Verbouwkosten

Slimme tool om sneller en goedkoper te verbouwen

  • Home
  • Verbouwing
  • Ervaringen
  • Blog
  • Over
  • Contact
  • Kunststof kozijnen
  • Zonnepanelen
  • Dakkapel
  • Spouwisolatie
  • Vloerisolatie
  • Keuken
  • Verbouwing financieren
  • Stucwerk
  • Schilderwerk
  • Over
Home » Zonnepanelen » Zonne energie

Zonne energie | Het gebruik van zonne energie in huis

18 april 2023 door Ing. Peter Viveen ⓘ

Zonne-energie (ook wel groene stroom genoemd) is een vorm van hernieuwbare elektriciteit en wordt steeds populairder in Nederland. Zonne-energie opwekken wordt gedaan op verschillende manieren, in deze blog gaan we verder in op wat zonne-energie precies is, hoe het werkt en wat de voordelen en de nadelen zijn. Bekijk de beste zonnepanelen offerte






  • Spring naar
  • Zonne energie
  • Voordelen
  • Nadelen
  • Zonne energie opwekken
  • Zonne energie opgewekt
  • Elektrische stroom
  • Conclusie
  • Offerte
Inhoudsopgave:
  • Zonne energie
  • Voordelen
  • Nadelen
  • Zonne energie opwekken
  • Zonne energie opgewekt
  • Elektrische stroom
  • Conclusie
  • Offerte

Zonne energie

Zonne energie is een vorm van energie die wordt opgewerkt door het omzetten van energie van de zon, bijvoorbeeld zonnestralen, in elektrische stroom. Het wordt dus gebruikt om stroom op te wekken. Dit wordt gedaan door onder anderen het gebruik van zonnepanelen.

Waarom zonne energie gebruiken?

Het is momenteel een erg populaire vorm voor het opwekken van energie, omdat het een onuitputtelijke bron van energie is, doordat het nooit opraakt. Daarnaast zorgt deze vorm die van energie afkomstig is ervoor dat het milieu niet beschadigd wordt in tegenstelling tot het gebruik van fossiele brandstoffen.

Populariteit

Daarnaast wordt zonne energie steeds populairder, waardoor het opwekken van deze energie steeds efficiënter, maar ook betaalbaarder wordt. Hierdoor wordt het voor steeds meer mensen toegankelijk.

Hoe wordt de stroom opgewekt?

Het opwekken van zonne-energie gebeurt door middel van zonnepanelen, die bestaan uit lagen silicium. Wanneer de zon schijnt op de zonnepanelen, worden deze omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit is in eerste instantie gelijkstroom, maar wordt vervolgens omgezet in wisselstroom, zodat het op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten en thuis gebruikt kan worden.

Voordelen van zonne energie:

  • Besparen op de energiekosten
  • De woningwaarde wordt verhoogd
  • De CO2 uitstoot wordt verminderd

Nadelen van zonne energie:

  • Er zijn relatief hoge investeringskosten
  • Er zit veel werk in onderhoud zonnepanelen
  • De zon schijnt niet altijd, ook zijn zonnepanelen minder efficiënt bij bewolkt weer

De nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen.

Zonne energie opwekken

Zonne-energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit lagen silicium die zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom door middel van een omvormer. De opgewekte stroom kan vervolgens worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien in je huishouden.

Waar worden de panelen geplaatst?

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op daken of in velden. Bij het plaatsen van zonnepanelen op daken wordt er vaak gekeken naar de ligging en hellingshoek van het dak. Als het dak op het zuiden gericht is en een hellingshoek heeft tussen de 20 en 60 graden, dan is dit ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Bij het plaatsen van zonnepanelen in velden wordt er gekeken naar de beschikbare ruimte en de hoeveelheid zonlicht die op die plek valt.

Hoe werkt zonne energie en het opwekken ervan?

Het opwekken van zonne-energie begint met de installatie van zonnepanelen op het dak. Om zonne-energie efficiënt op te wekken, moeten de zonnepanelen worden geplaatst op een plek waar de zon het meeste schijnt gedurende de dag. Dit betekent dat zonnepanelen het beste op het zuiden gericht kunnen worden, met zo min mogelijk schaduw van gebouwen of bomen.

Verschillende manieren om stroom op te wekken

Er zijn verschillende manieren om zonne-energie op te wekken. Zo kunnen zonnepanelen op het dak van een huis worden geplaatst, maar ook op de grond of in grote velden en parken. Dit wordt ook wel een zonnepark genoemd.

Zonne energie opgewekt

Zonne-energie is een manier van hernieuwbare energie die steeds meer wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Zodra de zon op de zonnepanelen schijnt, worden de fotonen van het zonlicht geabsorbeerd door de lagen silicium in de zonnecellen. Dit zorgt voor een stroom van elektronen, wat zorgt voor een gelijkstroom die vervolgens wordt omgezet in een wisselstroom. Deze wisselstroom zorgt uiteindelijk ervoor dat de opgewerkte energie gebruikt kan worden. De opgewekte stroom heeft een elektrische spanning van ongeveer 230 volt, wat overeenkomt met de spanning van het elektriciteitsnet.

Hoeveelheid energie

De hoeveelheid energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van het zonlicht, de oppervlakte van de panelen, de hoek en richting van de panelen ten opzichte van de zon en de temperatuur en waar de zonnepanelen geplaatst zijn.

Werkt zonne energie ook op een ander moment?

Zonne energie opslaan is een geschikte uitkomst voor wanneer er te veel stroom opgewekt wordt. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een accu of het elektriciteitsnet. Als de zonne-energie wordt gebruikt wanneer deze wordt opgewekt, kan dit helpen om de energiekosten te verlagen. Als de opgewekte energie die niet overdag gebruikt wordt opgeslagen in een accu, kan deze later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt, zoals ’s nachts. Als de energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, kan deze worden gebruikt door andere huishoudens of bedrijven en kan er zelfs geld mee worden verdiend. Dit heet salderen.

Elektrische stroom

Zonnepanelen zetten de zonnestraling om in gelijkstroom. De gelijkstroom die door de zonnecellen wordt opgewekt, is echter niet bruikbaar voor het stroomnet. Deze gelijkstroom moet namelijk worden omgezet in wisselstroom, zodat het op het stroomnet kan worden geplaatst. Dit proces wordt omvorming genoemd. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom, die op het elektriciteitsnet kan worden geplaatst.

Teruglevering

De opgewekte stroom kan op dit moment meteen gebruikt worden voor elektrische apparaten in huis. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, gaat de stroom naar het elektriciteitsnet. Het kan later worden gebruikt wanneer er minder zonlicht beschikbaar is. Dit wordt teruglevering genoemd.

Omvorming

De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonne-energiesysteem. Het is daarom belangrijk om de omvormer goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Een omvormer gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee, afhankelijk van het merk en type.

Voordelen

Het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is een duurzame manier van energie opwekken. Het is een schone bron van energie en er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Bovendien is het een onuitputtelijke bron van energie, zolang de zon blijft schijnen. Door het gebruik van zonne-energie wordt de CO2-uitstoot verminderd en wordt het milieu minder belast.

Een ander groot voordeel van het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is dat het kan leiden tot een lagere energierekening. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, kan de stroom worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarnaast kunnen zonnepanelen de waarde van een woning verhogen.

Nadelen

Het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen heeft helaas ook enkele nadelen. Zo zijn de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen relatief hoog, dus het duurt vaak enkele jaren voordat de investering terugverdiend is. Dit nadeel kan wellicht verzacht worden als je een goede deal met goedkope zonnepanelen kan vinden natuurlijk.

Daarnaast is het rendement van zonnepanelen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die beschikbaar is. Op bewolkte dagen of ’s nachts wordt er weinig tot geen energie opgewekt.

Conclusie

We kunnen dus zeggen dat zonne-energie (ook wel groene stroom) een belangrijke bron van duurzame energie is. Zonne energie gebruiken kan dan ook op allerlei verschillende manieren.

Het is een onuitputtelijke bron van energie die geen schade toebrengt aan het milieu, wat een enorme verbetering is vergeleken met fossiele brandstoffen. Het opwekken van zonne-energie wordt steeds efficiënter en betaalbaarder, waardoor het voor steeds meer mensen toegankelijk wordt.

Voor- en nadelen

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van zonne-energie met eigen zonnepanelen, waaronder het besparen op energiekosten, het verhogen van de woningwaarde en het verminderen van de CO2-uitstoot. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, zoals de investeringskosten en het onderhoud van de zonnepanelen.

Duurzame toekomst

Toch is het duidelijk dat de voordelen van zonne-energie opwegen tegen de nadelen, vooral gezien de stijgende energieprijzen en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als we allemaal ons steentje bijdragen door zonne-energie te gebruiken, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!

ZonnepaneelKrijg de beste prijs!
  • Vergelijk specialisten in je regio!






















Externe bronnen:

  • Rijksoverheid.nl
  • RVO.nl
  • TÜV.nl
  • SGZE.nl
Bekijk de beste zonnepanelen offerte ►

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

  • Inbouwkast maken | Voor een optimaal & stijlvol gebruik van de ruimte
  • Garagedeur repareren | Gebruik de garage weer zoals die bedoeld is
  • Kabels trekken | Hoe vind ik loze leidingen? | Gebruik van een trekveer
Verbouwkosten B.V.
Verbouwkosten B.V.
4.8
Gebaseerd op 26 beoordelingen
powered by Google
js_loader
Meer over ons

Vind de beste deal

Krijg snel offertes van
Zonnepaneel specialisten uit jouw regio.
Gratis en vrijblijvend.
Binnen 2 dagen in je inbox!
Best beoordeeld
»Stucwerk
»Schuifpui
»Vloerisolatie
»Huis isoleren
»Huis calculator
»Zonnepanelen
»Kunststof kozijnen
»Spouwmuurisolatie
»Wat kost een keuken?
Reviews
Trustpilot Logo
Trustpilot Stars
TrustScore

»Verbouwing
»Over ons
»Contact
»Privacy
»Disclaimer
»Algemene voorwaarden
Verbouwkosten B.V.
Siloweg 642
5222BM 's-Hertogenbosch
Mail: info@verbouwkosten.com
KvK: 61583669
»Bouwgarant
»Ervaringen

© 2006 - 2023 Verbouwkosten.com | home | Verbouwing financieren

Wij respecteren uw privacy

Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie. Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te nemen via sociale netwerken.

Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies, analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en prestatiecookies.

Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren. Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons privacybeleid lezen.