Je energielabel berekenen, hoe doe je dat?

Voor je een woning mag verhuren of verkopen is het verplicht dat de woning voorzien is van een energielabel. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon interessant om te weten wat het energielabel van jouw woning is. Maar hoe kom je daar achter?

hoe energielabel berekenen

Beste energielabel woning berekenen

Het is goed om te weten wat het energielabel van jouw woning is. Je kunt deze dan ook berekenen. Het energielabel berekenen gaat op basis van verschillende kenmerken, waarbij een energiezuinige woning beter scoort dan een huis met weinig tot geen energiebesparende maatregelen.

Welke energielabels zijn er voor woningen?

Voor energielabels geldt, hoe lager het energielabel, hoe energiezuiniger de woning is. Zo is een energielabel A dus beter dan energielabel B. Het laagste energielabel is energielabel G. Daarnaast kan de woning ook nog label C, D, E of F hebben.

Hoe bepaal je energielabel?

Je energielabel zelf berekenen is helaas niet mogelijk. Wel bestaan er allerlei online bereken tools waarmee je in een handomdraai kunt uitvinden wat het energielabel van je woning is, mits deze al een keer is berekend door een energieadviseur. Een aantal jaar geleden kon je zelf nog het energielabel aanpassen.

Label woning berekenen door energieadviseur

Is het energielabel onbekend, dan betekent dit vaak dat het energielabel berekenen nog moet gebeuren. Het vaststellen van een energielabel wordt gedaan door een gecertificeerde energieadviseur. Deze voert een inspectie uit aan huis waarbij naar verschillende kenmerken wordt gekeken. Zo kun je eenvoudig je energielabel aanvragen.

hoe kan ik het beste een energielabel berekenen

Energielabel check: hoe wordt deze berekend?

Wat is mijn energielabel? Het energielabel berekenen gaat aan de hand van een aantal kenmerken. Zo wordt er bij de berekening gekeken naar het fossiele energieverbruik van de woning. Dit wordt uitgedrukt in kWh per m2 per jaar. Hoe lager dit fossiele verbruik is, hoe beter het energielabel.

Energielabel checken met fossiele energiegebruik

Het fossiele energieverbruik wordt berekend door te kijken naar zaken zoals aanwezige isolatie, aanwezige installaties zoals een warmtepomp of zonnepanelen en andere belangrijke woningkenmerken. Dit zijn kenmerken als warmtebehoefte in de wintermaanden, risico of hoge binnentemperaturen in de zomermaanden en het aandeel hernieuwbare energie.

Energielabel huis bepalen: welke punten tellen voor energielabel?

Er wordt bij het energielabel berekenen uitgegaan van een gemiddeld aantal bewoners, gemiddeld gedrag van bewoners en het gemiddelde Nederlandse klimaat. Na de inspectie en berekening wordt er een uitgebreid rapport opgemaakt waarna je het energielabel van je woning ontvangt.

Energielabels zorgen voor energiezuinigheid

Naast dat een goed energielabel een huis energiezuiniger maakt, zorgt het in de meeste gevallen ook nog eens voor een lagere energierekening. Energielabels zijn hierdoor dus ook goed voor het milieu. Blijkt het na de berekening dat het energielabel wel wat hoger kan? Dan zijn er verschillende manieren om het energielabel te verbeteren.

energielabel

Voorlopig of definitief energielabel laten berekenen?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel? Een voorlopig label is gebaseerd op een inschatting van de standaard kenmerken zoals het bouwjaar, woningtype en de oppervlakte. Zulk soort gegevens staan standaard geregistreerd bij het Kadaster. Een definitief energielabel is het label dat je kunt laten berekenen en opstellen door een energieadviseur. Sinds 2015 is dit definitieve label verplicht bij de verkoop van een woning.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes