Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om ze direct goed te verzekeren. Vaak vallen je zonnepanelen onder je inboedel- of opstalverzekering, maar niet altijd. Lees hoe je zonnepanelen voldoende verzekerd en waar je op moet opletten! Bekijk de zonnepanelen offerte
Onder welke verzekering vallen je zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen gemonteerd zijn op je eigen woning, dan vallen ze waarschijnlijk onder je bestaande opstalverzekering. Een opstalverzekering verzekert je tegen schade aan zaken die vastzitten aan je huis.
Zitten je zonnepanelen niet vast maar heb je ze los op je woning liggen? Soms zijn ze dan meeverzekerd in je inboedelverzekering.
Ga het na bij je verzekeraar
Informeer bij je verzekeraar of jouw huidige woonverzekering ook je zonnepanelen tegen schade verzekerd. Controleer ook of het maximaal verzekerde bedrag voldoende is voor jouw zonnepanelen.
Met een te laag verzekerd bedrag krijg je de schade maar voor een deel vergoed.
Zonnepanelen verzekeren huurwoning
Heb je een huurwoning en heb jij of een vorige bewoner de zonnepanelen laten plaatsen? Dan vallen je panelen waarschijnlijk onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering, ook wel eigenaarsbelang genoemd. Zelf zonnepanelen plaatsen is tegenwoordig steeds gangbaarder.
Als je verhuurder de zonnepanelen heeft laten plaatsen hoef je niks te doen. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor het afhandelen van eventuele schade.
Zijn je zonnepanelen automatisch meeverzekerd?
Schaf je zonnepanelen aan, geef dit dan altijd door aan je verzekeraar. In de meeste gevallen zijn je zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar het is verstandig om het even te melden. De verzekerde waarde moet namelijk worden aangepast en je gaat iets meer premie betalen.
Doe je dit niet, dan loop je kans dat je bij schade aan je zonnepanelen wellicht niet voldoende verzekerd bent.
Zonnepanelen apart verzekeren
Bij veel installateurs of verkopers van zonnepanelen kun je een losse verzekering voor je zonnepanelen afsluiten.
Toch zijn aparte verzekeringen vaak niet nodig omdat je zonnepanelen te verzekeren zijn via je opstal- of inboedelverzekering.
Maak een afweging
Wil je toch een aparte verzekering voor je zonnepanelen afsluiten, bijvoorbeeld omdat je huidige woonverzekering geen dekking biedt voor diefstal? Bedenk dan goed of het bedrag dat je betaalt aan premie opweegt tegen het risico dat je afdekt.
Een losse verzekering voor je zonnepanelen kan namelijk erg duur zijn.
Dekking zonnepanelen bij stormschade
Storm- en hagelschade bij zonnepanelen komen het vaakst voor. Gelukkig vallen deze schades vaak gewoon onder je opstal- of inboedelpolis. Houd er bij storm wel rekening mee dat je vaak pas een vergoeding krijgt vanaf windkracht 7.
Daarnaast ben je met je opstal- of inboedelverzekering vaak verzekerd voor schade door brand en bliksem.
Verlies van opbrengst door schade
Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit. Verlies van stroomopbrengst door schade is vaak ook niet standaard verzekerd met een opstalverzekering.
Bekijk dus goed wat jouw opstalverzekering of inboedelverzekering precies dekt en onder welke voorwaarden.
Zijn zonnepanelen verzekerd tegen diefstal?
Diefstal van zonnepanelen komt vaak voor. In de meeste gevallen liggen je panelen vast op je woning, bijvoorbeeld op een schuin dak of tegen de gevel.
Veel verzekeringsmaatschappijen stellen als voorwaarde dat je zonnepanelen met schroeven aan je woning vast moet zitten. Het risico op diefstal is dan minder groot.
Zonnepanelen niet verzwaard
Zonnepanelen op een plat dak zitten vaak niet aan de woning vast maar liggen los op het dak, verzwaard met stenen. In dit geval vergoeden verzekeraars de diefstal vaak niet.
Als je toch kiest voor onverzwaarde zonnepanelen in de tuin is het verstandig om goed te informeren bij je verzekeraar of ze op deze manier de zonnepanelen verzekeren voor diefstal.
Inbraakschade als voorwaarde
Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn om je te kunnen dekken. Houd er dus rekening mee dat je zonnepanelen misschien niet verzekerd zijn als er geen duidelijke inbraakschade te zien is.
Wil je ook schade vergoed krijgen wanneer er geen sprake is van braakschade? Bekijk dan of een aparte zonnepanelenverzekering of aanvullende dekking op je bestaande woonverzekering mogelijk is.
Waarvoor zijn zonnepanelen niet verzekerd?
In een aantal gevallen waarin je opstal- of inboedelverzekering de schade aan je zonnepanelen niet vergoed. Dit zijn:
- Schade door fouten bij aanleg en onderhoud
- Onzichtbare schade, zoals kleine haarscheurtjes in de zonnecellen (microcracks) waarvan je het effect alleen kunt meten met speciale apparatuur.
Erkende installateur
Laat daarom je zonnepanelen installeren en onderhouden door een erkende installateur. Mocht er toch iets mis gaan tijdens de installatie of onderhoud, dan kun je de schade verhalen op de installateurs.
Je kunt ervoor kiezen om regelmatig een inspectie van het hele systeem uit te laten voeren. De SCIOS Scope 12 is een van die inspectieregelingen.
Zonnepanelen en eigen risico
Bij sommige verzekeringen voor zonnepanelen heb je een eigen risico. Dit is een maximaal bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade.
Meer hierover vind je in de voorwaarden van je verzekering.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►