Zonnepanelen plaatsen horizontaal of verticaal | Welke oriëntatie?

zonnepanelen plaatsen horizontaal verticaalOverweeg je de installatie van zonnepanelen? Dan is het essentieel om te weten hoe je ze het beste kunt plaatsen, aangezien de oriëntatie invloed heeft op de prestaties. Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden geplaatst: horizontaal of verticaal. Maar wat levert meer op? Bekijk de zonnepanelenLegplan zonnepanelen: horizontale of verticale zonnepanelen?

Voordat zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden moet een legplan worden gemaakt. Ieder bruikbaar dak heeft aspecten waarmee rekening gehouden moet worden. Denk dan aan de hellingshoek, oriëntatie, afmetingen en schaduwobjecten waar de panelen mee te maken krijgen.

Jouw situatie

Afhankelijk van jouw situatie kunnen je ervoor kiezen om te gaan voor horizontaal geplaatste zonnepanelen of verticaal geplaatste zonnepanelen. Hoe weet je voor welke opstelling je moet kiezen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Zonnepanelen richting: horizontaal of verticaal plaatsen?

De keuze tussen het horizontaal of verticaal plaatsen van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het dakoppervlak, schaduwval en de stand van de zon.

Als er geen sprake is van schaduw op het dak, maakt het in principe weinig uit welke oriëntatie je kiest. Echter, als je moet kiezen, is horizontale plaatsing vaak de beste optie. Het aantal zonnepanelen dat op je dak past, kan ook bepalend zijn voor de optimale oriëntatie, waarbij verticale plaatsing gunstiger kan zijn in sommige gevallen.

Waarom zonnepanelen horizontaal plaatsen?

Meestal worden zonnepanelen horizontaal geplaatst vanwege de kans op schaduwval op het dak. Een zonnepaneel bestaat doorgaans uit drie diodezones, die de stroom in één richting laten stromen. Wanneer schaduw op een diodezone valt, resulteert dit in een lagere opbrengst, omdat het geblokkeerde deel van het paneel minder energie genereert.

Bij horizontale plaatsing wordt de schaduw minder snel over alle diodezones verspreid, wat resulteert in een hogere opbrengst dan bij verticale plaatsing. Bovendien vangen horizontaal geplaatste zonnepanelen minder wind en hebben ze minder kans op vuilophoping, waardoor ze robuuster zijn. 

zonnepanelen plaatsen verticaal horizontaal

Zonnepanelen verticaal plaatsen

Op een schuin dak is het vaak verstandig om zonnepanelen horizontaal te laten monteren. In welke situaties zou je dan toch voor verticaal zonnepaneel kiezen? Deze keuze heeft met name te maken met de uitstraling en de beschikbare ruimte op het dak.

Op het dak is er vaak een zijde die meer zonlicht krijgt, het is dan slim om de zonnepanelen op deze zijde te plaatsen. Afhankelijk van de afmetingen van het dakoppervlak en de afmetingen van de zonnepanelen is het dan soms beter om voor verticaal opgestelde panelen te kiezen.

Waarom zonnepanelen verticaal plaatsen

In situaties waarin de beschikbare ruimte op het dak gunstiger is, kan het voordelig zijn om zonnepanelen verticaal te plaatsen. Dit is met name het geval wanneer er meer verticaal geplaatste panelen op het dak passen en dit gunstiger is voor de opstelling. Belangrijk is echter dat deze keuze optimaal is als er geen sprake is van schaduwval op het dak, aangezien horizontaal geplaatste panelen in dat geval de voorkeur hebben.

Opbrengst zonnepanelen monteren

Als je woont in een huishouden van drie personen, dan verbruik je gemiddeld 3.400 kWh. Met 10 panelen van 400 Wp per stuk, betaal je ongeveer € 4.500. Dat levert per jaar zo’n € 1.020,- op. Hoe groter je huishouden, des te hoger het vermogen dat je nodig hebt om te voorzien in het energieverbruik.

Wat is de beste positie voor zonnepanelen?

Als het helemaal niets zal uitmaken dan is het toch wel wat beter om de zonnepanelen alsnog verticaal neer te leggen op het dak van je huis. Dit heeft onder andere te maken met vuilophoping aan de onderkant van het zonnepaneel. Ook als het in de winter sneeuwt zal de sneeuw onderaan blijven liggen. Dit heeft invloed op de prestaties van de zonnepanelen, al zijn het wel kleine verschillen. Heel veel effect zal de plaatsing in dit geval dus niet hebben.


Veelgestelde vragen

Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes