Wat is het rendement van zonnepanelen? | Efficiëntie & Prijs

wat is het rendement van zonnepanelenHoe zorg je voor een maximaal rendement van je zonnepanelen? Dat is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Omdat de aanschaffing hiervan een behoorlijke investering is, wil je natuurlijk genieten van een maximaal rendement. In dit artikel bespreken we alle factoren die betrekking hebben op het rendement van je zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen


Kostbesparing en prijs van de zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen wil je natuurlijk zeker zijn van een optimaal rendement. Je moet immers voldoende duurzame energie kunnen opwekken om alle benodigdheden van voldoende stroom te voorzien. Omdat ook de investering een serieuze overweging is bespreken we enkele belangrijke zaken omtrent de aanschafprijs, maar natuurlijk ook hoeveel je hier daadwerkelijk mee bespaart.

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld per m²?

De oppervlakte van zonnepanelen is bepalend voor de prijs die je betaalt. Bij de overweging om panelen aan te schaffen, vraagt men zich dan ook af wat een zonnepaneel kost per vierkante meter. Om hierop een antwoord te geven zijn er enkele factoren waar je het best rekening mee houdt. Denk hierbij aan het soort zonnepaneel en de omvormer die je hiervoor aanschaft, maar ook de installatie- en voorrijkosten, én zelfs je woonplaats.

Indien we uitgaan van een gemiddelde zonnepaneel van 1,94 m² en een kostprijs van 6.900 euro (incl. installatie), dan is de aanschafprijs van zonnepalen ongeveer 355.67 euro per m². Echter zijn er vandaag de dag veel verschillende modellen op de markt. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen, en om die reden dus ook een ander prijskaartje. Daarom kun je uitgaan van de prijzen weergegeven in onderstaande tabel:

Soorten zonnepaneelRichtprijs
Polykristallijn€ 150 – 450
Monokristallijn€ 200 – 650
Dunne film of amorf€ 150 – 350
Glas-glas€ 850 – 950
Hybride€ 1.300 – 1.800

Wat zijn de kosten van de aanschaffing van 10 zonnepanelen?

Ben je van plan om in een keer te gaan voor 10 zonnepanelen? Dan kun je meestal profiteren van een kleine korting. Natuurlijk blijft het ondanks de korting een grote investering. Over het algemeen ligt de aanschafprijs van 10 panelen tussen de 5.000 en 15.000 euro (incl. installatiekosten). Dit is natuurlijk een erg ruwe schatting, omdat de prijzen per model simpelweg erg uiteen kunnen lopen. Voor een accurate schatting kun je het best de offertes aanvragen. Je krijgt dan een duidelijk overzicht van de prijzen die verschillende professionals hanteren.

Hoeveel kosten bespaar je met duurzame-energie opgewekt uit zonnepanelen?

Afhankelijk van het vermogen van je panelen wordt bepaald hoeveel stroom je zonnepanelen op kunnen wekken. In de realiteit spelen weersomstandigheden hier natuurlijk ook een grote rol in. De stroom die je opwekt wordt weergegeven in Wattpiek (Wp).

De stroom die één paneel opwekt bedraagt ongeveer 400 Wp. Dat betekent dat deze op jaarbasis zo’n 350 kWh stroom opwekt. Om dit om te zetten naar een prijs kunnen we de volgende formule toepassen:

Besparing per jaar = Opbrengst zonnepanelen (in kWh) × Kosten per kWh

Laten we ervan uitgaan dat de prijs van elektriciteit 0,20 euro is per kWh. Dan bespaar je met één gemiddelde paneel ongeveer het volgende bedrag:

Besparing per jaar = 350 kWh × €0,20/kWh = €70

Rendement van zonnepanelen berekenen

Om daadwerkelijk over te gaan op zonnepanelen, zal er natuurlijk sprake moeten zijn van een hoog rendement. Je wilt natuurlijk niet enkel op energiekosten bezuiningen. Ook wil je het liefst zo snel mogelijk de investeringskosten terugwinnen.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor de opwekking van 5000 kwh per jaar?

Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor het opwekken van 5000 kWh elektriciteit per jaar hangt af van meerdere factoren. De efficiëntie van de panelen, de hoeveelheid zonlicht en natuurlijk het vermogen per paneel spelen hier een rol in. Daarnaast is jaarlijkse schoonmaak aangeraden om een maximaal vermogen te kunnen blijven realiseren.

Laten we ervan uitgaan dat elke zonnecollector goed is voor een jaaropbengst van 300 kWh. Dit is wederom een ruwe schatting, gezien het feit dat het vermogen per model sterk kan variëren. Dit betekent dan dat je 17 panelen nodig hebt om 5.000 kWh stroom per jaar op te wekken.

Wat wordt er verstaan onder een goed rendement van zonnepanelen?

De spaarrente ligt in Nederland een lange periode al enorm laag. Het rendement van zonnecollectoren daarentegen ligt een stuk hoger. Volgens de methode van Milieu Centraal is de investering in hoogwaardige zonnepanelen goed voor een financieel rendement van maar liefst 6% gemiddeld.

Wat is de efficiëntie van zonnepanelen tijdens de winter?

De hellingshoek van zonnecollectoren is idealiter tussen de 30 en 35 graden. ‘s winters is de ideale hellingshoek dan weer tussen de 40 en 45 graden. Dit komt omdat, hoe groter de hellingshoek is, des te gemakkelijker het sneeuw van het dak af kan glijden.

Daarom kan het interessant zijn om je panelen te voorzien van een verstelbare hellingshoek. Wanneer het dan kouder wordt en er sneeuw opkomst is, kun je de panelen overschakelen naar de zogenaamde “wintermodus”.

Ook heeft het verstellen van de hellingshoek nog een groot voordeel. Gedurende de winter staat de zon namelijk een stuk lager. Om de panelen zo effectief mogelijk te benutten kun je ze verstellen gebaseerd op de zonnestand. Zo glijdt sneeuw dus niet alleen van de panelen af, ook kan er nog steeds maximaal stroom opgewekt worden.

Tip: het is belangrijk om het verstellen van de hellingshoek nog te doen wanneer het niet vriest. Hiermee voorkom je schade aan de zonnepanelen.

Maak je tenslotte geen zorgen om de winterkou. Lage temperaturen zullen je zonnepanelen geen schade berokkenen. Sterker nog: koud, maar zonnig weer is voor veel panelen de ideale combinatie voor een optimaal rendement.

wat is het rendement van zonnepanelen

Opbrengst zonne-energie

Met zonnepanelen profiteer je optimaal van zonne-energie. Door de stijgende energieprijzen (prijsstijging stroom) is het investeren in zonnepanelen de moeite waard. Ook op lange termijn. De opbrengst van panelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op je spaarrekening. Daarnaast draag je ook nog bij aan een schoner milieu en is je meeste stroom groene stroom. Ondanks dat er bij de productie van zonnepanelen fossiele brandstoffen aan te pas komen, is het een duurzame optie. Verschillende factoren hebben effect op het rendement van zonnepanelen.

Het hoogste rendement, welke factoren zijn van invloed?

Wat wordt er bedoeld met rendement zonnepanelen? Rendement van zonnepanelen staat eigenlijk voor 2 dingen: de hoeveelheid zonlicht dat kan worden omgezet in energie (efficiëntie), of wat panelen financieel kunnen opleveren.

Hoeveelheid zonlicht

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op? Het rendement (efficiëntie) van zonnepanelen, ligt tussen de 15 en 22%. Ofwel een zonnepaneel is in staat om tussen de 15 en 22% van het zonlicht om te zetten in elektriciteit. Factoren als omgevingstemperatuur, het type zonnecel, kwaliteit van het materiaal en lichtintensiteit hebben allemaal invloed op het rendement (efficiëntie) van zonnepanelen.

Financieel rendement van zonnepanelen

Wanneer men het heeft over ‘het rendement van zonnepanelen’, gaat het in de meeste gevallen over het financiële rendement. Hoe winstgevend de investering is geweest. Aangezien de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen hoog zijn, wil je ook de hoogste opbrengst uit je zonnepanelen kunnen halen.

wat is-het rendement van zonnepanelen

Factoren rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Omdat zonnepanelen werken op zonne-energie zijn er verschillende externe factoren die invloed hebben op het rendement: het type zonnepaneel, de omvormer, de weersomstandigheden, de hellingshoek van de zonnepanelen, de schaduw, de leeftijd van de zonnepanelen en vuil zijn allemaal factoren die invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen.

Type zonnepanelen en zonnecellen

Per soort zonnepaneel verschilt het rendement van zonnepanelen. Ze verschillen namelijk in vermogen. Vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Met een hoger vermogen, levert het zonnepaneel meer energie en zo is het rendement dat je met zonnepanelen kan behalen hoger. Je ziet tegenwoordig steeds meer grotere zonnepanelen op de markt. Het vermogen per paneel gaat hierin omhoog, maar dit hoeft niet per definitie te betekenen dat het efficiënter werkt.

Omvormer

Bij installatie van zonnepanelen is de omvormer een belangrijk onderdeel. Dit zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom. Het heeft invloed op het rendement van zonnepanelen.

Weersomstandigheden

Het weer heeft voor een groot deel invloed op het rendement van zonnepanelen. Het aantal zonuren bijvoorbeeld. In Nederland heeft het westen doorgaans meer zonuren dan het oosten. Omdat meerdere factoren bepalend zijn voor het rendement van zonnepanelen, betekent dit niet dat zonnepanelen in het westen meer rendement opleveren. Zonnepanelen presteren beter als het koud is. Het meest ideale weer is een koude en zonnige dag. Tot slot hoe dichter het zonnepaneel bij de zon staat, hoe beter. Bewolkte dagen zorgt dus voor minder stroom opwekken.

Hellingshoek

De hellingshoek waarmee zonnepanelen op het dak liggen bepalen ook het rendement van zonnepanelen. Het hoogste rendement wordt behaald wanneer het zonnepaneel op zuiden ligt in een hellingshoek van 36 graden. Dit is niet in alle gevallen mogelijk. Het is hoe dan ook rendabel om zonnepanelen op het (zuid)oosten of (zuid)westen te plaatsen.

Schaduw

Voor hoog rendement van zonnepanelen moeten zonnepanelen deels in de schaduw liggen. De invloed van schaduw verschilt per type omvormer. Vraag altijd aan de zon specialist naar de beste positie zonnepanelen met beste omvormer.

Leeftijd

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Daarbij is de kwaliteit de afgelopen jaren sterk verbeterd. Bij goed onderhoud  kan de levensduur zelfs nog langer zijn. Wel is het verstandig om er rekening mee te houden dat het oorspronkelijke rendement van een zonnecollector gedurende de tijd langzaamaan achteruit gaat. Bij kwalitatievere panelen duurt het meestal iets langer voordat je een lager rendement ervaart. Echter, gaan ook duurdere panelen niet eeuwenlang mee, maar haal je de investeringskosten er vast en zeker uit.

Vuil

Schone zonnepanelen resulteren een hogere opbrengst in kWh stroom per jaar. Vuile zonnepanelen kunnen minder zonne-energie opwekken. Daarom is het belangrijk dat ze schoon blijven. Vuil dat op zonnepanelen valt, wordt vaak automatisch weggespoeld met regenwater.

Terugverdientijd kosten

Rendement van zonnepanelen heeft een belangrijke invloed op wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Je moet hiervoor eerst zicht hebben op wat de opbrengst van zonnepanelen is. Het vermogen per paneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Houd er rekening mee dat een zonnepaneel alleen onder ideale omstandigheden een maximum vermogen aan stroom levert. Met de weersomstandigheden in Nederland kun je verwachten dat een zonnepaneel 850 tot 900 uur per jaar op maximaal vermogen kan werken. Kilowattuur (kWh) staat voor het verwachte vermogen van een zonnepaneel. Er zijn ook opties zoals Google Sunroof om te berekenen hoeveel je er nodig gaat hebben, maar helaas is die service nog niet beschikbaar in Nederland.

Veelgestelde vragen
Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes