Zonnepanelen schoonmaken | De kosten en mogelijkheden

Je zonnepanelen schoonmaken zorgt ervoor dat ze weer optimaal stroom kunnen leveren. Je kunt het zelf doen, maar een professional heeft veel meer ervaring. Wat kost het om zonnepanelen schoon te laten maken?

zonnepanelen schoonmaken

Schoonmaak zonnepanelen: snellere terugverdientijd

Het is van belang dat je eens in de zoveel tijd de zonnepanelen reinigt. Het reinigen van zonnepanelen geeft een hoger rendement en een verkorte terugverdientijd. Het reinigen van de zonnepanelen is een klus die je zelf op kunt pakken, of kunt uitbesteden.

Wat kost zonnepanelen schoonmaken?

Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en de bereikbaarheid van de zonnepanelen liggen de prijzen gemiddeld tussen de €50 en €80 voor het laten reinigen van de zonnepanelen.

Zonnepanelen laten schoonmaken door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Wanneer moet ik mijn vieze zonnepanelen schoonmaken?

Na het plaatsen van de zonnepanelen is het aan te raden om ze om de 5 jaar schoon te maken. Na 5 jaar kun je in de hoeken van de zonnepanelen waarschijnlijk veel groene aanslag vinden. Het advies is om dit begin van de lente te doen.

Daarnaast zorgen allerlei verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en een hoge of juiste lage temperatuur, ervoor dat er na verloop van tijd een vale waas op de zonnepanelen komt te liggen. Dat gebeurt wanneer er regelmatig een bui valt of na een flinke regenbui soms al direct. Deze waas leidt tot een jaarlijkse lagere opbrengst, wat dus een negatieve invloed heeft.

zonnepanelen

Hoe zonnepanelen reinigen: randen ook schoonmaken?

Voor het extra rendement hoef je de randen van de zonnepanelen niet schoon te maken. Enkel het gedeelte waar de zonnecellen zitten hoeft schoongemaakt te worden. Naast goed onderhoud van zonnepanelen en de complete installatie is het schoonmaken van zonnepanelen natuurlijk belangrijk.

Soorten vervuiling op oppervlakte

De meest voorkomende verruilingen op zonnepanelen zijn:

 • Bladeren, die kunnen hardnekkig vastplakken
 • Aanslag
 • Algen
 • Mos
 • Vogelpoep
 • Hardnekkig vuil door bladval, takjes en andere viezigheid

Voordelen vuile zonnepanelen schoonmaken

 • Na het schoonmaken behaal je een optimaal rendement van zonnepanelen en dus een kortere terugverdientijd
 • Vervuiling zal zich daarna een hele tijd minder snel hechten aan het oppervlak
 • Het geeft een mooier uiterlijk van de zonnepanelen én het dak

Zonnepanelen laten schoonmaken

Panelen reinigen is een klusje dat je in theorie zelf kunt doen. Het duurt vaak niet lang en is niet ingewikkeld. Toch is het belangrijk dat je veilig te werk kunt gaan.

Zonnepanelen liggen vaak op hoogte, vaak ook op een hellend dak. Zeker zonder ervaring is het te gevaarlijk om zelf het dakoppervlak op te klimmen. Bij platte daken is dat wat eenvoudiger.

Zonnepanelen schoonmaken bedrijf

De zonnepanelen schoonmaken wordt vaak uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Het bedrijf heeft waarschijnlijk veel ervaring en alle nodige materialen om de zonnepanelen zo vlug mogelijk grondig schoon te kunnen maken.

Vaak gebruikt een bedrijf een telescoopborstel waar schoonmaakwater en een speciaal schoonmaakmiddel uit loopt om de zonnepanelen schoon te maken, maar het gebruiken van een robot is ook mogelijk.

Reguliere glazenwasser voor zonnepanelen wassen

Het komt af en toe voor dat een reguliere glazenwasser de zonnepanelen mee wil nemen. De extra kosten van de glazenwasser zijn dan nauwelijks hoger.

Niet ieder bedrijf zal echter willen. Als het bedrijf niet verzekerd is kun je problemen krijgen als iemand van het dakoppervlak valt of zich op welke manier dan ook blesseert.

zonnepanelen reinigen

Waar kun je het beste je zonnepanelen mee schoonmaken?

Je kunt kiezen uit de volgende methodes voor het schoonmaken van je zonnepanelen:

 • Met de hand schoonmaken met een borstel waar water uit loopt
 • Machinaal laten reinigen met een schoonmaakrobot
 • Een variant waarbij beide manieren worden gecombineerd

Handmatig zonnepanelen schoonmaken

Vaak worden panelen schoongemaakt op de ouderwetse manier. Daarbij klim je op het dak met een emmertje sop en een zachte doek of zachte spons en maak je de zonnepanelen schoon zoals je de ramen zou lappen. Deze methode is effectief, maar ook best wel intensief. Zeker als je op een schuin dak aan de slag gaat.

Een schoonmaakbedrijf pakt het wat professioneler aan. Zij maken gebruik van een borstel die wordt aangesloten op een tuinslang, ook wel telescoopborstel. Met deze telescoopborstel kun je de zonnepanelen effectief en vlug schoonmaken.

zonnepanelen-schoon-laten-maken.jpg

Machinaal schoonmaken

Als je panelen machinaal gereinigd worden zijn er een aantal opties beschikbaar:

 • Een schoonmaakrobot voor op je zonnepanelen.
 • Een schoonmaakdrone, inmiddels zijn er drones verkrijgbaar die zonnepaneleninstallaties, windmolens en ander lastig bereikbare onderdelen kunnen schoonmaken.
 • Combinatie van met de hand en machinaal schoonmaken, de meest geziene vorm van deze tussenvorm is een stok met daarom een automatische schoonmaker. Deze borstelinstallatie op een stok is bedienbaar vanaf onderen en gaat zijn eigen gang als hij het oppervlakte van de panelen raakt.

Met een drone zonnepanelen schoonmaken

De drone die de zonnepanelen schoonmaakt is een redelijke nieuwe ontwikkeling die we niet zouden aanraden. Bovendien mogen deze schoonmaakapparaten niet in iedere gemeente ingezet worden.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?: verschillende factoren

De meeste mensen kiezen om een schoonmaakbedrijf te laten komen met een lange trap en daklopers of een schoonmaakunit op een zonnepanelen telescoopsteel. Of deze optie in jouw situatie mogelijk is blijkt afhankelijk van:

 • Hoogte van de dakgoot
 • Breedte van de dakrand
 • Schuinte van het dak
 • Aantal zonnepanelen boven elkaar

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

Het rendement van panelen is 5 tot 25% hoger als ze goed schoon zijn. Die max 25% meer rendement is natuurlijk zo terugverdiend en daarnaast is het ook weer beter voor de planeet. Je hoeft immers minder elektriciteit in te kopen.

zonnepanelen onderhoud

Zonnepanelen reinigen met osmose

Water uit de kraan bevat altijd kleine hoeveelheden onzuiverheden zoals zout, kalk, mineralen en metalen. Osmosewater daarentegen is perfect om de vervuiling op glas volledig op te lossen. Osmosewater bestaat alleen uit waterstof en zuurstof, meer zuurstof dan gewoon water.

Beschadig de zonnepanelen niet

De zuurstof verlaagt de zuurtegraad van het water en dat zorgt dan weer voor een uitstekend oplossend vermogen. Hierdoor beschadigen de materialen van de zonnepanelen niet en zorgt dit voor een betere kwaliteit van de zonnepanelen.

Het ontbreken van zouten zorgt ervoor dat de vloeistof volledig streeploos en snel opdroogt. De panelen zijn dan streeploos schoon zonder schade achter te laten. Als er toch ergens schade is ontstaan kun je zelf het defecte zonnepaneel opsporen.

Offerte voor zonnepanelen schoonmaken

Wil jij zorgen dat je zonnepanelen maximaal rendement behalen. Zorg dan dat ze schoon zijn. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes