Btw zonnepanelen | Het terugvragen van btw zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer voor zonnepanelen op of bij je woning. Btw terugvragen kan niet meer als particulier, maar als bedrijf wel. Er zijn echter nog situaties waarin je wel 21% btw betaalt bij het kopen van zonnepanelen.

BTW zonnepanelen

Btw-teruggave zonnepanelen is gestopt

De btw-teruggaaf regeling stopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief voor zonnepanelen voor particulier gebruik is nu 0%. Zo geldt het tarief ook voor kabels, installatiematerialen en het plaatsen van zogenaamde optimizers en omvormers. En gebruikt om instrumentenkasten aan te passen in verband met de aanschaf van zonnepanelen.

Als je niet betaalt, hoef je ook niets terug te vragen van de Belastingdienst. Het 0% tarief geldt voor zonnepanelen geplaatst op een woning, vakantiewoning of een bijgebouw aan een woning zoals een schuur of garage.

De factuurdatum staat voorop. Btw kan nu alleen worden teruggegeven met toestemming van de belastinginspecteur. Om deze reden vraag je “uiteraard restitutie” aan. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aankoop. Tegen de beslissing van de belastinginspecteur kun je geen bezwaar maken. 

Wat is er in 2023 veranderd met zonnepanelen btw?

Er is veel verandering gaande rondom zonnepanelen. De salderingsregeling op zonnepanelen is verlengd voor onbepaalde tijd, maar het btw-tarief is sinds 2023 op 0% gezet. Toch zijn er nog bepaalde situaties waarin je wel 21% betaalt wanneer je zonnepanelen koopt:

  • Wanneer je de factuur voor 1 januari 2023 hebt ontvangen
  • Wanneer je geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning hebt gekocht
  • Als je bijvoorbeeld zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen hebt gekocht
  • Wanneer je zonnepanelen op een bedrijfspand geïnstalleerd zijn

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnepanelen die deel uitmaken van een gebouw. In plaats van bovenop het dak te worden geplaatst, worden ze ontworpen om in het gebouw zelf te worden geïnstalleerd. Ze kunnen worden geïntegreerd in verschillende onderdelen van het gebouw, zoals de gevels, ramen, daken en luifels.

Het idee achter geïntegreerde zonnepanelen is om ze zo te ontwerpen dat ze eruitzien als een natuurlijk onderdeel van het gebouw, in plaats van een opvallend extra element. Hierdoor kunnen zonnepanelen worden gebruikt zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van het gebouw.

Forfait zonnepanelen

Naast btw op zonnepanelen is er ook forfait op zonnepanelen. Forfait voor zonnepanelen is belasting die je betaalt over de opgewekte stroom die je zelf met je zonnepanelen gaat opwekken.

Voor zonnepanelen in België bestaan er verschillende btw-tarieven. Zo heb je het verlaagd Btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar zijn. Woningen jonger dan 10 jaar zijn zullen te maken hebben met een btw-tarief van 21%.

krijg je nog btw op zonnepanelen?

Btw-aangifte belastingdienst

In sommige gevallen moet je de btw die je ontvangt van de energieleverancier, wél afdragen aan de belastingdienst. Afhankelijk van de zonnepanelen die je hebt gekocht, wordt bepaald of je btw-aangifte moet doen.

Wat valt onder zonnepanelen met 0% btw?

Wanneer je zonnepanelen met 0% btw hebt gekocht, hoef je in de meeste gevallen geen btw-aangifte te doen. In de meeste gevallen hoef je dus geen btw aan de Belastingdienst te betalen. Maar wat valt er nu onder het 0% btw-tarief? 

  • Levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen: Deze zonnepanelen worden het meest gebruikt. Ze worden op het dak of elders in huis geïnstalleerd.
  • Levering en installatie van geïntegreerde zonnepanelen: Deze panelen kunnen ook gebruikt worden als dakbedekking. Let op: Voor geïntegreerde zonnepanelen in nieuwbouwwoningen geldt het belastingtarief van 21%. 
  • Activiteiten en items die direct nodig zijn voor de gehele installatie en bediening van zonnepanelen: Denk hierbij aan aanleg van kabels, fotovoltaïsche verdelers, installatiematerialen en zogenaamde optimizers en omvormers. Maar ook het aanpassen van de meterkast of het snijden van dakpannen om zonnepanelen te kopen.
  • Zonnepanelen plaatsen op een andere woning na demontage: Bijvoorbeeld als je zonnepanelen meeneemt als je verhuist. Ook als de zonnepanelen tijdelijk worden verwijderd, bijvoorbeeld omdat het onderliggende dak vervangen moet worden, geldt voor de verhuizing het 0% tarief. Hetzelfde geldt als de panelen vervangen moeten worden vanwege beschadiging of veroudering.
  • Zogenaamde ‘plug-and-play’ zonnepanelen: zolang deze, maar op of nabij de woning worden geplaatst.

Zonnepanelen met 21% btw

Wanneer je zonnepanelen met 21% btw hebt gekocht en aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je de btw in zijn totaal of gedeeltelijk terugvragen. Wat zijn de voorwaarden? Je naam staat op het energiecontract, je naam staat op de factuur van de zonnepanelen, je wekt stroom op en een deel hiervan lever je terug aan je energiebedrijf, je doet niet mee aan de KOR (kleineondernemersregeling).

Veelgestelde vragen

Hoe lang nog btw teruggave zonnepanelen?

+
Als je voor 1 januari 2023 zonnepanelen hebt gekocht, kun je je btw terugvragen. Heb je als particulier zonnepanelen gekocht na 1 januari 2023, dan kun je in de meeste gevallen geen btw terugvragen en is er dus geen btw-teruggave voor zonnepanelen. Bedrijven kunnen nog wel hun btw terugvragen.

Wat valt onder het btw-nultarief zonnepanelen?

+
Dit nultarief geldt als zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals bijvoorbeeld een schuur.

Hoeveel belasting krijg je terug bij zonnepanelen?

+
Het btw-tarief op zonnepanelen is sinds 1 januari 2023 0%. Je betaalt geen btw voor zonnepanelen bij of op je woning. Je kan dus ook geen btw terugvragen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes