Zonnepanelen in de schaduw berekenen

Met zonnepanelen kies je voor besparing op je energiekosten. Maar wat leveren zonnepanelen op die in de schaduw liggen?


zonnepanelen schaduw berekenen

Beschaduwde paneel

Je wil bijvoorbeeld zonnepanelen op je dakkapel laten plaatsen. Bij het plaatsen van zonnepanelen is schaduw een belangrijk aandachtspunt. Zogeheten ‘harde schaduw‘, is een soort schaduw die standaard aanwezig is. Bijvoorbeeld schaduw van een pijpje, boom of dakkapel hebben invloed op de opbrengst van een paneel. Het heeft weerstand tegen de zonnepaneel.

Schaduwval van bomen beperken

Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen, wil je dat er zo min mogelijk in de schaduw komt. Een dak op het zuiden gericht is dan de beste optie en het meest ideaal. Panelen die in de zon liggen bieden een goed rendement. Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Je wil zo veel mogelijk zon en dat de zonnepanelen in zo weinig mogelijk schaduw komen. Om zo de beste opbrengst uit je zonnepanelen te behalen.

Beschaduwde cellen

Een standaard zonnepaneel bevat 60 zoncellen die gezamenlijk in serie staan. In zo’n standaard paneel bevat elke 20 cellen een bypass diode. Bypass diodes beschermen zonnepanelen tegen schade die op kan treden wanneer zonnepanelen in de schaduw liggen. Het zorgt ervoor dat de stroom om het schaduwrijke deel van het paneel heen wordt geleid. Hierdoor wordt de stroomproductie van de rest van het paneel beschermd. Hierdoor kan het paneel efficiënt blijven werken en kan schade aan het paneel worden voorkomen.

Zonnepanelen schaduw berekenen

Je wil zonnepanelen plaatsen op je dak, maar je hebt ook te maken met een dakkapel en een schoorsteen. Deze objecten creëren schaduw op bepaalde plekken van het dak. Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk zon krijgen.

Berekening afstand voor de optimale opwekking door zonnepanelen

Het is de moeite waard om te weten hoe je ondanks schaduw je zonnepanelen genoeg energie kan laten opleveren. In een korte uitleg de berekening voor de juiste afstand van een schaduwobject: afstand = 2,75 x hoogte schaduw object.

Opbrengst zonepanelen berekenen

Voor zonnepanelen op platte daken geldt ander advies om schaduwval te voorkomen:

  • 30 graden montage, 1,5 meter tussenafstand
  • 20 graden montage, 1 meter tussenafstand
  • 10 graden montage, 0,5 meter tussenafstand

Juiste plaatsing op het dak

Tot slot, bij het plaatsen van meerdere zonnepanelen moet de voorliggende rij zonnepanelen een afstand te hebben tot de achterliggende rij zonnepanelen, zodat er ook bij laagstaande zon geen schaduw van de voorste rij op de achterste rij valt.

Stroom doorlaten

De omvormer werkt als een tussenschakel van zonnepanelen die gelijkstroom omzet in bruikbare stroom. De omvormer heeft veel invloed op het verlies van opbrengst bij schaduw. Verschillende soorten omvormers zijn traditionele string omvormers, Solaredge omvormers en micro omvormers.

Serie

Een serie zonnepanelen worden ‘strings’ genoemd. Op een string omvormer zijn een of meerdere string zonnepanelen aangesloten. Wanneer er geen schaduw op zonnepanelen valt, worden deze meestal in serie op elkaar aangesloten. Er wordt een ketting gevormd door de hoofdkabel die van paneel tot paneel loopt. Parallel schakeling is hier een alternatief op. Hierbij wordt elk zonnepaneel apart aangesloten.

MPP tracker

De MPP tracker is een regelaar van de omvormer. Dit onderdeel zoekt naar de optimale verhouding tussen spanning en stroom. Op deze manier verloopt de installatie maximaal. Dit noemt je dan ook Maximum Power Point (MPP). Een omvormer bezit meestal een tot drie MPP trackers. Wanneer een omvormer meerdere MPP trackers bezit, zorgt het voor het meest optimale rendement per oppervlakte.

SolarEdge omvormers

Het belangrijkste verschil tussen dit type omvormer en een standaard omvormer is dat Solaredge omvormers ontworpen zijn om te werken met power optimizers. Met behulp van dit type omvormer paneel de stroom afzonderlijk worden geregeld, zodat elk paneel zijn eigen maximale vermogen kan bereiken. Dit betekent dat schaduw of andere obstakels die slechts één paneel beïnvloeden, de prestaties van de andere panelen in het systeem niet beïnvloeden.

Beste rendement door middel van micro omvormers

Micro omvormers optimaliseren de energieproductie van elk individueel zonnepaneel. Op deze manier kunnen de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken en hebben ook ze geen last van schaduw of andere obstakels die de energieopbrengst van een zonnepaneel kunnen beperken.

Optimisers

Een systeem met micro omvormers brengt in de praktijk vaak bijna 5 á 6 % meer op dan een systeem met optimizers. Optimizers kosten wat meer, maar heeft behalve die extra opbrengst ook veel voordelen.

Wat zijn optimizers?

Optimizers vergroten de energieopbrengst van zonnepanelen. Het is een elektrische chip die van afzonderlijke zonnepanelen de energieopbrengst vergroot. Per zonnepaneel worden ze aangesloten tussen bekabeling van je zonnepanelen. Waarna ze worden aangesloten op de centrale omvormer/centrale SolarEdge omvormer. Het is in feite een MPP tracker.

Optimizers per paneel

Over het algemeen heeft een zonnepaneel geen power optimizers ingebouwd. Het is een afzonderlijk apparaat dat wordt geplaatst tussen een zonnepaneel en de omvormer. Op deze manier wordt de stroom van afzonderlijke zonnecellen geoptimaliseerd.

Veelgestelde vragen

Hoeveel levert een zonnepaneel op in de schaduw?

+
Een zonnepaneel dat in de schaduw ligt, zal minder energie opwekken dan een zonnepaneel dat in de zon ligt. De hoeveelheid minder energie dat het zonnepaneel opwekt is afhankelijk van verschillende factoren: grootte schaduw, positie van de schaduw en de tijd van de dag.

Wat als 1 zonnepaneel in de schaduw ligt?

+
Het is geen goed idee om zonnepanelen in de schaduw te hebben. Hoe minder zon er op een paneel valt, hoe minder stroom er geproduceerd wordt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

+
Voor 4000 kWh heb je gemiddeld ongeveer 12 panelen nodig van 400 Wp. Hoeveel dit er precies zijn hangt af van het type/merk panelen, de plaats en de werking.

Wat is het effect van schaduw op zonnepanelen?

+
Schaduw op zonnepanelen zorgt ervoor dat de panelen minder opleveren, omdat er minder zonlicht opgevangen kan worden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes