Zelf zonnepanelen plaatsen | Handige tips en informatie

Groene stroom produceren door middel van zonnepanelen is een uitkomst voor je energierekening. Om nog meer kosten te besparen, leggen we je in dit artikel uit hoe je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten.

zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen of niet?

Om te beginnen is het goed om er echt bij stil te staan of je zelf zonnepanelen kunt plaatsen. Twijfel je? Schakel dan een erkende installateur in om ongelukken te voorkomen. Wil je het wel graag zelf doen, maar heb je niet veel tijd of vind je het lastig? Kijk dan eens naar plug & play zonnepanelen.

Wat heb je nodig voor zonnepanelen?

Er zijn diverse benodigdheden om zonnepanelen te plaatsen. Naast de verschillende gereedschappen die je nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat je de volgende materialen op orde hebt:

 • Rails of een montage frame, deze zullen de zonnepanelen op het dak ondersteunen
 • Kabels, wel zo handig om de opgewekte stroom naar de omvormer te geleiden
 • Omvormer, zo kun je daadwerkelijk de stroom gebruiken
 • Elektrische of digitale meter, zo kun je precies zien wat je opgewekt en verbruikt hebt
zonnepanelen zelf plaatsen

Hoe installeer ik zonnepanelen?

Of je nu zelf de aan de slag gaat om de panelen te installeren of je dit door erkende installateurs laat doen. De installatie van zonnepanelen verloopt vrijwel altijd volgens de volgende stappen, later in het artikel gaan we ze uitgebreid doorlopen.

 • Plaatsen en vastleggen van de draagstructuur
 • Monteren van de zonnepanelen op de draagstructuur
 • Leggen van de kabel en het plaatsen van de omvormer
 • DC-kabel van de zonnepanelen naar de omvormer
 • AC-kabel van de omvormer naar de meterkast

Aarden zonnepanelen

Het is ook verplicht om je zonnepanelen te aarden. Je kunt het aarden van zonnepanelen eigenlijk vergelijken met een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten aansluit.

De mogelijkheden van zonnepanelen bevestigen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunnen ze op meerdere plekken op het dak bevestigd worden.

Zonnepanelen op je dakkapel

Zonnepanelen kunnen prima op een dakkapel geplaatst worden, je kunt de zonnepanelen namelijk in een ideale hoek plaatsen. Deze ideale hoek voor zonnepanelen kun je berekenen. Bij zonnepanelen op je dakkapel heb je vaak de vrije keuze hoe je de panelen precies neerlegt. Dit is bij voorkeur richting het zuiden, maar ook een oost-west opstelling is een prima oplossing. Je kan ook kiezen om de zonnepanelen in een horizontale of verticale opstelling te plaatsen.

Zelf zonnepanelen installeren op een plat dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:

 • Optie 1: aluminium driehoeken met lintelen
 • Optie 2: aluminium schans
 • Optie 3: consoles
 • Optie 4: lichtgewicht montageframe
zonnepanelen plaatsen

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Hoeveel panelen je het beste kunt plaatsen hangt af van verschillende factoren. Uiteraard als eerste het budget. Daarnaast is het jaarlijks energieverbruik van jouw huishouden belangrijk. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 2.800 of 3.000 kWh per jaar.

Hiervoor wordt standaard een set van 10 zonnepanelen aangeraden, deze set geeft doorgaans voldoende opgewekte energie. De maximale zonnepanelen opbrengst ligt hoger dan dit, maar in de praktijk wordt deze optimale opbrengst door weersomstandigheden nooit gehaald.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?

We starten met het uitzoeken van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Hieronder hebben we een schema gemaakt waarin je dit makkelijk kunt aflezen. Let er wel op dat het Wp per merk kan verschillen.

 • 3 panelen: 1.200 Wp
 • 6 panelen: 2.400 Wp
 • 9 panelen: 3.600 Wp
 • 10 panelen: 4.000 Wp
 • 12 panelen: 4.800 Wp
 • 16 panelen: 6.400 Wp
 • 20 panelen: 8.000 Wp

Warmteproductie en indakpanelen

Zonnepanelen presteren slechter wanneer ze (te) heet worden. Om deze reden moeten de panelen, zowel op een plat dak als op een schuin dak altijd enkele centimeters van het dak af liggen. Zo kan er aan de achterkant van de panelen een luchtstroom ontstaan, waardoor de panelen koel blijven.

De zogenaamde indakpanelen worden steeds populairder. Deze liggen niet op, maar zoals het woord al zegt, in het dak. Dit kan gunstig zijn wanneer je het dak vervangt, of bij nieuwbouw. Helaas hebben ze ook enkele nadelen. Doordat ze in het dak liggen, liggen de panelen ook dichter op het dak waardoor de warmte niet makkelijk weg kan.

zonnepanelen plaatsen zelf

Bekabeling van zonnepanelen

De bekabeling van je zonnepanelen zijn niet geheel onbelangrijk om de opgewekte zonne-energie op de juiste plaats te krijgen. De kabels leg je vanuit de zonnepanelen naar de omvormer, vanuit daar lopen ze naar de meterkast. Het liefste heb je de kabels zo kort mogelijk, want hoe korter de kabel des te kleiner het verlies.

Bespaar vooral niet op de kosten van de kabels, deze onkosten heb je gelukkig maar een keer en wanneer dit goed is heb je er tot wel 25 jaar plezier van. Zorg er daarom voor dat de kabels de juiste dikte en lengte hebben.

Verlies door dunne kabels

Als je bezuinigt op kabels dan kunnen de zonnepanelen uitvallen. Dat komt doordat de wisselspanning dan hoger wordt dan 253V en dan moet de omvormer afschakelen. Zeker op zonnige dagen kan de dikte van jouw kabels dus bepalen of je wel of geen stroom opwekt.

Omvormer plaatsen

Om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te kunnen zetten naar wisselstroom heb je een omvormer nodig. Het is verstandig om deze zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen, zo heb je namelijk het minste stroom verlies.

Daarnaast hang je de omvormer het beste op een plek waar hij goed kan ventileren en waar weinig tot niet geleefd word. Dit kun je het beste zo doen omdat de omvormer wat geluid produceert, je kunt het vergelijken met een koelkast.

Plaatsing omvormer, bekabeling en meterkast

Ook de omvormer presteert slechter wanneer deze te warm word. Installeer deze dus op een plek die goed geventileerd wordt, zo kan de omvormer goed zijn warmte kwijt. Een kleine afgesloten meterkast kun je dus beter omruilen voor een grote open zolder.

Welke oppervlakte zal dit innemen?

Voor de installatie en de plaatsing van zonnepanelen heb je ruimte nodig. Bij een schuin dak kun je uitgaan van minimaal 15 m² per zonnepaneel. Bij een plat dak is dit iets meer, namelijk 2,5 m² per zonnepaneel. Houd bij een plat dak ook rekening met de hellingshoek van de panelen. Het zou zonde zijn wanneer je zelf schaduw creëert.

Op plat dak of schuin dak

Zonnepanelen kun je zelf installeren op zowel een plat dak als schuin dak. Beide daken hebben hun eigen voordelen, zo kun je bij een plat dak zelf de hellingshoek bepalen. Maar heb je bij een hellend dak minder kans op wegwaaien door de vaste hellingshoek. De optimale hellingshoek is 35 graden.

Prijs zonnepanelen zelf plaatsen

Kies je ervoor om de zonnepanelen zelf te plaatsen? Dan bespaar je flink op de arbeidskosten en betaal je enkel de materialen. In dit geval kun je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • € 425,- à € 500,- per zonnepaneel
 • € 25,- à € 100,- per paneel voor de draagconstructie
 • € 750,- à € 1.200,- voor de omvormer
 • Gemiddeld € 2,- à € 5,- per meter voor de bekabeling

De totaalprijs kan afwijken, afhankelijk van jouw situatie.

Hoeveel kost het om zonnepanelen te laten plaatsen?

Wanneer je de zonnepanelen toch door een installateur wilt laten plaatsen, komen hier nog installatiekosten bij. Hoe hoog deze kosten uitvallen, is onder andere afhankelijk van de installateur zelf en eventuele bijkomende kosten, zoals voorrijkosten. Hiervoor kun je dan ook het best offertes voor aanvragen.

Hoe zonnepanelen aansluiten?

Wanneer je zonnepanelen eenmaal op het dak liggen is het tijd om ze aan te sluiten. De meeste zonnepanelen zitten in een seriële schakeling. De omvormer heeft een minimum aan spanning nodig. Door dit type schakeling word die spanning voldoende opgebouwd.

Het nadeel aan deze schakeling is dat het hele systeem word bepaald door de minst presterende panelen. Dan kun je denken aan zonnepanelen die in de schaduw liggen of vies zijn. Dit probleem is makkelijk op te lossen door gebruik te maken van een parallelle schakeling, hiervoor heb je namelijk geen ideale ligging nodig.

zonnepanelen plaatsen

Draagconstructie monteren

De draagconstructie van zonnepanelen kan geluid van buiten naar binnen overdragen. Dit is een extra reden om ervoor te zorgen dat je dak geschikt is, maar ook om de installatie goed te (laten) plaatsen.

Groep in de meterkast

Er is een grote kans dat er een aparte groep in de meterkast geïnstalleerd moet worden. Het is verstandig om dit altijd door een installateur te laten doen, zo voorkom je fouten met elektriciteit en weet je zeker dat brandgevaar voorkomen word.

Heb je al een 3-fasen aansluiting in de meterkast zitten? Vraag dan aan de installateur of hij de fase die overdag de laagste spanning geeft daarop aan wil sluiten. Zo verklein je de kans op een te hoge netspanning waardoor de zonnepanelen uit zullen vallen.

Zonnepanelen installateur inschakelen

Om de zonnepanelen veilig en zonder eventuele problemen te installeren is het verstandig om ze wel door een installateur te laten plaatsen. Zo kun je gevaarlijke situaties voorkomen en weet je zeker dat de panelen op een juiste en veilige manier zijn aangesloten. Dit doen ze door een uitgebreide doormeting van de zonnepanelen uit te voeren.

Deels zelf doen

Een andere veel gekozen optie is dat je de zonnepanelen installatie deels zelf monteert. Zo bespaar je alsnog een heleboel geld, maar voorkom je dat er fouten gemaakt worden met bijvoorbeeld de elektra. Doe je de elektra alsnog zelf, laat dit dan goed controleren door een professionele installateur.

Wanneer je ervoor kiest om de panelen zelf deels te installeren heb je al een flinke besparing. Hierdoor heb je een kortere terugverdientijd op de panelen zitten, dit kan oplopen van 1 tot 3 jaar.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes