Waarom zonnepanelen aarden of vereffenen zo belangrijk is

Veel mensen vragen zich af of je zonnepanelen moet aarden. Het antwoord op deze vraag is ja, het aarden van zonnepanelen is zelfs verplicht. We vertellen je alles over het aarden van zonnepanelen!


Het aarden van zonnepanelen

Zonnepanelen aarden

Je kunt het aarden van zonnepanelen eigenlijk vergelijken met een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten aansluit. Dankzij de volledig aparte aarding van de contactdoos zorg je ervoor dat jouw apparaten bij plotselinge toename in stroom en stroompieken beschermd zijn tegen de overbelasting van de energie van het net.

Moet je zonnepanelen aarden?

Is het nodig om zonnepanelen te aarden? Ja, het is nodig, omdat het niet alleen de veiligheid van je woning garandeert, maar ook de veiligheid van het elektriciteitsnet. Buiten de veiligheid zijn er een aantal andere redenen om naast de metalen constructie ook je zonnepanelen te laten aarden. 

Statische elektriciteit voorkomen

Door je zonnepanelen te aarden kun je voorkomen dat er rondom de panelen een statisch elektriciteitsveld ontstaat. Dit elektriciteitsveld zit vol met overtollige elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat, wanneer er onderhoud gepleegd moet worden, de monteur geen elektrische schok kan ontvangen. Zo kan een levensgevaarlijke situatie voorkomen worden.

Frame zonnepanelen aarden

Zonnepanelen worden niet plat op het dak gelegd, maar liggen op een frame dat ook wel de behuizing wordt genoemd. Door deze behuizing blijven de zonnepanelen goed op hun plek liggen. Soms kan de behuizing van de panelen zelf de opgewekte energie van de zonnepanelen gaan geleiden. Hierdoor ontstaat er een zogenaamd energielek in deze metalen constructie.

Er wordt dan energie opgewekt die niet wordt opgeslagen op zonnepanelen via het energienetwerk, maar rondom de behuizing blijft hangen. Dit energielek kun je voorkomen door de zonnepanelen aan een geschikt aardingsaansluitpunt te verbinden. De behuizing kan dan geen stroom meer geleiden en ook kan er geen veld van statische elektriciteit ontstaan.

Blikseminslag op zonnepanelen voorkomen

Onderzoek heeft uitgewezen dat zonnepanelen zelf geen bliksem aantrekken, toch kunnen ze wel geraakt worden door de bliksem. Door de zonnepanelen te aarden kun je blikseminslag voorkomen, zeker als je in de buurt van een bliksemafleider woont.

Hoe worden zonnepanelen geaard?

Hoe kun je zonnepanelen juist aarden? Er moet een aparte aarding van de zonnepanelen zijn via de omvormer (zonnepanelen zonder omvormer kunnen dus niet geaard worden). Naast de DC-kabels moet er dan ook een aardingskabel naar de omvormer lopen. Je noemt deze aardingskabel de vereffeningsleiding. Zo kan overtollige elektriciteit veilig afgevoerd worden.

Aardrail zonnepanelen

Er dient bij de omvormer ook een aardrail geplaatst te worden. Hier wordt vervolgens de vereffeningsleiding op aangesloten. De grote omvormer zelf dient ook met een aardekabel aangesloten te worden op de aardrail. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de aardrail aangesloten wordt op de hoofdaarde van de woning of het gebouw.

Hoeveel mm2 moet de kabel dik zijn?

Wat voor type aardedraad voor zonnepanelen heb je nodig? Hierbij is het vooral belangrijk dat je de juiste dikte hebt. Voorheen moest minimaal 6 mm2 voor de aarding zonnepanelen kabel aangehouden worden, maar nu is dit 4 mm2 volgens de NEN.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Heb je meer kans op blikseminslag met zonnepanelen?

Er zijn verschillende onderzoeken die aangetoond hebben dat je met zonnepanelen niet meer kans hebt op blikseminslag. De blikseminslag wordt dus niet vergroot door zonnepanelen. Toch bestaat er altijd een risico dat jouw zonnepanelen door de bliksem geraakt worden.

Twijfel je toch over blikseminslag bij jouw zonnepanelen installatie? Dan kun je altijd een bliksembeveiliging voor zonnepanelen aanbrengen of aan laten brengen door ervaren installateurs van een bliksem beveiligingsbedrijf. Dan weet je zeker dat dit op de juiste manier gebeurd.

Schade aan de zonnepanelen door blikseminslag voorkomen

De zonnepanelen kunnen uiteraard wel beschadigd worden door de bliksem. Het is daarom ook belangrijk dat er sprake is van een goed legplan en de juiste bekabeling. Slaat de bliksem in bij jou in de buurt? Dan ontstaan er sterke elektrische velden. Deze elektrische velden kunnen bij in serie geschakelde in zonnepanelen direct tot inductiespanningen leiden.

  • In serie geschakelde zonnepanelen zijn aan elkaar gekoppeld. De door blikseminslag ontstane spanningen zijn veel hoger dan de spanning waarvoor de panelen ontworpen zijn.
  • Hoe meer zonnepanelen in serie-geschakeld zijn en hoe groter het oppervlak tussen de plus- en minkabels van de stroomkring is, hoe hoger de spanning wordt.
  • Het is daarom van belang om een niet te lange aaneenschakeling van de zonnepanelen te maken.
  • De kabels moeten zo neergelegd worden dat de plus- en minkabels van de stroomkring string geen inductielus over het dak maken. Ze moeten dicht bij elkaar heen en teruglopen.
aarden zonnepanelen kabel

Omvormers tegen blikseminslag beschermen

Je kunt ook de omvormers tegen blikseminslag beschermen. Bij omvormers van zonnepanelen geldt altijd dat deze verplicht van een eigen overspanningsbeveiliging voorzien moeten worden. Als het buiten aan het onweren is moet een omvormer van de zonnepanelen altijd met de wisselspanning verbonden blijven.

Je mag de omvormer dus niet loskoppelen. Als er een te hoge spanning of frequentie is worden omvormers direct automatisch uitgeschakeld.

Alleen de metalen constructie aarden

De zonnepanelen zelf hoeven vaak niet geaard te worden. Dit komt doordat zonnepanelen vaak zelf al dubbel geïsoleerd zijn. Het gaat dus alleen om het aarden van het zonnepanelen frame waar ze op liggen. Hierop is namelijk ook de DC bekabeling bevestigd, welke in de loop van de tijd kan verouderen.

Verder heb je ook nog te maken met kans op elektrolytische corrosie. Dit gebeurt vaak bij een metalen constructie van aluminium. Aluminium heeft namelijk kans op elektrolytische corrosie als het in contact komt met andere metalen, zoals bijvoorbeeld staal of koper. Hierdoor ontstaat een laagje op het aluminium, wat eigenlijk gewoon roest is. Dit kan erg gevaarlijk worden, dus het is slim om de kans op elektrolytische corrosie zo klein mogelijk te houden.

Aarding van zonnepanelen controleren

Heb jij al een zonnepanelen installatie geplaatst, maar weet je niet zeker of deze geaard zijn? Je kunt heel makkelijk aan de elektrische installatie zien of deze geaard is of niet. Zo kun je dit zelf controleren en hoef je geen specialist in te schakelen. 

PV-installatie en aardingskabel zonnepanelen

Als een installatie wel geaard is zal er een groene en gele aardekabel vanaf de omvormer naar de groepenkast of PV-verdeler lopen. Je kunt deze kabels het beste bij de omvormer zien. Als deze extra kabel nog ontbreekt, moet je de zonnepanelen nog aarden. Ook is het van belang dat de zonepanelen hun eigen eindgroep hebben om te voorkomen dat er te veel stroom door dezelfde groep heen loopt bij een defect.

Aarden zonnepanelen verplicht: NEN1010 zonnepanelen

Sinds een aantal jaar is het aarden van de behuizing van zonnepanelen verplicht. Dit is opgenomen in de nieuwe NEN 1010. Ben je er dus achter gekomen dat je huidige zonnepaneleninstallatie nog niet geaard is? Dan is het belangrijk dat dit alsnog op de juiste manier uitgevoerd wordt. 

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes