Gasloos wonen: Een Duurzame Toekomst

Gasloos wonen is niet alleen een trend, maar ook een noodzakelijke stap naar een duurzamere toekomst. Gasloos wonen heeft als doel om het gebruik van aardgas in je woning te vermijden, wat bijdraagt aan een verminderde CO2-uitstoot en het creëren van een energiezuinige leefomgeving.

gasloos wonen

Gasloze woning: Afscheid van aardgas

Het idee van gasloos wonen is om afscheid te nemen van aardgas. Dit heeft geleid tot nieuwe manieren waarop we onze huizen verwarmen, warm water gebruiken en koken. Het toepassen van duurzame alternatieven zoals warmtepompen, zonneboilers en elektrische kookapparatuur heeft de normen voor woningbouw veranderd. Uiteindelijk zorgt gasloos wonen voor een verminderde ecologische voetafdruk en een energie-efficiëntere leefomgeving.

Hoe wordt je huis gasvrij: Verbouwen of nieuwbouw huizen

Er zijn eigenlijk twee verschillende situaties waarin je gasloos kunt gaan wonen. Dit zijn namelijk gasloos wonen in een bestaande woning en gasloos wonen in een nieuwbouwwoning. Zo kun je dit aanpakken:

  1. In een bestaande woning
    De omschakeling naar gasloos wonen in een bestaande woning vereist een zorgvuldige planning en toepassing. Je kunt je bestaande verwarmingsinstallatie vervangen door een warmtepomp of je kunt hybridesystemen integreren die samenwerken met je bestaande verwarmingselementen. Ook is het belangrijk om gasgestookte apparaten te vervangen door elektrische varianten en je isolatie te verbeteren.
  2. In een nieuwbouwwoning
    Bij een nieuwbouwwoning is het vanaf de ontwerpfase mogelijk om gasloze systemen in de woning te integreren. Moderne nieuwbouwhuizen maken gebruik van innovatieve bouwmaterialen, geavanceerde isolatie, efficiënte ventilatiesystemen en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen om een volledig gasloze woning te realiseren.

Gasloos koken: Hoe kom ik van koken zonder gas af?

Er zijn verschillende manieren om niet meer te koken op gas. Zo kun je bijvoorbeeld op een elektrische bron gaan koken. Hierbij kun je denken aan een keramische kookplaat of koken op inductie. De laatste is hierbij het meest populaire alternatief. Ook is het de meest efficiënte manier en koelt de plaat het snelst af in vergelijking met een elektrische of keramische kookplaat.

Gasloos stoken en warm water: Hoe verwarm ik mijn huis zonder gas?

Ook voor het verwarmen van je woning heb je verschillende opties waarbij je geen gas nodig hebt. Zo heb je elektrische boilers voor warm water, elektrische CV-ketels en inductie CV-ketels. Daarnaast bestaan er elektrische radiatoren, maar die zie je in Nederland minder dan in het buitenland. Een nadeel van deze alternatieven is dat je meer stroomkosten moet betalen.

Hoe draagt goede isolatie bij aan gasloos wonen?

Een goede isolatie is noodzakelijk om gasloos te wonen. Dit komt doordat een warmtepomp je woning op een lagere temperatuur verwarmt dan een cv-ketel. Wanneer je je woning niet goed geïsoleerd hebt, krijg je je woning met een warmtepomp niet warm genoeg omdat er dan veel warmte verloren zal gaan.

wonen zonder gas

Kosten van gasloos wonen

De kosten voor de omschakeling naar gasloos wonen kunnen variëren op basis van diverse factoren. Je kunt hierbij denken aan de grootte van de woning, de staat van je woning en het gekozen type verwarmingssysteem. Hoewel de aanvankelijke investering hoog kan lijken, biedt gasloos wonen op de lange termijn veel voordelen. Je hebt dan bijvoorbeeld lagere energiekosten en mogelijke subsidies voor duurzame renovaties. Hierdoor verdien je de initiële uitgaven deels terug.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Warmtepomp als gasloze cv-ketel: Verwarmen zonder gas

Zoals eerder vermeld, worden de kosten worden bepaald door veel factoren. Ook de kosten van een warmtepomp variëren dus behoorlijk. Een warmtepomp is eigenlijk een gasloze cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of uit grondwater. Vervolgens verwarmt de warmtepomp hiermee je woning. Hieronder vind je prijzen voor de aanschaf en plaatsing van verschillende soorten warmtepompen.

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp lucht lucht€ 3.000€ 3.000€ 6.0007
Warmtepomp lucht water€ 12.000€ 4.000€ 16.00013
Warmtepomp water water€ 11.000€ 4.000€ 15.00011
Warmtepomp bodem water€ 17.000€ 8.000€ 25.00014
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007

Wat zijn verplichtingen en regels omtrent gasloos wonen?

De verplichtingen met betrekking tot gasloos wonen variëren per regio. Ze worden beïnvloed door lokale wetgeving en overheidsbeleid. In sommige gebieden is gasloos bouwen al verplicht gesteld voor nieuwe constructies, terwijl in andere regio’s een geleidelijke overgang plaatsvindt door strengere regelgeving voor zowel nieuwe als bestaande woningen in te voeren.

Advies en subsidie

Een uitgebreid advies van professionals is zeer waardevol als je overweegt om gasloos te gaan wonen. Het omvat een analyse van je huidige situatie, de mogelijke omschakelingsopties, een kosten-batenanalyse en beschikbare financiële stimuleringsmaatregelen. Het is cruciaal om te onderzoeken welke subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn om de transitie naar gasloos wonen te vergemakkelijken.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes