Zonnepaneel in schaduw | Hoe werken zonnepanelen in schaduw?

Wanneer een deel van je zonnepanelen in de schaduw ligt kan dit nadelig zijn voor de opbrengst van je complete systeem. We laten zien hoe je het verlies in opbrengst zo goed mogelijk kunt beperken.

Schaduw zonnepaneel

Zonnepaneel schaduw

Een zonnepanelensysteem bestaat meestal uit in serie geschakelde zonnepanelen, dit zijn zonnepanelen met een string-omvormer. Een zonnepaneel dat in de schaduw ligt heeft in dit systeem invloed op de andere zonnepanelen.

Wanneer er minder stroom loopt door een van de panelen is de opbrengst van de overige zonnepanelen namelijk óók lager.

Zonnepanelen op schaduwdak

Het is daarom belangrijk dat je voor het plaatsen exact weet hoeveel schaduw er op de zonnepanelen valt gedurende de dag.

Veelvoorkomende blokkades zijn bijvoorbeeld schoorstenen, bliksembeveiliging voor zonnepanelen, dakkapellen, hoge bomen of zelfs andere zonnepanelen.

Schaduw berekenen

Je kunt ervoor kiezen om je dak zelf een tijdje secuur te monitoren, of je schakelt een bedrijf in om de schaduw en het zonlicht op je dak volledig in kaart te brengen.

Je kunt ook het rendement van zonnepanelen in de schaduw berekenen.

Zo los je het op

Schaduw is niet in elke situatie te voorkomen. Hoe kun je dan toch het hoogste rendement uit je zonnepanelen halen? Allereerst is het goed om te kijken op welke plek je zonnepanelen de minste schaduw vangen.

In sommige situaties is het bijvoorbeeld beter om de zonnepanelen op een plat dak van bijvoorbeeld een schuur te plaatsen, of om deel te nemen aan een collectief initiatief waarbij de zonnepanelen wel een gunstige plaats krijgen. Een plek direct in de zon is belangrijk.

Compenseer het verlies

Een andere optie is om het verlies in rendement te compenseren. Je kunt de opbrengst met micro-omvormers of power-optimizers namelijk verhogen. Met dit type omvormers is een slecht presterend zonnepaneel niet van invloed op het geheel.

Een nadeel van deze oplossing is dat het duurder is om micro-omvormers aan te schaffen dan een string-omvormer. Daar staat dan wel weer tegenover dat je opbrengst stijgt.

Hoeveel levert een zonnepaneel in de schaduw op?

De opbrengst van een zonnepaneel dat in de schaduw ligt laat zich vooraf niet makkelijk voorspellen. Dat is namelijk afhankelijk van de exacte hoeveelheid schaduw en de capaciteit van de zonnepanelen.

Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat schaduw een fors effect heeft in de opbrengst in stroom.

Opbrengst zonnepanelen zonder zon

Het is een misvatting dat zonnepanelen altijd direct in de zon moeten staan om stroom op te wekken. Een zonnepaneel kan bijvoorbeeld ook stroom opwekken op een bewolkte dag.

De opbrengst van zonnepanelen in de schaduw is echter wel lager op een bewolkte dag. Om die reden wek je in de zomer meer stroom op dan in de winter.

Kun je zonnepanelen op het noorden plaatsen?

Het kan zo zijn dat je nergens anders ruimte hebt voor zonnepanelen dan op een dakzijde die op het noorden ligt. Het is in de regel niet verstandig om zonnepanelen op het noorden te leggen.

Je opbrengst blijft op het noorden laag waardoor je de investering niet vlug terug kunt verdienen. De zonnepanelen lonen dan niet meer.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Centrale omvormer

Een centrale omvormer is een apparaat dat wordt gebruikt in zonnepanelen systemen om geproduceerde gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Een gewone omvormer wordt ook wel een string omvormer genoemd.

Een string-omvormer bestaat uit een aantal in serie geschakelde zonnepanelen.

Effect schaduw op zonnepanelen

Wanneer je gebruikmaakt van zonnepanelen met een bijbehorende centrale omvormer heeft schaduw een groot nadelig effect op alle zonnepanelen in dezelfde string. De opbrengst van alle zonnepanelen is namelijk gelijk aan de opbrengst van het slechtst presterende zonnepaneel.

Je kunt dit effect verminderen door power optimizers toe te voegen aan de installatie. Dat is een goed alternatief op het laten plaatsen van micro-omvormers onder elk zonnepaneel.

Power optimizers

Een power-optimizer wordt tussen het desbetreffende zonnepaneel en de omvormer geplaatst om de opbrengst van het paneel te verhogen. Je kunt daarmee de vermindering in opbrengst door schaduw gedeeltelijk compenseren.

Een zonnepanelen optimizer is goedkoper dan een set micro-omvormers. Power-optimizers zijn niet geschikt voor hele kleine installaties, ze worden vaak gebruikt bij installaties van 6 of meer zonnepanelen.

MPP trackers

MPP tracker staat voor maximum power point tracker. Dit is een specifiek onderdeel van een omvormer. Het doel van MPP trackers is dat de opbrengst van de zonnepanelen in elke weersituatie optimaal is.

Door het gebruik van een omvormer met meerdere MPP trackers, kun je de groep van zonnepanelen die in de schaduw liggen op een aparte mpp tracker aansluiten. Zo hebben andere zonnepanelen geen last van de schaduw.

rendement zonnepanelen schaduw

Micro omvormer

Een micro-omvormer is een kleine omvormer die geschikt is voor een enkel zonnepaneel. Micro-omvormers worden ook wel micro-inverters genoemd.

Dit type omvormer fungeert als een volwaardige omvormer. Micro-omvormers worden direct aan de achterkant van het zonnepaneel bevestigd. Op deze manier hebben panelen geen last van elkaars schaduw.

Voordeel micro-omvormers

Het voordeel van micro-omvormers is dat het voor de opbrengst van je overige zonnepanelen niet uitmaakt als een enkel zonnepaneel gedeeltelijk in de schaduw ligt. Dat komt doordat elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer krijgt.

Deze micro-omvormers worden onder alle zonnepanelen geplaatst waardoor ze geen schaduw op de overige zonnepanelen veroorzaken.

Aantal zonnepanelen en schaduw

Meerdere zonnepanelen zorgen niet altijd voor een hogere opbrengst. Het plaatsen van minder zonnepanelen kan voordelig werken wanneer er bijvoorbeeld standaard twee zonnepanelen in de schaduw liggen.

Je kunt dan beter twee zonnepanelen weghalen.

Zonnepanelen deels in de schaduw

De verhouding tussen extra kosten en opbrengst kan op basis van het hele jaar beter uitpakken. Tijdelijke schaduw is geen reden om minder panelen te installeren, zeker niet als de opbrengst de rest van de dag hoog is.

Het is bij schaduw van andere panelen wel verstandig om meer afstand tussen de zonnepanelen aan te houden.

Veelgestelde vragen

Kunnen zonnepanelen in de schaduw?

+
Het is niet verstandig om zonnepanelen in de schaduw te leggen. Als je niet om de schaduw heen kunt is het een optie om het negatieve effect van de schaduw te compenseren met bijvoorbeeld micro-omvormers of power-optimizers.

Hoe werkt een zonnepaneel in de schaduw?

+
Zonnepanelen zijn meestal in een serie geschakeld waardoor ze niet allemaal direct in het zonlicht hoeven te staan om toch stroom op te wekken. Op een bewolkte dag kunnen zonnepanelen ook stroom opwekken.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes