Alternatief voor zonnepanelen | Bekijk alle opties!

Niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Wil je toch gebruik maken van zonne-energie of andere vormen van duurzame energie? Verdiep je dan eens in deze alternatieven voor zonnepanelen.

alternatief voor zonnepanelen

Alternatief voor zonnepanelen: woning isoleren

Het isoleren van je woning is een goede eerste stap om te verduurzamen. Isolatiewerkzaamheden zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloer- of bodemisolatie zorgen ervoor dat de warmte beter in je woning behouden blijft en dat kan de stookkosten behoorlijk omlaag brengen.

Goed begin voor verduurzaming

Ben je op zoek naar een alternatief voor lelijke zonnepanelen, of heb je geen plek op je dak voor zonnepanelen? Gelukkig zijn er dan alternatieven beschikbaar. Daarnaast zijn er meerdere opties beschikbaar om je huis duurzamer te maken, maar deze tekst richt zich specifiek op zonnepanelen en de alternatieven daarvan.

Duurzame ramen

Zijn de ramen in jouw woning nog voorzien van enkelglas? Overweeg dit dan te vervangen door een beter isolerende soort, zoals hoogrendementsglas. Dit wordt ook wel 1.0 of 1.1 glas genoemd en heeft een dunne isolerende laag van metaal aan de binnenzijde van een van de glasplaten. Daarnaast kan de spouw tussen de 2 glasplaten gevuld zijn met een edelglas, zoals Argon in plaats van enkel lucht, zoals bij dubbelglas het geval is.

CV-ketel vernieuwen of vervangen

Kijk ook eens naar je cv-ketel. Het kan goed zijn dat deze aan een update of zelfs aan vervanging toe is. Een verouderde cv-ketel doet namelijk af aan de duurzaamheid van je woning. Er bestaan tegenwoordig allerlei duurzame opties, zoals een hybride warmtepomp die gecombineerd wordt met de cv-ketel, of een volledig elektrische warmtepomp. Let wel, een nieuwe cv-ketel laten plaatsen kan het best worden gedaan nadat je je woning goed hebt geïsoleerd, anders gaat er alsnog veel warmte verloren.

Kleine windmolen

Zonne-energie is niet de enige vorm van duurzame energie waarbij je zelf stroom kunt opwekken. Denk ook eens aan windenergie. Net zoals de zon kun je de wind ongelimiteerd gebruiken om energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. De eerste is het aanschaffen van een eigen windmolen.

Zo’n kleine windturbine levert schone energie tegen een relatief lage prijs per kWh. Echter, zitten er hoge aanschafkosten aan een windturbine verbonden en deze investering verdien je binnen de technische levensduur van de windmolen niet terug.

alternatief zonnepanelen

Windmolenpark

Een optie waarbij je deze hoge aanschafkosten vermijdt, is deelname aan een groot windmolenpark. Hierbij krijg je een klein aandeel in het park en krijg je op deze manier toegang tot je eigen schone energie.

Postcoderoosregeling

Dan bestaat er ook nog de postcoderoosregeling. Dit initiatief laat omwonenden een deel van de zonnepanelen op het dak van grote gebouwen ‘kopen’. Dit is een vorm van investeren in zonnepanelen. Het ideale alternatief voor zonnepanelen op je eigen dak, waarbij je toch nog gebruik van maken van duurzame zonne-energie zonder te investeren in een eigen bron.

Zonne-energie als particulier door de postcoderoos

Door lid te worden van een project als de postcoderoos kunnen deelnemers gebruik maken van zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op bijvoorbeeld een schoolgebouw in hun buurt. Daarnaast kunnen mensen gebruik maken van de opgewekte zonne-energie voor 15 jaar. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak.

zonnepanelen alternatief

Subsidie ontvangen

Het verduurzamen van je woning, op welke manier dan ook, is sowieso een goed idee, daar heb je niet per se zonnepanelen voor nodig. Via de regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kun je namelijk subsidie ontvangen wanneer je je woning op twee of meer manieren verduurzaamt.

Zonnepanelen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk zonnepanelen offertes

Alternatief voor zonnepanelen: zonnedak

En is je dak wel geschikt voor zonnepanelen, maar ben je benieuwd naar de alternatieven voor op je eigen dak? Ook daar zijn opties voor. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de zonnedakpan? Dit is een alternatief voor het normale zonnepaneel, waarbij een kristallijne zonnecel is aangebracht op een normale dakpan. Op deze manier, valt het nauwelijks op dat er zonnepanelen op het dak liggen, omdat het normale dakpannen lijken. Dit kan ook een goede oplossing zijn voor monumentale panden, waar gemeenten geen vergunning geven voor normale zonnepanelen.

Lagere opbrengst

Helaas zitten er ook enkele nadelen aan deze zonnedakpannen. Zo is de energieopbrengst vaak lager dan de opbrengsten van normale panelen. Dit komt doordat er geen ventilatie onder de dakpan zit, hierdoor worden de zonnecellen bij veel zon te heet en zal de opbrengst lager uitvallen. Daarnaast heeft een dakpan aan één kant een schuine bolling, waarop geen zonnecellen geplaatst kunnen worden.

Duurdere installatie en langere terugverdientijd

Ook zijn de zonnedakpannen op dit moment nog duurder dan traditionele panelen. Gemiddeld gezien kost een installatie van zonnedakpannen 2,5 keer zoveel als die van zonnepanelen. De hoge aanschafkosten verdien je ook niet snel terug, de terugverdientijd loopt tot wel 15 tot 20 jaar.

Alternatief voor zonnepanelen: dakpanelen leggen

Een ander goed alternatief zijn dakpanelen die zowel als dakpan en als zonnepaneel fungeren. Deze panelen worden gelegd als dakpannen, door ze aan de daklatten vast te schroeven. Verder werken de panelen bijna exact als de traditionele panelen. Wel is het een erg grote klus om deze panelen op een al bestaand huis te leggen, daarom zijn zulke dakpanelen vooral geschikt voor nieuwbouw.

andere oplossing zonnepanelen

Veel gestelde vragen

Is het nog rendabel om zonnepanelen te nemen?

+
Door de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering met een snelle terugverdientijd. Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen niet alleen financieel rendabel zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Alternatieven zoals windenergie of zonne-energie via een postcoderoosregeling kunnen ook interessant zijn, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Wat is beter dan zonnepanelen?

+
Een van de alternatieven voor zonnepanelen is het gebruik van een kleine windmolen of windturbine. Ook de postcoderoosregeling is een goed alternatief. Een ander alternatief is het huren van zonnepanelen. Ten slotte is er de optie van een zonnegevel.

Wat kosten 10 zonnepanelen zonder installatie?

+
De prijs van 10 zonnepanelen zonder installatie varieert sterk, afhankelijk van het type paneel en de leverancier. De prijs zal liggen rond enkele honderden euro’s per paneel.

Wat zijn de alternatieven voor zonnepanelen?

+
Er zijn diverse alternatieven voor zonnepanelen, bijvoorbeeld kleine windturbines, deelnemen aan een zonne-energiepark en zonneboilers.

Offerte voor zonnepanelen

Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes