Wat zijn zonnecollectoren? | Soorten en Werking

Zonnecollectoren bevinden zich op het dak en vangen zonlicht op om hierdoor water op te warmen.

zonnecollectoren

Zonne energie

Zonne energie is een vorm van energie die wordt opgewerkt door het omzetten van energie van de zon, bijvoorbeeld zonnestralen, in elektrische stroom. Het wordt dus gebruikt om stroom op te wekken. Dit wordt gedaan door onder anderen het gebruik van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergeleken met zonnecollectoren

Hoewel zonnepanelen en zonnecollectoren op elkaar kunnen lijken zit er een verschil in de werking. Zonnepanelen hebben als functie om zonlicht om te zetten in bruikbare energie voor in huis, terwijl zonnecollectoren als functie hebben om enkel het water in huis op te warmen wat gebruikt kan worden voor onder andere de verwarming in huis. Wat je nodig hebt voor zonnepanelen is dus ook anders dan wat je nodig hebt voor zonnecollectoren. Ook is de zonnepanelen prijs anders dan die van een zonnecollector.

Aanschaf van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler verschilt, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de capaciteit, het aantal collectoren en het merk. Gemiddeld kan de prijs variëren van € 2.500 tot € 7.000. De prijs van de zonnecollectoren kan ook verschillen. Vlakke zonnecollectoren kosten gemiddeld tussen de € 500 en € 550, terwijl vacuüm zonnecollectoren tussen de € 700 en € 750 kosten. Ook heeft het buffervat vaak ook een invloed op de uiteindelijke prijs van de zonneboiler. De prijs van een buffervat met een inhoud van 150 liter ligt bijvoorbeeld tussen de € 1.750 en € 3.000. Bovendien kun je tot 30% subsidie krijgen voor de aanschaf en installatie van een zonneboiler. Hoe hoog dit precies is, hangt af van het type en merk.

Benieuwd naar de kosten van een zonneboiler?
We brengen je in contact met ervaren zonneboiler installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonneboiler prijzen

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren spelen een belangrijke rol in het gebruik van zonne-energie, ze zetten zonlicht om in warmte voor onder andere verwarming en warm water.

Wat is de functie van een zonnecollector?

De collectoren worden geplaatst op het dak. Op deze manier vangen ze de energie van de zon op. De collectoren zijn op een buizenstelsel aangesloten. Hier loopt een soort antivriesvloeistof doorheen, de collectoren verwarmen deze vloeistof. Deze vloeistof loopt naar een boiler met leidingwater, die door een warmteverspreider of warmtewisselaar opgewarmd wordt. Wanneer warm water is afgekoeld door de vermenging, wordt dit naar de zonnecollector gepompt. Op deze manier wordt het opnieuw opgewarmd en werkt het dus als een duurzaam systeem. Zonnecollectoren worden ook gebruikt om water te verwarmen voor de productie van warm tapwater, wat een belangrijk onderdeel is van het centrale verwarming systeem in veel gebouwen.

Zonnecollector zwembad

Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om water in het zwembad te verwarmen. Deze manier van verwarming is niet alleen efficiënt, maar ook milieuvriendelijk en onderhoudsvriendelijk. Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren voor zwembaden, zoals koepels en matten die verschillen in vorm en grootte. Een voorbeeld hiervan is een zonnecollector in de vorm van een koepel of mat, deze kan tot wel 5000 liter water verwarmen. De zonnecollectoren werken als volgt: de waterpomp van het zwembad pompt het water naar de collectoren, die het water verwarmen met behulp van zonne-energie en het vervolgens terug naar het zwembad sturen.

Zonnecollector kopen

Bij het kopen van een zonnecollector zijn er enkele belangrijke onderdelen om in gedachten te houden. Allereerst is het belangrijk om het type zonnecollector te kiezen dat het beste bij je wensen past. Er zijn verschillende types beschikbaar zoals vlakkeplaatcollectoren en vacuümbuiscollectoren. 

Daarnaast zijn de prijzen van zonnecollectoren afhankelijk van verschillende onderdelen zoals de grootte, het merk en het type van de collector. Het is aan te raden om prijzen en opties te vergelijken bij verschillende leveranciers om zo de beste deal te vinden. Houd ook rekening met de installatiekosten en eventuele onderhoudskosten. Zonnecollectoren kunnen meestal binnen een halve dag geïnstalleerd worden en ze worden vaak geplaatst dichtbij de cv-ketel in huis.

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een of meerdere zonnecollectoren en een zogeheten voorraadvat (opslagvat). Dit systeem zorgt voor warm water door middel van zonne-energie. Door zonnecollectoren stroomt een bepaald soort vloeistof die door de zon verwarmd wordt. Wanneer de collector op zonnige dagen voldoende zonlicht opvangt, kan deze vloeistof een temperatuur tot wel 90 graden Celsius bereiken. Deze verwarmde vloeistof wordt gepompt naar de zonneboiler. Het geeft warmte af aan het leidingwater. Wil je meer weten over de beste zonneboiler?

Het doel van het voorraadvat is het warm houden van het water. Het water in het voorraadvat kan hier verder worden verwarmd of juist wanneer het te warm is, kan het worden vermengd met koud water. Het warm water uit de zonneboiler dient voor zowel de badkamer als voor de keuken, als voor de verwarming.

Wat zijn zonnecollectoren?

Vlakke plaat zonnecollector

Er zijn twee soorten zonnecollectoren. De vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. De vlakke plaat zonnecollector is de meest populaire soort. Hier is sprake van een paneel met daarop een afdekplaat. Dit bevat een donkergekleurde absorberende plaat. Het doel van deze absorberende plaat is het zonlicht opvangen en omzetten in warmte.

De absorberende laag is meestal zwart en in de meeste gevallen gemaakt van metaal of kunststof. Onder de absorberende laag is er een leidingstelsel dat water of een andere warmtedrager bevat. Dit stelsel voert de warmte af die door de absorberende laag wordt gegenereerd, en transporteert deze naar een opslagtank of warmtewisselaar.

Zonnecollectoren plaatsing

Bij de plaatsing van zonnecollectoren dien je rekening te houden met de afstand tussen de collectoren. Op een schuin dak kunnen collectoren makkelijk tegen elkaar aanliggen. Per vierkante meter collector is dus ook ongeveer een vierkante meter ruimte nodig. Wanneer je een plat dak hebt, moet er ruimte tussen de collectoren bestaan om zo te voorkomen dat de schaduw van de voorste collectoren op de achterste valt.

Vlakke plaat collector

Boven op de absorberende laag van de vlakke plaat zonnecollectoren zit een doorzichtige hoes die het paneel beschermt en het zonlicht doorlaat. Deze hoes is meestal gemaakt van glas of kunststof. Tussen de absorberende laag en de hoes zit een isolatielaag die voorkomt dat warmte verloren gaat.

Vacuümbuis zonnecollector

Naast de vlakke plaat zonnecollector is er ook de vacuümbuis zonnecollector. Deze zonnecollector werkt net iets anders, omdat er sprake is van meerdere buizen in een frame. De glazen buizen zijn goed geïsoleerd en in de zonnecollector zit een koperen absorber of heat pipe. Die geeft de warmte af aan het leidingwater in het systeem. 

Veelgestelde vragen

Wat is beter: heatpipes of zonnecollectoren?

+
Heatpipes zijn glazen vacuümbuizen die de zonnewarmte het hele jaar door vasthouden. Het kan zijn dat heatpipes een hoger rendement hebben dan zonnecollectoren, maar dit is niet altijd het geval. Zonnecollectoren hebben een vlakke afdekplaat die het zonlicht opvangt en omzet in warmte, bij heatpipes zie je juist wel buizen. Heatpipes zijn efficiënter in vergelijking met vlakke plaat collectoren door de vorm die zij gebruiken. Welke beter is hangt dus af van je specifieke wensen.

Wat is beter: zonnepanelen of zonnecollectoren?

+
Een zonnecollector is vaak interessanter voor een groter huishouden. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt vandaag rond de 5 jaar. De terugverdientijd van een zonnecollector hangt van verschillende factoren af. Het systeem is onder andere gevoeliger voor temperatuur, oriëntatie en leidingverliezen. Hoeveel collectoren je nodig hebt hangt af van je verbruik.

Is een zonneboiler nog interessant?

+
De terugverdientijd van een zonneboiler is zo’n 8 tot 10 jaar. Een zonneboiler gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Het is dus een goede investering als je wil genieten van duurzame en milieu bewuste energie. Je hebt geen vergunning nodig voor een zonneboiler en daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om een subsidie voor zonneboilers aan te vragen.

Wat is een nadeel van een zonneboiler?

+
Het warme water kun je niet terug leveren aan het net, in tegenstelling tot overtollige stroom bij zonnepanelen. Daarnaast is het een flinke investering.

Zonneboiler laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen warm water op te wekken met de nieuwste zonneboilers? Vul ons formulier in en ervaren zonneboiler installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonneboiler!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes