Doorzichtige zonnepanelen | Voor meer daglicht in huis

Doorzichtige zonnepanelen worden met name toegepast op serres, overkappingen en carports, maar kunnen ook op een regulier dak geplaatst worden. Zo kun je zelf energie opwekken zonder in te leveren op de hoeveelheid licht in huis.

doorzichtige zonnepanelen

Doorzichtige zonnepanelen

De ontwikkeling van doorzichtige zonnepanelen is in een stroomversnelling geraakt. Hoewel het nog in de beginfase staat, komen we dit type zonnepanelen in de praktijk steeds vaker tegen. Dat is niet voor niets, want de zonnepanelen hebben verschillende toepassingen en voordelen. Zo zijn de doorzichtige zonnepanelen niet geheel onzichtbaar, maar de laag panelen is onopvallend en om die reden niet storend.

Hoe werken doorzichtige zonnepanelen als ramen?

Doorzichtige zonnepanelen hebben eigenlijk een dubbele werking. Net als reguliere zonnepanelen vangen ze zonlicht op en zetten ze dit om in elektriciteit, wat je bijvoorbeeld in huis kunt gebruiken. Het verschil is dat deze zonnepanelen licht doorlaten en dus ook als ramen kunnen dienen.

Wat kosten transparante zonnepanelen?

De kosten voor transparante zonnepanelen liggen gemiddeld tussen de € 700 en € 900 per zonnepaneel. Deze kosten zijn inclusief de installatie en omvormer. De kosten liggen dus een stuk hoger dan bij reguliere zonnepanelen, waar dat gemiddeld om € 450 per paneel gaat.

Benieuwd naar de kosten van transparante zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Hogere prijs en langere terugverdientijd

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Doordat de opbrengst van transparante zonnepanelen wat lager is dan de hogere opbrengst van zonnepanelen en de kosten juist hoger liggen, zal de terugverdientijd wat langer zijn. Dat betekent echter niet dat je niet direct bespaart. Na het laten plaatsen van de transparante panelen kun je meteen profiteren van de opgewekte elektriciteit. Het gevolg daarvan is dat de energierekening lager zal zijn.

Toepassingen

In Nederland kun je bij verschillende leveranciers terecht voor lichtdoorlatende zonnepanelen. De zonnepanelen van deze leveranciers kunnen op verschillende manieren toegepast worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht wordt het niet alleen in nieuwbouw gebruikt, maar ook voor bestaande bouw.

flexibele doorzichtige zonnepanelen

Transparante zonnepanelen als gevelbekleding

Een van de meest voorkomende toepassingen van transparante zonnepanelen is als gevelbekleding. De zonnepanelen worden dan op grote, glazen kantoorgebouwen geplaatst om zonne-energie op te wekken zonder in te leveren op het uitzicht. Deze zonnepanelen kunnen zowel in een transparante als een semitransparante uitvoering gemaakt worden.

Semitransparante zonnepanelen

Voorbeelden van semitransparante varianten zijn bijvoorbeeld doorzichtige zonnepanelen met een iets donkerdere tint of glazen zonnepanelen waar een klein gedeelte van het glas wordt gereserveerd voor de zonnepaneelfunctie. In de meeste gevallen zie je bij dit type beter dat het om een glazen zonnepaneel in plaats van een raam gaat. Dat effect is echter minder dan bij de traditionele sets.

transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen op serre of overkapping

Particulieren kiezen vaak voor een veranda, serre of een overkapping met transparante zonnepanelen. Op die manier kun je thuis tegelijkertijd energie opwekken en toch nog van het daglicht genieten.

Op de carport

Een andere handige plaats voor transparante panelen is bijvoorbeeld bovenop de carport. Het dak van de carport kan in sommige gevallen veel daglicht blokkeren. Door doorzichtige zonnepanelen op de carport te plaatsen kun je daardoor twee problemen tegelijkertijd oplossen: De ruimte eronder blijft licht terwijl je op een duurzame manier energie opwekt.

De juiste panelen kiezen

Doordat de isolatiewaarde van de doorzichtige panelen per soort behoorlijk kan verschillen is het belangrijk om te weten welke panelen je voor welke toepassing gebruikt. Een set panelen op de carport hoeft niet direct te isoleren, maar een set op een serre waarschijnlijk wel. Het is in dat geval beter om voor volledig transparante zonnepanelen met hoogrendementsglas te kiezen. Zo hoef je niet in te leveren op de isolatie.

Voor- en nadelen van doorzichtige zonnepanelen

Doorzichtige zonnepanelen hebben enkele belangrijke voordelen, maar ook een aantal aandachtspunten. Het is dan ook goed om deze met elkaar te vergelijken voordat je besluit om dit type zonnepanelen aan te schaffen.

Voordelen: meer daglicht en betere isolatie

Vaak wordt er gekozen voor doorzichtige panelen omdat ze flink wat daglicht doorlaten. Dat is extra handig bij bijvoorbeeld een serre, carport of andere donkere plaats. Ze vallen van een afstandje ook nog eens een stuk minder op. Ook is dit een manier om toch enkel glas te isoleren, want er zal minder tocht door de zonnepanelen komen dan door enkel glas.

Nadelen: mindere efficiëntie en lager rendement

Een van de grootste nadelen van doorzichtige zonnepanelen is dat ze op dit moment nog niet zo efficiënt werken als reguliere zonnepanelen en ze duurder zijn. Hoewel transparante panelen een fraai uiterlijk hebben en vele toepassingen kennen, besluiten de meeste mensen daarom toch voor traditionele zonnepanelen met een hoge opbrengst te gaan. Gewone panelen met een hoger rendement zijn tegenwoordig erg dun, frameloos en dus efficiënter. Ook zijn de reguliere panelen goedkoper in aanschaf en zullen ze dus ook sneller terugverdiend zijn.

doorzichtige zonnepanelen

De toekomst van doorzichtige zonnepanelen

Door zonnepanelen in het glaswerk te integreren zal het in de toekomst veel gemakkelijker worden om zelf zonne-energie op te wekken. Als haast ieder glaswerk in het exterieur van een woning vervangen kan worden door transparante panelen zal de vraag enorm toenemen. Glas is een redelijk prijzig materiaal, zeker hoogrendement isolatieglas. Door er transparante panelen aan toe te voegen kun je deze investering uiteindelijk terugverdienen.

Doorschijnende zonnecellen met goede opbrengst

kleur zonnepanelen

Een aantal leveranciers hebben een eigen variant van een transparant zonnepaneel op de markt gebracht. De beglazing met de transparante panelen is minstens 10 procent duurder dan normaal glas. Het geheel bestaat uit normaal glas, met daarop een paar micrometer dunne laag zonnecellen. Dit transparante laagje zonnecellen geven een goede opbrengst.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes