Oost west opstelling zonnepanelen | Voordelen en Nadelen

De meest voorkomende opstelling voor zonnepanelen is de zuid-opstelling, maar als dat niet mogelijk blijkt de oost-west-opstelling is een goed alternatief. We zetten alle voor- en nadelen van de oost-west opstelling voor je op een rij.

Oost west opstelling zonnepanelen

Oost-west opstelling

Een oost-west opstelling van zonnepanelen is de manier waarop de zonnepanelen geplaatst worden op het dak. Bij deze opstelling worden de zonnepanelen niet richting het zuiden geplaatst, maar in oost-west richting.

Dit betekent dat de zonnepanelen zo geplaatst worden dat de ene rij gericht is op het oosten en de andere rij op het westen.

Waarom zonnepanelen oost-west leggen?

Zonnepanelen kunnen niet altijd in een zuid-opstelling gelegd worden. Het voordeel van oost-west is dat de zonnepanelen gedurende de dag altijd deels in de zon staan. Bij een oost-west opstelling is het rendement van de zonnepanelen over het hele jaar beter verdeeld.

Het oost-west systeem levert op deze manier een hogere opbrengst per vierkante meter op een plat dak dan wanneer je voor een enkele oriëntatie kiest.

Wat is beter zonnepanelen op zuid of oost-west?

Over het algemeen leveren panelen op het zuiden meer op dan panelen op het oosten of westen. Waarom zou je dan toch kiezen voor een oost-west systeem?

Een groot voordeel van oost-west panelen is dat de zonnepanelen dichter op elkaar geplaatst kunnen worden waardoor je de opbrengst kun verhogen in situaties waar geen zuidelijk systeem mogelijk is.

Geen last van schaduw

Dat zit zo: bij een zuidelijke opstelling kunnen zonnepanelen schaduw op het volgende paneel veroorzaken. Bij een oost-west opstelling is dat niet het geval, waardoor je veel meer zonnepanelen op een plat dak kwijt kunt.

Zo kun je de opbrengst beter maximaliseren.

oost-west opstelling zonnepanelen

Voordelen oost-west ligging zonnepanelen

  • Ruimte besparen: zonnepanelen kunnen dichter bij elkaar gelegd worden omdat ze geen schaduw op andere zonnepanelen veroorzaken
  • Betrouwbare opbrengst: overdag wordt voortdurend zonlicht opgevangen waardoor de opbrengst consistent is
  • Goed alternatief: een oost-west opstelling is ideaal wanneer een zuid-opstelling niet mogelijk is
  • Minder ballast nodig: in een oost-west opstelling is er minder risico op schade door wind, daardoor hoef je minder ballast toe te voegen
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Consistente opbrengst

Een oost-west installatie kan de stroomopbrengst beter verdelen over de dag, omdat er zowel in de ochtend als in de avond elektriciteit wordt opgewekt.

Hierdoor kan er op bepaalde momenten van de dag meer energie worden opgewekt dan bij een zuid opstelling.

Optimaal gebruikmaken van een plat dak

Een ander voordeel van een oost west opstelling is dat deze geschikt is voor daken die in oost west richting geplaatst zijn, zoals bij zonnepanelen op platte daken.

Door te kiezen voor een oost west opstelling kan er optimaal gebruik worden gemaakt van het beschikbare dakoppervlak, zonder dat er rekening gehouden hoeft te worden met de richting van het dak.

Nadelen oost-west opstelling

  • Lagere opbrengst: zonnepanelen in een zuidelijke opstelling leveren in de meeste situaties meer op
  • Hogere investering: doordat zonnepanelen in een oost-west opstelling dichter op elkaar kunnen worden geplaatst bestaat het systeem vaak uit meer zonnepanelen
  • Meer onderhoud: doorgaans worden zonnepanelen in deze opstelling sneller vies waardoor je ze vaker schoon moet laten maken

Hoeveel opbrengst zonnepanelen oost-west?

Gemiddeld genomen leveren panelen in een zuidelijke opstelling 0,9 kWh/Wp per jaar en een oost-westelijke opstelling 0,8 kWh/Wp per jaar. Dat is een behoorlijk verschil.

Toch kun je dit verschil compenseren of op zijn minst beperken.

Verlies in opbrengst beperken

Om het verlies in opbrengst te compenseren kun je ervoor kiezen om meer zonnepanelen op het dak te plaatsen. In een oost-westelijke opstelling kun je meer zonnepanelen per vierkante meter kwijt.

Het kan dan zelfs zo zijn dat de uiteindelijke opbrengst per vierkante meter hoger is dan bij een systeem in een zuidelijke installatie.

Verschillende manieren

Een oost-west opstelling kan op verschillende manieren worden gekozen en gemonteerd. Zo kunnen de zonnepanelen in rijen naast elkaar geplaatst worden, waarbij de ene rij naar het oosten en de andere rij naar het westen gericht is.

Er kan ook gekozen worden voor een symmetrische opstelling, waarbij de zonnepanelen in beide richtingen in gelijke aantallen en afstanden worden geplaatst.

Symmetrische oost west opstelling

Een alternatief voor het oost west systeem is de symmetrische oost-west opstelling van zonnepanelen. Hierbij worden de zonnepanelen in dezelfde hoek geplaatst als een oost-west opstelling, maar ze worden ten opzichte van de omvormer symmetrisch geplaatst.

Dit wil zeggen dat er rijen van zonnepanelen aan beide kanten van de omvormer worden geplaatst.

Voordelen symmetrische opstelling

Een voordeel van de symmetrische oost-west opstelling is dat het de omvormer belast met een gelijke stroomsterkte vanaf beide kanten, waardoor de omvormer efficiënter kan werken.

Bovendien zorgt deze opstelling ervoor dat er op elk moment van de dag een gelijke opbrengst is van de zonnepanelen aan beide kanten van de omvormer, wat zorgt voor een stabielere energieopwekking gedurende de dag vergeleken met andere opstellingen.

Nadelen symmetrische opstelling

Een nadeel van de symmetrische oost-west opstelling is dat er minder panelen op het dak passen dan bij een zuid opstelling of een oost-west opstelling, wat kan betekenen dat de totale opbrengst lager is. Echter brengen alle soorten zonnepanelen enkele nadelen met zich mee.

Bovendien zijn de installatiekosten mogelijk hoger dan bij een oost-west of zuid opstelling vanwege de extra bekabeling die nodig is.

De juiste opstelling zonnepanelen kiezen

Het kiezen van de juiste opstelling van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte op het dak, de richting en helling van het dak en het gewenste energie-output.

Een symmetrische oost-west opstelling kan een goede optie zijn voor huishoudens die een gelijkmatige opbrengst gedurende de dag willen, maar het kan duurder zijn in de installatiekosten en mogelijk minder opbrengst opleveren dan een zuid opstelling.

Alternatieve opstellingen

Een zuidelijke opstelling van zonnepanelen is de meest bekende en gebruikte opstelling. Bij deze opstelling staan de zonnepanelen op het dak gericht op het zuiden. Dit is de richting waarin de zon het grootste deel van de dag schijnt, waardoor deze opstelling het hoogste rendement oplevert.

Deze manier van zonnepanelen plaatsen is dan ook de meest efficiënte manier om zonne-energie op te wekken.

Zonnepanelen op het oosten

Een installatie zonnepanelen kan op een hellend dak niet altijd in een zuidelijke oriëntatie gelegd worden. Je hebt dan de keuze om de zonnepanelen is oostelijke of westelijke richting te leggen.

Zonnepanelen leveren op het oosten minder op dan op het zuiden, maar meer dan op het noorden.

Zonnepanelen op het westen

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen op het westen. In een ideale situatie plaats je de zonnepanelen in een andere richting, maar als dat niet mogelijk is kun je met zonnepanelen op het westen voldoende zonlicht opvangen.

Hou er wel rekening mee dat de terugverdientijd dan waarschijnlijk wat langer dan verwacht is.

Conclusie

De keuze voor een oost west opstelling of een zuid opstelling van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, de ligging van het dak en het gewenste energierendement. Een zuid opstelling levert over het algemeen meer energie op, maar een oost west opstelling kan gunstiger zijn bij een beperkte dakruimte en een hogere terugleververgoeding geven voor de teruggeleverde stroom.

Afweging

Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de verschillende opties en om daarbij rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je huishouden. Door te kiezen voor een symmetrische oost west opstelling kunnen beide richtingen optimaal worden benut en kan een hoger rendement worden behaald.

Dit zorgt ook dat de opbrengst maximaal blijft, wat ook handig is als de afbouw van de huidige salderingsregeling begint. Deze zou in 2025 beginnen, maar de afbouw is voor nu met onbepaalde tijd uitgesteld.

Professional

Het is altijd verstandig om professioneel advies te vragen bij het maken van de keuze voor een opstelling van zonnepanelen. Uiteindelijk kan een goede opstelling zorgen voor een hogere opbrengst, een lagere energierekening en zelfs het energielabel verbeteren.

Dat draagt bij aan een duurzame toekomst en kostenbesparing.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste kant voor zonnepanelen oost of west?

+
Op het moment dat zonnepanelen niet op het zuiden geplaatst kunnen worden is het beter om de zonnepanelen afgewisseld oost of west te plaatsen. Deze richtingen hebben een gelijkaardige opbrengst.

Wat is beter oost-west of zuid zonnepanelen?

+
Hoewel de oost-west opstelling voldoende opbrengst levert zijn zonnepanelen op het zuiden nog altijd de beste optie. Daar vangen zonnepanelen het meeste zonlicht per dag.

Waarom zonnepanelen op oost en west?

+
Bij het plaatsen van zonnepanelen heb je vaak maar beperkt de keuze wat betreft oriëntatie. Niet op ieder dak kan de gewenst zuid-opstelling gebruikt worden. De oost-west opstelling is dan een goed alternatief.

Welke omvormer bij oost-west opstelling?

+
Bij de oost-west opstelling is het verstandig om op zijn minst een string-omvormer met twee strings te gebruiken, maar micro-omvormers of power-optimizers die onder ieder zonnepaneel afzonderlijk worden geplaatst zijn ook een optie.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes