Beste energieleverancier zonnepanelen | Wat bieden ze je?

Heb je (binnenkort) thuis zonnepanelen op je dak? Dan maakt het verschil bij welke energieleverancier je zit voor je energierekening. Maar welke energieleverancier kun je nou het beste kiezen met zonnepanelen?

wat is de beste energieleverancier

Welke energieleverancier kiezen met zonnepanelen

Je mag zelf een energieleverancier kiezen. Welke energieleverancier het best bij jou past, hangt af van jouw voorkeuren. Wil je profiteren van een cashback, duurzame energie afnemen, heb je zonnepanelen, welke looptijd heeft jouw voorkeur en wil je vaste of variabele tarieven? Allemaal punten om rekening mee te houden.

Misschien vind je het ook wel belangrijk om bij een van de bekendere leveranciers een contract te kiezen. Of vind je het belangrijk dat de leverancier een goede klantbeoordeling krijgt. Op basis daarvan kun je een goede keuze maken voor de beste energieleverancier zonnepanelen in 2024.

Welke energie maatschappij voor terugleveren en salderingsregeling

Je wil natuurlijk het meeste geld terugkrijgen voor je te veel opgewekte stroom. Zo kun je de investering in zonnepanelen het snelst terugverdienen. Wanneer je meer opgewekte energie hebt dan dat je nodig hebt voor je eigen verbruik, zal je blijven salderen. Helemaal met de huidige salderingsregeling krijg je dan gewoon de afgesproken prijs per kWh terug en streep je de gebruikte en opgewekte energie tegen elkaar af. Sommige energieleveranciers zijn van plan om een vergoeding te vragen voor het terugleveren van stroom, of doen dit zelfs al. Ook bij het salderen kan het dus lonen om de leveranciers te vergelijken als je liever niet betaalt voor stroom terugleveren.

Na de salderingsregeling

Op het moment krijg je nog het volledige bedrag terug wanneer je elektriciteit teruglevert, totdat je evenveel hebt geleverd als dat je hebt afgenomen. Dit is salderen. Er zijn plannen om de salderingsregeling langzaam te laten verdwijnen, maar op dit moment is dat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het is wel slim, ook nu de salderingsregeling nog zal blijven, om goed te kijken naar de terugleververgoeding die de energieleverancier biedt. Zodra je meer stroom opwekt dan je verbruikt zul je namelijk deze terugleververgoeding krijgen, dus vergelijken wie de hoogste terugleververgoeding geeft zal alsnog veel kunnen opleveren.

Beste energieleverancier met zonnepanelen

Welke energieleverancier het beste voor zonnepanelen is, ligt aan een aantal factoren. Het belangrijkste hierin, nog voor de prijs zelf, is of je ook de prijs voor het afnemen van elektriciteit wilt meenemen en of je gas van dezelfde leverancier wilt hebben. Ben je van het gas af en wek je meer elektriciteit op dan je verbruikt? Dan kun je vooral naar de terugleververgoeding kijken. Wanneer je toch nog stroom van het elektriciteitsnet en gas nodig hebt, dan zijn de prijzen hiervoor ook een doorslaggevende factor.

Beste terugleververgoeding

De energieleverancier kiezen met zonnepanelen zal belangrijker worden, voor en na de salderingsregeling. Bijna elke leverancier zal een andere terugleververgoeding hanteren. Deze kunnen verschillen van het kale leveringstarief van de dynamische uurprijs tot €0,130 per kWh. Sommige leveranciers bieden een lagere terugleververgoeding voor vaste contracten dan voor variabele. Dan moet je zelf bedenken of je liever de zekerheid hebt van een vast contract of een hogere vergoeding met een variabele. Hoeveel risico je zelf wilt en kunt nemen heeft een groot effect op wat de beste terugleververgoeding is die jij kunt krijgen. Ook willen sommige energieleveranciers een vergoeding vragen voor het terugleveren en salderen van je stroom, zodat je minder profiteert van het salderen.

Nieuwe regels en wetten

Op het moment is er natuurlijk veel te doen rondom teruggeleverde energie. Niet alleen wordt de salderingsregeling uiteindelijk afgebouwd, al is dit inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld, ook moet er iets gebeuren met het overschot aan elektriciteit dat op zonnige dagen wordt teruggeleverd, terwijl de piek in de avond en winter hier niet mee kan worden opgevangen. Dit gaat allemaal niet over een nacht ijs, dus wanneer hier een beslissing in wordt gemaakt, heb je vaak nog de mogelijkheid om een nieuwe energieleverancier met betere voorwaarden te vinden.

Wat een geruststelling kan zijn, is dat er een minimale terugleververgoeding aan lijkt te komen. Deze zou waarschijnlijk op 80% van de stroomprijs voor kleingebruikers liggen, exclusief energiebelasting en BTW.

Vast, variabel of dynamisch: welk energiecontract kiezen?

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Hieronder hebben we de verschillende mogelijkheden benoemd.

Kale leveringstarief

Veel energieleveranciers bieden het kale leveringstarief aan per kWh stroom die je teruglevert. Het kale leveringstarief is de prijs die je per kWh betaalt volgens je huidige energiecontract. Dit tarief is echter zonder energiebelasting, vaste leveringskosten en opslag duurzame energie. Het kan wel verschillen per energieleverancier of dit inclusief of exclusief BTW is, waardoor een vergelijking ook hierbij nuttig kan zijn.

Vast tarief per kWh

Leveranciers kunnen er ook voor kiezen om een vast tarief per kWh aan te bieden. Dit kan gunstiger uitpakken dan het kale leveringstarief, maar dat ligt aan de leverancier. Wanneer de kale leveringstarieven laag liggen, kan een overstap naar een prijs per kWh je meer opleveren. De prijs per kWh is vaak een complete terugleververgoeding, waar de BTW al bij in rekening gebracht zit.

Variabele en dynamische tarieven

Het kan voor leveranciers een verschil maken wanneer je het kWh hebt opgewekt van je zonnepanelen. Wat je aan kWh tijdens daluren opwekt, wordt verrekend met wat je verbruikt in de daluren, en hetzelfde met je kWh verbruik en opwekking wanneer het normaal tarief geldt. Wanneer je een dynamisch contract hebt, kan het al helemaal veel verschillen. Het kale enkeltarief kan dan soms wel per uur worden aangepast, waardoor je terugleververgoeding ook per uur kan verschillen.

beste energieleverancier teruglever stroom zonnepanelen

Goedkoopste energieleverancier met zonnepanelen

Met zonnepanelen wil je waarschijnlijk naar een nieuwe energieleverancier overstappen. Dit heeft vooral te maken met saldering en stroom terugleveren. Je wil zo veel mogelijk terug krijgen met je teruggeleverde stroom, maar hier ook zo min mogelijk tijd en energie aan kwijt zijn. De ene leverancier is de andere energieleverancier niet, waardoor het belangrijk is dat je goed naar de vergoeding kijkt voor je overgaat op het nieuwe contract afsluiten.

Zonnepanelen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk zonnepanelen offertes

Vergelijken voor een goede keuze energiemaatschappij

Nu er zoveel zonnepanelen in Nederland zijn, is de voordeligste energieleverancier met zonnepanelen extra belangrijk. Sommige leveranciers zijn al begonnen met een extra vergoeding vragen aan huishoudens die energie terugleveren. Met een dynamisch contract kan de prijs die je krijgt per teruggeleverde kWh verschillen per uur. Door dit soort ontwikkelingen is de beste energieleverancier als je zonnepanelen hebt snel veranderen en is de goedkoopste uitkiezen lastiger dan ooit.

Overstappen: welke energieleverancier met zonnepanelen kiezen?

Veranderen van energieleverancier kan op 3 verschillende manieren:

  • Via een energieveiling of collectief, zoals het Energiecollectief
  • Via een vergelijker, zoals de energievergelijker
  • Zelf je overstap regelen

Bij een verhuizing kan de energieleverancier gewoon meeverhuizen. Je bent verplicht de verhuizing te melden. Er wordt dan een eindafrekening gemaakt voor het oude huis. 

Aandachtspunten overstappen energie leverancier

  • Je ontvangt de beloofde welkomstkorting (ook wel loyaliteitsbonus of loyaliteitskorting genoemd) niet als je het contract te vroeg opzegt.
  • Je moet een boete betalen als je een contract voor bepaalde tijd te vroeg opzegt.
  • Controleer na het overstappen goed de eindafrekening die je van je vorige leverancier krijgt.

Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn ‘s nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een slimme meter nodig.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, hangt af van de prijzen bij je goedkoopste energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

Wat moet je doen als je stroom wil terugleveren?

Laat je energieleverancier vooraf weten dat je van plan bent om stroom terug te leveren. Je hebt geen nieuwe meter nodig. Meld vooraf bij de regionale netbeheerder dat je stroom wil terugleveren. Dit kan eventueel ook eenvoudig via: energieleveren.nl

Je moet beschikken over een elektriciteitsmeter die bijhoudt als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. De elektriciteitsmeter kan een analoge of digitale meter zijn. Bij een analoge meter zal de meter terugdraaien. Bij een digitale meter wordt de stroom die je gebruikt en opwekt apart gemeten en nadien verrekend.

Verder geldt er voor particulieren een maximale uitsluitwaarde van 3 x 80 Ampère. Welke aansluiting jij precies hebt, kan de energieleverancier of netbeheerder je vertellen.

Redelijke vergoeding

Je zonnepanelen zullen altijd je energierekening verlagen. Hoe minder kWh je van het energienet afneemt omdat je het zelf met zonnepanelen opwekt, hoe minder kWh je uiteindelijk hoeft te betalen. Maar om zonnepanelen te blijven stimuleren, is een goede terugleververgoeding belangrijk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dan ook een minimum aangewezen als redelijke vergoeding.

Het meest voordelige is nog steeds om een energieleverancier te kiezen die het laagste kale leveringstarief per kWh heeft. Je profiteert hiervan wanneer je zonnepanelen niet of weinig energie opwekken. Omdat de terugleververgoeding altijd een redelijke vergoeding moet zijn, zul je hier ook nooit op hoeven inleveren. Zo kun je de beste energieleverancier kiezen voor wanneer je zonnepanelen hebt.

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, want deze is gebonden aan je woonplaats.

Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken.

Veel gestelde vragen

Welke energieleverancier is het beste als je zonnepanelen hebt?

+
De energieleveranciers met de beste regelingen zijn op dit moment Eneco, Powerpeers, Vandebron, Green Choice en Pure Energie.

Waarom salderingsregeling weg?

+
Volgens de regering is de salderingsregeling grotendeels overbodig geworden en heeft het zijn doel bereikt. De Eerste Kamer is het hier mee oneens en heeft voor onbepaalde tijd de salderingsregeling verlengd. De komende tijd kun je dus nog gewoon blijven salderen.

Is het verstandig om te investeren in zonnepanelen?

+
Ook zonder subsidie en salderingsregeling is investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel.

Gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes

Vul hieronder het formulier en ontvang zonnepanelen offertes die je vrijblijvend kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met beste energieleverancier offertes, Gratis! ►