Top 10 Beste Zonnepanelen Merken in 2024

Zonnepanelen zijn een van de betere manieren om je woning te verduurzamen. Natuurlijk wil je alleen de beste zonnepanelen om er het meeste profijt van te hebben. Welke zonnepanelen zijn echt de beste?

wat zijn de beste zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarom koop je bij vrijwel iedere leverancier tegenwoordig prima zonnepanelen.

Kwalitatief goede zonnepanelen zijn voorzien van bepaalde garanties, keurmerken en certificaten.

Beste zonnepanelen 2024

Er zijn flink wat verschillende merken met uitstekende zonnepanelen. Denk dan onder andere aan zonnepanelen van Yingli, SolarWatt, AEG, LG Solar, QCells en Sunpower.

Om tot de beste koop van zonnepanelen te komen, leggen wij uit waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen!

Garanties

Er zijn verschillende soorten garanties die de meeste fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen kunnen bieden. Hoe beter de garanties, des te beter de koop!

Is er binnen de gestelde termijn iets mis met het installatiewerk? Dan zorgt de leverancier ervoor dat het wordt gemaakt. Systeemgarantie wordt geboden vanaf 2 tot soms wel 10 jaar. 

Productgarantie

Wanneer er binnen een bepaalde periode een defect aan de zonnepanelen of omvormer ontstaat wordt het gerepareerd of vervangen. 

In de praktijk wordt het meestal 5 tot 10 jaar aangeboden. 

Vermogensgarantie

Er zit eigenlijk altijd een vermogensgarantie op zonnepanelen. Een vermogensgarantie van 80% is normaal na 20 of 25 jaar.

Soms is het percentage nog hoger en de termijn langer, dat is natuurlijk de service die je zoekt!

Garantie op installatie

Is er gedurende een bepaalde tijd iets mis met de bekabeling, door bijvoorbeeld een storm? Dan wordt dit voor je gemaakt.

Een garantie van ongeveer 2 jaar is standaard, maar soms wordt er ook 5 tot 10 jaar aangeboden. 

Keurmerken en certificering

Goede zonnepanelen zijn voorzien van bepaalde keurmerken en certificaten. Deze geven namelijk onder andere de kwaliteit en de duurzaamheid van de juiste zonnepanelen aan. Enkele keurmerken en certificeringen zijn:

Brandbestendigheidskeurmerk: Italiaanse zonnepanelen worden vaak voorzien van dit keurmerk. Hebben de zonnepanelen klasse 1? Dan zijn ze goed brandbestendig volgens de voorwaarden van de Italiaanse markt. 

RoHS certificaat: Dit EU-certificaat laat zien dat er nauwelijks gebruik is gemaakt van gevaarlijke stoffen tijdens de productie van de zonnepanelen.

ISO-certificaat: Het ISO-certificaat geeft aan dat de zonnepanelen voldoen aan gestelde betrouwbaarheids-, veiligheids- en kwaliteitsnormen.

DVE-keurmerk: Met een DVE-keurmerk weet u dat het product voldoet aan bepaalde strenge eisen uit Duitsland.  

TÜV keurmerk: Zonnepanelen met een TÜV keurmerk hebben een test doorstaan wat betreft levensduur, veiligheid, opbrengst en prestaties. Het is één van de belangrijkste certificaten voor zonnepanelen. 

IEC-keurmerk:  Dit keurmerk geeft aan dat de zonnepanelen zijn getoetst op onder andere verschillende weersomstandigheden, het verloop van het rendement, betrouwbaarheid en duurzaamheid. 

Recyclage: Dit betekent dat PC Cycle, een non-profit organisatie, garandeert dat de zonnepanelen gemakkelijk gerecycled kunnen worden aan het einde van de levensduur.

Tier 1, 2 of 3 fabrikant zonnepanelen

De Tier zegt eigenlijk niks over de zonnepanelen, maar meer over de fabrikant en het merk – zoals bijvoorbeeld de kredietwaardigheid. 

Dus als je graag bij een betrouwbare fabrikant je zonnepanelen koopt, dan kies je voor tier 1 of 2. Maar wat is nou precies het verschil tussen tier 1, 2 of 3?

Tier 1 fabrikant zonnepanelen 

Tier 1 fabrikanten zijn betrouwbaar, voldoen aan strenge standaarden en zijn financieel stabiel.

Meestal is een tier 1 fabrikant wel een stukje duurder, maar het gaat gepaard met een veel lager financieel risico. 

Tier 2 fabrikant zonnepanelen

Tier 2 fabrikanten bestaan iets minder lang en voldoen niet aan alle belangrijke strenge standaarden.

Wel zijn zij kwalitatief beter dan Tier 3 fabrikanten. Er is echter nog te weinig ervaring en financiële zekerheid om een Tier 1 fabrikant te zijn. 

Tier 3 fabrikant zonnepanelen

Tier 3 fabrikanten zijn nog niet zo lang actief. Vaak is het een kleinere fabrikant en zijn zij financieel nog niet zo stabiel.

Met een tier 3 fabrikant loop je daarom meer risico. Er zijn enorm veel tier 3 fabrikanten. Maar kies, zoals gezegd, het liefste voor een tier 1 of 2 fabrikant.

wat zijn de beste zonnepanelen

Zonnepanelen testen

Uit verschillende testen van zonnepanelen kun je vaak wel opmaken welk zonnepaneel consistent goed is.

Een van deze testen is IMS, die regelmatig een nieuwe test online plaatst met de top 10 beste zonnepanelen.

Yingli scoort hoog in de test

Bij onder andere deze IMS test wordt Yingli als beste getest. Volgens het rapport van de IMS met CompareMySolar is dit een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen en worden de zonnepanelen van Yingli ook als beste beoordeeld in deze studie.

Beste rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is doorgaans 15 tot 22%. Dit betekent dat een zonnepaneel 15-22% van de zonne energie van het zonlicht dat op het paneel schijnt kan omzetten in elektrische energie.

Het rendement is afhankelijk van het type zonnecellen die zijn toegepast (polykristal of monokristal) en de temperatuur van het zonnepaneel. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement.

Wat zijn de beste zonnepanelen met het hoogste rendement?

Zonnecellen werken het meest efficiënt bij een temperatuur van 25°C. Daarom is het belangrijk dat de panelen gekoeld worden. Dit gebeurt op natuurlijke manier door de wind.

Hybride zonnepanelen presteren vrij optimaal omdat de vloeistof in de collector zorgt voor een effectieve afkoeling van de panelen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet op ieder dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Er zijn enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals:

De richting: zonnepanelen brengen het meeste op wanneer de panelen naar het zuiden gericht staan. Zuidoost en zuidwest kan ook nog prima, maar je zonnepanelen naar het noorden richten is niet rendabel. 

De hellingshoek: zonnepanelen presteren optimaal wanneer zij in een hellingshoek van 35 graden staan. De hellingshoek mag wel afwijken, zo is een hellingshoek van 60 of 20 graden ook nog goed te doen.

De ruimte op je dak: het soort dak bepaalt hoeveel zonnepanelen erop passen. Een schuin dak betekent dat de panelen dicht op elkaar liggen. Bij een plat dak kunnen op zich ook veel zonnepanelen mits je voor een kleinere hellingshoek kiest. Het kan per dak verschillen welke afmetingen de zonnepanelen nodig hebben.  

De hoeveelheid schaduw: het is vanzelfsprekend dat zonnepanelen veel zon nodig hebben om voldoende energie op te wekken. Ligt je dak (gedeeltelijk) in de schaduw? Dan is het een goed idee om eens naar micro-omvormers of power optimizers te kijken. Hierdoor heeft een zonnepaneel dat in de schaduw ligt niet direct effect op de totale opbrengst van alle zonnepanelen

Wat zijn de A-merken zonnepanelen?

Een zonnepaneleninstallatie is een belangrijke investering. Je legt er veel geld voor neer, waardoor het maken van een goede keuze belangrijk is.

Je zonnepanelen moeten tevens lang meegaan, minstens 25 jaar zonder problemen, haperingen of sterke achteruitgang van het te leveren rendement. Enkele bekende merk zonnepanelen in België en Nederland zijn LG Solar, SolarWatt, QCells, AEG en SunPower.

De risico’s van een fout merk

In sommige gevallen kunnen de kosten van het gebruik van het verkeerde merk zonnepaneel slechts enkele honderden euro’s bedragen, terwijl het in andere gevallen duizenden of zelfs tienduizenden euro’s kan kosten.

Een mankement aan het product dat niet verhaald kan worden bij de producent van het paneel. Dit omdat de garantieperiode is vervallen omdat de garantieperiode veel te kort is of omdat de garantievoorwaarden zo zijn geschreven dat je niet in aanmerking komt voor vervangend product.

De beste merken zonnepanelen

Om alle risico’s zoveel mogelijk het hoofd te bieden en de keuze gemakkelijker te maken, hebben wij al het harde en zorgvuldige werk gedaan door onderzoek te doen naar de diverse merken zonnepanelen.

Daarbij hebben we gekeken naar voorwaarden, garanties, historie, kredietbeoordeling, beschikbaarheid, geleverd rendement en testen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Westerse panelen vs Aziatische panelen

Zijn zonnepanelen uit Duitsland beter dan zonnepanelen uit China? Helaas ligt de werkelijkheid wat ingewikkelder in elkaar. De meeste zonnepanelen merken laten namelijk hun zonnecellen volgens specificatie en met gebruik van eigen gepatenteerde technologie produceren in lage lonen landen, zoals in China, Vietnam, Maleisië, Zuid-Korea of Taiwan.

Dit wordt gedaan om de zonepanelen tegen een zo’n competitief mogelijke prijs op de markt te zetten.

Nieuwste model zonnepaneel

Sommige zonnepanelen installateurs en groothandels hebben te maken met een overschot aan voorraad. Deze voorraad bestaat vaak uit zonnepanelen die als verouderd worden beschouwd.

De markt evolueert snel, waarbij steeds nieuwe producten met hogere vermogens op de markt komen. Het is daarom altijd raadzaam om te vragen naar het nieuwste model.

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Let bij de aankoop van zonnepanelen op een aantal kenmerken:

  • Is het kWh opbrengst per zonnepaneel genoeg voor je huishouden
  • Wat voor type dak heb je en wat zijn er de meest geschikte zonnepanelen voor
  • Hoe lang garandeert de fabrikant een goed rendement
  • Wat zijn de zonnepaneelprijzen
  • Hebben de zonnepanelen een certificaat of liefst zelfs meerdere
  • Hoe lang is de fabrieksgarantie
  • Wil je zelf de installatie doen of laat je dit doen
  • Op welke termijn heb je de investering terugverdiend

Lage segment zonnepanelen en omvormers

De zonnepanelen en omvormers komen meestal uit China of uit lage lonenlanden. De meeste zonnepanelen worden niet getest door testinstituten (bijvoorbeeld Photon). 

Een aantal hebben wel een TÜV keurmerk, maar dit keurmerk zegt alleen iets over de veiligheid en levensduur van de zonnepanelen en niet over de praktijkprestaties van zonnepanelen. Deze zonnepanelen horen niet onder de beste zonnepanelen.

Middensegment zonnepanelen en omvormers

In dit segment zijn de zonnepanelen en de omvormers meestal van goede kwaliteit. Deze zonnepanelen behalen volgens Photon (groot testinstituut) goede resultaten. Deze zonnepanelen komen net zoals het laag segment uit China (ofwel Azië)

Dit betekent wel dat net zoals bij het laagsegment de fabrieksgarantie verleend wordt vanuit China of een andere Aziatische fabrikant. Dit kan een nadeel zijn indien je zonnepaneel bedrijf zich beroept op fabrieksgarantie en de fabriek voor je bedrijf niet of lastig bereikbaar is. Indien de fabrikant uit Europa komt is dit niet van toepassing.

Hoog segment zonnepanelen en omvormers

In dit segment vallen de beste zonnepanelen en omvormers  die goed  getest zijn en waarbij fabrieksgarantie in Europa verleend wordt.

Indien er problemen zijn met de zonnepanelen kunt u de fabrikanten makkelijker benaderen, zelfs als de installateur niet meer bereikbaar is of failliet.

Welke soort zonnepanelen kies je

Er zijn een aantal soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. Deze hebben verschillende eigenschappen en zullen beter werken op verschillende daken. Polykristallijne zonnepanelen zullen bijvoorbeeld door de meeste mensen worden gekozen, omdat ze het goedkoopste zijn en toch een mooi rendement hebben.

Daarentegen is de kleur van polykristallijne zonnepanelen niet altijd gewenst, de blauwe kleur valt nogal op.

Welke zonnepanelen kiezen?

Het verschil met monokristallijn zonnepanelen ligt niet zozeer in het vermelde vermogen, maar de zwarte tint en gelijkere structuur in de cellen zorgt ervoor dat ze wat duurder zijn en er mooier uitzien.

Op een klein dak kun je beter niet voor polykristallijne of monokristallijn zonnepanelen kiezen, maar glas-glas zonnepanelen kopen.

Wat zijn goede zonnepanelen?

Je krijgt daarmee vaak de meeste opbrengst voor het kleine oppervlak, maar je bent wel meer geld kwijt. Hierdoor is het belangrijk om niet alleen naar het beste merk zonnepanelen te kijken, maar ook de juiste soort.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste zonnepanelen Consumentenbond?

+
De beste zonnepanelen van dit jaar vind je bij Solarwatt.

Wat is beter Duitse of Chinese zonnepanelen?

+
Duitse zonnepanelen zijn vaak betere kwaliteit dan Chinese zonnepanelen.

Welke 3 typen zonnepanelen zijn er?

+
De drie soorten zonnepanelen zijn monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen met het hoogste rendement?

+
SunPower levert 400 Wattpiek zonnepanelen. Op dit moment zijn dit de zonnepanelen met het hoogste rendement.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes