Rode zonnepanelen | Waarom voor rode zonnepanelen kiezen?

Bij een rood dak kunnen zwarte of blauwe zonnepanelen behoorlijk vloeken. Om die reden zijn rode zonnepanelen ontwikkeld. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij!

rode zonnepanelen

Wat zijn rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen zijn in principe gelijk aan zwarte of blauwe zonnepanelen. Het zijn polykristallijne panelen of monokristallijne panelen waarbij de glasplaat een ander kleurtje heeft gekregen.

Op een pannendak met rode dakpannen zorgen rode zonnepanelen voor een egale kleur, waardoor ze minder opvallen dan traditionele zonnepanelen.

Welke kleuren zonnepanelen zijn er?

Onder de rode zonnepanelen zijn er behoorlijk wat verschillende kleuren verkrijgbaar. Naast het rood kun je ook kiezen voor donkerrode, terracotta of oranje zonnepanelen.

Deze zonnepanelen zijn allemaal gelijk aan standaard zonnepanelen, alleen de glasplaat is aangepast. In het geval van oranje zonnepanelen is de glasplaat oranje gekleurd.

Waarom voor rode of oranje zonnepanelen kiezen?

De voornaamste reden waarom mensen rode zonnepanelen kopen is omdat ze oranje of rode dakpannen hebben. Qua prestaties werken deze zonnepanelen maar net iets minder goed dan traditionele zonnepanelen.

Traditionele zonnepanelen in het zwart of blauw staan niet altijd mooi bij zo’n dak. Wanneer mensen rode panelen aanschaffen behouden ze de uitstraling van hun rode of oranje dakpannen.

rode zonnepanelen

Voordelen van rode zonnepanelen

  • Rode zonnepanelen staan mooier op rode daken, er ontstaat geen afwijkende kleur
  • Je hebt de keuze uit klassieke rode zonnepanelen en dakpanzonnepanelen
  • De kans op het toewijzen van een vergunning is in bepaalde gemeenten groter

Gekleurde zonnepanelen zijn mooi

Misschien wel het grootste voordeel van rode zonnepanelen is het feit dat ze mooi staan op een dak met rode dakpannen. Zwarte zonnepanelen met een zwart frame kunnen flink vloeken met het dakoppervlak.

De rode kleur van de zonnepanelen komt dicht in de buurt bij de rode kleur van de dakpannen waardoor de zonnepanelen haast niet opvallen. Zo kun je zelf zonne-energie opvangen en elektriciteit opwekken zonder in te leveren op uitstraling!

Rode dakpanzonnepanelen

Een ander voordeel van rode zonnepanelen is dat ze ook verkrijgbaar zijn als dakpanzonnepanelen. Deze zonnepanelen lijken op traditionele dakpannen en zijn minder opvallend op het dak.

De rode dakpanzonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor een groot dak, maar ook voor een kleiner dak. Dat komt doordat de rode dakpanzonnepanelen haast geen ruimte innemen.

Gunstig bij vergunningen

In sommige gemeenten is het plaatsen van zonnepanelen niet vanzelfsprekend, vooral niet als een beschermd stads- of dorpsgezicht behouden moet worden.

Mensen die zonnepanelen willen installeren zonder het stadsgezicht aan te tasten kunnen dan kiezen voor de rode zonnepanelen.

Nadelen van rode zonnepanelen

  • De opbrengst van rode zonnepanelen is nét iets lager door de gekleurde laag glas
  • Rode zonnepanelen zijn wat duurder in aanschaf

Zijn rode zonnepanelen duurder?

Als je van plan bent rode zonnepanelen aan te schaffen moet je er rekening mee houden dat ze net iets duurder zijn dan zwarte panelen of blauwe panelen. Dat komt doordat het glas erboven aangepast moet worden.

In de praktijk blijkt echter dat deze prijs niet heel veel hoger ligt dan de prijs van standaard zonnepanelen, zo’n 10% hoger per paneel.

Lagere opbrengst

Een reden om niet voor rode zonnepanelen te kiezen zou de lagere opbrengst kunnen zijn. Zelfs bij ideale omstandigheden in direct zonlicht is de opbrengst van rode zonnepanelen iets lager dan bij traditionele zonnepanelen.

De standaard zwarte zonnepanelen hebben een hoger rendement omdat de glasplaat boven de zonnecellen minder licht blokkeert.

Wat kosten rode zonnepanelen?

Zoals eerder benoemd ligt de marktprijs van rode zonnepanelen 10% hoger dan die van zwarte en blauwe zonnepanelen. Verder is de prijs ook afhankelijk van hoe groot het paneel is en van het vermogen van het zonnepaneel.

De gemiddelde kosten van 10 rode panelen inclusief montage en omvormer zijn € 5.000.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Reguliere zonnepanelen zijn goedkoper

Bij gewone zonnepanelen is de prijs voor 10 zonnepanelen gemiddeld € 4.500, ook inclusief installatie en omvormer.

Wat zijn de prijzen voor de verschillende kleuren zonnepanelen?

Voor 10 groene zonnepanelen betaal je € 5.200 inclusief. Wanneer je 10 transparante zonnepanelen wil aanschaffen kost dit je € 9.000 inclusief installatiekosten en omvormer.

rode zonnepanelen

Verschillende soorten rode zonnepanelen

Bij het laten plaatsen van rode zonnepanelen heb je de keuze uit twee verschillende soorten: traditionele zonnepanelen en dakpanzonnepanelen.

Dakpanzonnepanelen zien eruit als gewone dakpannen waarbij de tint van de zonnecellen aansluit op de omringende dakpannen.

Rode dakpannen met zonnecellen

Deze dakpanzonnepanelen kosten helaas zo’n drie keer meer dan gewone zonnepanelen. Bovendien is er 25 procent meer oppervlakte nodig om hetzelfde rendement te behalen.

Daarnaast zijn ze lastig mee te nemen naar een nieuwe woning.

Terracotta zonnepanelen

Aan de andere kant bestaan er gewoon de traditionele zonnepanelen, maar dan in een rode of terracotta kleur met eventueel een rood frame. Bij oranje panelen zijn de frames en glasplaat oranje gemaakt.

Deze zonnepanelen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen waardoor de opbrengst van stroom niet veel minder is dan bij reguliere panelen.

Specificaties rode zonnepanelen

Zoals eerder vermeld kun je rode zonnepanelen kopen in de soorten monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen. Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen gemaakt van één kristal. Het rendement van deze panelen is hoger en ze zijn dan ook iets duurder.

Polykristallijne panelen bestaan uit zonnecellen gemaakt van meerdere kristallen. Het rendement van deze panelen met kristallen ligt lager, net als de aanschaf- en installatiekosten.

Piekvermogen

Het piekvermogen van een zonnepaneel geeft aan hoeveel stroom (gemeten in kWh) een paneel jaarlijks opwekt bij ideale omstandigheden met direct zonlicht. Ook rode zonnepanelen kunnen aangeschaft worden met verschillende piekvermogens.

Zo kan er gekozen worden voor zonnepanelen met piekvermogens van 300 Wp tot 400 Wp.

Afmetingen

Rood gekleurde panelen zijn relatief gezien wat groter dan reguliere zonnepanelen. Gemiddeld genomen zijn de afmetingen 1,7 meter bij 1,1 meter.

De dikte ligt doorgaans tussen de 30 en de 35 millimeter. De afmetingen kunnen verschillen per fabrikant.

Hoe maakt een fabrikant rode zonnepanelen?

Eigenlijk is de kleur van je zonnepanelen vooral afhankelijk van de teint van de zonnecellen en de glasplaat die bovenop de zonnecellen geplaatst is. Polykristallijne zonnecellen zijn daarom blauw en monokristallijne zonnecellen zwart.

De fabrikant kan de kleur van zonnecellen en de glasplaat aanpassen. Op die manier kun je dus verschillende kleuren en soorten zonnepanelen kopen!

Veelgestelde vragen

Wat kosten rode zonnepanelen?

+
Rode zonnepanelen zijn doorgaans 10% duurder dan gewone zonnepanelen. Voor 10 rode zonnepanelen inclusief montage en omvormer betaal je ongeveer € 5.000.

Welke kleur zonnepanelen levert het meeste rendement op?

+
Rode zonnepanelen hebben over het algemeen een iets lagere opbrengst dan blauwe of zwarte zonnepanelen. Dat komt doordat de gekleurde glasplaat iets minder licht doorlaat.

Welke kleur zonnepanelen zijn het beste?

+
Rode zonnepanelen hebben een iets lager rendement dan bijvoorbeeld zwarte of blauwe zonnepanelen, maar zorgen wel voor een mooiere uitstraling op het dak. Welke kleur zonnepanelen het beste zijn is dus afhankelijk van je wensen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes