Opbrengst zonnepanelen | Wat levert het op?

De opbrengst van een set zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Door de zonnepanelen opbrengst in jouw situatie in kaart te brengen kun je berekenen hoe vlug je de investering terug kunt verdienen!

opbrengst zonnepanelen

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, wil je natuurlijk weten wat het jou oplevert. Het is niet mogelijk om vooraf de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, maar met gemiddelden en het vermogen van je zonnepanelen kom je al een heel eind.

Gemiddelde opbrengst berekenen: piekvermogen en capaciteit

De zonnepanelen opbrengst bereken je als volgt: je vermenigvuldigt het vermogen van de zonnepanelen met de werkelijke capaciteit van de zonnepanelen. De werkelijke capaciteit ligt vaak rond 85%. Het is dus van belang dat je vooraf weet wat het vermogen van je zonnepanelen is om de gemiddelde opbrengst te kunnen berekenen. Hieronder geven we wat rekenvoorbeelden.

Hoeveel kWh per jaar met 10 zonnepanelen?

Stel, je hebt 10 zonnepanelen op het dak liggen waarvan het vermogen per zonnepaneel 400 Wp is. Het totale vermogen ligt dan op 4000 Wp. In dit rekenvoorbeeld is de te verwachten opbrengst 4000 x 0,85 = 3400 kWh stroom per jaar.

Wat leveren 10 zonnepanelen op per maand en per dag?

Om je een nog beter beeld te geven van de opbrengst, is het goed om ook de gemiddelde maandopbrengst en dagopbrengst te berekenen. Voor de maandopbrengst deel je de jaarlijkse opbrengst door 12, dus 3400 / 12 = 283 kWh per maand. Voor de dagopbrengst deel je het door 365, dus 3400 / 365 = 9 kWh per dag.

Het is hierbij wel goed om te beseffen dat het om gemiddelde opbrengsten gaat. In de warme en zonnige maanden zullen de zonnepanelen vanzelfsprekend meer opwekken, omdat het percentage zonuren hoger ligt dan in de koude en donkere periode van het jaar.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen
opbrengst zonnepanelen

Verhoog de verwachte opbrengst

Er zijn een aantal manieren waarop je de te verwachten opbrengst van de zonnepanelen kunt verhogen. Een lagere opbrengst is vanzelfsprekend niet wenselijk, bij een minimale opbrengst bespaar je maar weinig energiekosten. Maar hoe verhoog je de totale opbrengst precies?

Kwaliteit zonnepanelen

Allereerst is het van belang om te kiezen voor een systeem zonnepanelen van hoge kwaliteit, het liefst een zonnepaneel dat goed scoort in de Öko test voor zonnepanelen. Met goedkopere zonnepanelen bespaar je misschien initieel op de kosten, maar je verdient er op de lange termijn juist minder mee terug.

Vermogen kiezen

Alle zonnepanelen hebben een eigen vermogen. De hoogte van het maximaal vermogen is mede verantwoordelijk voor de hoogte van de opbrengst van de zonnepanelen. Gemiddeld gezien heeft een zonnepaneel een vermogen van ongeveer 400 Wp. Vanzelfsprekend betaal je voor zonnepanelen met een hoger vermogen een hoger aankoopbedrag, maar daarmee behaal je wel de hoogste opbrengst. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen en om alles over zonnepanelen te weten te komen. Bovendien moet het vermogen van de zonnepanelen ook aansluiten bij het stroomverbruik binnen je huishouden.

Reinigen en onderhouden

Viezigheid op de zonnepanelen zorgt voor een lagere opbrengst. Maak daarom af en toe de panelen schoon met een zonnepanelen telescoopsteel. Het reinigen van zonnepanelen is een van de onderdelen van het onderhoud van zonnepanelen.

Schaduw vermijden

Een van de belangrijkste aspecten bij het verhogen van de opbrengst van zonnepanelen is het vermijden van schaduw. Verschillende objecten in de omgeving kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw komen te liggen door de dag heen. Denk bijvoorbeeld aan een schoorsteen, een hoger gebouw of een boom. Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen is het verstandig om een positie te kiezen waarop zoveel mogelijk aantal zonuren behaald kunnen worden.

De juiste oriëntatie

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de hoogte van je totale opbrengst. Een daarvan is de opstelling van je zonnepanelen. Zonnepanelen die op het zuiden gericht staan, leveren over het algemeen de hoogste opbrengst. Zonnepanelen op het oosten of westen leveren een goede opbrengst, maar de gemiddelde dagopbrengst ligt lager dan bij een oriëntatie op het zuiden. Met andere woorden, je zonnepanelen leveren minder opgewekte stroom.

Hellingshoek

De ideale hellingshoek van de zonnepanelen is van grote invloed op de opbrengst in kWh. Met een zuidoostelijke oriëntatie haal je nog steeds geen goed rendement als de hellingshoek niet op orde is. Om zoveel mogelijk zonne-energie te kunnen genereren, is het verstandig om de zonnepanelen waar mogelijk in een hoek van 36 graden te leggen. In deze zonnepanelen hoek neemt de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden enorm toe.

Opbrengst per soort zonnepaneel

De opbrengst van zonnepanelen kan behoorlijk verschillen per soort zonnepaneel. Het is daarom aan te raden om ook hier goed op te letten als je zonnepanelen gaat kopen. Laat je hier ook zeker over adviseren door een specialist.

Monokristallijne zonnepanelen

Over het algemeen kunnen we stellen dat monokristallijne panelen een hogere opbrengst leveren dan polykristallijne panelen. Daar staat dan ook wel tegenover dat je voor monokristallijne zonnepanelen beduidend meer betaalt. Afhankelijk van het aantal panelen dat je op het dak wil leggen, kan de hoogte van dat bedrag erg verschillen.

Polykristallijne zonnepanelen

De polykristallijne panelen opbrengst ligt dus zoals gezegd een stukje lager. Toch is deze variant een gangbaar zonnepaneel. Dat komt door de aantrekkelijke aankoopprijs. Een gemiddeld huishouden zal zo’n 3000 kWh stroom per jaar gebruiken. Als je ervoor zorgt dat je polykristallijne zonnepanelen aan deze hoeveelheid stroom kunnen voldoen, zijn betere panelen niet eens per se nodig.

opbrengst zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De gemiddelde kosten voor zonnepanelen zijn € 450 per stuk. Het is onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen hoeveel de totale kosten zijn. Ook het vermogen en het type zonnepanelen spelen hierin een rol. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijs per stuk doorgaans wordt.

Prijswisselingen van zonnepanelen

Als je het vergelijkt met een aantal jaar geleden zijn zonnepanelen in de loop der tijd goedkoper geworden. Daardoor zijn zonnepanelen op dit moment voor veel meer mensen bereikbaar. Toch heeft de explosieve toename in vraag naar zonnepanelen ervoor gezorgd dat de prijzen af en toe weer stijgen. Deze wisselingen in prijzen zorgen ervoor dat het soms lastig te beslissen is wanneer je zonnepanelen aanschaft.

Prijzen vergelijken

Om de opbrengst van je zonnepanelen te maximaliseren is het van belang om de kosten in aanschaf zo laag mogelijk te houden. Dat kun je doen door vooraf flink wat verschillende leveranciers te vergelijken. De prijzen van zonnepanelen verschillen niet alleen per soort zonnepaneel, ook het aantal panelen dat je kiest is van invloed op de zonnepanelen prijs. Door verschillende aanbieders te vergelijken merk je waarschijnlijk dat er onderling grote prijsverschillen bestaan.

Subsidie

Op dit moment kun je geen subsidie krijgen voor zonnepanelen. Wel zijn er financiële regelingen waar je gebruik van kunt maken, om je op weg te helpen. Denk hierbij aan de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Daarnaast hoef je geen btw te betalen op zonnepanelen, wat scheelt in de kosten.

Terugverdientijd

Het voordeel van het in kaart brengen van de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is dat je ook kunt berekenen op welke termijn je deze goede investering terugverdient. Je deelt simpelweg de hoogte van alle kosten bij elkaar door de gemiddelde opbrengst per jaar. In de tussentijd profiteer je niet alleen van je duurzaam opgewekte groene stroom, maar ook van een lagere energierekening.

opbrengst zonnepanelen

Teruglopende opbrengst

Het kan zo zijn dat je zonnepanelen na verloop van tijd een minder hoge opbrengst leveren. Dat is waarschijnlijk het gevolg van het teruglopen in kwaliteit. Hoe ouder zonnepanelen zijn, hoe meer rendementsverlies er plaats kan vinden. Het oorspronkelijke vermogen loopt na tientalen jaren vanzelfsprekend terug. Het is goed om rekening te houden met een verlies in rendement, zeker als je huidige verbruik niet daalt. Je loopt dan het risico dat je minder energiekosten kunt besparen dan voorheen.

Periodieke controle

Om te voorkomen dat de zonnepanelen te vlug teruglopen in rendement is het een optie om ongeveer jaarlijks het hele systeem door een monteur te laten controleren. Zorg ervoor dat niet alleen de zonnepanelen bekeken worden, maar ook de (micro-)omvormers, de kabels en alle overige onderdelen van de zonnepanelen.

Bij gebreken aan het systeem kan de opbrengst van zonnepanelen enorm snel dalen. Als je jaarlijkse stroomverbruik niet daalt wordt de opbrengst nog lager. Door regelmatig te controleren kun je een storing in de zonnepanelen vlug opsporen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes