Energielabel Verbeteren | Handige Tips

energielabel verbeterenDoor je energielabel te verbeteren verhoog je de waarde van je woning mogelijk flink. Hoe kun je zo snel mogelijk je energielabel verbeteren? Bekijk de energielabel


Energielabel verhogen

Met een beter energielabel verhoog je niet alleen je wooncomfort, maar ook de waarde van je woning. Er zijn een aantal concrete stappen die je kunt zetten om het energielabel van je huis te verbeteren.

Je kunt de grootste winst vaak behalen op het gebied van isolatie, maar denk ook aan het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Hoe kun je het energielabel verhogen?

 • Isolatie in huis verbeteren
 • Beglazing en kozijnen aanpassen
 • Zonnepanelen aanschaffen
 • Warmtepomp of HR-combiketel kiezen

Laat het huis isoleren

Je kunt de isolatie in een woning op allerlei manieren verbeteren. Veel gekozen manieren zijn het laten toevoegen of verbeteren van spouwmuurisolatie, dakisolatie, kruipruimte isolatie, isolatie van deuren en vloerisolatie.

De meest effectieve methode om een energielabel te verhogen is om te isoleren op de plaats waar de meeste winst te behalen valt.

Volgorde van isoleren

Bij het isoleren van een woning is er geen vaste volgorde die aangehouden moet worden. Vaak begint men met de minst ingrijpende methode. Bij het kopen van je huis heb je waarschijnlijk informatie gekregen over de staat van de isolatie.

Daaruit kun je waarschijnlijk opmaken op welke punten de isolatie in huis verbeterd kan worden. Zo zal verouderde en verzakte spouwmuurisolatie niet meer naar behoren werken. Het is dan tijd om de spouw aan te pakken dus!

energielabel berekend

Energielabel aanpassen van G naar A

Bij verkoop van een oud of nieuw huis ben je verplicht een definitief energielabel te overhandigen, bij verhuur volstaat een kopie van een definitief energielabel. Wellicht is het hierbij nodig om je energielabel aan te passen. Je herkent vast de gekleurde waardering van A (groen) tot en met G (rood). Een woning met energielabel G heeft waarschijnlijk weinig isolatie en geen dubbel glas.

Energielabel verbeteren advies

Hoe beter je huis is op het gebied van energiezuinigheid, hoe beter het label. Een huis met een slecht energielabel zoals bijvoorbeeld E, F of G heeft in de meeste gevallen veel onderhoud of renovatie nodig.

Het is goed om te weten en je af te vragen: wat is mijn energielabel? Het is belangrijk om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Laat eventueel een energieadviseur controleren hoe je de woning energiezuiniger kunt maken.

Wat zijn belangrijke onderdelen van de keuring

 • Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie, isolatie van leidingen
 • Beglazing
 • Het energiegebruik van de cv-ketel, verwarming, ventilatie en warm water
 • Het energielabel moet opgesteld worden door een gecertificeerde adviseur. Een adviseur kan een volledig appartementencomplex in een enkele keuring bekijken en daardoor per appartement een relatief goedkoop energielabel afgeven

Hoeveel kost het aanvragen?

Er is geen richtlijn voor hoeveel een energielabel berekenen mag kosten. Dit kan dus flink verschillen, maar de gemiddelde prijzen geven al een idee van welke kosten je ongeveer kunt verwachten:

WoningtypeGemiddelde prijs
Appartement€165
Eengezinswoning€179
Twee-onder-een-kap€189
Hoekwoning€189
Vrijstaande woning€199

Goed label verplicht?

Een poos geleden werd bekend dat de regels rondom een definitief label mogelijk gaan veranderen. De overheid wil namelijk verplicht stellen dat een woning of kantoor met hoge energiekosten en dus een slecht energielabel dat omhoog moet halen.

Dat zorgt natuurlijk voor flink wat extra kostenposten, terwijl lang niet iedereen dat kan betalen. Aan de andere kant gaan we niet goed om met het milieu en mag er flink wat nadruk op bewustwording liggen.

Belangrijk om te weten over een energielabel

Het is goed om het volgende te weten over het energielabel:

 • Het is relatief eenvoudig om een stap te maken in de trapjes van het energielabel
 • Het energielabel is een bron van discussie, want de grondslag is niet 100% waterdicht
 • De waardevermeerdering van je huis door het energielabel beter te laten maken is vooraf niet simpel te duiden. Je moet het energielabel berekenen om dit te laten bepalen

Wat betekent energieklasse F?

Veel verouderde huizen hebben energieklasse F. Energieklasse F staat voor een woning met een hoog energieverbruik.

Het is waarschijnlijk niet eenvoudig om het energielabel van deze woning op korte termijn naar B of zelfs A te brengen, maar met wat ingrepen kun je deze woning wel degelijk fors verbeteren.

Hoe kom ik van energielabel F naar C?

Hoe het energielabel van F naar C gebracht kan worden verschilt per woning. Toch zijn er een aantal standaard maatregelen waarvan we weten dat ze de energiezuinigheid van een huis flink rechttrekken.

Zo kun je met vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie het energielabel met meerdere klassen verhogen.

Energielabel verbeteren zonnepanelen

Het is verstandig om het huis energiezuiniger te maken door energiebesparende maatregelen als zonnepanelen toe te passen.

Door de zonnepanelen te combineren met een warmtepomp kun je het positieve effect van deze maatregel versterken.

Verbouwen om huidige energielabel te verbeteren?

Als je van plan bent te verbouwen is het goed om te weten of het een positief effect op het energielabel zal hebben.

Als je voorafgaand aan de verbouwing een zogenaamd maatwerkadvies hebt laten opstellen kan de gecertificeerde maatwerkadviseur (voorheen EPA-adviseur) tegen geringe meerkosten een energielabel verstrekken.

Is het mogelijk om het energielabel te verbeteren

energielabel laten berekenenHet energielabel voor woningen heeft een aantal klassen. Het beste energielabel is A++ en het loopt helemaal af tot klasse G. Lees hier welke duurzame renovaties en verbouwingen je uit kunt voeren om de woning energiezuiniger te maken. Lees bovendien de antwoorden op alle veel gestelde vragen over spouwmuurisolatiebedrijven en wat voor invloed dit heeft op het puntensysteem van een huurwoning.

Veelgestelde vragen


Offerte


 1. Verbouwen 144 | Energie Besparen In Huis! Verbouwen 8:52
 2. Verbouwen 92 | Huis Isoleren En Verbouwen Verbouwkosten.com 16:56
 3. Verbouwen 86 | Huis Isoleren, De Beste En Terugverdientijd Verbouwkosten.com 09:45
 4. Verbouwen 61 | Passiefhuis Nul Energie Woning Verbouwkosten.com 14:34
 5. Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11

of zie de energielabel

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes