Zonnepanelen op schuur l Voor duurzame stroom

Met zonnepanelen op de schuur wek je op een duurzame manier groene stroom op. Als de ligging van de schuur geschikt is voor zonnepanelen is het een prima plaats om een installatie te laten plaatsen. Je vangt zonne-energie op die je meteen weer kunt gebruiken!

zonnepanelen op schuur

Mag je zonnepanelen op de schuur plaatsen?

Het is meestal zeker toegestaan om zonnepanelen op de schuur te plaatsen. In de meeste gevallen heb je er zelfs geen vergunning voor nodig, dit is afhankelijk van de plaatselijke regelgeving. 

Of je daadwerkelijk de zonnepanelen kunt plaatsen op je schuur, hangt af van de constructie van de schuur en of deze sterk genoeg is. Niet alle schuren hebben namelijk een draagvermogen dat een paar zonnepanelen kan ondersteunen, daarnaast is het dakoppervlak van een schuur vaak relatief klein, waardoor er niet heel veel panelen geplaatst kunnen worden.

Het plaatsen van zonnepanelen op de schuur is vaak wel een geschikte optie. Je kunt op deze manier namelijk efficiënt gebruik maken van de ruimte die er is. Ook als het dak van de woning te donker is of te veel in de schaduw staat kun je dus de keuze maken om ze op de schuur te plaatsen. Zo kun je efficiënt zonne-energie opwekken.

Waar plaatst je de omvormer?

Als de zonnepanelen op het dak van een woning worden geplaatst is het meestal zoeken naar een geschikte plaats voor een aparte omvormer. Het meest praktisch is om de omvormer in de schuur of garage zelf op te hangen. Als er niet genoeg ruimte is, kan de omvormer meestal buiten worden geplaatst.

De omvormer moet eigenlijk zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen komen. Dan is het dus extra handig als je de zonnepanelen op de schuur laat plaatsen door een installateur. Zo worden alle onderdelen van de gehele installatie dicht bij elkaar gemonteerd.

Aandachtspunten zonnepanelen op de schuur

Wanneer je zonnepanelen op het dak van de schuur wilt plaatsen, moet je natuurlijk wel rekening houden met een aantal punten, zoals:

  • Houd rekening met de richting van de panelen
  • Houd rekening met het type dak
  • Houd rekening met de schaduw van de gebouwen om de schuur en eventuele bomen
  • Houd er rekening mee dat er bij een schuur er meer kans is op diefstal 
  • Houd rekening met de draagkracht en constructie van de schuur
  • Houd er rekening mee dat er voldoende ruimte is voor zonnepanelen

Op het zuiden gericht

Hou eens een tijdje goed in de gaten welke kant geschikt zou zijn. In de meeste gevallen ligt deze zijde op het zuiden. Als dat niet mogelijk is, kun je ook nog voor zonnepanelen in een flauwe hoek op het oosten of het westen kiezen.

Bereik de ideale hellingshoek

Wanneer je dak niet ideaal op de zon ligt kan er te veel schaduw op de zonnepanelen vallen waardoor het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat. Voor zonnepanelen wordt er vaak gebruik gemaakt van een dakhelling tussen de 15 en 35 graden. Zo weet je zeker dat je het optimale uit je zonnepanelen op de schuur haalt!

Laat de schuur controleren

zonnepanelen op een schuur

Schakel een professional in om de schuur te laten controleren. Pas nadat je goedkeuring hebt gekregen kun je de installatie van de zonnepanelen met een gerust hart voortzetten.

Let ook op de dakbedekking van de schuur. Sommige dakbedekkingen maken het zonnepanelen plaatsen makkelijker. Zo kan een groen dak de werking van zonnepanelen verbeteren, maar vraagt dit door het extra gewicht van het groen dak om een extra sterke dakconstructie. Het gewicht van de zonnepanelen komt hier nog bij, waardoor je een extra sterk dak nodig hebt.

De vorm van het dak is belangrijk

Als de schuren geen plat dak hebben is er waarschijnlijk sprake van schuine daken. Op schuine daken of hellende daken is de kant die het langst zonlicht ontvangt geschikt voor een set zonnepanelen. Bekijk goed of het zonlicht aan deze zijde niet door obstakels wordt gehinderd. Als bijvoorbeeld een hoge boom naast de schuur een gedeelte van het zonlicht wegneemt is het misschien geen goede plaats voor zonnepanelen op een schuine dak.

Op het zuiden gericht

Hou eens een tijdje goed in de gaten welke kant geschikt zou zijn. In de meeste gevallen ligt deze zijde op het zuiden. Als dat niet mogelijk is, kun je ook nog voor zonnepanelen in een flauwe hoek op het oosten of het westen kiezen.

Schuur met voldoende dakoppervlak

Een schuur is in de meeste gevallen niet heel groot. Dat wil zeggen dat het dakoppervlak ook vrij beperkt kan zijn. Om die reden is het in sommige gevallen niet verstandig om de schuur te gebruiken voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, als je maar een kleine installatie laat plaatsen duurt het erg lang voordat je de investering terugverdient.

Een sterke constructie creëren

Voordat je de zonnepanelen op een schuur kunt plaatsen moet je er zeker van zijn dat de constructie het geheel inclusief benodigde ballast nu en in de toekomst kan dragen. Dat is erg belangrijk! Een zwakke constructie onder de zonnepanelen vormt niet alleen een gevaar, maar zorgt er ook voor dat je in de toekomst misschien meer kosten moet maken als de boel instort.

Laat de schuur controleren

Schakel een professional in om de schuur te laten controleren. Pas nadat je goedkeuring hebt gekregen kun je de installatie van de zonnepanelen met een gerust hart voortzetten. Let ook op de dakbedekking van de schuur. Sommige dakbedekkingen maken het zonnepanelen plaatsen makkelijker. Zo kan een groen dak de werking van zonnepanelen verbeteren, maar vraagt dit door het extra gewicht van het groen dak om een extra sterke dakconstructie. Het gewicht van de zonnepanelen komt hier nog bij, waardoor je een extra sterk dak nodig hebt.

Kosten van zonnepanelen op een schuurdak

De kosten van het plaatsen van een kleine set zonnepanelen op een schuur zijn gemiddeld zo’n € 4.000. Deze kosten ga je op termijn terugverdienen, doordat je bespaart op de energiekosten.

Je kunt de zonnepanelen laten plaatsen, maar het is natuurlijk goedkoper om ze zelf op het dak van de schuur te monteren.

Subsidie als particulier

Voor particulieren is het tegenwoordig lastig om subsidie op zonnepanelen te krijgen. Om in aanmerking te komen voor subsidie energiebesparende maatregelen moet je minimaal 2 aanpassingen in of rondom je woning laten toepassen. Denk dan bijvoorbeeld aan het combineren van zonnepanelen en een warmtepomp.

Opbrengst van zonnepanelen op schuren

Hoeveel de zonnepanelen kosten en wat het je daadwerkelijk op gaat leveren is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de schuur is en hoeveel je gaat plaatsen.

Als je exact wil weten wat de maximale opbrengst gaan zijn kun je zelf een berekening maken. Op deze wijze bereken je precies hoe snel je de eenmalige investering terug kunt verdienen. Als je een bedrijf inschakelt voor de montage kunnen zij deze berekening voor je maken.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn tuinhuis?

Hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen op jouw schuur of tuinhuis is afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk hangt dat af van het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven, de draagkracht en de oppervlakte van de schuur. 

Daarnaast kun je naar het energieverbruik kijken van jouw huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2.800 tot 3.000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Een reeks van 10 zonnepanelen wordt standaard aanbevolen en zal doorgaans voldoende stroomopwekking bieden. De maximale opbrengst ligt hoger dan dit, maar in de praktijk wordt deze optimale opbrengst nooit behaald vanwege de weersomstandigheden.

Is het plaatsen van zonnepanelen vergunningplichtig?

Om zonnepanelen op het dak van de schuur te mogen plaatsen heb je in sommige gemeenten een vergunning nodig. Het aanvragen van zo’n bouwvergunning is niet ingewikkeld, maar soms gaat er wel wat tijd overheen voordat het geregeld is.
Zorg er dus voor dat je weet welke regels er in jouw gemeente gelden en wat het plaatselijke bestemmingsplan is, zo kun je precies op tijd je zaken op orde hebben.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn tuinhuis?

Als je ervaring hebt met het plaatsen van zonnepanelen in het stopcontact dan kun je deze klus ook prima zelf aan. Let wel op dat je de zonnepanelen volgens de regels plaatst, ze mogen slechts enkele centimeters boven het dak uitkomen.

Je zou de installatie eventueel later kunnen uitbreiden met zonnepanelen. Lees goed door waar je de zonnepanelen moet plaatsen, waar je rekening mee moet houden en hoeveel cm je de zonnepanelen van de rand af moet houden. Enkele centimeters erboven is eigenlijk al niet toegestaan. Als je dat eenmaal weet dan kun je aan de gang!

Professional inschakelen

Je kunt de klus van het plaatsen van zonnepanelen op de schuur ook uitbesteden. Deze installateurs hebben voldoende kennis, ervaring en hebben alle nodige materialen bij de hand.
Ze helpen je zonnepanelen kiezen en hebben de zonnepanelen binnen no-time op het dak geplaatst, waarna jij direct van de voordelen kunt genieten.

Zonnepanelen bij de Duitse buren

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om de zonnepanelen uit Duitsland aan te schaffen. Duitse zonnepanelen hebben een hoger rendement en de Duitse zonnepanelen installateurs garanderen je de beste kwaliteit voor een betrouwbare set zonnepanelen op je dak.

Panelen dienen natuurlijk als opwekkers van zonne-energie, dan wil je ook wel zonnepanelen van de hoogste kwaliteit aanschaffen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn schuur?

+
Het aantal zonnepanelen dat op je schuur past, hangt af van de grootte en vorm van je schuur, de hoek ten opzichte van de zon en eventuele obstakels zoals bomen of andere gebouwen die kunnen zorgen voor schaduw. Gemiddeld kunnen er ongeveer 4 zonnepanelen op een schuur worden geplaatst.

Is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsplichtig?

+
In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuur. Enkele uitzonderingen zijn wanneer het niet past binnen het lokale bestemmingsplan of als het gaat om monumentale panden.

Kunnen zonnepanelen op een houten schuur?

+
Ja, maar het is belangrijk om te controleren of de houten constructie sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Ook moet je rekening houden met de beschikbare ruimte op het dak van de schuur en de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes