Regenwaterrecuperatie, duurzaam regenwater hergebruiken in huis

Regenwaterrecuperatie is tegenwoordig een groeiende trend als het aankomt op duurzaam watergebruik. Het is namelijk goed voor het milieu en tegelijkertijd ook voor de portemonnee. Ook is het regenwater wat je hiermee opvangt kalkvrij en dus perfect geschikt voor huishoudelijk gebruik. In dit artikel bespreken we relevante zaken die je moet weten bij de overweging van dit duurzame regenwater systeem.

regenwaterrecuperatie

Wat is een regenwater systeem om regenwater te recupereren?

Regenwaterrecuperatie is het hergebruiken van regenwater. Dit werd voor de uitvinding van het aanleggen van leidingen voor leidingwater als de norm beschouwd. Het hergebruiken van regenwater kan op vele verschillende manieren en brengt de grootste voordelen met zich mee. Zo zijn er eenvoudige manieren als het buitenzetten van emmers om het water op te vangen, een regenton of hele waterinstallaties die het regenwater opvangen en gelijk transporteren naar daar waar nodig is. Met bijvoorbeeld regentanks wordt het water onder de grond opgevangen en gefilterd.

Voordelen

  • Milieuvriendelijk: het hergebruiken van water draagt bij aan een beter milieu en het is een van de manieren van duurzaam renoveren. Vaak kun je veel materialen opnieuw gebruiken
  • Geen kalk in water: leidingwater wordt grondig gezuiverd voordat het door de leidingen gaat, toch kan er altijd kalk voorkomen in de leidingen die dan ook in het water terechtkomt.
  • Financieel: door het hergebruiken van water bespaar je een hoop op je waterrekening net zoals je bij zonnepanelen op de elektriciteitsrekening bespaart. Dit kan voor een gezin van vier personen wel 25 euro per maand schelen. Aangezien het in Nederland veel regent, kun je er vanuit gaan dat dit dus zeker een financiële meevaller zal zijn!

Nadelen

  • Investering: het aanschaffen van een waterinstallatie, zoals een regentank, zijn aardige investeringen. Toch is dit weer te reduceren met het feit dat na de installatie de waterrekening ook zal dalen.
  • Omslachtig: het hergebruiken van water vraagt om net iets meer aandacht voor het water, niet meer eenvoudig de kraan openen. Toch zal dit snel wennen.

Hoeveel kost een regenwatersysteem?

De investering in een regenwatersysteem is redelijk prijzig. Wel ben je, gezien het Nederlandse klimaat, er zeker van dat je de kosten op termijn terugverdient. Over het geheel genomen zijn de prijzen als volgt:

RegenwatersysteemPrijs
Betonnen regenput€ 1.500 à € 4.500
Kunststof regenput€ 2.250 à € 6.000

Klus laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Het is belangrijk op te merken dat de kosten hiervan nauw samenhangen met de grootte van je opslagtank. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs uitvalt. Zo bestaan er ook modellen die mogelijk een stuk prijziger zijn. Het best vraag je de offertes aan om jouw persoonlijke situatie te bespreken. Zo kan er een nauwkeurige schatting gemaakt worden en weet je dus hoeveel je mogelijk kwijt bent.

wat is regenwaterrecuperatie

Zijn er subsidies voor installatie van regenwaterrecuperatiesysteem?

Het hergebruiken van regenwater wordt ondersteund door subsidies. Zo wordt maar liefst 50% van de kosten hiervan vergoed. Je krijgt per 1.000 liter opgevangen regenwater, maximaal € 500 aan subsidies. Je krijgt ook minimaal € 500 aan subsidies. Met andere woorden, je moet op zijn minst € 1.000 uitgeven om een tegemoetkoming te verkrijgen. Een regenwaterrecuperatiesysteem is ook goed te combineren met een grijswatersysteem.

Hoe kun je regenwater het beste opslaan?

Een ultieme manier voor het opvangen en filteren van regenwater is een regenwatertank. Deze tank wordt meestal ondergronds geplaatst. Vervolgens wordt het water hier opgevangen en door een ingebouwd filtersysteem gelijk grondig gefilterd. Zo heb je jouw eigen waterbron en kun je door middel van een pomp het opgevangen water hergebruiken. Het water hiervan is gelijk drinkbaar. Ook zijn er regenwatertanks die aangesloten kunnen worden op de leidingen. Voorafgaand moeten de leidingen dan wel grondig gereinigd worden, zodat je niet opnieuw kalk in je drinkwater hebt.

Hoe werkt een pomp om regenwater te recupereren?

Het bewust omgaan met water uit de hemel is natuurlijk mooi. Dat er in Nederland regelmatig sprake is van een hevige regenval, heeft dus wel degelijk een groot voordeel.

  1. Het water wordt opgevangen en allereerst geleid naar een inlaatsysteem. Hier wordt het water gefilterd van grof vuil.
  2. Wanneer het water gefilterd is, wordt het opgeslagen in een zogeheten regenwatertank.
  3. In de tank is er een sensor aanwezig. Deze controleert de waterstand in de tank. Hiermee wordt er bepaald wanneer de pomp ingeschakeld dient te worden.
  4. De pomp zorgt ervoor dat het water in het systeem naar de gewenste plek gepompt kan worden voor gebruik.
  5. Wanneer na gebruik het juiste niveau van waterstand wordt bereikt, schakelt de pomp automatisch uit. Hierdoor wordt er energie bespaart.

Wasmachine

Regenwater kan prima ingezet worden om een was mee te draaien. Een speciale watertank vangt dan het regenwater op en een slimme waterpomp duwt het water naar de wasmachine. Je gebruikt het duurzame regenwater dan om je was te draaien. Is het bijvoorbeeld zomer en heeft het een periode weinig geregend? Dan schakelt het systeem automatisch door om de rest van het water aan te vullen met kraanwater. Zo bespaar je dus water waar mogelijk, maar gaat het dus niet ten koste van de betrouwbaarheid. Er kan namelijk altijd doorgeschakeld worden naar leidingwater.

Toilet

Een van de beste en makkelijkste manieren om water te hergebruiken is voor het toilet. Hiervoor hoeft het water niet gezuiverd te zijn. Water van een regenton kan hier dus makkelijk gebruikt voor worden. Het spoelen van een normaal toilet kost soms wel 9 tot 12 liter water. Voor een gezin kan dit per dag op vele liters uitkomen. Bij een traditioneel toilet kan eenvoudig de bovenkant van het waterreservoir gehaald worden.

Drinkwater

Wanneer je regenwater direct opvangt vanuit de lucht is dit water schoon en drinkbaar, maar wanneer je het bijvoorbeeld opvangt in een regenton of regenwatertank dan moeten er nog wat processen aan vooraf gaan wil dit water veilig te drinken zijn. Er zijn vele verschillende technische processen die regenwater, wat anders afvalwater zou worden, omzetten in drinkwater. Dit is het beste om op kleine schaal te doen. Wanneer men grote oppervlaktes aan regenwater wil zuiveren kost dit ook veel energie en is dit niet meer milieuvriendelijk.

Een omslachtige, maar effectieve, manier is om het water te koken. Het kookpunt doodt de organismen en bacteriën uit het water. Een eenvoudiger manier zijn waterfilters. Deze zijn overal verkrijgbaar. Deze filters filteren het water en maken het zo drinkbaar. Een veel gebruikte filter is een koolfilter.

Offertes voor regenwaterrecuperatie

Verkrijg offertes voor een regenwaterrecuperatie systeem en ontdek de mogelijkheden en vergelijk de prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes