Verbouwen of verhuizen | Wat is het beste?

Het kiezen tussen verbouwen of verhuizen is vaak lastig. De keuze hangt af van verschillende omstandigheden zoals bijvoorbeeld de huidige status van het huis, je financiële stand van zaken en je voorkeuren.


verbouwen of verhuizen.

Kosten

Voor de meeste mensen is dit hoofdzakelijk een kwestie van verstand en gevoel. Je krijgt met maken met veel vragen. Bijvoorbeeld: Voelt het huidige huis nog goed, kan ik het zo verbouwen dat het weer naar mijn zin is? Wat staat er te koop? En welke oplossing is het goedkoopste, of beter gezegd kost het minste. Verderop gaan we verder in op de kosten.

Vragen die je jezelf af kunt vragen
-Ga ik verhuizen of niet?…
-Ga ik verbouwen of niet?…
-Ik kan niet kiezen tussen twee woningen…
-Mijn partner wil een verbouwing of verhuizing en ik niet, wie vindt wat belangrijk?…
-Per persoon kun je je keuzes een waardering geven!…
-Kun je met het opnieuw in richten van je woning al veel bereiken? wellicht met een kleine aanpassing?…
-Waar woon ik het prettigste?…
-Zal ik dat huis kopen of niet?…
-Levert een grondige renovatie het beste huis voor ons op?
-In welk huis of waar wordt je het gelukkigste?
-Kiezen we voor die uitbouw of serre of voor een ander huis?

Ruimtegebrek

Het vaakst blijkt ruimtegebrek de reden te zijn om te willen verhuizen. Als je dat niet goed kunt oplossen in je huidige woning dan moet je verder gaan. Met een mooie uitbouw of bijvoorbeeld al een dakkapel of garageverbouwing is echter vaak veel ruimte te winnen. Daarmee voeg je ook nog eens veel waarde toe door de extra ruimte op zolder en in een aanbouw. Met flink wat kennis kun je de uitbouw zelf maken. Het financieren hoeft niet gebeuren, anders dan van wellicht die dakkapel, aanbouw of andere verbouwing financieren, maar een compleet huis opnieuw financieren is veel meer werk.

Buurt

Het gevoel gaat over het huis en de buurt zelf. Heb je het nog naar je zin of kun je het in een ander huis en op een andere plaats leuker hebben? Zo simpel is de afweging natuurlijk niet maar daar gaat het wel om. Om die keuze te maken moet je op een aantal zaken de verschilanalyse maken. Aangezien ik een analytisch persoon ben die behoefte heeft aan informatie die ik gebruik bij mijn analyses wil ik dat lijstje hier even opsommen. Laat me weten als ik wat vergeet, dan voeg ik die informatie nog toe.

Verhuizen of verkopen

aandachtspunten:

 • Huidige woning
 • Andere woning
 • Verkoopbaarheid huidige woning
 • Verbouwingsmogelijkheden huidige woning
 • Verbouwingsmogelijkheden nieuwe woning
 • Handigheid, gebruik je 2 rechter of linker handen 😉
 • (Afstand tot) familie en vrienden, werk en voorzieningen
 • Te koop staande huizen
 • Hypotheek
 • Overbruggingshypotheek (eventueel)
 • Vrije tijd (om hiermee bezig te zijn)

Welk huis kies je en welk moment is het beste? vraag je je wellicht af. Een harde waarheid is hiervoor niet te geven maar er zijn heel veel randvoorwaarden die helpen te kiezen.

Hoe aanpakken

De afwegingen hiervoor zijn:

 • Heb je een woning direct nodig, dus is er noodzaak? (zo ja, dan is eerder de vraag verbouw of nieuwbouw)

Wanneer het antwoord hierop ja is dan is de rest minder relevant. Er valt dan immers niet te kiezen of je wel niet gaat verhuizen.

 • Wat is het aanbod in de markt?
 • Is het een kopersmarkt of is het een verkopersmarkt?
 • Ga je kopen of huren?
 • Hoe lang wil je in het huis gaan wonen en kun je het betalen of financieren?
 • Is er meerwaarde voor het huis te genereren
 • Hoe graag wil de verkoper (of verhuurder) van de woning af? oftewel is er een goede onderhandelingspositie?
 • Heb je op dit moment familie of vrienden die je kunnen adviseren of nog beter kunnen helpen met klussen? Laat ook altijd een bouwkundig onderzoek doen.
 • Welk moment in het jaar is het? In het voorjaar en najaar is het weer vaak beter dan in de winter en zomer. Plus mensen hebben wellicht meer tijd om je te helpen.

Huis

Je zoekt iets in een woning wat je huidige woning niet heeft, anders twijfel je niet tussen verbouwen of verhuizen. Misschien wil je wel meer ruimte in huis of buiten. Of misschien is het wel erg ver rijden naar je werk. Het huis dat je nu hebt kan in het eerste geval verbouwd worden om het groter, beter en mooier te maken. De plaats van het huis is lastig te wijzigen (ook al worden er al gebouwen over de weg vervoerd, maar die laten we gemakshalve maar even achterwege)

keuze tussen verbouwen of verhuizen

Huidige woning en andere woning

En dit gaat dus niet alleen over je huidige woning want een nieuw of ander huis zal waarschijnlijk ook niet 100% naar je zin zijn. Daarom moet je ook daar de kosten en het ‘gedoe’ van verbouwen meenemen.

Familie en vrienden

Dit is vaak een bottleneck. Want verhuizen betekent vaak verder weg van buren, familie en vrienden. En dat is een groot nadeel. Ik ken verhalen van woning kopers die dachten dat een dorp verderop niet veel uit zou maken. In de praktijk valt dat redelijk tegen. Men moet toch in de auto stappen en dat is (ook nu nog) een drempel. Zeker een reden om een verbouwing in ieder geval te overwegen

Hypotheek

Met je hypotheekadviseur moet je naar beide situaties kijken. Die kan voor jouw de verschillen aangeven die niet alleen van financiële maar ook van fiscale aard zijn

Kosten

Naast de kosten van de verbouwing van je huidige huis en dus ook je nieuwe huis moet je veel meer kosten overwegen. Even een overzicht (niet limitatief):

 • Verbouwkosten huidige woning
 • Verbouwkosten nieuwe woning
 • Notaris, Architect, constructeur, vergunningen etc
 • De kosten koper (of VON bij een nieuw huis)
 • De tijdelijk dubbele maandlasten (je weet het: eerst verkopen dan pas kopen!).
 • Verhuiskosten
 • Verschillende energielasten
 • Verschillende onderhoudskosten
 • Verschillende gemeentelijke kosten zoals verschillende milieukosten, heffingen
 • Gederfde inkomsten omdat je een poos niet kunt werken (optioneel)
Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Sores

Daarnaast is een verbouwing vaak reden tot stress en veel sores. Maar dat is verhuizen ook. Voor jezelf kun je waarschijnlijk wel uitmaken wat je het liefst doet en wat dus de minste overlast geeft.

Verkopen of verbouwen

‘Verkopen of verbouwen’? Dit is een vraag die veel huiseigenaars zich op een gegeven moment stellen. Zowel je huis verkopen als je huis verbouwen hebben voordelen en nadelen. Het is voornamelijk van je woonwensen afhankelijk of een verbouwing verstandiger is of juist het kopen van een ander huis.

Huis verkopen

Een ander huis heeft natuurlijk meerdere voordelen. Het verbouwen biedt namelijk niet voor elk probleem een oplossing. Wanneer jij graag een tuin wilt, maar op een flat zit, wordt het lastig om daar met een verbouwing iets aan te veranderen of verbeteren. Sommige eigenschappen zijn vast en niet te veranderen met een verbouwing. Eigenlijk is dan je huis verkopen en verhuizen de enige slimme oplossing. Soms is het minder makkelijk.

Ruimtegebrek is vaak oplosbaar

Bij een appartement is ruimtegebrek echt een probleem, dan is verhuizen ook waarschijnlijk jouw keuze. Bij grondgebonden woningen is dat makkelijker aan te passen. Er kan een kind op komst zijn, of er komt een hobby die veel ruimte vraagt. Of de wens voor een ruimere woonkamer of badkamer. Er zijn diverse redenen om een huis te willen verbouwen.

Efficiënter

Voor sommige problemen is verbouwen echter slechts een tijdelijke oplossing. Je kan de slaapkamer wel verdelen in twee kleinere slaapkamers, maar wat doe je zodra er een tweede kindje bij komt? De slaapkamers nog een keer verdelen is geen werkbare optie. Daarnaast kan je een huis voor zover mogelijk wel anders indelen, maar de beschikbare ruimte blijft hetzelfde. Wanneer je dus behoefte hebt aan een veel ruimere woning, dan is verkopen een verstandiger plan dan verbouwen.

Verbouwing in plaats van verkopen

Een verbouwing kost veel geld en soms ook gedoe maar je maakt wel echt jouw huis. Een ander huis heeft vaak ook een verbouwing nodig. Een verbouwing is echter niet altijd toegestaan, vooral als je moet slopen, het uiterlijk aanpassen of de constructie gaat wijzigen. Je moet er dan bijna altijd toestemming van de gemeente voor vragen. Daarnaast is verbouwen een flinke investering, die je vaak niet volledig terugkrijgt wanneer je je huis verkoopt.

Verbouwen is slimmer dan verkopen in deze gevallen

Wanneer je tevreden bent met de basis van je huis, zoals de vaste eigenschappen van tuin, en inhoud dan is verbouwen zeker een goede optie. Wanneer je behoefte aan een ruime badkamer groter is dan je behoefte aan een ruime slaapkamer, kan je best een stukje slaapkamer gebruiken om de badkamer te verruimen. Een nieuw huis kopen is in dit geval helemaal niet nodig, je kunt immers met een verbouwing je huis aanpassen aan je wensen.

Geld besparen met verbouwen

Een verbouwing kan je een hoop geld besparen. Omdat, wanneer je een nieuw huis koopt, je te maken krijgt met hoge kosten, waaronder aankoopkosten (kosten koper), kosten van de verhuizing en kosten om het nieuwe huis in te richten. Daarnaast moet je je huidige woning nog wel verkopen, waardoor je met dubbele woonlasten te maken kunt krijgen. Wanneer je je bestaande woning met een verbouwing zo aan kan passen dat je woonwensen vervuld zijn, is verbouwen verstandiger dan verkopen.

Als je tevreden bent met je omgeving ga je verbouwen

Als je door je werk aan een bepaalde omgeving gebonden bent dan hoef je niet perse weg. Een ander huis kopen is dan dus niet de beste optie. Ook je sociale leven zal namelijke behoorlijk veranderen bij een verhuizing. Wanneer je oude en nieuwe huis bijvoorbeeld qua afstand behoorlijk uit elkaar liggen, moet je mogelijk een heel nieuwe sociale omgeving opbouwen. Daarnaast is het voor eventuele kinderen ook niet fijn uit hun vertrouwde omgeving gehaald te worden.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes