Duurzame bouwmaterialen | Welke materialen zijn ecologisch?

Wil je tijdens een verbouwing gebruik maken van duurzame bouwmaterialen? Dan is het goed om te weten welke materialen allemaal duurzaam zijn. Ontdek het in dit artikel!

duurzame bouwmaterialen

Wat zijn milieuvriendelijke en duurzame materialen?

Je hebt vast wel eens van duurzame bouwmaterialen gehoord, maar wat houdt dit nu precies in? De duurzaamheid van materialen kan onderverdeeld worden in twee categorieën: de ecologische duurzaamheid en de levensduur van de materialen.

Ecologische duurzaamheid

De ecologische duurzaamheid gaat over de impact van de bouwmaterialen op het milieu. Als de materialen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen of als er veel energie nodig is om de stoffen te winnen, dan zijn de materialen slecht voor het milieu en dus ook niet ecologisch duurzaam. Als de bouwmaterialen duurzaam zijn, dan wordt dit doorgaans aangegeven met een keurmerk.

Levensduur van materialen

De levensduur van de materialen speelt ook een rol in de duurzaamheid. Bouwmaterialen met een langere levensduur die niet snel vervangen hoeven te worden, zijn duurzamer dan materialen die een slechte kwaliteit hebben en al snel vernieuwd moeten worden.

Keurmerken voor duurzaamheid bouwmateriaal

Er zijn verschillende keurmerken die de duurzaamheid van bouwmaterialen kunnen aantonen. Hierdoor weet je zeker dat de materialen op een duurzame manier geproduceerd zijn. Enkele keurmerken voor materialen zijn:

 • FSC: Forest Stewardship Council
 • PEFC: Programme for the Endorsement of Forest Certification
 • Milieukeur

Welk materiaal is duurzaam?

Als je voor je verbouwing specifiek duurzame bouwmaterialen wilt gebruiken, is het goed om te weten welke materialen aan deze eisen voldoen. Wat is een goed voorbeeld van duurzaam bouwmateriaal? We hebben de meest voorkomende op een rijtje gezet.

Bamboe

Bamboe is een duurzaam en natuurlijk materiaal en heeft het FSC-keurmerk. Bamboe groeit snel en op veel plekken, waardoor het minder transport nodig heeft. Naast de duurzaamheid is bamboe ook zeer sterk en kan het goed tegen vocht. Het bouwmateriaal wordt doorgaans toegepast als vloeren in woningen.

Hout

Ook hout is een natuurlijk materiaal, wat het een duurzame optie maakt. Het is wel belangrijk dat je kiest voor hout met een keurmerk. De gebruikte keurmerken voor duurzaam hout zijn PEFC en FSC. Hout heeft doorgaans een lange levensduur, afhankelijk van het type hout dat je kiest, en wordt ook gebruikt voor vloeren.

Kurk

Kurk is duurzaam bouwmateriaal dat afkomstig is van de schors van de kurkeik. Dit betekent dat de bomen niet gekapt hoeven te worden voor het winnen van kurk. Andere voordelen zijn dat het materiaal geluiddempend is, goed tegen vocht kan en volledig recyclebaar is. Hierdoor wordt kurk gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld voor het isoleren van het dak.

Hennep

Ook hennep wordt als isolatiemateriaal toegepast in woningen. Naast thermische isolatie zorgt hennep ook voor geluidsisolatie en reguleert het de luchtvochtigheid in huis. Doordat hennep snel en op veel plekken groeit, is het ecologisch materiaal.

Gerecyclede materialen: beton en metaal

Beton en metaal zijn van zichzelf geen duurzame materialen. In veel gevallen heb je deze materialen toch nodig tijdens de verbouwing van een woning. Je kunt er daarom voor kiezen om gerecycled metaal en beton te gebruiken. In plaats van de materialen weg te gooien, kunnen ze hergebruikt worden. Zeker metalen als staal, ijzer en aluminium zijn zeer sterk en gaan lang mee, en kunnen daardoor goed opnieuw gebruikt worden.

duurzame materialen

Hergebruik van duurzame bouwmaterialen

Het is vaak zonde om te zien wat er aan bouwmaterialen wordt weggegooid tijdens een verbouwing. Als je wat meer tijd hebt en de aannemer mee wilt werken, dan kun je overwegen om goede bouwmaterialen te hergebruiken in de woning. Hergebruik van bouwmaterialen heeft veel voordelen, namelijk:

 • Duurzaamheid: Als je bouwmaterialen een tweede leven kan geven, is dat het beste voor het milieu. Minder nieuwe producten betekent minder uitstoot van de verkeerde stoffen in het milieu
 • Goedkoop: Hergebruik van bouwmaterialen is uiteraard een stuk voordeliger dan alle bouwmaterialen opnieuw kopen
 • Vertrouwd: Soms hechten mensen waarde aan nuttige bouwmaterialen in huis, zoals een oude trap, oude deuren, oude luiken etc.

Het scheelt dus geld om bouwmaterialen te hergebruiken, maar ook tijd. Je hoeft niet op zoek naar nieuwe bouwmaterialen en je hebt minder afval, waardoor de oude bouwmaterialen ook niet afgevoerd hoeven te worden. Daarnaast is het in sommige gevallen ook nog eens mooier om oude bouwmaterialen te hergebruiken.

Welke materialen kun je hergebruiken

De meest voorkomende herbruikbare bouwmaterialen zijn:

 • Deuren
 • Ensuite deuren
 • Vloeren, zoals tegels en parket
 • Trap
 • Hekwerk, leuning
 • Hang-en-sluitwerk
 • Glas in lood
 • Radiatoren
 • Oorspronkelijke elementen of monumentale onderdelen

Oude, opgeknapte deuren zijn echt een van de beste authentieke elementen in huis. Dat heeft niet alleen waarde voor jezelf, maar ook in de toekomst bij de verkoop van het huis. Houd er wel rekening mee dat hier behoorlijk wat werk in gaat zitten.

Oude bouwmaterialen

Om een oud huis met karakter nog meer uitstraling te geven, is het dus slim om niet voor elke klus naar de bouwmarkt te rijden. Oude, antieke bouwmaterialen zijn vaak een aanwinst voor de woning. Mits op de juiste manier toegepast en goed uitgezocht kun je goed zien dat een huis echt mooier is geworden.

Het is belangrijk om je te verdiepen in de beste bouwmaterialen die je wil kopen. Komen de bouwmaterialen ongeveer uit dezelfde bouwstijl en periode? Passen de bouwmaterialen binnen het totaalplaatje van het huis? Je wilt natuurlijk wel voor de beste optie kiezen.

Oude bouwmaterialen laten aanbrengen

Pas antieke bouwmaterialen toe in je woning als dat passend is. Laat de bouwmaterialen op de juiste manier aanbrengen, want als het niet goed gebeurt, wordt het eindresultaat niet mooi. Hoe moet je de oude deur aanbrengen, welke scharnieren of krukken horen erbij, wat voor tegellijm moet je gebruiken voor de antieke tegels, kunnen ze de cementresten onder die tegels al voor je wegslijpen? Bij oude bouwmaterialen komt heel wat kennis kijken. Een goede aannemer kan je hiermee helpen.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Mogelijkheden hergebruik

Niet alle bouwmaterialen zijn te hergebruiken. Wanneer een buitendeur bijvoorbeeld aan vernieuwing toe is, is het toch beter om deze volledig te vervangen, omdat het veiliger is om ook de sloten te vervangen. Zinvol hergebruik is dan wel aan te raden, want duurzaam is niet alleen hergebruik maar ook bouwmaterialen op een veilige manier gebruiken, die geschikt zijn voor langdurig gebruik. Een oude deur opknappen en dan na twee jaar alsnog vervangen, is niet namelijk duurzaam.

Isolatie van kozijnen en dak

Er zijn nog een aantal bouwmaterialen die lastig te hergebruiken zijn. Kozijnen die alleen enkel glas kunnen dragen zijn niet echt duurzaam in verband met energieverbruik. Een dak dat je niet gaat isoleren om de oude balken te blijven zien, zorgt ook voor een oplopende gasrekening en uitputting van fossiele grondstoffen. In deze gevallen is het dan toch beter om voor nieuwe en duurzame bouwmaterialen te kiezen.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes