn er

Zonnepanelen in dakpannen worden ook wel zonnepannen of zonnedakpannen genoemd. Het zijn dakpannen met daarin geïntegreerde zonnecellen. Deze dakpannen zijn dus eigenlijk zelf al kleine zonnepanelen en een goed alternatief tegenover reguliere zonnepanelen. Er zijn een aantal soorten dakpannen zonnepanelen waar je uit kunt kiezen.

Zonnedakpannen

Deze soort zul je het vaakste tegenkomen als je op zoek bent naar dakpannen met zonnepanelen. Dit zijn in feite ook dakpannen met een geïntegreerd zonnepaneel, die als vervanging van de standaard dakpannen dienen. Je hebt hierbij dus ook geen onderliggende dakpannen nodig, maar deze komen direct op de panlatten te liggen. Je kunt deze in een standaard dakpan maat kopen, maar ook extra brede die wel vier dakpannen breed kunnen zijn. Je kunt je hele dak hiermee dekken, maar ook een deel. De zonnedakpannen zullen naadloos aansluiten op normale dakpannen.

Geïntegreerde zonnepanelen in daken

Dit zijn technisch gezien geen zonnedakpannen, maar zijn wel een integraal deel van de dakbedekking. Deze zonnepanelen worden op zo’n manier in het dak geplaatst dat ze naadloos overlopen in de dakpannen, waardoor je toch een mooi geheel krijgt en de zonnepanelen niet opvallen op het dak. Dit soort in-dak zonnepanelen zijn iets goedkoper omdat je standaard zonnepanelen kunt gebruiken, maar er moet wel extra werk in de waterdichtheid worden gestoken om vochtproblemen voor te zijn.

Kristallijne zonnecellen

Ook de zonnecellen in de dakpannen komen in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn kristallijne zonnecelen, die in monokristallijn of polykristallijn te verkrijgen zijn. Monokristallijne zonnecellen zijn op een specifieke manier geproduceerd zodat alle zonnecellen dezelfde kant opstaan, wat voor een beter rendement zorgt. Polykristallijne zonnecellen zijn gegoten en zijn hierdoor goedkoper, maar hebben iets minder rendement.

Dunne film zonnecel

Dunne film zonnecellen, ook wel amorfe zonnecellen genoemd, zijn een stuk dunner dan de kristallijne zonnecellen. Hierdoor zijn ze veelzijdiger en kunnen ze op bijna elke ondergrond worden geplaatst, maar dit gaat wel ten koste van het rendement. Daarentegen is het uiterlijk van dunne film zonnepanelen een stuk mooier dan andere soorten, waardoor dit een mooi geheel van je dak zal maken.

Wat kost een nieuw dak met zonnedakpannen?

Zonnepannen zijn zoals we eerder bespraken dus iets duurder dan normale panelen. Wil je de goedkoopste oplossing en maakt het je niet hoe je huis eruit ziet met zonnepanelen? Kies dan voor reguliere zonnepanelen. Je bent hiermee gemiddeld 30% tot 60% goedkoper uit dan met zonnedakpannen.

Wil je voor jezelf en de eventuele toekomstige koper van je huis het mooie uiterlijk van je huis behouden? Kies dan voor deze mooiere dakpan zonnepanelen. Bekijk ook hier ons rekenmodel voor de opbrengst van zonnepanelen. Een nieuw dak met zonnepanelen dakpannen zal gemiddeld €57.000 kosten voor 50 vierkante meter.

Wat kost een enkele dakpan

Een enkele zonnepaneel dakpan kost gemiddeld € 115, inclusief BTW en montage. Je kunt gemiddeld 10 zonnedakpannen per vierkante meter kwijt, waardoor het ongeveer € 1.150 per vierkante meter zal worden. De precieze prijs is afhankelijk van de soort zonnepaneel dakpannen die je kiest en de grootte.

Benieuwd naar de kosten van zonnepaneel dakpannen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel dakpan prijzen

Terugverdientijd van de prijs

Het rendement van dakpan zonnepanelen is lager dan van gangbare zonnepanelen. Dit is ook op zijn beurt weer afhankelijk van meerdere factoren. Je kunt ervan uitgaan dat ze een kwart minder goed presteren dan gewone zonnepanelen. De terugverdientijd van dakpannen zonnepanelen ligt gemiddeld op de 20 jaar, al wordt dit steeds lager omdat het rendement omhoog gaat en de prijs omlaag.

Betrouwbaarheid

De dakpan zonnepaneel elementen worden met kabels degelijk aan elkaar gekoppeld op dezelfde wijze als reguliere zonnepanelen. Dit is een betrouwbaar systeem dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor zonnepanelen installaties op boten.

Deze installaties moeten tegen het zeeklimaat bestand zijn. Daarnaast krijg je natuurlijk een contract aangeboden, waardoor je gegarandeerd bent van een hoge opbrengst over de lange looptijd. Deze zonnepannen hebben geen eigen omvormer nodig, waardoor je niet op zoek hoeft naar de beste omvormer.

App om zonnepanelen te monitoren

Wanneer je kiest voor zonnepanelen krijg je er altijd een programma voor je computer, tablet of telefoon bij. Met deze zonnepanelen app meet je het rendement van de zonnepannen continu. Hierdoor zie je precies hoeveel zonne-energie je zelf produceert en dus bespaart.

Bovendien controleer je of alles naar behoren werkt. Vaak kun je ieder afzonderlijk zonnepaneel apart meten, zodat het direct duidelijk is als een paneel minder presteert. Een paneel kan minder presteren door bijvoorbeeld door vervuiling.

Garantie en rendement

Het principe is simpel, en zoals zo vaak is simpel ook gewoon goed. Een garantie op de dakpan zonnepanelen is erg belangrijk. Er zijn dus al meerdere bedrijven die deze mooiere vorm van zonnepanelen een even lange garantie meegeven. We zien zelfs garantie tot 30 jaar.

Daarbij kan de opbrengstgarantie in die jaren dalen met maximaal 10 à 20%, precies zoals bij gangbare zonnepanelen.

Voordelen van de zonnepaneel dakpan

  • Mooie integratie in het dakoppervlak
  • Geen onderliggende dakpannen nodig
  • Geschikt voor de standaard omvormers
  • Lichter dan gewone panelen, er zijn geen constructie aanpassingen nodig
  • Lange garantie (20 tot 30 jaar)

Energiekosten verlagen met zonnepannen

Als je wil besparen op de energiekosten met zonne-energie zijn er best wat opties mogelijk. Veel mensen kiezen liever voor panelen dan voor een zonneboiler. Dat komt doordat een zonneboiler redelijk groot is. Dat zijn opvallende elementen op een dak.

Het besparen op de stookkosten doen mensen dan liever met dakisolatie of een andere duurzame verbouwing.

Hoeveel dakpannen je nodig hebt

Net als met standaard zonnepanelen kun je zelf kiezen hoeveel zonnepaneel dakpannen je wilt plaatsen. Omdat ze iets minder rendement hebben dan normale zonnepanelen, heb je er wel meer nodig wanneer je jouw volledige elektriciteitsbehoefte wilt opvangen met zonnedakpannen. Je moet erop rekenen dat je ongeveer 25% meer zonnedakpannen nodig hebt om hetzelfde op te wekken als met traditionele zonnepanelen.

Welke dakpannen geschikt zijn

Omdat de dakpannen met zonnepanelen de oude dakpannen vervangen, maakt het niet uit wat je eerst voor dakpannen had liggen. In dit geval zullen de nieuwe dakpannen op de panlatten worden gelegd en aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook zijn de zonnedakpannen zelf geschikt voor de meeste daken, omdat ze niet veel wegen en dus geen verstevigde constructie nodig hebben.

dak van huis met dakpannen zonnepanelen

Nadelen van de dakpan zonnepanelen

Een nadeel is dat de dakpan zonnepanelen de huidige gewone dakpannen vervangen. Traditionele zonnepanelen worden vastgeschroefd op de oude dakpannen met een aluminium frame, terwijl je bij zonnedakpannen het hele dak moet vervangen. Dit kan ook een voordeel zijn, als je toch al het dak wilt vervangen, maar de hoge prijs hiervan behoort toch wel tot de nadelen.

Het is heel duur, de zonnepanelen kosten 2 tot 3 keer meer dan het installeren van traditionele zonnepanelen.

Minder zonne-energie met zonnedakpan

Het is eerder al genoemd, maar de dakpannen zonnepanelen geven een lagere opbrengst dan grote zonnepanelen. Ze zijn een mooi alternatief met veel mogelijkheden, maar door het ontwerp kunnen er minder zonnecellen op dezelfde oppervlakte en hierdoor ligt het rendement wat lager. De technologie staat niet stil en de dakpannen met zonnepanelen krijgen een steeds hoger rendement, maar als je nu al voor het hoge rendement wilt gaan, kun je beter nog even voor standaard zonnepanelen kiezen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakpan met zonnepaneel?

+
Voor een pakket van 500 dakpan zonnepanelen betaal je gemiddeld €57.000. Dit komt dan uit op ongeveer €115 per dakpan met zonnepaneel.

Wat kost een Tesla dakpan?

+
Een dak vol met Tesla dakpannen, ook een Tesla Power Roof geheten, kost ongeveer €40.000, inclusief montage. Per vierkante meter moet je rekenen op €215 voor Tesla dakpannen.

Welke dakpannen niet geschikt voor zonnepanelen?

+
Alle soorten normale dakpannen zijn geschikt voor zonnepanelen. Dit is echter wel het monteren van zonnepanelen op de dakpannen. Als je zonnepanelen in de dakpannen wilt hebben, moet je deze apart aanschaffen.

Hoeveel zonnedakpannen per m2?

+
Je kunt gemiddeld 10 zonnedakpannen kwijt per vierkante meter. Dit kan verschillen als je grotere of kleinere zonnedakpannen koopt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes