Voordeel zonnepanelen | Alle voordelen van zonne-energie!

Zonnepanelen worden steeds populairder, maar wat zijn precies de voordelen? In dit artikel gaan we dieper in op zowel de voordelen als de nadelen.

Voordeel zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen verdienen zichzelf na verloop van tijd terug door de opgewekte energie. De zonnepanelen installatie moet één keer gebeuren, maar daarna kan er jarenlang gebruik gemaakt worden van de geplaatste zonnepanelen.

Een lijst van de voordelen van zonnepanelen en de opgewekte energie:

  • Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron: Zonne-energie, ook wel groene stroom genoemd, is een hernieuwbare energiebron die nooit op raakt. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op een gegeven moment opraken. Het gebruik van zonne-energie draagt dus bij aan een duurzamere toekomst.
  • Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk: Zonnepanelen stoten geen schadelijke stoffen uit en hebben geen negatieve impact op het milieu. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen waarbij onder andere CO₂ uitgestoot wordt.
  • Geld besparen: Het opwekken van zonne-energie kan je op de lange termijn geld besparen op de energierekening. Zonne-energie is gratis en daardoor hoeft men niet langer afhankelijk te zijn van energieleveranciers en de daarbij horende stijgende energieprijzen. In sommige gevallen kan er zelfs geld verdiend worden door energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.
  • De waarde van de woning wordt verhoogd: Een woning met zonnepanelen is vaak meer waard dan een woning zonder zonnepanelen. Dit komt doordat zonnepanelen een duurzame investering zijn, die zorgen voor een verlaging van de energierekening. Hierdoor wordt het energielabel verbeterd en is de koop van een huis aantrekkelijker.
  • Weinig onderhoud: Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen bewegende delen, waardoor er weinig slijtage is.
  • Verschillende manieren waarop je de zonnepanelen plaatst: Zonnepanelen kunnen op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld op het dak, op de grond of zelfs op bewegende ondergronden zoals zonnepanelen op een boot.
  • Onafhankelijkheid: Door zonnepanelen te installeren, wordt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in afgelegen gebieden waar het elektriciteitsnet minder betrouwbaar is.
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Zonne energie

Zonne-energie is een vorm van hernieuwbare energie en wordt gezien als een belangrijke oplossing voor de klimaatverandering en de overstap naar duurzame energie. Deze vorm van energie wordt ook wel groene stroom genoemd.

Werking

Het opwekken van zonne-energie gebeurt door middel van zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit en is een duurzame en milieuvriendelijke manier van energieopwekking.

Voordelen zonnepanelen

Een voordeel van zonne-energie is dat het een onuitputtelijke bron van energie is. De zon schijnt altijd, ook al kan de hoeveelheid zonlicht per dag verschillen.

Zonnepanelen controleren

Bovendien hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en gaan ze vaak ongeveer 25 jaar mee. Echter is het wel ongeveer één keer per jaar nodig om de panelen schoon te maken, je kunt ook de zonnepanelen laten schoonmaken door een professional. Dit maakt deze vorm van energie een goede manier van energieopwekking op de lange termijn.

Besparing voor iedereen

Een ander voordeel hiervan is dat het geschikt is voor toepassingen op kleinere schaal, zoals op daken van huizen en gebouwen. Ook zijn er projecten waarbij mensen zonnepanelen delen, zodat iedereen die bijdraagt aan het project gebruik kan maken van de voordelen.

Klimaat

Naast deze voordelen heeft het ook een positief effect op het klimaat. Bij de opwekking van deze energie komt geen CO2 vrij, wat bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de verbetering van de luchtkwaliteit.

Duurzame manier

Daarnaast is de productie van zonnepanelen zelf steeds duurzamer geworden, met minder grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie.

Nadelen zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen - zonlicht op een dak


Helaas brengen zonnepanelen ook enkele nadelen met zich mee. Hieronder worden de belangrijkste nadelen behandeld.

Aanschaf van panelen – er zijn hoge aanschafkosten

Een van de belangrijkste nadelen van zonnepanelen is de hoge prijs voor de aanschaf van de panelen en de installatie ervan. Hoewel de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren zijn gedaald, zijn de kosten van het installeren van zonnepanelen nog steeds hoog. Het kan soms lang duren voordat deze kosten terugverdiend zijn via de energiebesparingen die gedaan worden door de panelen. De gemiddelde terugverdientijd ligt op enkele jaren. Let daarom altijd goed op bij het kopen van zonnepanelen dat je de juiste panelen aanschaft.

Hoeveelheid zonlicht – je bent afhankelijkheid van de hoeveelheid zonlicht

Een ander nadeel van zonnepanelen is dat ze afhankelijk zijn van zonlicht. Dit betekent dat de hoeveelheid energie die ze produceren afhankelijk is van de weersomstandigheden en de hoeveelheid zonnestralen. Op bewolkte dagen kan de energieopbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn dan op zonnige dagen.

Afweging

Echter wegen de nadelen van zonnepanelen niet op tegen de voordelen. De aanschafkosten kunnen deels terugverdiend worden, want je kunt de btw van zonnepanelen terugvragen, hierdoor is de aanschaf al aantrekkelijker voor potentiële kopers. Daarnaast ontstaat er een hoger energielabel in combinatie met een hogere woningwaarde, zijn er meerdere fiscale voordelen, hebben de panelen een lange levensduur en wordt er eigen energie opwekt, waardoor er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van de stroomvoorzieningen van het elektriciteitsnet. Een gemiddeld gezin zal hierdoor met een aantal zonnepanelen al schone energie op kunnen wekken wanneer zij voor zonnepanelen gaan.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkool, zijn energiebronnen die uit de grond worden gehaald. Deze brandstoffen worden al lange tijd gebruikt als energiebronnen voor de opwekking van elektriciteit en verwarming. Helaas is het gebruik van fossiele brandstoffen niet duurzaam en heeft het negatieve gevolgen voor het milieu, mensen en dieren.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze bij verbranding CO2 uitstoten, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Dit zorgt voor klimaatverandering en heeft gevolgen zoals extreme weersomstandigheden, stijging van de zeespiegel en verlies van biodiversiteit. Sommigen vinden groene energie daarom een goed alternatief voor deze brandstoffen.

Lange termijn

Tot slot zijn fossiele brandstoffen niet duurzaam op de lange termijn, omdat ze op kunnen raken en daardoor zijn ze steeds moeilijker en duurder om te krijgen. Daardoor is een investering in panelen die bovendien zorgen voor een beter energielabel een goede manier voor energie opwekken.

Hogere prijs wanneer je je woning wilt verkopen

Zonnepanelen zorgen daarnaast voor een hogere verkoopprijs van de woning en ten slotte kan het btw-tarief van een zonnepaneel teruggevraagd worden. Kortom: door het gebruik van zonnepanelen kun je flink besparen.

Conclusie

De voordelen van zonnepanelen zijn erg groot. Ze zijn een duurzame, milieuvriendelijke en financieel aantrekkelijke investering, omdat men kan zorgen voor eigen groene stroom. Bovendien helpen zonnepanelen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, terwijl hier maar enkele kleine aanpassingen voor nodig zijn, wanneer de meterkast aangepast is. Echter zijn er enkele nadelen, maar deze wegen niet op tegen de voordelen. Energie opwekken kan door het gebruik van zonnepanelen relatief eenvoudig gedaan worden wanneer de zonnepanelen werken. Zonnepanelen zijn een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient, niet alleen financieel maar ook op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes