Zonnepanelen Verzekeren | Alle Voorwaarden

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om ze direct goed te verzekeren. Vaak vallen je zonnepanelen onder je inboedel- of opstalverzekering, maar niet altijd. Lees hoe je zonnepanelen voldoende verzekerd en waar je op moet opletten!

zonnepanelen verzekeren

Onder welke verzekering vallen je zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen gemonteerd zijn op je eigen woning, dan vallen ze onder je bestaande opstalverzekering. Een opstalverzekering verzekert je tegen schade aan zaken die vastzitten aan je huis.

Zitten je zonnepanelen niet vast maar heb je ze los op je woning liggen? Soms zijn ze dan meeverzekerd in je inboedelverzekering.

Ga het na bij je verzekeraar

Informeer bij je verzekeraar of jouw huidige woonverzekering ook je zonnepanelen tegen schade verzekerd. Controleer ook of het maximaal verzekerde bedrag voldoende is voor jouw zonnepanelen. Met een te laag verzekerd bedrag krijg je de schade maar voor een deel vergoed. Ook is het belangrijk om te controleren welke schade er precies wordt vergoed.

Zonnepanelen verzekeren huurwoning

Heb je een huurwoning en heb jij of een vorige bewoner de zonnepanelen laten plaatsen? Dan vallen je panelen waarschijnlijk onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering, ook wel eigenaarsbelang genoemd. Zelf zonnepanelen plaatsen is tegenwoordig steeds gangbaarder.

Als je verhuurder de zonnepanelen heeft laten plaatsen hoef je niks te doen. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor het afhandelen van eventuele schade.

Waarom zonnepanelen melden bij verzekering?

Schaf je zonnepanelen aan, geef dit dan altijd door aan je verzekeraar. In de meeste gevallen zijn je zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je opstalverzekering, maar het is verstandig om het even te melden. De verzekerde waarde moet namelijk worden aangepast, al zul je vaak geen extra premie hoeven te betalen.

Doe je dit niet, dan loop je kans dat je bij schade aan je zonnepanelen wellicht niet voldoende verzekerd bent.

Welke verzekeraars kun je uit kiezen?

Er zijn veel verzekeraars die ook zonnepanelen verzekeren. Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende verzekeraars, waar je niet alleen een opstal verzekering kunt afsluiten maar die ook de zonnepanelen erbij verzekeren.

  • Interpolis
  • Univé
  • Centraal Beheer
  • ZLM
  • ABN Amro
  • ASR

Natuurlijk zijn er nog meer bedrijven die zonnepanelen verzekeren en kun je, buiten deze nationale bedrijven, ook voor een lokaal bedrijf kiezen.

Moet je zonnepanelen apart verzekeren?

Je hoeft je zonnepanelen eigenlijk niet apart te verzekeren. Meestal vallen ze onder de opstalverzekering, en zo niet dan zijn ze meestal met een inboedelverzekering inbegrepen. Toch kun je bij veel installateurs of verkopers van zonnepanelen een losse verzekering voor je zonnepanelen afsluiten. Wat hierbij extra verzekerd is, ligt aan de aanbieder. Het is dus belangrijk om goed te kijken of je niet dubbel verzekerd bent, want dat is zonde van het geld.

Maak een afweging voor losse verzekering afsluiten

Wil je toch een aparte verzekering voor je zonnepanelen afsluiten, bijvoorbeeld omdat je huidige woonverzekering geen dekking biedt voor diefstal? Bedenk dan goed of het bedrag dat je betaalt aan premie opweegt tegen het risico dat je afdekt. Een losse verzekering voor je zonnepanelen kan namelijk erg duur zijn. Reken op een premie van 0,25% van de factuurwaarde voor een extra zonnepanelen verzekering.

Wat kost verzekeren zonnepanelen

Het verzekeren van je zonnepanelen met de opstalverzekering kost vaak niks extra. Als je wel extra premie moet betalen, komt dit omdat de waarde van je woning hoger wordt en zal dit hooguit enkele tientallen euro’s zijn. Een extra verzekering kost daarentegen altijd extra, meestal minimaal €50 per jaar. Dit kan hoger worden als de waarde van je zonnepanelen hoog is, omdat er meestal met 0,25% van deze waarde wordt gerekend voor je premie.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Eisen zonnepanelen inboedel of opstal verzekering

Een verzekering kan een aantal eisen hebben voor je zonnepanelen verzekerd zijn. De grootste hiervan is dat de zonnepanelen vaak op het dak vastgemaakt moeten zijn voor de opstalverzekering. Zijn ze dit niet, dan kun je ze met een inboedelverzekering laten dekken, maar dit geeft minder dekking dan de opstalverzekering. De overige eisen die een verzekeringsmaatschappij kan stellen zijn meer variabel. Zo kan er gevraagd worden om een installatie door een erkende installateur of een inspectie voor de verzekering. Ik moet ook altijd zonnepanelen melden bij de verzekering, maar de zonnepanelen verzekeren moet ik dan weer niet per se.

Welke eisen heb je zelf

Buiten de eisen die door de verzekering kunnen worden gesteld, is het slim om zelf na te gaan wat je wilt van de verzekering. Wil je een lagere premie betalen, dan zul je vaak een eigen risico erbij krijgen. Wil je ook verzekerd zijn tegen verlies van stroomopbrengst en diefstal? Controleer ook goed welke schade de verzekering vergoed en of hier nog extra eisen en regels bij zitten. Je moet je zonnepanelen niet per se extra verzekeren, maar bij een specifieke zonnepanelen verzekering worden wel vaak dingen vergoed die een standaard opstalverzekering niet dekken.

Zonnepanelen verzekeren bedrijf

Wanneer je zakelijk zonnepanelen wilt verzekeren, gelden er weer wat andere regels. Meestal heb je voor een zakelijke verzekering meer inspecties nodig, om zeker te zijn dat je bedrijfspand de zonne-installatie kan dragen. Als een bedrijfspand gehuurd is, kan het zo zijn dat de eigenaar van het pand verantwoordelijk is voor de verzekering van de zonnepanelen. En omdat een bedrijfspand vaak een plat dak heeft, kan het zakelijk verzekeren van zonnepanelen ook lastiger zijn, aangezien deze installatie vaak niet op het dak vastgemaakt is. Voor het verzekeren van zonnepanelen voor een bedrijf moet je vaak al voor de plaatsing bezig zijn, dus je hebt wel veel tijd om dit uit te zoeken.

Dekking zonnepanelen bij storm schade

Storm- en hagelschade bij zonnepanelen komen het vaakst voor. Gelukkig vallen deze schades vaak gewoon onder je opstal- of inboedelpolis. Houd er bij storm wel rekening mee dat je vaak pas een vergoeding krijgt vanaf windkracht 7.

Daarnaast ben je met je opstal- of inboedelverzekering vaak verzekerd voor schade door brand en bliksem.

Verlies van opbrengst door schade

Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit, of laten deze pas ingaan bij windkracht 10 of 11. Verlies van stroomopbrengst door schade is vaak ook niet standaard verzekerd met een opstalverzekering. Toch zijn er een aantal verzekeringen die ook enkele duizenden euro’s aan verloren stroomopbrengst uitkeren in deze gevallen.

Bekijk dus goed wat jouw opstalverzekering of inboedelverzekering precies dekt en onder welke voorwaarden.

Zijn zonnepanelen meeverzekerd tegen diefstal?

Diefstal van zonnepanelen komt vaak voor. In de meeste gevallen liggen je panelen vast op je woning, bijvoorbeeld op een schuin dak of tegen de gevel. Veel verzekeringsmaatschappijen stellen als voorwaarde dat je zonnepanelen met schroeven aan je woning vast moet zitten om ze bij de opstalverzekering te tellen.

Het risico op diefstal is dan ook minder groot. Om diefstal te kunnen declareren bij de verzekeringsmaatschappij is het vaak een voorwaarde dat er duidelijke schade moet zijn van de diefstal.

Zonnepanelen niet verzwaard

Zonnepanelen op een plat dak zitten vaak niet aan de woning vast maar liggen los op het dak, verzwaard met stenen. In dit geval vergoeden verzekeraars de diefstal vaak niet omdat er geen schade ontstaat. Ook vallen deze losliggende zonnepanelen vaak niet onder de opstalverzekering, maar wel onder de inboedelverzekering.

Als je toch kiest voor onverzwaarde zonnepanelen in de tuin is het verstandig om goed te informeren bij je verzekeraar of ze op deze manier de zonnepanelen verzekeren voor diefstal. Ook is het slim om na te vragen of de inboedelverzekering ze dan dekt of dat je hiervoor echt een aparte zonnepanelenverzekering moet afsluiten.

zonnepanelen verzekeren

Inbraakschade als voorwaarde

Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn om je te kunnen dekken. Houd er dus rekening mee dat je zonnepanelen misschien niet verzekerd zijn als er geen duidelijke inbraakschade te zien is.

Wil je ook schade vergoed krijgen wanneer er geen sprake is van braakschade? Bekijk dan of een aparte zonnepanelenverzekering of aanvullende dekking op je bestaande woonverzekering mogelijk is.

Waarvoor zijn zonnepanelen niet verzekerd?

In een aantal gevallen waarin je opstal- of inboedelverzekering de schade aan je zonnepanelen niet vergoed. Dit zijn:

  • Schade door fouten bij aanleg en onderhoud
  • Onzichtbare schade, zoals kleine haarscheurtjes in de zonnecellen (microcracks) waarvan je het effect alleen kunt meten met speciale apparatuur.

Erkende installateur nodig voor plaatsen

Laat daarom je zonnepanelen installeren en onderhouden door een erkende installateur. Mocht er toch iets mis gaan tijdens de installatie of onderhoud, dan kun je de schade verhalen op de zonnepanelen installateurs. Soms is dit ook een voorwaarde voor een verzekering.

Zonnepanelen en eigen risico

Bij sommige verzekeringen voor zonnepanelen heb je een eigen risico. Dit is een maximaal bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade. Meer hierover vind je in de voorwaarden van je verzekering, maar dit eigen risico is vaak een paar honderd euro.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes