Zonne-energie | Het gebruik van zonne-energie in huis

Zonne-energie is een vorm van hernieuwbare elektriciteit en wordt steeds populairder in Nederland. Zonne-energie opwekken wordt gedaan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we verder in op wat zonne-energie precies is, hoe het werkt en wat de voordelen en de nadelen zijn.

Banner-zonne-energie.jpg

Zonne-energie

Zonne-energie is een vorm van energie die wordt opgewekt door het omzetten van energie van de zon in elektrische stroom. Dit wordt gedaan door het gebruik van zonnepanelen en zonnecollectoren.

Onuitputtelijke bron van duurzame energie

Het is momenteel een erg populaire vorm voor het opwekken van energie, omdat het een onuitputtelijke bron van energie is, doordat het nooit opraakt. Daarnaast zorgt deze vorm van energie ervoor dat het milieu niet beschadigd wordt in tegenstelling tot het gebruik van fossiele brandstoffen. Doordat zonne-energie steeds populairder wordt, gaat het opwekken van deze energie steeds efficiënter. Bovendien wordt het ook betaalbaarder, waardoor het voor steeds meer mensen toegankelijk wordt.

Waar wordt zonne-energie voor gebruikt?

De meeste zonne-energie wordt gebruikt voor de elektrische apparaten in de woning. Denk hierbij aan diverse keukenapparaten, de wasmachine en de droger. Daarna kun je deze vorm van energie ook gebruiken voor het opladen van een elektrische auto. Wanneer je een laadpaal hebt staan thuis, kun je deze aansluiten op de zonnepanelen die dan de benodigde stroom leveren. Als laatste heb je ook nog de optie om de opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, indien je bijvoorbeeld een overschot hebt.

Hoe werkt het opwekken van zonne-energie?

Het opwekken van zonne-energie gebeurt door middel van zonnepanelen, die bestaan uit lagen silicium die zonlicht opvangen. Zodra de zon op de zonnepanelen schijnt, worden de fotonen van het zonlicht geabsorbeerd door de lagen silicium in de zonnecel. Dit zorgt voor een stroom van elektronen, waardoor er elektriciteit kan worden opgewekt. Deze elektriciteit is in eerste instantie gelijkstroom, maar wordt vervolgens omgezet in wisselstroom, zodat het op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten en thuis gebruikt kan worden.

Omvormer: omzetten van elektriciteit

Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom wordt door de omvormer van de zonnepanelen gedaan. De omvormer zorgt ervoor dat de groene stroom bruikbaar is voor de elektrische apparatuur in huis. Een omvormer gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee, afhankelijk van het merk en type. Het is belangrijk om het apparaat goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken.

Waar worden de panelen geplaatst?

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op het dak van een woning, of in velden of zogeheten zonneparken. Bij het plaatsen van zonnepanelen op daken wordt er door de zonnepanelen installateur vaak gekeken naar de ligging en hellingshoek van het dak. Als het dak op het zuiden gericht is en een hellingshoek heeft tussen de 20 en 60 graden, dan is dit ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Bij het plaatsen van zonnepanelen in velden wordt er gekeken naar het beschikbare aantal vierkante meters en de hoeveelheid zonlicht die op die plek valt.

Hoeveelheid stroom van de zon

De hoeveelheid energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de intensiteit van het zonlicht, de oppervlakte van de panelen, de hoek en richting van de panelen ten opzichte van de zon, de temperatuur en waar de zonnepanelen geplaatst zijn.

Zonnecollectoren

Als we het hebben over zonne-energie wordt er meestal alleen gedacht aan zonnepanelen, maar ook met zonnecollectoren kun je zonne-energie opwekken. Wat is nu precies het verschil? Waar zonnepanelen het zonlicht omzetten in groene stroom voor onder andere de elektrische apparatuur in de woning, gebruiken zonnecollectoren de energie alleen voor het opwarmen van het water in de woning. Dit warme water kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de radiatoren en dus voor het verwarmen van de woning.

zonne-energie

Zonne-energie opslaan in batterij

Zonne-energie opslaan is een geschikte uitkomst voor wanneer er te veel stroom opgewekt is met je zonnepanelen, meer dan dat je op dat moment verbruikt. De opgewekte stroom kan worden opgeslagen in een thuisbatterij. Als de opgewekte energie die niet overdag gebruikt wordt, wordt opgeslagen in een accu, kan deze later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt en er wel vraag naar stroom is. Zo kan de zonne-energie ook als noodstroomvoorziening gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt, en kom je niet zomaar zonder te zitten.

Hoelang kun je nog energie van je zonnepanelen salderen?

Op dit moment kun je het overschot aan opgewekte zonne-energie nog terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat ook wel salderen wordt genoemd. Hier krijg je dan vervolgens een vergoeding voor vanuit de energieleverancier. Op een gegeven moment wordt de zogeheten salderingsregeling afgebouwd en kun je elk jaar minder terugleveren en uiteindelijk helemaal niets meer. Dit zou eerst vanaf 2025 het geval zijn, maar is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. De energie opslaan in een thuisbatterij wordt een goed alternatief als dit gebeurt.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Voor- en nadelen zonnestroom

Het opwekken van zonne-energie met eigen zonnepanelen heeft zowel voordelen als nadelen. Wat levert het je op en waar moet je juist rekening mee houden?

Voordelen: waarom is zonne-energie goed?

  • Je kunt besparen op de energiekosten
  • De woningwaarde wordt verhoogd
  • De CO2-uitstoot wordt verminderd
  • Je kan langzaam beginnen met overstappen naar gasloos wonen met elektrische verwarming en elektrisch koken

Het opwekken van zonne-energie is duurzaam. Het is een schone bron van energie en er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Door het gebruik van zonne-energie wordt de CO2-uitstoot verminderd en krijgen we een schoner milieu door minder belasting. Bovendien is ook de lagere energierekening een grote reden dat mensen voor zonnepanelen kiezen.

Nadelen: welke aandachtspunten zijn er?

  • Er zijn relatief hoge investeringskosten
  • Er zit veel werk in het onderhoud van zonnepanelen
  • De zon schijnt niet altijd en zonnepanelen zijn minder efficiënt bij bewolkt weer

Door de grote investering van zonnepanelen duurt het vaak enkele jaren voordat de investering terugverdiend is. Bovendien is het rendement van zonnepanelen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die beschikbaar is. Op bewolkte dagen of ‘s nachts wordt er weinig tot geen energie opgewekt.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes