Zonnepanelen huren | Alle voor-, nadelen en meer

Voor een vaste maandelijkse huur geniet je van de voordelen van groene stroom, maar dan zonder zorgen over het onderhoud en de terugverdientijd van je panelen. Lees meer over de voor- en nadelen en kom erachter of zonnepanelen huren iets voor jou is.

zonnepanelen huren

Waarom zonnepanelen huren?

In een tijd van stijgende energieprijzen is het interessant om zonnepanelen op je dak in te zetten om je energierekening laag te houden. Toch is zonnepanelen kopen voor veel mensen een flinke investering.

Wanneer je besluit om zonnepanelen te huren in plaats van aan te schaffen, is het niet meer nodig om in één keer een groot geldbedrag te betalen of een lening af te sluiten.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren of leasen werkt als volgt: je kiest een bedrijf die de verhuur van zonnepanelen aanbiedt. Zij financieren de aanschaf van het zonnepanelen systeem en regelen in principe alles voor je.

Na plaatsing zijn zij verantwoordelijk voor onderhoud, eventuele reparaties, de monitoring en de verzekering van het systeem. Je betaalt iedere maand huur over een vastgelegde huurperiode.

Zonnepanelen overnemen na huren

In sommige gevallen heb je de mogelijkheid om de zonnepanelen na een bepaalde periode van huren over te nemen. Dit biedt de mogelijkheid om nog even door te sparen en tegelijkertijd alvast te besparen op je energierekening.

Houd er wel rekening mee dat dit aan het einde van de streep vaak erg onvoordelig is. Je betaalt namelijk iedere maand huur en moet vaak ter overname ook nog een bepaald bedrag per paneel neerleggen.

huren zonnepanelen

Kosten zonnepanelen huren

Het maandelijks huurbedrag van zonnepanelen hangt af van het aantal panelen. In onderstaande prijstabel kun je zien wat ongeveer de maandelijkse kosten zijn voor het huren van zonnepanelen.

Let op: de huurprijs is sterk afhankelijk van het bedrijf waarvan je de zonnepanelen huurt. Vergelijk goed om te besparen op je maandelijkse kosten.

Gemiddelde maandelijkse huurprijs per aantal zonnepanelen

  • 2 zonnepanelen: € 10 – € 25 per maand
  • 6 zonnepanelen: € 30 – € 50 per maand
  • 10 zonnepanelen: € 60 – € 80 per maand
  • 14 zonnepanelen: € 80 – € 100 per maand
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Wat levert zonnepanelen huren op?

Een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen wekt ongeveer 3315 kWh per jaar op, genoeg om het verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken. Gemiddeld betaal je voor de huur van 10 zonnepanelen zo’n € 720 tot € 960 per jaar.

Bij een energiemaatschappij betaal je voor deze hoeveelheid stroom bijna € 2.000. Dat betekent dus een winst van zo’n € 1.100 per jaar. Vanzelfsprekend kunnen deze bedragen verschillen, afhankelijk van je energiemaatschappij, de hoeveelheid zonnepanelen en je totaalopbrengst per jaar.

Zonnepanelen huren is duurder dan kopen

Houd er rekening mee dat zonnepanelen huren in bijna alle gevallen duurder is dan kopen. Het voordeel is dat je geen groot aankoopbedrag hoeft te betalen zoals bij het aanschaffen van de installatie. Dit zijn kosten die de verhuurder heeft moeten maken.

Om deze kosten samen met de onderhoudskosten eruit te kunnen halen, betaal je de verhuurder dus uiteindelijk meer dan je kwijt zou zijn voor de eenmalige aankoop van zonnepanelen.

Is het slim om zonnepanelen te huren?

Twijfel je of het huren van zonnepanelen iets voor jou is? Het huren van zonnepanelen is misschien een goed idee wanneer je je herkent in één van de volgende situaties:

  • Je vindt je energierekening te hoog en wil graag je maandlasten verlagen.
  • Je hebt niet genoeg geld voor zo’n grote uitgave en wil geen lening afsluiten.
  • Je hebt geen gedoe van je zonnepanelen.
  • Je hebt een huurwoning maar wil wel graag zonnepanelen.
  • Je wil nu zonnepanelen huren, ondertussen verder sparen en op een later moment het systeem overnemen.

Voordelen zonnepanelen huren

Naast dat je geen investeringsbedrag hoeft te doen en tóch bespaart op je energiekosten, zijn er nog een aantal voordelen wanneer je zonnepanelen huurt.

Direct besparen

Omdat je zonnepanelen huurt en er dus geen sprake is van een groot geldbedrag dat eerst moet worden terugverdient, is er geen sprake van een terugverdientijd.

Ook is je maandelijkse huurbedrag doorgaans lager dan de opbrengst van je zonnepanelen. Je begint dus direct met besparen vanaf het moment dat de zonnepanelen op je dak liggen.

Geen onderhoudskosten

De onderhoudskosten van de zonnepanelen zijn vaak bij de huurprijs inbegrepen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onverwachte kosten bij een defect of zonnepanelen storing.

Ook de vervanging van de omvormer, die een stuk minder lang meegaat dan de panelen zelf, wordt vaak betaald door de verhuurder. De kosten hiervan kunnen variëren van €300 tot €3.000.

Ook mogelijk bij huurwoningen

Heb je een huurwoning maar wil je wel graag zonnepanelen? Dan biedt het huren van zonnepanelen een uitkomst. Je hoeft dus niet in het bezit te zijn van een koopwoning om te kunnen besparen op je energierekening.

huren van zonnepanelen

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?

Hoewel het huren van zonnepanelen in eerste instantie klinkt als een perfecte oplossing wanneer het investeringsbedrag te hoog is, zijn er ook een een aantal nadelen om rekening mee te houden.

Duurder dan kopen

Op de lange termijn valt huren duurder uit dan zonnepanelen kopen. De maandelijkse huur zorgt ervoor dat het totaalbedrag aan het einde van de streep hoger ligt dan de aanschafprijs van zonnepanelen.

Toch is het een goede manier om vandaag nog te starten met de besparing op je energiekosten en niet te hoeven wachten tot je de investering bij elkaar hebt gespaard. Overweeg daarom wat je lange termijndoelen zijn en of zonnepanelen huren verstandig is.

Gebonden aan een huurcontract

Bij het huren van zonnepanelen ben je natuurlijk gebonden aan een huurcontract. In sommige gevallen kan dit erg onhandig zijn. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, dan moet de koper van je huis instemmen met het overnemen van de panelen.

Wanneer de nieuwe bewoners niet geïnteresseerd zijn in de zonnepanelen, dan behoud je de huurverplichting totdat het contract is afgelopen.

Is zonnepanelen huren rendabel?

Het voortijdig opzeggen van je contract kan erg duur zijn. Je moet dan alle resterende huurtermijnen betalen.

Soms kun je wel maandelijks opzeggen, maar houd dan rekening met hoge administratie- en demontagekosten. Lees van tevoren goed de voorwaarden van je huurcontract door.

Geen meerwaarde voor je woning

Wanneer je een koopwoning met zonnepanelen hebt, dan kun je de investering meerekenen in de vraagprijs. Bij gehuurde zonnepanelen kan dit uiteraard niet. Daarentegen heb je bij gehuurde zonnepanelen ook geen grote investering gedaan, waardoor je dit geld dus niet misloopt.

Alternatieven voor het huren van zonnepanelen

Naast het huren van zonnepanelen, zijn er nog een aantal andere alternatieven om niet in één keer een grote uitgave te hoeven doen.

Geld lenen voor zonnepanelen

Wil je toch liever zelf zonnepanelen aanschaffen, dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen.

Hoewel geld lenen in eerste instantie vaak niet de meest populaire keuze is, is dit aan het einde van de streep wel voordeliger dan het huren van zonnepanelen.

Zonnepanelen huren via gemeente

Daarnaast zijn er gemeenten en provincies die een zogeheten duurzaamheidslening aanbieden. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen aan je huis financieren tegen gunstige voorwaarden.

Check vooraf dus goed of jouw gemeente of provincie deze lening aanbiedt en hoe je hier aanspraak op maakt. Let wel: geld lenen kost altijd geld.

Subsidie zonnepanelen huren

Er is op dit moment geen landelijke subsidie voor het huren van zonnepanelen verkrijgbaar. Afhankelijk van de gemeente waar je woont zijn er misschien wel plaatselijke subsidies mogelijk.

Controleer bij je gemeente welke mogelijkheden er zijn op het gebied van huren van zonnepanelen.

Zonnepanelen leasen

Een andere optie is het leasen van zonnepanelen, ook wel huurkoop genoemd. Wanneer je zonnepanelen least betaal je net als bij het huren van zonnepanelen een vast bedrag per maand. Het verschil met het huren van zonnepanelen is dat je met leasen de zonnepanelen langzaam afbetaalt. Na de laatste betaling ben jij dus de eigenaar van de zonnepanelen.

Ook het leasen van zonnepanelen is uiteindelijk duurder dan zelf kopen. De eigenaar van de zonnepanelen brengt namelijk extra kosten in rekening op jouw maandelijkse leasebedrag. Het totaalbedrag wat je uiteindelijk kwijt bent aan de maandelijkse lease ligt daarmee hoger dan de aanschaf van zonnepanelen.

Toch bied zonnepanelen leasen net als zonnepanelen huren een goede optie wanneer je geen mogelijkheid hebt om in één keer een grote investering te doen.

Veelgestelde vragen

Heb je recht op subsidie bij de huur van zonnepanelen?

+
Er zijn geen landelijke subsidieregels meer voor het huren of kopen van zonnepanelen. Wel zijn er gemeentes die subsidies verlenen aan hun inwoners om de keuze voor zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Check dus goed wat er voor jouw gemeente is besloten over eventuele regelingen waar jij aanspraak op kunt maken voor de huur van zonnepanelen.

Kan ik gebruikmaken van de salderingsregeling bij het huren van zonnepanelen?

+
Om gebruik te maken van de salderingsregeling maakt het niet uit of je zonnepanelen koopt of huurt. Wanneer je stroom aan het energienet teruglevert, kun je salderen. Dit betekent dat je de extra opgewekte stroom die je niet verbruikt, weg mag strepen tegen de stroom die je van je energieleverancier hebt ontvangen. Je energierekening valt hierdoor lager uit.

Is de huur van zonnepanelen overdraagbaar?

+
Ga je verhuizen voordat het huurcontract van je zonnepanelen is afgelopen? Vaak is het contract overdraagbaar. De nieuwe bewoner van de woning kan dan probleemloos het contract van je zonnepanelen overnemen.
Let wel op: de nieuwe bewoner kan ook weigeren om het contract over te nemen. In dat geval ben je genoodzaakt het huurcontract van je zonnepanelen voortijdig op te zeggen, wat flinke kosten met zich mee kan brengen. Lees van tevoren goed de voorwaarden van je huurcontract door.

Kan ik zonnepanelen huren met een huurwoning?

+
Het is zeker mogelijk om zonnepanelen te huren wanneer je in een huurwoning woont. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt van de verhuurder van je huis. Bedenk van tevoren ook goed hoe lang je er verwacht te zullen wonen en of deze periode lang genoeg is om een huurcontract voor zonnepanelen aan te gaan.

Kan ik ook minder zonnepanelen huren dan nodig is voor mijn energieverbruik?

+
Het is zeker mogelijk om minder zonnepanelen te huren dan nodig is voor je energieverbruik. Dit kan nodig zijn wanneer je dak niet groot genoeg is om het aantal zonnepanelen te plaatsen dat nodig is om je energieverbruik te dekken. Ook met minder zonnepanelen bespaar je namelijk op je energiekosten.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes