De opbrengst van een set zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Door de zonnepanelen opbrengst in jouw situatie in kaart te brengen kun je berekenen hoe vlug je de investering terug kunt verdienen! Bekijk de zonnepanelen offerte
Opbrengst van zonnepanelen berekenen
Het is niet mogelijk om vooraf de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, maar met gemiddelden en het vermogen van je zonnepanelen kom je al een heel eind.
De zonnepanelen opbrengst bereken je als volgt: je vermenigvuldigt het vermogen van de zonnepanelen met de werkelijke capaciteit van de zonnepanelen. De werkelijke capaciteit ligt vaak rond 85%.
Rekenvoorbeeld
Stel, je hebt 10 zonnepanelen op het dak liggen waarvan het vermogen per zonnepaneel 400 Wp is. Het totale vermogen ligt dan op 4000 Wp. In dit rekenvoorbeeld is de te verwachten opbrengst 4000 x 0,85 = 3400 kWh stroom.
Het is dus van belang dat je vooraf weet wat het vermogen van je zonnepanelen is om de gemiddelde zonnepanelen opbrengst te kunnen berekenen.
Verhoog de verwachte opbrengst
Er zijn een aantal manieren waarop je de te verwachten opbrengst van de zonnepanelen kunt verhogen. Een lagere opbrengst is vanzelfsprekend niet wenselijk, bij een minimale opbrengst bespaar je maar weinig energiekosten. Maar hoe verhoog je de totale opbrengst precies?
Allereerst is het van belang om te kiezen voor een systeem zonnepanelen van hoge kwaliteit, het liefst een zonnepaneel dat goed scoort in de Öko test voor zonnepanelen. Met goedkopere zonnepanelen bespaar je misschien initieel op de kosten, maar je verdient er op de lange termijn juist minder mee terug.

Vermogen kiezen
Alle zonnepanelen hebben een eigen vermogen. De hoogte van het maximaal vermogen is mede verantwoordelijk voor de hoogte van de opbrengst van de zonnepanelen. Gemiddeld gezien heeft een zonnepaneel een vermogen van ongeveer 400 Wp.
Vanzelfsprekend betaal je voor zonnepanelen met een hoger vermogen een hoger aankoopbedrag, maar daarmee behaal je wel de hoogste opbrengst. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen om alles over zonnepanelen te weten te komen.
Viezigheid op de zonnepanelen zorgt voor een lagere opbrengst. Maak daarom af en toe de panelen schoon met een zonnepanelen telescoopsteel. Het reinigen van zonnepanelen is een van de onderdelen van het onderhoud van zonnepanelen.
Schaduw vermijden
Een van de belangrijkste aspecten bij het verhogen van de opbrengst van zonnepanelen is het vermijden van schaduw. Verschillende objecten in de omgeving kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw komen te liggen door de dag heen.
Denk bijvoorbeeld aan een schoorsteen, een hoger gebouw of een boom. Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen is het verstandig om een positie te kiezen waarop zoveel mogelijk aantal zonuren behaald kunnen worden.
De juiste oriëntatie
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de hoogte van je totale opbrengst. Een daarvan is de opstelling van je zonnepanelen. Zonnepanelen die op het zuiden gericht staan leveren over het algemeen de hoogste opbrengst.
Zonnepanelen op het oosten of westen leveren een goede opbrengst, maar de gemiddelde dagopbrengst ligt lager dan bij een oriëntatie op het zuiden. Met andere woorden, je zonnepanelen leveren minder opgewekte stroom.

Hellingshoek
De hellingshoek van de zonnepanelen is van grote invloed op de opbrengst in kWh. Met een zuidoostelijke oriëntatie haal je nog steeds geen goed rendement als de hellingshoek niet op orde is.
Om zoveel mogelijk zonne-energie te kunnen genereren is het verstandig om de zonnepanelen waar mogelijk in een hoek van 36 graden te leggen. In deze zonnepanelen hoek neemt de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden enorm toe.
Monokristallijne zonnepanelen
De opbrengst van zonnepanelen kan behoorlijk verschillen per soort zonnepaneel. Over het algemeen kunnen we stellen dat monokristallijne panelen een hogere opbrengst leveren dan polykristallijne panelen.
Daar staat dan ook wel tegenover dat je voor monokristallijne zonnepanelen beduidend meer betaalt. Afhankelijk van het aantal panelen dat je op het dak wil leggen kan de hoogte van dat bedrag erg verschillen.
Polykristallijne zonnepanelen
De polykristallijne panelen opbrengst ligt dus zoals gezegd een stukje lager. Toch is deze variant een gangbaar zonnepaneel. Dat komt door de aantrekkelijke aankoopprijs.
Een gemiddeld huishouden zal zo’n 3000 kWh stroom per jaar gebruiken. Als je ervoor zorgt dat je polykristallijne zonnepanelen aan deze hoeveelheid stroom kunnen voldoen zijn betere panelen niet eens per se nodig.

Teruglevering van stroom
Een manier waarop je de opbrengst van de zonnepanelen maximaal kunt inzetten is door stroom terug te leveren aan het net. Dat zit zo: als je meer stroom opwekt dan je verbruikt hou je stroom over. Deze hoeveelheid elektriciteit kan in veel gevallen niet worden opgeslagen, waardoor er kostbare energie verloren zou gaan.
Het is daarom een optie om deze stroom terug te leveren aan het net. Met een hybride omvormer kun je stroom opslaan voor later gebruik.
Salderingsregeling
De vergoeding die je ontvangt voor het terugleveren van stroom aan het net wordt geregeld in de salderingsregeling. De salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengd en is nu nog van toepassing, maar het kabinet heeft besloten om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025 tot 2031.
In de praktijk wil dat zeggen dat je in deze periode steeds minder wordt gecompenseerd voor de teruggeleverde stroom. Deze beslissing is genomen omdat zonnepanelen tegenwoordig een stuk betaalbaarder zijn geworden.
Prijswisselingen van zonnepanelen
Als je het vergelijkt met een aantal jaar geleden zijn zonnepanelen in de loop der tijd goedkoper geworden. Daardoor zijn zonnepanelen op dit moment voor veel meer mensen bereikbaar.
Toch heeft de explosieve toename in vraag naar zonnepanelen ervoor gezorgd dat de prijzen af en toe weer stijgen. Deze wisselingen in prijzen zorgen ervoor dat het soms lastig te beslissen is wanneer je zonnepanelen aanschaft.
Prijzen vergelijken
Om de opbrengst van je zonnepanelen te maximaliseren is het van belang om de kosten in aanschaf zo laag mogelijk te houden. Dat kun je doen door vooraf flink wat verschillende aanbieders te vergelijken.
Zonnepaneelprijzen verschillen niet alleen per soort zonnepaneel, ook het aantal panelen dat je kiest is van invloed op de prijs. Door verschillende aanbieders te vergelijken merk je waarschijnlijk dat er onderling grote prijsverschillen bestaan.

Terugverdientijd
Het voordeel van het in kaart brengen van de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is dat je ook kunt berekenen op welke termijn je deze goede investering terugverdient. Je deelt simpelweg de hoogte van alle kosten bij elkaar door de gemiddelde opbrengst per jaar.
In de tussentijd profiteer je niet alleen van je duurzaam opgewekte groene stroom, maar ook van een lagere energierekening.
Teruglopende opbrengst
Het kan zo zijn dat je zonnepanelen na verloop van tijd een minder hoge opbrengst leveren. Dat is waarschijnlijk het gevolg van het teruglopen in kwaliteit. Hoe ouder zonnepanelen zijn, hoe meer rendementsverlies er plaats kan vinden. Het oorspronkelijke vermogen loopt na tientalen jaren vanzelfsprekend terug.
Het is goed om rekening te houden met een verlies in rendement, zeker als je huidige verbruik niet daalt. Je loopt dan het risico dat je minder energiekosten kunt besparen dan voorheen.
Periodieke controle
Om te voorkomen dat de zonnepanelen te vlug teruglopen in rendement is het een optie om ongeveer jaarlijks het hele systeem door een monteur te laten controleren. Zorg ervoor dat niet alleen de zonnepanelen bekeken worden, maar ook de micro-omvormers, de kabels en alle overige onderdelen van de zonnepanelen.
Bij gebreken aan het systeem kan de opbrengst van zonnepanelen enorm snel dalen. Als je jaarlijkse stroomverbruik niet daalt wordt de opbrengst nog lager. Door regelmatig te controleren kun je een storing in de zonnepanelen vlug opsporen.
Subsidie
Voorheen was het erg eenvoudig om subsidie te krijgen voor de aanschaf van nieuwe zonnepanelen. Daarmee werd de hoogte van het bedrag van de zonnepanelen enigszins gecompenseerd. Tegenwoordig is dat niet meer zo eenvoudig.
Om nu in aanmerking te komen voor subsidie moet je ten minste 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een set zonnepanelen en een warmtepomp.

Een lening is mogelijk
Een andere manier om de zonnepanelen te bekostigen is door een lening af te sluiten. Het is dan wel belangrijk om te weten dat een lening je uiteindelijk meer kost, omdat je het geleende bedrag inclusief rente volledig terug moet betalen.
Er zijn een aantal leningen die speciaal voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen in het leven zijn geroepen, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Online kun je bekijken of je voor deze leningen in aanmerking komt.
Conclusie
Door te berekenen wat de totale opbrengst van je zonnepanelen gaat zijn weet je niet alleen wat je maandelijks bespaart, maar ook hoe vlug je de duurzame investering hebt terugverdiend.
Het is erg eenvoudig om te berekenen hoe hoog de opbrengst van zonnepanelen gaat zijn. Je hebt enkel het totale vermogen per paneel en de capaciteit van de zonnepanelen nodig om de opbrengst te berekenen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►