Verbouwing van een huis | Wat komt er allemaal bij kijken?

Is je huis aan een verbouwing toe? Wil je de badkamer, keuken of woonkamer aanpassen, of kies je voor een complete renovatie? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ontdek in dit artikel wat de voordelen zijn voor je huis, hoe je het best aan de slag gaat, welke werkzaamheden je kunt laten uitvoeren en wat de kosten zijn!

verbouwing van huis met aannemer

Voordelen van het verbouwen van je huis

Er zijn verschillende redenen om een verbouwing aan je huis uit te voeren. Je profiteert namelijk van meerdere voordelen. Zo is je woning verbeterd en profiteer je van een verhoogd wooncomfort. Het kan zijn dat je meer ruimte hebt of dat het huis een mooiere uitstraling heeft. Een ander voordeel is dat de waarde van de woning stijgt. Dit is voordelig wanneer je de woning uiteindelijk gaat verkopen. 

Wat is de volgorde van een verbouwing? [Stappenplan]

Bij de verbouwing van een huis komt veel kijken. Daarom is het goed om tijdens het verbouwen een stappenplan aan te houden. We hebben de belangrijkste stappen hieronder op een rij gezet. 

Stap 1. Beginnen met de oriëntatie

Wat wil je precies laten verbouwen in huis? Kies je voor een complete verbouwing of wil je slechts enkele ruimtes of onderdelen renoveren? Het is belangrijk om dit eerst inzichtelijk te krijgen voor jezelf en te oriënteren welke mogelijkheden er zijn. Zo kun je informatie opvragen bij aannemers en bouwbedrijven en inspiratie opdoen bij verbouwingen in soortgelijke woningen. 

Stap 2. Planning en budget maken

De volgende stap is het maken van een goede planning en budget. Hierdoor heb je zo weinig mogelijk verrassingen tijdens het verbouwen en hou je er de meeste controle over. Wat moet er allemaal gebeuren, hoelang gaat de verbouwing duren, wat zijn de kosten en hoe ga je de verbouwing financieren? Het is aan te raden om dit van tevoren allemaal op een rijtje te zetten. 

Stap 3. Aannemer zoeken

Na de oriëntatie en planning is de volgende stap om een aannemer te zoeken. Een aannemer zorgt ervoor dat de volledige verbouwing in goede banen wordt geleid en dat je verzekerd bent van een optimaal eindresultaat. Bij deze stap is het belangrijk dat je verschillende aannemers vergelijkt. Kijk hierbij niet alleen naar de kosten, maar ook naar:

  • Reviews en referenties van eerdere klanten
  • Ervaring, expertise en kwaliteit van de aannemer
  • Afspraken rondom de garantie en betalingsvoorwaarden

Je kunt bij familie en vrienden navragen of ze een goede aannemer weten, maar het is ook mogelijk om via ons offerteformulier in contact te komen met diverse aannemers in de buurt. Zo kun je eenvoudig de opties vergelijken! Naast een aannemer kun je er ook voor kiezen om een architect in te huren voor de verbouwing

Stap 4. Afspraken maken en vastleggen

Heb je een geschikte aannemer gevonden? Dan is het tijd om afspraken te maken rondom de verbouwing en om deze vast te leggen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Zorg dat de kosten en omschrijving van de opdracht duidelijk op papier komt te staan, maar ook de oplevertermijn, garantieregeling en betalingsvoorwaarden.

Stap 5. Vergunning aanvragen

In sommige gevallen heb je voor een verbouwing een vergunning nodig. Voordat de verbouwing begint, moet je deze vergunning binnen hebben. Controleer dus bij je gemeente of er in jouw geval een vergunning nodig is en dien de aanvraag in. De aannemer kan je hier ook over adviseren.

Stap 6. Verbouwen van het huis

Als alle voorbereidingen zijn gedaan, is het tijd voor de verbouwing van het huis zelf. De aannemer zal de verbouwing leiden en zorgen dat alles goed verloopt, maar het is wel aan te raden om zelf ook betrokken te blijven. Houd regelmatig contact met de aannemer, zodat je op de hoogte bent van de voortgang. Loop na de oplevering van de verbouwing ook alles na en controleer of alle afspraken zijn nagekomen. 

complete verbouwing van een huis

Verschillende bouwwerkzaamheden

De verbouwing van een huis bestaat uit veel verschillende werkzaamheden. Je kunt ervoor kiezen om alle klussen in één verbouwing te laten uitvoeren, maar je kunt ook slechts enkele ruimtes tegelijkertijd verbouwen om de woning aan te passen. Hieronder hebben we de opties verder beschreven. 

Keuken verbouwen

Wanneer je je keuken gaat renoveren, heb je verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige keukenrenovatie, waarbij de bestaande keukenkastjes behouden blijven en er alleen oppervlakkige veranderingen worden gemaakt, zoals nieuwe deurtjes of een nieuw werkblad. Het is ook mogelijk om een gemiddelde verbouwing uit te laten voeren. Denk hierbij aan het plaatsen van nieuwe apparatuur, kasten en werkbladen. Voor een complete make-over met hoogwaardige materialen, op maat gemaakte oplossingen en mogelijk een nieuwe indeling van je keuken heb je te maken met een luxe en grote renovatie.

Badkamer verbouwen

Bij het verbouwen van de badkamer zijn er ook meerdere opties:

  • Kleine aanpassingen: Het vervangen van enkele elementen zoals de wastafel, kraan of het toilet, zonder ingrijpende bouwwerkzaamheden.
  • Volledige renovatie: Het verbouwen van de hele badkamer, inclusief het slopen van de badkamer, en het plaatsen van nieuwe tegels, sanitair en meubels.
  • Luxe verbouwing: Een grote verbouwing van de badkamer met hoogwaardige afwerkingen, maatwerk, meubilair en geavanceerde technologie zoals een inloopdouche, vloerverwarming en luxe sanitair. 

Duurzaam huis verbouwen

Een optie die tegenwoordig steeds populairder wordt, is het verduurzamen van de woning. Hierbij kun je denken aan verbouwingen zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en zonneboiler. Ook het isoleren van bijvoorbeeld de spouwmuur, vloeren, muren en het dak valt onder het verduurzamen van een huis.

Aanbouw aan het huis

Door een aanbouw te laten plaatsen, kun je je woning uitbreiden. Zo kun je een extra ruimte creëren of de woonkamer groter maken. Dit is dan ook een veelvoorkomende verbouwing, omdat het veel voordelen biedt. Let wel op dat het soms nodig kan zijn om een vergunning aan te vragen voor een aanbouw. Vraag dit dus van tevoren goed na. 

Dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel zorgt voor meer licht en ruimte op zolder en kan de waarde van je huis verhogen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakkapellen. Denk hierbij aan maatwerk of prefab en diverse materialen. Ook bij een dakkapel is het belangrijk om te controleren of je een vergunning nodig hebt. 

Wat kost een volledige verbouwing van een huis?

De kosten van het volledig verbouwen van een huis kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van de omvang van de verbouwing, de grootte van het huis, de staat van het huis, het gebruikte materiaal en de arbeidskosten. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag van € 50.000 tot wel € 200.000 voor een complete verbouwing. Dit omvat het renoveren van keukens en badkamers, het vernieuwen van vloeren, schilderwerk, elektra en loodgieterswerk, en mogelijk het herindelen van ruimtes.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Opties voor financieren: lening, hypotheek of subsidie

Het verbouwen van je woning is een flinke investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt financieren:

  • Hypotheek verhogen: Het is mogelijk om je hypotheek te verhogen en hiermee de verbouwing te financieren. Hierbij wordt gekeken naar de waardestijging van de woning na de verbouwing en je inkomen. 
  • Persoonlijke lening afsluiten: Het is ook een optie om geld te lenen voor het financieren van de verbouwing. Zo kun je bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten. 
  • Subsidie aanvragen: Laat je je woning verduurzamen, bijvoorbeeld met isolatie of een warmtepomp? Dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een subsidie vanuit de overheid waarmee duurzame maatregelen (voor een deel) gefinancierd kunnen worden. 

Veelgestelde vragen

Welke verbouwing levert het meeste op?

+
Een verbouwing die het leefbare oppervlakte van je woning groter maakt, zal het meeste opleveren. Denk hierbij aan een aanbouw of uitbouw, maar ook een dakkapel of nokverhoging kan hiervoor zorgen.

Hoe lang duurt de verbouwing van een huis?

+
Hoe lang het duurt om een huis te verbouwen, is afhankelijk van de omvang van het project. Een kleine verbouwing kan binnen 4 tot 8 weken al afgerond zijn en een renovatie zal ongeveer 3 tot 6 maanden duren. Gaat het om een grote verbouwing waarbij de gehele woning wordt aangepakt? Dan kan dit tot wel 2 jaar duren. 

Hoe lang mag je je huis verbouwen?

+
Er is geen wettelijke limiet over hoe lang je bezig mag zijn met je huis verbouwen. Daarentegen is het wel slim om met je buren rekening te houden en het zo snel mogelijk gedaan te krijgen.

Ontvang offertes, tips en advies over de verbouwing van je huis

Ben je op zoek naar een ervaren en professionele aannemer voor de verbouwing van je huis? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat van meerdere specialisten in de buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen en kun je de kosten vergelijken. Vind de beste deal en bespaar op jouw bouwproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.