Een omvormer gaat minder lang mee dan zonnepanelen zelf. Door een goede omvormer te kiezen die de gelijkstroom van zonnepanelen efficiënt omzet naar bruikbare wisselstroom. Bekijk de beste zonnepanelen offerte
Beste omvormer
SMA Sunny Boy 2.5 Wifi
De SMA Sunny Boy 2.5 Wifi is een erg fijne en handige omvormer met een spanningsbereik van 80 tot 600V van het kwaliteitsmerk SMA. Hij is makkelijk te monteren door zijn compacte formaat van 46 x 35,7 cm en 9 kilo.
Hij is ideaal voor installaties tot 9 zonnepanelen en door het betrouwbare koelings-syteem is hij ook nog eens prettig onderhoudsvrij.
Deze centrale omvormer is na de installatie ook makkelijk te monitoren via een app op je telefoon of op de computer. Zo zie je precies de opbrengst van je panelen met deze efficiënte A-merk omvormers.
Ten slotte werkt deze omvormer met een speciaal systeem dat continu zorgt dat er zo veel mogelijk vermogen uit de bestaande zonnepanelen wordt gehaald zodat je altijd een optimale opbrengst hebt en zoveel mogelijk kan besparen!
- Makkelijk plaatsen door compacte formaat
- Perfect voor installaties tot en met 9 zonnepanelen
- Makkelijke en gratis monitoring via wifi plus online
- Onderhoudsvrij door efficiënte koeling
- Niet geschikt voor meer dan 10 zonnepanelen (kies dan deze 3.0 versie)
Inhoudsopgave:
Omvormer om terug te leveren
De spanning die een systeem zonnepanelen levert is in de meeste gevallen niet direct geschikt voor gebruik van de apparaten die je nodig hebt. Allereerst zijn de meeste apparaten gemaakt voor wisselspanning.
Daarnaast zou het vervelend zijn als de veranderingen in zon inval doorwerkten in de aangesloten apparatuur. Zonnepanelen worden daarom doorgaans aangesloten op het lichtnet, dat een constante wisselspanning van 230 volt levert. De zonnestroom vormt dus een aanvulling op de stroom uit het lichtnet, en ook andersom.
Van gelijkspanning naar wisselspanning
De zogenaamde gelijkspanning van zonnepanelen wordt omgezet in de zogeheten wisselspanning (230 Volt). Dat is de opgewekte elektriciteit die we uit een normaal stopcontact halen. Een optimale omvormer is gewoon los te koop.
Maar hoe werkt dat met het aansluiten van zonnepanelen in het stopcontact? Moet je allerlei kabels en leidingen trekken of kun je het ook simpel zelf doen? Deze zonnepanelen kunnen gewoon in het stopcontact.

De functie van de omvormer
Om op het lichtnet te worden aangesloten moet de gelijkspanning worden omgewisseld voor een constante wisselspanning van 230 volt. Dit gebeurt in een omvormer of micro-omvormer. De omvormers of micro-omvormers zeten de gelijkspanning eerst om in een sinusvormige wisselspanning.
Deze wisselspanning wordt vervolgens getransformeerd naar een spanning die iets boven de lokale netspanning ligt. Dit om te zorgen dat de zonnestroom daadwerkelijk in het net wordt teruggeleverd. Je hebt ook de mogelijkheid om voor power optimizers te kiezen.
Omvormer laten plaatsen
De centrale omvormer kan eigenlijk overal staan maar vaak zie je hem in de meterkast of onder het dak bij een zonnepaneleninstallatie. Het is goed om hier een checklist voor te hebben ook al doe je het niet zelf.
Die leidt er dan toe dat je de opgewekte energie kan gebruiken en dat het naar het centrale elektriciteitsnet getransporteerd kan worden. In het onderstaande plaatje zie je de basiswerking van een zonnepanelen installatie op een woning met de omvormer en werking ervan.

Merken beste omvormers
- SMA
- Steca
- Mastervolt
- Sunny Boy
- Hosola
- Sunny Webbox
- Berel
- Voltcraft
- E-Ast
- Waeco
- IVT
- AEG
- RIP energy
- Prouser
Welke merken omvormers zijn het beste?
Zoals je al kan zien zijn er veel merken omvormers voor zonnepanelen en daardoor zien de meesten de bomen door het bos niet meer. Laten we daarom nu eerst ingaan op de beste kwaliteit omvormers.
Met een verwachte levensduur van ongeveer 10 jaar is het vanzelfsprekend van belang dat je een goede string-omvormer of goede micro-omvormers of power-optimizers kiest.
SMA
De beste omvormers zijn van SMA volgens de meeste mensen en bedrijven die zonnepanelen monteren. Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.

Kwaliteit
Dit wil niet zeggen dat andere omvormers, micro-omvormers of power-optimizers slecht zijn. Je hebt zoals bij veel producten A-merken en B-merken. Een A-merk is duurder en hoeft niet per definitie beter te zijn dan een topmodel van een B-merk. Dus binnen de range van de producten van een A-merk moet je nog steeds opletten en de beste kiezen voor jouw wensen.
Een slechter zonnepaneel afzonderlijk krijgt mogelijk sneller last van een zonnepanelen storing.
Google naar ervaringen
Indien het merk niet in bovenstaande lijst staat is het een onbekender merk. Het is dan zaak om goed te googelen naar het merk van de omvormer. Stel dat je kiest voor Orange Solar inverter, dan Google je op:
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter ervaring
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter test
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter vergelijk
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter review
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter versus
Ervaring
Daarnaast is het ook niet goed als je in zijn geheel geen ervaringen vind van het merk omvormer dat jij wil kopen. Als niemand er ooit over geschreven heeft dan is dit namelijk ook opmerkelijk.
Het kan zijn dat je een nieuw merk koopt dat niet eerder verkocht is, voor de meeste mensen is dit reden om een bekender merk te kiezen.
Onbekend merk omvormer
Ook kan het zijn dat dit merk dat jij wil kopen eerder onder een andere naam verkocht wordt.
Bevraag de verkoper ervan hierop en bij geen duidelijk antwoord is het verstandig om een ander merk omvormer te kiezen.
De onderdelen van het systeem
- Omvormer
- Spanningsregelaar
- Kabels
- Installateur
- Groepen bijplaatsen ( je wil immers niet teveel zonnepanelen aangesloten hebben op 1 groep )
Omvormer voor zonnepanelen
Een omvormer zorgt er simpel gezegd voor dat je apparaten in je woning , boot of camper gaan werken. Want de stroom die zonnepanelen opwekken kun je niet direct met een kabel aansluiten op apparaten.
Je kunt onderscheid maken tussen zonnepanelen op een gebouw en zonnepanelen op een camper, boot of tuinhuis waar geen stroom aanwezig is.
Heb je een spanningsregelaar nodig?
Bij een woning sluit je de zonnepanelen aan op het elektriciteitsnetwerk waarbij je stroom teruglevert aan het net als je meer energie produceert dan dat je gebruikt. Wanneer je de stroom van zonnepanelen wil opslaan in een accu (camper, boot, tuinhuis) lever je dus niets terug maar sla je de elektriciteit op voor later.
Hierbij is naast de omvormer ook een spanningsregelaar nodig. Maar welke omvormer voor je zonnepanelen op je boot of bijvoorbeeld camper kies je best?

Soorten omvormers op de markt
Een omvormer is dus een apparaat dat de invoerspanning kan veranderen van de éne spanning naar een andere spanning, en eventueel van gelijkspanning naar wisselspanning (of andersom).
Er zijn een aantal soorten omvormers maar degene die je nodig hebt voor zonnepanelen is een omvormer van gelijkspanning naar wisselspanning in huis. Om te beslissen welke omvormer je kiest kun je omvormers vergelijken.
Handig voor onderweg
En voor situaties in de boot, in de camper of elders met 12V of 24V: Omvormers die de 12 Volt of 24 Volt van een auto of een boot omzetten in een netspanning van 230 Volt.
Handig om onderweg ook de beschikking te hebben over 230V netspanning waardoor je normale apparaten kunt gebruiken. Overigens zijn andere termen voor de omvormer: Inverter , DC – AC Omvormer (DC = gelijkspanning , AC = Wisselspanning )
De spanningsregelaar voorkomt overbelasing
Deze spanningsregelaar zorgt ervoor dat de accu niet overbelast wordt bij het laden en beschermt de accu dus.
De juiste omvormer bij zonnepanelen is dus in alle gevallen nodig en een spanningsregelaar is niet altijd nodig.
Zonnepanelen als dakpannen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig op steeds meer huizen te zien. Je kunt besluiten om zonnepanelen als dakpannen te hebben in plaats van op het dak.
Het is ook mogelijk om zonnepanelen op de grond in de tuin te plaatsen dit noemen we een grondopstelling.
Spanningsomvormer
Een omvormer voor zonnepanelen heb je dus altijd nodig en de vraag is alleen naar welke spanning je de stroom om wil laten vormen. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning van een bepaalde spanning naar een andere spanning kan omvormen.
Het doel van een centrale omvormer is een gelijkspanning naar een wisselspanning omvormen, of een wisselspanning naar een wisselspanning met een andere frequentie.
Het rendement is niet hoog
Men spreekt, al naargelang de toepassing, van een spanningsomvormer, een frequentieomvormer, of van een combinatie van beide. Meestal gaat het bij zonnepanelen om een spanningsomvormer. Een nadeel van kleine omvormers is dat het rendement ervan niet bijzonder hoog is.
Een aanzienlijk deel van de toegevoerde energie wordt in warmte omgezet.

Totale vermogen van het systeem
Bij gebruik van zonne-energie door middel van zonnepanelen zijn omvormers of micro-omvormers noodzakelijk om de opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken dan wel te kunnen transporteren. Het meeste worden omvormers toegepast die men binnen ophangt.
Het maximale vermogen van een zonnepanelen omvormer loopt van 100Wp tot ongeveer 5000Wp voor toepassingen in woningen. Bedrijfsmatig kan het vermogen oplopen tot 15.000Wp.

Belasting van de omvormer
Een omvormer zit bij sommige zonnepanelen als kleine unit achter op de zonnepanelen. Dat is natuurlijk makkelijk want dat scheelt je weer een kastje maar of dit de beste oplossing is voor een zonnepanelen installatie is maar de vraag.
Zo’n omvormer zit buiten en krijgt meer te verduren. Het is in die zin een van de onderdelen in de installatie die onderhoud nodig heeft en ooit vervangen moet worden.
Werking van de omvormer uitgelegd
Omvormers zijn niet nieuw. In de scheepvaart worden ze al heel lang gebruikt om van de 24Volt accu 230V apparaten aan te sturen zoals een koffiezetautomaat en de kookplaten aan boord. Ook voor auto’s heb je allerlei simpele omvormers.
Omvormer zonnepanelen kopen als particulier
Omvormers voor particulieren zijn vaak van een relatief klein vermogen en moeten worden aangepast op de totale capaciteit van je panelen. Zo worden omvormers vaak gebruikt tijdens vakantie voor elektronische apparaten die bedoeld zijn voor gebruik op het lichtnet.
Omvormer zonnepanelen prijs
De prijs van dergelijke kleine omvormers varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van het gewenste vermogen van de omvormer (tot enkele honderden Watts) en de kwaliteitsgraad van de wisselspanning aan de uitgang.
De betere exemplaren leveren een sinusvormige spanning; de goedkopere exemplaren leveren een spanning die het meeste lijkt op een blokgolf. Dat laatste werkt met sommige op de omvormer aangesloten apparatuur niet zo goed.
Aanbieding
Door de beste omvormer simpel online te kopen bespaar je veel geld. Laat hem makkelijk gratis thuisbezorgen met volledige garantie en retourrecht!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Omvormer aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Omvormer pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Veelgestelde vragen
Is enphase beter dan solaredge?Enphase maakt gebruik van micro-omvormers, die elk afzonderlijk paneel van het zonnepaneelsysteem optimaliseren. Dit betekent dat elk paneel op zijn maximale efficiëntie kan werken, ongeacht de prestaties van de andere panelen. Dit systeem is betrouwbaarder en flexibeler, maar ook duurder.
SolarEdge daarentegen maakt gebruik van een centrale omvormer die gekoppeld is aan power optimizers. Deze opstelling optimaliseert ook de prestaties van elk afzonderlijk paneel, maar doet dit vanuit één centrale eenheid. Dit systeem is over het algemeen goedkoper dan Enphase.
- SMA: Dit Duitse bedrijf is een van de grootste fabrikanten van omvormers ter wereld. Hun producten staan bekend om hun betrouwbaarheid en hoge efficiëntie.
- SolarEdge: Dit Israëlische bedrijf is beroemd om hun power optimizer technologie, die de output van elk individueel zonnepaneel optimaliseert.
- Fronius: Dit Oostenrijkse bedrijf is bekend om hun hoogwaardige stringomvormers. Ze bieden een breed scala aan producten aan voor verschillende systeemgroottes en systeemtypes.
- Enphase: Dit Amerikaanse bedrijf is leider op het gebied van micro-omvormers, die achter elk zonnepaneel worden geplaatst voor individuele optimalisatie. Ze zijn een goede keuze voor systemen met veel schaduw of onregelmatige vormen.
Het vermogen van de omvormer moet afgestemd zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Dit wordt gemeten in Watt Piek (WP). De locatie moet op een koele, goed geventileerde plek geplaatst worden om oververhitting te voorkomen. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om onderzoek te doen en te kiezen wat het beste past bij jouw specifieke behoeften en situatie.
Offerte
Het is belangrijk om op verschillende factoren te letten bij het vergelijken van zonnepanelen.
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►