Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen gedaald naar 0% en hierdoor betaal je geen btw meer voor zonnepanelen op of bij je woning. Btw terugvragen kan in de meeste gevallen niet meer. Toch zijn er nog situaties waarin je wel 21% btw betaalt bij het kopen van zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Btw zonnepanelen
Er is veel verandering gaande rondom zonnepanelen. De salderingsregeling op zonnepanelen wordt verlengd, maar het btw-tarief is sinds 2023 op 0% gezet. Toch zijn er nog bepaalde situaties waarin je wel 21% betaalt wanneer je zonnepanelen koopt:
- Wanneer je de factuur voor 1 januari 2023 hebt ontvangen
- Wanneer je geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt
- Wanneer je bijvoorbeeld zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen koopt
- Wanneer je zonnepanelen of een bedrijfspand worden geïnstalleerd
Geïntegreerde zonnepanelen
Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnepanelen die deel uitmaken van een gebouw. In plaats van bovenop het dak te worden geplaatst, worden ze ontworpen om in het gebouw zelf te worden geïnstalleerd. Ze kunnen worden geïntegreerd in verschillende onderdelen van het gebouw, zoals de gevels, ramen, daken en luifels.
Het idee achter geïntegreerde zonnepanelen is om ze zo te ontwerpen dat ze eruitzien als een natuurlijk onderdeel van het gebouw, in plaats van een opvallend extra element. Hierdoor kunnen zonnepanelen worden gebruikt zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van het gebouw. Wil je meer informatie over zonnepanelen. Lees hier alles over zonnepanelen.
Btw-tarief
Ga je zonnepanelen kopen? Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt en terug levert aan je energieleverancier, ontvang je een vergoeding waar btw in zit begrepen. Je bent in dit geval een btw-ondernemer. Is je totale opwekvermogen niet meer dan 15.000 Wattpiek (dit geldt voor de meeste particulieren)? Dan hoef je je niet aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Naast btw op zonnepanelen is er ook forfait op zonnepanelen. Forfait voor zonnepanelen is belasting die je betaalt over de stroom die je zelf met je zonnepanelen gaat opwekken.
Voor zonnepanelen in België bestaan er verschillende BTW-tarieven. Zo heb je het verlaagd Btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar zijn. Woningen jonger dan 10 jaar zijn zullen te maken hebben met een BTW-tarief van 21%.

Btw-aangifte
In sommige gevallen moet je de btw die je ontvangt van de energieleverancier, wél afdragen aan de belastingdienst. Afhankelijk van de zonnepanelen die je hebt gekocht, wordt bepaald of je btw-aangifte moet doen.
Zonnepanelen met 0% btw
Wanneer je zonnepanelen met 0% btw hebt gekocht, hoef je in de meeste gevallen geen btw-aangifte te doen. In de meeste gevallen hoef je dus geen btw aan de Belastingdienst te betalen. Eerst moet je nagaan of je een btw-identificatienummer hebt. Dit heb je wanneer je zzp’er bent, een eenmanszaak hebt of ooit eerder zonnepanelen hebt gekocht en je toen als zonnepaneelhouder hebt aangemeld. Je kunt dit checken op Mijn Belastingdienst Zakelijk, onder het kopje ‘Omzetbelasting’.
Zonnepanelen met 21% btw
Wanneer je zonnepanelen met 21% btw hebt gekocht en aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je de btw in zijn totaal of gedeeltelijk terugvragen. Wat zijn de voorwaarden? Je naam staat op het energiecontract, je naam staat op de factuur van de zonnepanelen, je wekt stroom op en een deel hiervan lever je terug aan je energiebedrijf, je doet niet mee aan de KOR (kleineondernemersregeling).
Btw terugvragen
Voordat je begint met btw terugvragen, zorg dan dat zowel het energiecontract als de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staan. De stappen die we nu gaan doorlopen geldt alleen voor particulieren die btw voor de eerste keer terugvragen.
De eerste stap die je moet doorlopen om de btw terug te kunnen vragen, is jezelf als ondernemer aanmelden en een btw-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Omdat je stroom levert aan een energiemaatschappij, ben je volgens de wet een ondernemer. Meld je in dit geval aan als kleine ondernemer.
De tweede stap voor het btw terugvragen is het doorgeven van je rekeningnummer. Via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ kun je dit doorgeven. Nadat je de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ (van de Belastingdienst) hebt ontvangen, kun je je rekeningnummer doorgeven. Je moet deze altijd doorgeven, ook wanneer de Belastingdienst voor bepaalde toeslagen of de inkomstenbelasting al je rekeningnummer heeft.
De derde stap is het indienen van je btw-aangifte. Dit kan wanneer je de brief van de Belastingdienst hebt ontvangen. De betaalde btw minus een vast bedrag is het bedrag dat je terugkrijgt. Meestal ontvang je de brief per post. Je kan echter ook digitaal de btw-aangifte doen. Alleen bij de rubrieken 1 en 5 vul je iets in. De rubrieken 2, 3 en 4 laat je open.
Kwartaal btw-aangifte zonnepanelen
Ondernemers die beschikken over zonnepanelen, doen per jaar 4 keer hun btw-aangifte, ofwel kwartaal btw-aangifte. Ze laten de Belastingdienst weten hoeveel btw ze hebben ontvangen van klanten voor hun producten of diensten en hoeveel btw ze hebben betaald voor de aanschaf van de zonnepanelen. Btw op zonnepanelen terugvragen kan wanneer de betaalde btw hoger is dan het bedrag dat ze hebben ontvangen.
Veelgestelde vragen
Hoe lang nog btw-teruggave zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►