Beste Omvormer Zonnepanelen – Omvormers Vergelijken

Een omvormer gaat minder lang mee dan zonnepanelen zelf. Door een goede omvormer te kiezen die de gelijkstroom van zonnepanelen efficiënt omzet naar bruikbare wisselstroom.

beste omvormer

Wat is een omvormer?

Een omvormer is als het ware een elektrische vertaler. Het neemt stroom op en past het aan, zodat ze beter functioneren voor onze apparaten. Een omvormer kan gelijkstroom omzetten in wisselstroom of de spanning ervan aanpassen.

Het zorgt ervoor dat alles soepel gaat en het elektrisch systeem voorzien wordt van een beter rendement.

Bruikbare stroom

De apparatuur is essentieel voor zonne-energiesystemen omdat het ervoor zorgt dat gelijkstroom van zonnepanelen direct in stroom voor huishoudelijk gebruik wordt omgezet.

Een omvormer kan dus voor een groot verschil zorgen.

Welke omvormer heb ik nodig?

De omvormer die je nodig hebt, hangt van meerdere factoren af en kan daardoor per situatie sterk verschillen. In de onderstaande tekst hebben we de elementen die handig zijn om te overwegen bij het aanschaffen van een omvormer, voor je op een rijtje gezet:

 • Het type stroom
 • De capaciteit van de zonnepanelen, het vermogen
 • De spanning
 • De frequentie
 • De toepassing
 • De betrouwbaarheid en efficiëntie

Waar moet je op letten bij het kopen van een omvormer?

De capaciteit van de omvormer is een belangrijk onderdeel en moet passen bij de totale capaciteit van je zonnepanelen. Daarnaast speelt de plaatsing van de omvormer een rol. In het beste geval plaats je de omvormer op een koele, goed geïsoleerde plek om oververhitting te voorkomen.

Tot slot is de kwaliteit en betrouwbaarheid van het merk van de omvormer van belang. Om te voorkomen dat je belangrijke zaken vergeet kun je de zonnepanelen checklist gebruiken.

Schakel een vakman in

Het plaatsen van een omvormer vraagt veel ervaring en kennis. Het kan dus sterk worden aangeraden om de installatie door een vakman uit te laten voeren. Een professionele zonnepanelen installateur kan de installatie in hoge kwaliteit uitvoeren tegen een gepaste prijs.

Een ander groot voordeel is dat hij een aantal jaar garantie biedt op zijn werk, het inschakelen van een professional is dus de juiste keuze.

beste omvormer

Hoeveel panelen op 1 omvormer?

Het aantal zonnepanelen dat je op één omvormer kunt aansluiten is afhankelijk van het vermogen van de omvormer en van de zonnepanelen.

Over het algemeen geldt dat de omvormer optimaal werkt als het maximale vermogen van de zonnepanelen ongeveer gelijk is aan het maximale vermogen van de omvormer. 

Let op het vermogen

Het is niet aan te raden om een omvormer te kiezen met een veel hoger vermogen dan de zonnepanelen, omdat dit de efficiëntie en levensduur van de omvormer kan verminderen.

Met andere woorden, zorg ervoor dat het vermogen van de zonnepanelen gelijk is aan die van de omvormer.

Merken omvormers

Er zijn veel merken die omvormers maken voor zonnepanelen. Om je een beter beeld van deze merken te geven, hebben we de top 10 omvormers voor zonnepanelen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de top 10 beste omvormer merken?

Beste omvormers voor zonne-energie:

 • SMA
 • Fronius
 • ABB
 • Huawei
 • Enphase Energy
 • Solaredge
 • Delta Electronics
 • Sungrow
 • Solis
 • GoodWe

SMA omvormers hebben de beste kwaliteit

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de beste omvormers afkomstig van SMA. De top 10 is samengesteld op basis van de werknemers en hun bedrijven die zonnepanelen monteren.

Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.

Welk omvormsysteem kan ik het beste kiezen voor mijn zonnepanelen?

Dat wil niet zeggen dat andere omvormers, micro-omvormer of power-optimizers slecht zijn. Je hebt ook bij omvormers verschillende prijsklasse: A-merken en B-merken. Een A-merk is duurder, maar hoeft niet per definitie beter te zijn dan een topmodel van een B-merk.

Dus binnen de range van de producten van een A-merk moet je nog steeds opletten en de beste kiezen voor jouw wensen.

Is Enphase beter dan SolarEdge?

Enphase maakt gebruik van micro-omvormers, die elk afzonderlijk paneel van het zonnepaneel systeem optimaliseren. Dit betekent dat elk paneel op zijn maximale efficiëntie kan werken, ongeacht de prestaties van de andere panelen. Dit systeem is betrouwbaarder en flexibeler, maar ook duurder.

SolarEdge daarentegen maakt gebruik van een centrale omvormer die gekoppeld is aan power optimizers. Deze opstelling optimaliseert ook de prestaties van elk afzonderlijk paneel, maar doet dit vanuit één centrale eenheid. Dit systeem is over het algemeen goedkoper dan Enphase.

Wat kost een omvormer?

Hoeveel je betaalt voor een omvormer is met name afhankelijk van het type omvormer. Voor een string-omvormer betaal je gemiddeld € 900 tot € 1.300, voor micro-omvormer wordt gemiddeld een prijs tussen de € 200 en € 500 gerekend en voor power optimizers betaal je gemiddeld € 60 tot € 70 per zonnepaneel.

Benieuwd naar de kosten van een omvormer?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk omvormer prijzen

Bepalende factoren

De kosten voor een omvormer van zonnepanelen kunnen op basis van verschillende factoren erg verschillen. Hieronder hebben we deze factoren op een rijtje gezet en bespreken we de prijs:

 • Het vermogen en capaciteit van de zonnepanelen
 • Het merk
 • De technologie
 • De kwaliteit
 • De functies van het apparaat
beste omvormer

Omvormer zelf plaatsen of laten plaatsen?

De centrale omvormer kan eigenlijk overal staan, maar vaak zie je hem in de meterkast of onder het dak bij een zonnepaneleninstallatie. Het is goed om hier een checklist voor te hebben, ook al doe je het niet zelf. 

Dat leidt ertoe dat je de opgewekte energie kan gebruiken en dat het naar het centrale elektriciteitsnet getransporteerd kan worden. 

Kun je zonnepanelen als dakpannen op het dak plaatsen?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig op steeds meer huizen te zien. Je kunt besluiten om zonnepanelen als dakpannen te hebben in plaats van op het dak. 

Het is ook mogelijk om zonnepanelen in een grondopstelling in de tuin te plaatsen, dit noemen we een grondopstelling.

Wat is de levensduur van een omvormer?

Hoewel de levensduur van een omvormer kan variëren, gaan de meeste ongeveer ergens tussen de 10 en 15 jaar mee. Echter is het belangrijk om te begrijpen dat dit van meerdere factoren afhankelijk is:

 • De kwaliteit
 • De omgevingsomstandigheden
 • Het onderhoud

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. vraag10
2. vraag11
3. vraag12
4. materiaal
5. huis
6. vraag16
7. wanneer
8. aantal
9. vraag19
10. Wat zoekt u juist?
11. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes