Monokristallijne of Polykristallijne Zonnepanelen | Info, Prijzen en Voordelen

Of je nu kiest voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen, beide hebben unieke eigenschappen die de moeite waard zijn om te verkennen. Ontdek de prijsverschillen en voordelen van beide technologieën om de beste keuze te maken voor jouw zonne-energiesysteem.

Monokristallijne of Polykristallijne Zonnepanelen

Wat zijn monokristallijne panelen?

Monokristallijne zonnepanelen, ook bekend als mono-panelen, bestaan uit silicium kristallijn en worden geproduceerd door een silicium staaf te vormen met een enkele kristalstructuur. Het zuivere halfgeleidermateriaal wordt eerst vloeibaar gemaakt, waarna een staaf wordt getrokken en in dunne platen wordt gezaagd om zonnecellen te creëren voor de mono-panelen.

Wat zijn polykristallijne panelen?

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit siliciumkristallen met meerdere structuren. Tijdens het productieproces worden deze kristallen samengesmolten tot een blok polykristallijn silicium, dat vervolgens in dunne platen wordt gesneden om de basis te vormen voor de zonnecellen. 

Hoewel ze over het algemeen iets minder efficiënt zijn, zijn polykristallijne zonnepanelen vaak kosteneffectiever, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen waar het budget een belangrijke overweging is.

Blauwe of zwarte zonnepanelen

De kleur van zonnepanelen, zwart of blauw, wordt bepaald door het productieproces: monokristallijn of polykristallijn. Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere onregelmatig gevormde siliciumkristallen per cel, terwijl monokristallijne panelen worden gevormd door één enkel siliciumkristal per zonnecel.

Wat zijn de voordelen van monokristallijne zonnepanelen?

Zoals eerder benoemd, hebben monokristallijne zonnepanelen een relatief hoge opbrengst. Echter is dit niet het enige voordeel van deze panelen. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen:

  • Hoger rendement: Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement dan veel andere soorten zonnepanelen. Om deze reden heb je minder monokristallijne zonnepanelen op je dak nodig om een even hoog rendement te behalen als bij een ander soort paneel. Dit kan daarom zeker als een voordeel beschouwd worden.
  • Esthetisch uiterlijk: Veel mensen kiezen monokristallijne zonnepanelen vanwege het uiterlijk. Ze vinden ze mooier dan bijvoorbeeld polykristallijne zonnepanelen. De panelen zijn matzwart, of wel all black. Veel mensen vinden zwarte zonnepanelen door hun donkere kleur mooi passen op donkere daken.
  • Warmte coëfficiënt: Het warmte coëfficiënt bij monokristallijne panelen is beter dan die bij polykristallijne panelen. Dit houdt in dat je het minste rendement verliest met deze panelen wanneer je dak vol in de zon staat en veel zonlicht opvangt.

Wat zijn de voordelen van polykristallijne zonnepanelen?

Ook polykristallijne zonnepanelen hebben hun eigen kenmerken en voordelen:

  • Prijsvoordeel door eenvoudig productieproces: Een gestroomlijnd productieproces resulteert in een lagere verkoopprijs en gunstigere €/Wp-metingen, waardoor polykristallijne zonnepanelen meer elektriciteit leveren voor een lagere prijs.
  • Optimale oppervlaktebenutting: Perfect vierkante cellen van polykristallijne zonnepanelen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor er meer oppervlakte aan zonnecellen per paneel beschikbaar is in vergelijking met monokristallijne panelen.
  • Milieuvriendelijk met minder restafval: Het eenvoudige productieproces van polykristallijne panelen resulteert in minder restafval, wat niet alleen kostenefficiënt is maar ook bijdraagt aan duurzaamheid en milieubewustzijn.
Polykristallijne of Monokristallijne Zonnepanelen

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen?

Monokristallijne en polykristallijne panelen verschillen op meerdere vlakken van elkaar. Een aantal verschillen ontstaan al tijdens het productieproces, zoals het feit dat polykristallijne panelen uit meerdere kristallen bestaan. Hieronder lichten we de verdere verschillen tussen deze panelen toe.

Kleur

Het meest opvallende verschil aan de buitenkant van de twee soorten zonnepanelen is de kleur. Monokristallijne panelen zijn namelijk zwart, oftewel all black, van kleur en polykristallijne panelen zijn blauw van kleur. Naast deze twee kleuren kun je zonnepanelen ook verkrijgen in andere kleuren. Onder andere rode en groene panelen zijn bijvoorbeeld mogelijk om aan te schaffen.

Uiterlijk

Niet alleen qua kleur, maar ook qua design verschillen monokristallijne en polykristallijne panelen van elkaar. Monokristallijne panelen hebben zonnecellen met afgeronde hoeken waardoor er ruitvormige ruimtes tussen de zonnecellen zichtbaar zijn. Bij polykristallijn zonnecellen zien deze ruimtes er meer uit als een raster waardoor je de kristalvlakken beter kunt zien. Om deze reden zijn monokristallijne panelen meer effen dan polykristallijne panelen.

Opbrengst

Behalve kenmerken die aan de buitenkant zichtbaar zijn, verschillen monokristallijne en polykristallijne panelen ook van elkaar als het gaat om het vermogen aan zonne-energie die ze opwekken. Monokristallijne zonnepanelen hebben namelijk een hogere opbrengst dan polykristallijne panelen. Daarom behaal je bij een kleiner oppervlakte met monokristallijne zonnecellen hetzelfde rendement als bij een groter oppervlakte met polykristallijne zonnecellen. Je hebt dan dus minder panelen nodig. Verder doen monokristallijne panelen het beter bij bewolkt weer omdat de panelen ook diffuus licht kunnen omzetten in energie.

Kosten

Qua kosten hangt aan monokristallijne panelen een hoger prijskaartje dan aan polykristallijne. Het verschil is ongeveer 10 procent. Eén van de redenen van deze hogere prijs is het frame van monokristallijne panelen. Mensen willen vaak een zwart frame zodat een mooi zwart vlak gecreëerd wordt. Dit lukt dan ook met een all black zonnepaneel.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Wat is beter polykristallijn of monokristallijn?

Testresultaten tonen aan dat monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen qua rendement en opbrengsten weinig verschillen. Het grootste onderscheid ligt in het uiterlijk: monokristallijne cellen in zwarte panelen vormen een mooi geheel, wat vaak als esthetisch aantrekkelijker wordt gezien.

Polykristallijne panelen zijn over het algemeen iets goedkoper, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor kostenbewuste consumenten. In essentie bieden beide soorten vergelijkbare prestaties, waarbij monokristallijne panelen esthetisch voordeel hebben en polykristallijne panelen een kostenefficiënte optie zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom polykristallijne zonnepanelen?

+
Polykristallijne zonnepanelen zijn populair vanwege hun kostenefficiëntie, goede prestaties, en esthetische flexibiliteit. Ze bieden een betaalbare en efficiënte oplossing voor zonne-energieopwekking, met een variatie in kleur die sommige mensen aanspreekt. Bovendien hebben ze een eenvoudiger productieproces, wat kan bijdragen aan duurzaamheid.

Wat is op dit moment het beste zonnepaneel?

+
Op dit moment staat SunPower bekend als het topmerk in zonnepanelen. De panelen van SunPower worden geprezen vanwege hun uitzonderlijke rendement en hoogwaardige kwaliteit. Met een rendement tot 22,7% en de capaciteit om zelfs na 40 jaar nog 20,04% rendement te behouden, worden de zonnepanelen van SunPower beschouwd als de beste keuze voor duurzame energieopwekking.

Mono of poly zonnepanelen?

+
De keuze tussen monokristallijne (mono) en polykristallijne (poly) zonnepanelen hangt af van factoren zoals rendement, kosten, esthetiek en beschikbare ruimte.
Monokristallijne panelen hebben over het algemeen een hoger rendement en een strak uiterlijk, maar zijn vaak duurder. Polykristallijne panelen zijn doorgaans iets voordeliger en hebben een blauw-paarse tint. De keuze is afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes