Perovskiet zonnepanelen | Voor- en nadelen en rendement

Perovskiet zonnepanelen zijn steeds meer in opkomst, maar wat voor soort zonnepanelen zijn dit precies? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe hoog ligt het rendement van deze panelen? Ontdek alle informatie in dit artikel!

perovskiet zonnepanelen

De nieuwste perovskiet zonnepanelen

Perovskiet zonnepanelen zijn nog in ontwikkeling en worden op dit moment nog niet op de markt gebracht. Wel zijn de zonnepanelen veelbelovend voor de toekomst, vanwege het verwachtte hoge rendement. Doordat de vraag naar zonne-energie en andere vormen van groene stroom steeds meer toenemen, kunnen deze zonnepanelen een goede uitkomst bieden.

Welk materiaal en grondstoffen worden gebruikt?

Voor het maken van perovskiet cellen zijn geen zeldzame materialen nodig, wat het een goedkoop proces maakt. Er is maar een klein laagje nodig voor de zonnecellen, wat ook flink scheelt in de prijs. Ook is er niet veel energie nodig om perovskiet zonnecellen te maken en kan dit bij lage temperaturen, waardoor het erg interessant is om deze als halfgeleider te gebruiken in zonnepanelen.

Waar komt perovskiet vandaan?

Het mineraal perovskiet komt voor in bepaalde gesteentes. Het heeft de naam gekregen van een Russische mineraloog die het materiaal heeft ontdekt. De eerste perovskiet zonnecellen zijn in 2009 gemaakt en sindsdien gaat de ontwikkeling van deze technologie snel.

kleur zonnepanelen

Voordelen en nadelen

Niet alleen de prijs van de zonnepanelen is een groot voordeel, maar ook het rendement is veelbelovend. De prestaties van perovskiet zonnecellen zijn even efficiënt als dat van traditionele kristallijn zonnecellen. Door deze twee te combineren zou er in theorie relatief eenvoudig een hoog rendement gerealiseerd kunnen worden.

Het nadeel is dat om deze opbrengst met zonnepanelen ook echt op te kunnen wekken, je ideale omstandigheden nodig hebt. Perovskiet zonnecellen kunnen nog niet goed tegen hoge temperaturen, UV-licht en vocht, en zonnepanelen krijgen hier toch veel mee te maken. Ook zit er een klein beetje lood in de zonnecellen, wat bij beschadiging in het milieu terecht kan raken. Onderzoekers zijn bezig om voor allebei deze problemen oplossingen te zoeken.

AantalWpTotaal€/ WpBesparing/ jaar€/ m²Terugverdientijd
31.200 Wp€ 1.500€ 1,25€ 306€ 307/m²5 jaar
62.400 Wp€ 3.000€ 1,25€ 612€ 306/m²5 jaar
93.600 Wp€ 4.100€ 1,14€ 918€ 279/m²4 tot 5 jaar
124.800 Wp€ 5.400€ 1,12€ 1.020€ 276/m²4 tot 5 jaar
166.400 Wp€ 6.800€ 1,07€ 1.632€ 261/m²4 jaar
208.000 Wp€ 8.500€ 1,06€ 2.040€ 260/m²4 jaar
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Actuele rendement

Op dit moment heeft de huidige generatie perovskiet zonnepanelen een rendement van 16 procent. Binnen een jaar zou de efficiëntie al naar 18 tot 20 procent moeten zijn gegaan. Om dit te bereiken wordt er nauw samengewerkt tussen TNO en Solliance, een bedrijf dat dunnefilm zonnecellen en module technologieën ontwikkelt.

Ontwikkeling en doorbraak: toekomstig rendement

Het lijkt erop dat dit soort zonnepanelen in de toekomst nog meer energie kunnen produceren. Uit onderzoek blijkt dat perovskiet ook op glas-glas zonnepanelen, dunnefilm zonnepanelen en flexibele folies gebruikt kan worden. Hiermee kan perovskiet in veel producten toegepast worden en kan het zelfs semi-transparant gemaakt worden.

Doorzichtige zonnepanelen worden met name toegepast op glas, zoals serres en andere overkappingen. Met een voorspelde efficiëntie van 34% zal een perovskiet zonnepaneel in de toekomst erg aantrekkelijk worden voor het opwekken van zonnestroom.

kleur zonnepanelen

Veelbelovende resultaten

De toepassing van ALD technology, Atomic Layer Deposition, heeft resultaten afgeleverd. Door op atomair niveau te begrijpen wat er gebeurt als zonlicht op de perovskiet valt, weten we wanneer het materiaal overgaat naar een andere fase. Met nieuwe technologie is er nu een minder sterke laag nodig over de binnenste lagen om de modules beter met vocht om te laten gaan. Door het perovskiet met een bindmiddel te mengen wordt het materiaal steviger en levert het meer op.

Efficiënt en stabiel genoeg?

De grootste sprongen zijn nog te nemen bij hoe efficiënt en stabiel de modules zijn. De perovskiet pv-modules kunnen een hoog rendement hebben, hoger dan wat er nu is. Met de huidige status van perovskiet zonnecellen geven deze hetzelfde rendement als het bekende silicium zonnepaneel. Maar met goedkopere grondstoffen en een hoger verwacht rendement is het interessant om perovskiet op een grote schaal in te zetten zodra de efficiëntie is aangetoond.

Ook de stabiliteit heeft nog wat werk nodig. Zonnecellen en modules mogen niet meer dan 20 procent aan vermogen verliezen na 20 jaar. Dit is nog geen garantie met perovskiet zonnepanelen en dit komt doordat het mineraal niet goed tegen warmte, vocht en UV kan. Om zonne-energie op te wekken in Nederland ontkom je hier echter niet aan, waardoor perovskiet nog niet zo stabiel is als nodig.

kleur zonnepanelen

Duurzame zonnecel

Hoe duurzamer het opwekken van energie kan, hoe beter. Onderzoekers zijn daarom altijd bezig om een betere toepassing van de zonnecel te maken, door betere materialen te vinden, meer vermogen uit elke cel te kunnen halen en een langere levensduur van de hele paneel te krijgen. Het onderzoek naar perovskiet zonnepanelen is hier een goed voorbeeld van. Zo kan iedereen uiteindelijk van duurzame energie genieten.

Perovskiet zonnecellen kopen de grote hoop?

Met de nieuwe ontwikkeling in perovskiet zonnepanelen ziet de toekomst er nog rooskleuriger uit voor zonne-energie. Als ieder huishouden zijn eigen elektriciteit kan opwekken zijn we weer een stukje dichterbij een duurzame toekomst en zonnepanelen zijn hiervoor uitermate geschikt.

Omdat we tegenwoordig steeds meer elektriciteit nodig hebben voor een huishouden, moeten onze zonnepanelen dit ook bij kunnen houden. Met het hogere rendement dat perovskiet belooft, kan dit ook realiteit worden en zorgt het er hopelijk voor dat we sneller van het gas af kunnen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes