Woning verduurzamen: Besparen en hoe pak je dit aan

Duurzaam renoveren bespaart je geld en is goed voor het milieu. Om die reden is deze win-win situatie zo aantrekkelijk! We laten je zien op welke manier je het huis duurzamer kunt maken én hoe je uiteindelijk flink wat geld kunt besparen.

huis-duurzamer-maken-2.jpg

Woning verduurzamen: Waar te beginnen?

Het proces van het verduurzamen van je huis kan overweldigend lijken. Maar begin bij de basis: energiebesparing. Het isoleren van je woning is een van de meest effectieve stappen. Check ook de staat van je ramen en deuren; goede isolatie kan een enorme impact hebben op het energieverbruik.

Renoveren in plaats van nieuwbouw

Een belangrijke vraag is; verbouwen of verhuizen? Of eerst verbouwen en dan verhuizen (als je het huis hebt kunnen verkopen tegen een hogere prijs). Is je huidige woning de kosten en gedoe waard om te verbouwen en de waarde te verhogen, of is het handiger om simpelweg te verhuizen zonder gedoe of nieuwbouw te plaatsen?

Een bestaande woning renoveren is een grote winst voor het milieu. Het levert je ook financieel wat op. Een energiezuinig huis kun je tegen een hogere prijs verkopen, omdat je toekomstige bewoners een verbouwing kunt besparen. Ook wanneer je het huis niet verkoopt is er voordeel. Een duurzaam gerenoveerd huis verbruikt minder energie, dat merk je maandelijks in je portemonnee!

Het is goedkoper en minder schadelijk voor het milieu om een oudere woningen te renoveren dan sloop- en nieuwbouw te kiezen.

3 belangrijke factoren: Trias Energetica

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld door muurisolatie en dakisolatie. Goede isolatie is een van de belangrijkste energiebesparende maatregelen.
  2. Maximaal gebruikmaken van energie uit duurzame opwekkingsbronnen, zoals door een zonneboiler of zonnepaneel
  3. Zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van de ouderwetse fossiele brandstoffen voor de resterende energiebehoefte. Denk aan een warmtepomp in je bestaande woning, vloerverwarming, het beperken van de lengtes van de verwarmingsleidingen of verwarmen met infrarood die die niet veel kost.

Wil je uitgebreid advies vergelijk dan de duurzaamheidsadvies offerte

Vergelijk gratis offertes van meerdere aannemers uit je buurt
Ontdek vrijblijvend hoeveel een duurzame woning op maat van je situatie kost
arrow Ontvang offertes

Wat valt er allemaal onder verduurzamen woning?

Energiebesparende maatregelen zijn divers. Van het installeren van energiezuinige verlichting tot het gebruik van slimme thermostaten en het plaatsen van zonnepanelen. Elk van deze stappen draagt bij aan een duurzamere woning en verlaagt de energiekosten op termijn.

Persoon draait aan knop die symbool staat voor verduurzaming

Plaats zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp

Een belangrijk onderdeel van een duurzame woning is hoe de energie wordt opgewekt. Met zonnepanelen op het dak wek je zelf elektriciteit op. Deze energie wordt opgeslagen in zonnepaneel batterijen. Deze thuisbatterijen ontwikkelen zich snel.

Afhankelijk van de hoeveelheid panelen en het rendement heb je dan veel minder of op den duur zelfs helemaal geen stroom meer nodig van een energieleverancier.

Verduurzaam met een hernieuwbare energiebron

Een zonneboiler zorgt op basis van zonne-energie voor een warm huis en het warme water. Dat doet een warmtepomp ook, alleen haalt deze zijn energie uit de buitenlucht, de bodem of grondwater.

Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft hoef je veel minder of zelfs helemaal geen gebruik meer te maken van de cv-ketel. Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen zijn duur en het duurt even voor je er aan gaat verdienen.

Energiebesparing met een duurzame energieleverancier

Ook wanneer je duurzame maatregelen neemt zoals zonnepanelen en een warmtepomp, ben je niet altijd volledig zelfvoorzienend.

In dat geval ben je nog steeds deels afhankelijk van een energieleverancier.

Vergelijk verschillende leveranciers

Om vast te houden aan het duurzame karakter van de woning, kies je dan voor een duurzame aanbieder. Leveranciers en energieprijzen vergelijken kun je gemakkelijk doen in een energievergelijker.

Je filtert de aanbieders eruit die groene stroom leveren of die zelfs in Nederland opwekken.

Isoleren

Het isoleren van je huis is volgens ons een van de betere manieren van duurzaam wonen. Je maakt het klimaat in huis behaaglijker voor jezelf, je kunt op veel kosten van de verbouwing besparen, zodat je de investering tussen de 1 en 5 jaar hebt terugverdiend. Vooral als je ook duurzame isolatiematerialen tegen warmte gebruikt. Bovendien zijn er verschillende ecologische dakisolatie opties beschikbaar.

Dubbel of driedubbel glas

Als je kozijnen nog goed zijn kun je overwegen om oud dubbel glas of enkel glas te vervangen door HR++ glas of zelfs driedubbel glas of zelfs vacuüm glas. Zeker in oudere woningen levert deze maatregel veel op.

Deze verbouwing is niet heel vlug terugverdiend (vaak langer dan 10 jaar) maar geeft je huis wel meerwaarde. Maak niet te veel kosten om van de meerwaarde door de verbouwing te profiteren. Bekijk hier meer over duurzame kunststof kozijnen en dubbel glas.

investeer-in-dubbel-of-driedubbel-glas.jpg

Warmtepomp

Met een warmtepomp kun je een huis verduurzamen door duurzaam te verwarmen. Je kunt met behulp van lucht, grond of water ruimtes verwarmen en hierdoor tot wel 70% besparen op je stookkosten.

Bekijk hier wat jij hebt aan een warmtepomp. Een van de andere simpele energiebesparende maatregelen die je binnen een jaar of 2 a 3 terugverdiend is de horizontale douche warmtewisselaar.

Vloerverwarming voor veel meer wooncomfort

Vloerverwarming is beter dan radiatoren omdat je een lagere temperatuur verwarmingswater nodig hebt. Hierdoor wordt de energie beter benut in je huis en is er minder verlies. Vloerverwarming is dus een vorm van duurzaam renoveren waarbij je efficiënt omgaat met het gebruik van fossiele grondstoffen.

Daarnaast is vloerverwarming voor hoofdverwarming ook gewoon lekker comfortabel.

Met een HR ketel valt veel winst te behalen

We begrijpen dat je niet zomaar even vloerverwarming in je huis gaat aanleggen als je een mooie vloer hebt liggen en alles net helemaal naar je zin is. Het verbeteren van je huidige CV ketel is dan een praktischer en ook goede vorm van duurzaam wonen. Met €2.000 heb je al een goede nieuwe ketel waarbij je bespaart op de stookkosten van de beste verwarming.

Bekijk hier alles over een CV ketel laten plaatsen. Voor de mensen die een duurzame maar minder gebruikte variant zoeken kunnen kijken naar de bestaande open haard renoveren en moderniseren.

Vervang oude lampen voor duurzame verlichting

Gloeilampen heb je waarschijnlijk nog nauwelijks in huis en als je simpel geld besparen wil kies je voor spaarlampen of (nog zuiniger) LED lampen. Het is een de makkelijkste maatregelen bij het huis duurzaam maken. Gelukkig is LED niet meer zo lelijk wit en tegenwoordig een stuk betaalbaarder.

Daardoor is de terugverdientijd aan het dalen. Kies als eerst deze duurzame verlichting in de ruimtes waar het langste de lampen aan zijn want daar bespaar je uiteraard het meeste.

Hergebruik regenwater door het op te vangen

Het hergebruiken van regenwater heet met een duur woord regenwaterrecuperatie. Hierbij kun je echt gebruikmaken van het regenwater vanaf je dak. Het is niet alleen de manier om verder te besparen, je hebt ook geen last meer van kalk in het water.

Met het grijswatersysteem kun je bijvoorbeeld het toilet doorspoelen.

Ontdek welke maatregel het beste bij je past
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van ervaringsdeskundigen uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Tips om je woning duurzamer te verbouwen

Duurzaam wonen doe je ook door:

  • Kieren en naden dicht te maken
  • Niets te verspillen met overbodig licht aan, standby knoppen aan etc.
  • Duurzame materialen te gebruiken (dus die het milieu zo weinig mogelijk belasten qua grondstoffen en vervoerskosten)
  • Materialen te hergebruiken (een mooie oude deur of stalen bad kan ook heel mooi zijn)
  • Materialen te gebruiken die weinig onderhoud nodig hebben
  • Materialen te gebruiken die heel lang meegaan

Energie besparen in de toekomst

Maar wat nu als je moet kiezen tussen de warmtepomp/WKO, zonnepanelen, zonneboiler en windenergie?

Alle vier de genoemde duurzame installaties (warmtepomp/WKO, zonnepanelen, zonneboiler en windenergie) kennen hun eigen specifieke situatie waarbinnen ze succesvol kunnen worden toegepast om de energierekening te verlagen. Factoren zoals het type energievraag, de eigenschappen van het gebouw, het beschikbare budget en de beschikbare ruimte bepalen uiteindelijk welke duurzame installatie voor de gebruiker of opdrachtgever het meest geschikt is.

Advies verduurzamen woning

Het kan een goed idee zijn om een adviseur in te schakelen voor een grondige analyse van je huis. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen en informatie verschaffen over mogelijke financieringsopties of subsidies.

Groene energie en energiebesparing

Subsidies als financiering voor verduurzamen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning te verduurzamen waar je een subsidie voor kunt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het isoleren van je woning, zonnepanelen leggen, maar ook voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

Subsidie isolatie

Voor de isolatie van je woning kun je een subsidie ontvangen op basis van een vast bedrag per vierkante meter. Ook zijn er verschillende bedragen, namelijk een hoog en laag bedrag. Wanneer je het hoge bedrag wil ontvangen, moet je 2 soorten isolatiemaatregelen treffen binnen 2 jaar tijd. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je wanden en je vloer. Echter kun je ook kiezen voor het isoleren van bijvoorbeeld je vloer en het aanschaffen van een warmtepomp. Bij het treffen van één isolatiemaatregel, ontvang je het lagere bedrag.

Welke subsidies zijn er nog meer in 2024 particulier?

Wanneer je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je ook een subsidie ontvangen. Deze hoef je dan niet te combineren met een andere maatregel. Ook wanneer je zonnepanelen aanschaft, tref je een voordeel. Zo betaal je namelijk geen BTW over zonnepanelen.

Kosten verduurzamen woning

De kosten voor het verduurzamen van je woning zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan wat je gaat aanschaffen of wat je aan je woning gaat renoveren? Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen? Of wil je je woning isoleren?

Wat kosten energiebesparende maatregelen?

MaatregelKosten
Driedubbel glas€ 340 per m²
Isolatie dak€ 80 – € 100 per m²
Isolatie vloer€ 35 – € 40 per m²
Warmtepomp hybride€ 7000 – € 11000
Zonneboiler middel€ 3600
12 zonnepanelen inclusief omvormer€ 5.400

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.