Kosten verbouwing huis | Wat komt er allemaal bij kijken?

Bij een huis verbouwen komt logischerwijs een hoop kijken! In dit artikel vind je alle ins- en outs over verbouwen en de daarbij horende kosten, wel zo handig!

kosten verbouwing huis

Wat kost een huis compleet verbouwen?

Het volledig verbouwen van een huis kan sterk variëren in kosten, afhankelijk van de omvang van de verbouwing, de gebruikte materialen en de arbeidskosten. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag van € 50.000 tot wel € 200.000 of meer voor een complete verbouwing.

Dit omvat het renoveren van keukens en badkamers, het vernieuwen van vloeren, schilderwerk, elektra en loodgieterswerk, en mogelijk het herindelen van ruimtes.

De kosten kunnen oplopen als je kiest voor luxe afwerkingen of als de woning in slechte staat is en bijvoorbeeld een nieuw dak of funderingsherstel nodig heeft.

Een complete verbouwing van een huis omvat vaak het vernieuwen van de keuken en badkamer, vervanging van de vloeren, schilderwerk, en mogelijk wijzigingen in de indeling van het huis.

De kosten hiervoor kunnen enorm variëren en het financieren hiervan is soms lastig, afhankelijk van de grootte van het huis, de staat van het huis voor de verbouwing, de gekozen materialen en afwerkingen, het nodige metselwerk en kosten daarvan, en de arbeidskosten in je regio.

Een belangrijke vraag is dus vaak ook; verbouwen of verhuizen? Is je huidige woning de kosten en gedoe waard om te verbouwen, of is het handiger om simpelweg te verhuizen naar een andere woning die eventueel al alle toevoegingen heeft die je zou willen?

Een andere vraag is; wat voor verbouwing wordt het? Ben je van plan WMO aanpassingen te doen in huis om een ouder familielid in huis te laten wonen in plaats van ze naar een verzorgingsinstelling te sturen of is het voor jezelf/je eigen gezin?

Gemiddeld kan een complete verbouwing ergens tussen de € 50.000 en € 200.000 kosten. Dit omvat:

Keuken: € 5.000 – € 25.000
Badkamer: € 3.000 – € 15.000
Vloeren: € 2.000 – € 10.000
Schilderwerk: € 2.000 – € 10.000
Elektra en loodgieterswerk: € 2.000 – € 15.000
Overige verbouwingen: Variabel, afhankelijk van specifieke projecten zoals het toevoegen van een aanbouw, dakkapel, of herindeling van ruimtes.

Wat kost een gemiddelde aanbouw?

De prijs voor een anbouw aan je huis kan variëren van € 15.000 voor een eenvoudige uitbouw tot € 40.000 of meer voor een grotere aanbouw met hoogwaardige materialen.

De prijs hangt af van de grootte van de aanbouw, het type dak, de gebruikte materialen en of er extra voorzieningen zoals verwarming of een badkamer worden geïnstalleerd. Ook de kosten voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen kunnen de totaalprijs beïnvloeden.

Een aanbouw kan extra woonruimte creëren en de waarde van je huis verhogen, waardoor het een investering kan zijn die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Wat kost een dakkapel?

De kosten voor een dakkapel beginnen bij ongeveer € 3.000 voor een eenvoudig model van 1,5 meter breed en kunnen oplopen tot € 9.000 of meer voor een dakkapel van 4 meter breed met luxe opties zoals elektrische rolluiken, speciaal glas, en een afwerking die past bij de stijl van je huis.

Het materiaal (kunststof is vaak goedkoper dan hout), het type dakbedekking, en of je kiest voor een prefab dakkapel of een daar gebouwde dakkapel beïnvloeden de prijs.

Een dakkapel zorgt voor meer licht en ruimte op zolder en kan de waarde van je huis verhogen. Het is belangrijk om te controleren of je een vergunning nodig hebt, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Wat kost een volledige keuken renoveren?

  • Budgetoptie: Voor een eenvoudige keukenrenovatie, waarbij je bestaande kastjes behoudt en alleen oppervlakkige veranderingen maakt, zoals nieuwe deurtjes of een nieuw werkblad, kun je uitgaan van een startprijs rond de € 5.000.
  • Gemiddelde verbouwing: Als je gaat voor nieuwe apparatuur, kasten en werkbladen, maar zonder de indeling drastisch te veranderen, liggen de kosten gemiddeld tussen de € 10.000 en € 15.000.
  • Luxe renovatie: Voor een complete make-over met hoogwaardige materialen, op maat gemaakte oplossingen en mogelijk een nieuwe indeling van je keuken, beginnen de kosten bij € 20.000 en kunnen oplopen tot € 40.000 of meer.
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Wat kost een badkamer verbouwen?

Kleine aanpassingen: Door het vervangen van enkele elementen zoals de wastafel, kraan of het toilet, zonder ingrijpende bouwwerkzaamheden, starten de kosten vanaf € 3.000.

Volledige renovatie: Als je de hele badkamer opnieuw wilt doen, inclusief eerst het slopen van de badkamer, en dan nieuwe tegels, sanitair, en meubels, met een gemiddelde grootte en materialen, variëren de kosten tussen de € 7.000 en € 12.000.

Luxe verbouwing: Voor een luxe badkamer met hoogwaardige afwerkingen, maatwerk, meubilair, en geavanceerde technologie zoals een inloopdouche, vloerverwarming, en luxe sanitair, kunnen de kosten oplopen tot € 15.000 of meer, afhankelijk van de grootte en de specifieke wensen.

Bij zowel keuken- als badkamerrenovaties is het belangrijk om een duidelijk budget vast te stellen en offertes van verschillende aannemers te vergelijken. Houd ook rekening met onvoorziene kosten, die kunnen oplopen tot 10-20% van je budget.

kosten verbouwing huis

Wat kost een aannemer?

De kosten van een aannemer kunnen sterk variëren afhankelijk van het project, de locatie, en de ervaring van de aannemer. Gemiddeld rekenen aannemers tussen de € 35 en € 60 per uur voor hun diensten.

Voor grotere projecten, zoals een complete verbouwing, kunnen aannemers een totaalprijs offreren die gebaseerd is op de geschatte arbeidstijd en materiaalkosten. Deze totaalprijs kan variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van het project.

Bij het bepalen van de kosten is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat er in de prijs is inbegrepen. Vraag om een gespecificeerde offerte waarin de kosten voor arbeid, materialen, en eventuele onderaannemers duidelijk zijn opgesplitst.

Houd er ook rekening mee dat eventuele wijzigingen in het project extra kosten met zich mee kunnen brengen.

Het is daarom verstandig om een gedetailleerd contract op te stellen waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Weet je niet zo goed hoe je daarin het best kan beginnen?

Wat kun je verbouwen voor 50.000 euro?

Met een budget van € 50.000 kun je een mooi stuk van je woning aanpassen of opknappen. Hier zijn enkele concrete voorbeelden van wat dit bedrag je kan brengen:

Keukenrenovatie: Voor zo’n € 15.000 kun je een nieuwe keuken plaatsen inclusief standaard apparatuur en nieuwe kastjes. Dit is zonder de meest luxe materialen, maar zorgt wel voor een frisse, moderne look.
Badkamerrenovatie: Met ongeveer € 10.000 kun je de badkamer helemaal opnieuw doen. Dit omvat nieuwe tegels, een standaard douche of bad, een wastafel en toilet. Plus, je kunt nog wat extra’s toevoegen zoals een designradiator of slimme verlichting.
Vloeren vervangen: Voor ongeveer € 5.000 tot € 7.000 kun je de vloeren in de belangrijkste leefruimtes van je huis vervangen door bijvoorbeeld laminaat of een eenvoudige houten vloer.
Schilderwerk: Binnen- en buitenschilderwerk kan samen rond de € 5.000 kosten, afhankelijk van de omvang van het werk en de staat van de muren en kozijnen.
Indelingsaanpassingen: Het verwijderen van een niet-dragende muur om een open keuken of woonkamer te creëren, kan inclusief afwerking rond de € 2.500 kosten.

Wat kun je met 100.000 euro verbouwen?

Met € 100.000 op zak kun je je huis grondig onder handen nemen en transformeren tot een droomwoning. Hier zijn wat voorbeelden van wat je met dit budget zou kunnen doen, inclusief geschatte kosten:

  • Luxe keukenrenovatie: Reken op ongeveer € 25.000 tot € 30.000 voor een keuken met topapparatuur, op maat gemaakte kasten en kwalitatieve werkbladen zoals graniet of composiet. Dit omvat ook een nieuwe indeling die de ruimte optimaliseert.
  • Complete badkamerrenovatie: Voor een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000 kun je een volledige badkamerrenovatie verwachten met luxe afwerkingen zoals een inloopdouche, hoogwaardige tegels, en modern sanitair.
  • Vloeren vervangen: Het vervangen van alle vloeren in huis kan, natuurlijk afhankelijk van de materiaalkeuze (hout, tegels, laminaat), tussen de € 10.000 en € 20.000 kosten. Dit is gebaseerd op een gemiddelde woninggrootte en omvat het verwijderen van oude vloeren en de installatie van nieuwe.
  • Schilderwerk: Het professioneel laten schilderen van zowel het interieur als het exterieur van je huis kan ongeveer € 15.000 kosten, afhankelijk van de omvang van het werk en de staat van de muren.
  • Elektra en loodgieterswerk: Het updaten van elektra en loodgieterswerk naar de nieuwste standaarden kan rond de € 10.000 kosten, vooral als je in een ouder huis woont dat aan modernisering toe is.
  • Aanbouw of dakkapel: Voor het toevoegen van een aanbouw of dakkapel voor extra ruimte kun je rekenen op een bedrag van € 20.000 tot € 25.000. Dit biedt niet alleen meer leefruimte, maar verhoogt ook de waarde van je woning.

Veelgestelde vragen

Wat kan je met 100.000 euro verbouwen?

+
Met een budget van € 100.000 kun je bijvoorbeeld een aanbouw laten plaatsen, je huis verduurzamen met onder andere isolatie en een warmtepomp, of je kunt een aantal ruimtes helemaal opnieuw laten inrichten.

Welke verbouwing levert het meeste op?

+
Een verbouwing die het leefbare oppervlakte van je woning groter maakt zal het meeste opleveren. Denk hierbij aan een aanbouw of uitbouw, maar ook een dakkapel of nokverhoging kan hiervoor zorgen.

Wat kost een complete verbouwing?

+
Een complete verbouwing kan erg veel kosten. Je moet rekenen op gemiddelde prijzen tussen € 10.000 en € 100.000. Deze grote bandbreedte ligt aan wat je wilt laten verbouwen en welke materialen je hiervoor gebruikt.

Waar te beginnen met verbouwen?

+
Je begint voor het verbouwen altijd met een goede planning en budget maken. Hierdoor kom je zo weinig mogelijk verrassingen tegen tijdens het verbouwen en hou je er de meeste controle over.

Hoe lang mag je je huis verbouwen?

+
Er is geen wettelijke limiet over hoe lang je bezig mag zijn met je huis verbouwen. Daarentegen is het wel slim om met je buren rekening te houden en het zo snel mogelijk gedaan te krijgen.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Aannemer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Aannemer specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Aannemer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.