Grijswatersysteem Kosten | Wat is het en hoe werkt het?

Met een grijswatersysteem verspil je minder water en dat is beter voor het milieu en een klein beetje voor je portemonnee. Je hergebruikt simpelweg je afvalwater uit de gootsteen en spoelt daar het toilet mee door.

grijswatersysteem kosten

Hoeveel kost een grijswatersysteem?

De kosten van zo’n installatie zijn best fors, denk aan minimaal 5.000 euro. Je moet hiervoor dus wel budget en een groen hart hebben. Dit grijswatersysteem is niet voor de mensen die een hoog rendement willen op hun duurzame investering, want dan kun je veel beter voor een zonneboiler, zonnepanelen of gewoon supergoede isolatie kiezen om je huis te isoleren.

Onderhoudskosten

Naast de aanschafkosten van het systeem, moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Hoewel grijswatersystemen over het algemeen weinig onderhoud vergen, zijn er nog steeds periodieke kosten verbonden aan het behoud van de goede werking ervan. Zo moeten filters bijvoorbeeld vervangen worden, leidingen geïnspecteerd worden en moet de software bijgewerkt worden.

Voordelen regenwatersysteem bij je woning

De voordelen zijn bijvoorbeeld een verminderd gebruik van schoon leidingwater en daardoor minder kosten aan de waterleidingmaatschappij. Dit kostenaspect is overigens redelijk klein want water kost in ons land nu eenmaal erg weinig. Hoe anders is het in andere delen van de wereld en daar is het dan ook ondenkbaar dat je drinkwater gebruikt om je toilet te spoelen. Dit is vaak ook de reden van mensen om dit systeem te overwegen: een betere wereld maken die begint bij je eigen groene footprint.

Minder regenwater naar riolering

Grijswatersystemen verminderen de hoeveelheid regenwater en afvalwater die naar rioleringen wordt afgevoerd. Hierdoor neemt de druk op waterzuiveringsinstallaties af. Dit draagt bij aan milieuvriendelijkheid en bevordert duurzaam waterbeheer.

Eigenschappen

Zo’n systeem heeft de volgende eigenschappen over zijn algemeenheid:

  • Besparing op het leidingwaterverbruik tot maximaal 40%
  • Besparing energieverbruik middels geïntegreerde Douche warmtewisselaar (WTW)
  • Verlaging van de EPC bij een nieuwbouwwoning en een verbetering van je certificaat bij een verbouwing
  • Geringe meerkosten ten opzichte van standaard inbouwtoilet bij nieuwbouw, in een verbouwing is het lastiger
  • Onderhoudsarm, gewoon bouwen en eigenlijk niet meer naar om kijken gedurende een lange tijd
  • Zeer veilig
  • Te installeren in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten
  • Individueel systeem per woning
grijswatersysteem kosten

Wat is een grijs water systeem?

Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke spoelingen. Onder grijs water valt afvalwater dat afkomstig is uit bijvoorbeeld douche, wasmachine en keuken. De term “grijs water” slaat op de kleur die dit water krijgt na verloop van tijd door de zeepresten die dit water bevat. Ook wordt de term grijs water gebruikt als overkoepelende term voor allerlei systemen om afvalwater te hergebruiken in huis of in een ander gebouw. Overigens hoort hemelwater van je dak in de dakgoot door de regenpijp naar beneden (en ook smeltwater van sneeuw en hagelsteentjes) niet tot grijs water dit behoort tot regenwaterrecuperatie daarbij hergebruik je het regenwater.

Wat is zwart water?

Water afkomstig van een toilet noemen we niet grijs maar zwart water. Dit hergebruiken we niet in huis met zo’n systeem, maar is juist de plek (in toilet) waar het grijze water gebruikt wordt.

Benieuwd naar de kosten van een regenwatersysteem?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vergelijk regenwatersysteem prijzen

De kwaliteit van water

Tegenwoordig letten steeds meer mensen op de kwaliteit van het water en duurzaamheid. En veel mensen komen er achter dat er iets bestaat zoals ‘hard’ en ‘zacht’ water.

Hard water is het alledaagse water dat uit de kraan komt, daar zit namelijk kalk in en dit veroorzaakt de beruchte kalkaanslag die je veel tegenkomt. Het is altijd een hardnekkige klus om te verwijderen. Zacht water is water waar de kalk uitgefilterd wordt of van ontdaan wordt op andere wijze. Dit geeft een veel betere ervaring, is lekkerder en gezonder, en voelt veel zachter aan op je huid (vandaar dat het ook ‘zacht’ genoemd wordt). Ook zorgt het ervoor dat je apparaten langer meegaan, omdat er minder of helemaal geen kalkaanslag meer is!

Hoe zuiver je grijs water?

Maar hoe werken dit soort installaties nu precies? Er zijn verschillende manieren om grijs water te zuiveren. Dit kan bijvoorbeeld door het te filteren met groffiltering of door het te filteren met een biologische filter zoals zand- en grindbedden.

Waar kan je grijs water voor gebruiken?

Grijs water kan na behandeling gebruikt worden voor toiletspoeling, bij sommige systemen ook de wasmachine laten wassen en voor het sproeien van de tuin.

Grijswatersysteem aanleggen

Grijswatersystemen zijn technische systemen om afvalwater te hergebruiken die je vooral in landen ziet waar water veel schaarser is. De grijswatersystemen worden gescheiden van drinkwatersystemen aangelegd, want dat blijft gewoon het water van de waterleidingmaatschappij. Bij een hergebruik van grijs water is men in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld het gebruik van hemelwater, onafhankelijk van neerslaghoeveelheden in de tijd. Bij grijswatersystemen is er altijd sprake van hergebruik van water.

Je steentje bijdragen

De vraag die bij de meeste mensen rijst is wat je nu precies hebt aan zo’n water hergebruik installatie en of het niet een beetje overdreven is? Mijn mening is dat dit zeker helpt om je eigen steentje bij te dragen bij een duurzamere wereld te maken maar ik zou hem niet kiezen als eerste manier van duurzaam renoveren.

Regenwatersysteem aanleggen: gratis offertes

Van plan om een regenwatersysteem aan te leggen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou regenwatersysteem kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort gebouw
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes