Besparen op gas | De beste manier

Het verlagen van het gasverbruik kan een flinke besparing opleveren. Of het nu gaat om verwarmen, koken of warm water, er zijn verschillende manieren om efficiënter met gas om te gaan.

Besparen op gas

Gasverbruik verminderen

In je huis gebruik je waarschijnlijk gas voor koken, het verwarmen van warm water en het verwarmen van je huis. Een nul-op-de-meter woning en dus volledig gasvrij energieneutraal wonen is wellicht een brug te ver. Om toch te besparen op je gasverbruik, kun je vandaag al een aantal kleine of grote aanpassingen doen en die zie je in deze lijst woningverbeteringen om gas te besparen.

Tips om op de gasrekening te besparen

 • Zet de thermostaat een graad lager (bespaar 50 tot 125 euro per jaar)
 • Plaats tochtstrips (bespaar 25 tot 100 euro per jaar)
 • Koop een waterbesparende douchekop en douche korter (bespaar 25 tot 75 euro per jaar)
 • Ook minder vaak in bad gaan helpt enorm
 • Isoleer je huis, dus verbeter de isolerende schil (de gevel, dak en vloer van je huis) om energiekosten te besparen
 • Een plat dak kun je ook dubbel laten isoleren
 • Vervang enkel of oud dubbel glas door tripple HR++ glas
 • Stook alleen in de ruimtes waar het nodig is
 • Overweeg een warmtepomp als duurzame verwarmer
 • CV ketel vernieuwen indien hij oud is of na laten kijken om zuiniger te laten stoken
 • Overweeg een goede zonneboiler
 • Plaats radiatorfolie
 • Ontlucht de radiatoren om ze beter te laten werken
 • Gebruik een goede slimme thermostaat
 • Kook op stroom i.p.v. gas
 • Zet de verwarming ‘s nachts lager (15 tot 17 graden)
 • Isoleer alle leidingen in huis die warm water bevatten
 • Koken op elektriciteit in plaats van gas

Hoeveel geld bespaar je?

Met deze zaken kun je tot honderden euro’s per maand besparen. Dit is de invloed op maandelijkse gas besparen door van het isoleren van je huis:

Type isolatieGemiddelde besparing per jaar
DakisolatieTot € 550 per jaar
VloerisolatieTot € 500 per jaar
SpouwmuurisolatieTot € 800 per jaar

Met isolatie van het dak, de vloer en de gevel heb je de investering snel terugverdiend. Natuurlijk is er tijdelijk een subsidie voor minima, zie link naar de overheid, maar die is in 2024 weer voorbij en de energierekening bestaat voor de meeste huishoudens gemiddeld voor ruim 40% uit de kosten voor gas. Aangezien de prijs van gas enorm is gestegen en ook hoger zal blijven, en gas aanzienlijk duurder is dan stroom, blijft het slim om te besparen op gas. Zonnepanelen helpen zeker om ook elektra te besparen en we kijken uit naar het moment dat goede thuisaccu’s meer gemeengoed zijn.

Benieuwd hoeveel je op gas kunt besparen?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Hoe helpt isoleren om minder gas te verbruiken?

Door het beter isoleren van je huis kun je flink besparen op de maandelijkse energiekosten. Zie voor meer achtergrond ook de website van de Rijksoverheid.nl.

Spouwmuurisolatie

Vroeger zaten er aan het isoleren van de spouwmuur nogal wat haken en ogen. Veel woningen zijn verkeerd geïsoleerd waardoor vochtdoorslag in een geïsoleerd huis optrad. De isolatiemaatregelen werkten daardoor averechts. Inmiddels zijn de spouwmuurisolatietechnieken van bedrijven gelukkig sterk verbeterd en is de spouwmuurisolatie prijs ook lager.

Dakisolatie

Vaak zorgt het huidige dak voor veel warmteverlies. De tarieven voor isolatie van het dak zijn laag en de uitsparing is hoog. Omdat warmte altijd opstijgt, is het belangrijk om dit op het hoogste punt tegen te houden, goede dakisolatie helpt daar bij. Je hoeft minder te stoken en bespaart hiermee op de energierekening. Dat zorgt er meteen voor dat je binnen vijf jaar de investering alweer hebt terugverdient!

Vloerisolatie

Vloerisolatie geeft niet alleen een besparing op je energiekostenkosten, het binnenklimaat zal ook nog eens flink verbeteren. Als je het isoleren van de vloer met vloerverwarming combineert wordt het binnen ontzettend aangenaam. Het plaatsen van dubbel glas of tripple glas komt voor de meeste mensen na het duurzaam renoveren/ isoleren van de bovenstaande zaken in huis.

Energie besparen met vloerverwarming in huis

De overstap naar vloerverwarming kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Dit verwarmingssysteem verwarmt een groter oppervlak dan traditionele radiatoren, wat leidt tot een gelijkmatige en snellere warmteverdeling. Hierdoor kun je de thermostaat lager zetten zonder aan comfort in te boeten. Er zijn een paar aandachtspunten:

 • Goede isolatie: Een goed geïsoleerd huis zal de warmte beter vasthouden, waardoor de vloerverwarming efficiënter werkt.
 • Temperatuurbeheer: Het verlagen van de thermostaat met slechts één graad kan al een besparing van ongeveer 120 euro per jaar opleveren.
 • Type vloerverwarming: Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het kiezen van het juiste type kan bijdragen aan maximale energiebesparing.
gas besparen

Gas besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een belangrijke rol spelen in het minder gas verbruiken. Hoewel zonnepanelen elektriciteit en geen gas opwekken, kan de geproduceerde elektriciteit worden gebruikt om bijvoorbeeld elektrische verwarmingssystemen te voeden, waardoor je kunt bezuinigen op gas en er minder gas nodig is voor verwarming. Het is ook mogelijk om met zonnepanelen op gas te besparen door over te schakelen op elektrisch koken. Koken op elektriciteit kost gemiddeld 1000 kWh per jaar, wat kan worden opgewekt met zonnepanelen.

Manieren om gas te besparen

Daarnaast zijn er enkele indirecte manieren om gas te besparen met zonnepanelen:

 • Het gebruik van een zonneboiler kan het gasverbruik voor warm water halveren.
 • Door je HR-ketel in te ruilen voor een warmtepomp of elektrische vloerverwarming, kun je je huis verwarmen met de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt.

Gas besparing hybride warmtepomp

Een andere effectieve manier om gas te besparen is door gebruik te maken van een hybride warmtepomp of door gas besparen met elektrische boiler. Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van een gasketel met die van een warmtepomp. In de meeste gevallen haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het water van het verwarmingssysteem te verwarmen. Hierdoor kan je ongeveer 50 tot 70 procent besparen op je gasverbruik.

Hoeveel bespaar je?

Het vermogen van de warmtepomp en de mate waarin tapwater bijdraagt aan het totale gasverbruik hebben invloed op de uiteindelijke gasbesparing. In een matig geïsoleerde hoekwoning kan je bijvoorbeeld tot 680 euro per jaar besparen op je energierekening. Het is dus een duurzame investering die op de lange termijn tot aanzienlijke besparingen kan leiden.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik gas besparen met zonnepanelen?

+
Je kunt gas besparen met zonnepanelen door de opgewekte stroom te gebruiken om mee te koken of om bijvoorbeeld je huis mee te verwarmen.

Hoe verbruikt je verwarming het minst?

+
Enkele tips hiervoor zijn om de verwarming niet te gebruiken wanneer je niet thuis bent en door deuren dicht te houden naar kamers die je niet verwarmt.

Hoeveel scheelt 2 graden lager?

+
De verwarming twee graden lager komt gemiddeld op 168 kuub gas minder per huishouden, dit is ongeveer € 220.

Wat kun je het beste doen om gas te besparen?

+
Je kunt het best bewust omgaan met je verwarming en desbetreffende maatregelen treffen wanneer je wilt besparen op je gas en op de gasrekening.

Besparen op gas: gratis offertes ontvangen

Wil je weten hoe je kunt besparen op gas en hoeveel deze besparing is per jaar? Kom in contact met specialisten. Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes