Soorten zonnepanelen | Overzicht types, prijs en vergelijking

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken als energieopwekker van groene stroom. Er zijn dan ook verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Welke soort is geschikt voor jouw woning?

verschillende soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

In Nederland zijn in totaal vier verschillende soorten PV-zonnepanelen te koop. Dit zijn monokristallijn zonnepanelen (ook wel zwarte zonnepanelen), polykristallijn zonnepanelen, dunne film zonnepanelen (ook wel amorf zonnepanelen) en glas-glas zonnepanelen.

De verschillende soorten zonnepanelen hebben zowel voor- als nadelen. Daarom is het slim om de eigenschappen van de verschillende typen zonnepanelen te vergelijken voordat je ze aanschaft.

Monokristallijn zonnepanelen of zwarte zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn de oudste soort zonnepanelen. De zonnecellen van een monokristallijn zonnepaneel zijn gemaakt van één kristal en de cellen zijn gemaakt van silicium. De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van kristallijn silicium.

Doordat het zonlicht weerkaatst met silicium cellen in de panelen ogen monokristallijn panelen zwart. Voor de achterbladen en frames van de panelen zijn echter veel verschillende kleuren en ontwerpen mogelijk. Verder bestaan monokristallijn zonnepanelen vaak uit kleine vierkantjes.

Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement aan zonne-energie. Ze zijn dan ook wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen en CIS dunne film zonnepanelen.

Polykristallijn zonnepanelen

De zonnecellen van polykristallijn zonnepanelen bestaan uit meerdere soorten kristallen. Ook deze zonnepanelen zijn gemaakt van kristallijn silicium. Polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan hun blauwe kleur en aan het zichtbare schervenpatroon.

Verschillen en overeenkomsten polykristallijn en monokristallijn panelen

Een overeenkomst tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen is dat polykristallijn panelen net als monokristallijn panelen bestaan uit silicium zonnecellen. Daarnaast zijn het natuurlijk beide kristallijn panelen.

Het grote verschil tussen monokristallijn en polykristallijn is dat het rendement van polykristallijn zonnepanelen aan zonne-energie lager ligt dan het rendement van monokristallijn panelen. De opbrengst van een monokristallijn paneel ligt ongeveer 15 procent hoger dan die van een polykristallijn paneel.

Een polykristallijn zonnepaneel is wel goedkoper dan een monokristallijn zonnepaneel. Voor grotere oppervlakten wordt aangeraden om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen. Bij kleinere oppervlakten kun je het beste monokristallijn zonnepanelen laten plaatsen.

Dunne film zonnepanelen of amorfe zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen worden gemaakt van amorf silicium. Dunne film panelen worden daarom ook wel amorf zonnepanelen genoemd. Amorf silicium is een materiaalsoort zonder duidelijke rangschikking van kristal. Een dunne film of amorf zonnepaneel kan ook een CIS zonnepaneel genoemd worden. Dit staat voor Copper Indium Selenium. Ze zien er uit als dunne platen. Doordat ze geen kristallen bevatten, is een amorf silicium of dunne film zonnepaneel zeer buigzaam. Het zijn dus flexibele zonnepanelen.

Waar dunne film zonnepanelen plaatsen?

Dunne film zonnepanelen zijn een hele nieuwe ontwikkeling om zonne-energie op te wekken. Wel geven ze het minste rendement aan zonne-energie in vergelijking met de drie andere soorten zonnepanelen. Ze zijn het goedkoopst, maar zijn niet bepaald geschikt voor daken. Om stroom op te wekken met dunne film zonnepanelen, heb je namelijk hele grote panelen nodig.

Meestal worden dunne film zonnepanelen geplaatst op voertuigen zoals bussen en op vaartuigen zoals jachten en zeilboten. Ook op kleine schaal kunnen ze geschikt zijn. Zo worden ze gebruikt in horloges en rekenmachines.

Glas-glas zonnepanelen

Glas glas zonnepanelen zijn transparante zonnepanelen waarbij de zonnecellen zitten ingesloten tussen twee lagen glas. Dit is de nieuwste soort zonnepanelen. Daarnaast hebben ze ook de langste levensduur van zonnepanelen en de hoogste opbrengst. De opbrengst van glas glas zonnepanelen daalt dus het minst snel gedurende de levensduur, wat het duurzame zonnepanelen maakt.

Glas glas zonnepanelen zullen dan ook relatief de meeste elektriciteit opwekken. Doordat glas glas panelen een vrij nieuwe technologie gebruiken die nog niet zo veel wordt aangeboden, is het wel het duurste type panelen.

verschillende soorten zonnepanelen

Welk type zonnepaneel kies ik het best?

Welk type paneel je uiteindelijk laat plaatsen hangt af van verschillende factoren. Echter wil je natuurlijk wel de juiste zonnepanelen kopen. Zo verschillen soorten niet alleen in prijzen, maar ook in uiterlijke kenmerken.

Prijs zonnepanelen soorten

Een belangrijke factor waar je als consument rekening mee wil houden bij het aanschaffen van een zonnepanelensysteem is natuurlijk de prijs. Het goedkoopste type zonnepaneel zijn dunne film panelen. De productiekosten van dit type paneel zijn dan ook het laagst. Ook wegen ze het minst, waardoor de kosten voor installatie ook lager zijn dan bij andere types zonnepanelen. Deze kosten per paneel gemiddeld € 350.

Iets duurder zijn de polykristallijn zonnepanelen. Deze kosten tussen tussen de € 400 en € 450 per paneel. Monokristallijn zonnepanelen kosten op hun beurt € 425 tot € 500 per paneel. En de duurste panelen, glas glas panelen, kosten tussen de € 850 en € 950 per paneel. Natuurlijk is de prijs van je zonnepanelen in totaal ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het vermogen, het merk en de installatie.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Kleuren: blauwe of zwarte zonnepanelen kiezen?

Naast de verschillen tussen soorten panelen wat betreft prijs, kwaliteit en rendement, kunnen zonnepanelen systemen ook verschillen in hoe ze eruit zien. Zo bestaan er verschillende kleuren zonnepanelen. Zo kunnen zonnepanelen zwart, blauw, rood, groen of transparant van kleur zijn.

Zwarte zonnepanelen zijn vaak monokristallijn of polykristallijn panelen. Blauwe zonnepanelen zijn meestal polykristallijn panelen. Groene en rode zonnepanelen zijn vaak wat prijziger en wil je transparante zonnepanelen? Dan moet je glas glas zonnepanelen laten plaatsen.

Rendement zonnepanelen soorten

Hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken, is niet alleen afhankelijk van hoge temperaturen, direct zonlicht of hoeveelheid zonlicht. Verschillende typen zonnepanelen bepalen ook de hoogte van het rendement.

Een monokristallijn zonnepaneel en een glas glas zonnepaneel hebben het hoogste rendement aan zonne-energie. Daarnaast hebben glas glas zonnepanelen een erg lange levensduur. Monokristallijn zonnepanelen zijn extra geschikt voor kleine oppervlaktes. Na deze twee typen zonnepanelen hebben polykristallijn zonnepanelen het hoogste rendement aan zonne-energie. Deze soort zonnepanelen zijn daarom weer ideaal voor grotere oppervlaktes.

Welk type zonnepanelen kiezen?

Welk type zonnepanelen het beste is in jouw situatie is afhankelijk van onder andere je wensen en budget. Je kunt dan ook het best meerdere offertes aanvragen bij verschillende installateurs in de buurt om een beeld te krijgen van de gemiddelde kosten voor een installatie en de mogelijkheden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes